TOURNUS, ligt in het departement Saône-et-Loire, aan de Saône, ten zuidoosten van Beaune. Musée Greuze en Musée Perrin de Puycousin met heemkundige collectie zijn een bezoek waard.
Naar overzicht regio Bourgondië.
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Heilige Valerianus
In het jaar 179 na Christus werd op een heuvel aan de Saône, het huidige Tournus, de christelijke martelaar Valerianus onthoofd. Bij zijn graf werd een gebedshuis, later een abdij gebouwd, waarin de monniken van Normoutier na een zwerftocht van veertig jaar hun uiteindelijke thuisbasis vonden en waar ze voor het gebeente van de Heilige Philibert eindelijk een waardige rustplaats konden scheppen. Op hun vlucht voor de Noormannen hadden zij de relieken steeds meegenomen, totdat koning Karel de Kale hun op 14 mei 875 de abdij van Tournus toewees, waaruit de  waarschijnlijk merkwaardigste kerk van het Romaanse Bourgondië voortkwam.

Tournus, abdijkerk Saint-Philibert, 1020. Langhuis en westelijke torenAbt Étienne
 

Onder leiding van abt Étienne en de architect Gerlannus werd na een inval door de Hongaren in het jaar 937 met de bouw van de kerk begonnen; in de 12de eeuw werd zij voltooid. De Franse beeldhouwer Auguste Rodin omschreef de vroegromaanse tijd als het zware zwijgen, een uitdrukking die wel bijzonder van toepassing is op de kathedraal van Tournus.
Ze is anders dan de andere Romaanse kathedralen
in Bourgondië. Stevig en monumentaal, gelijkend op een Normandische vesting, is zij een niet in te nemen geloofsburcht, een plaats van sobere dienst en grote bescheidenheid. Haar nuchterheid en haar strengheid, het afzien van bevallige versiering, zijn waarschijnlijk uitdrukking van het harde, door vlucht en vervolging bepaalde leven van haar bouwers.

Zwaar en Massief
 

Het inwendige van de kathedraal is verrassend daar aan haar uiterlijk zo spaarzaam gebruik gemaakt werd van de Romaanse vormgeving en ordening. Wanneer men door de zware, in haar massieve eenvoud haast bedrukt stemmende narthex, voorhal,  het kerkschip betreedt, maken het licht en de luchtigheid van het inwendige een overweldigende indruk. Een ware symfonie van zuilen ruist omhoog en draagt samen met de muren en de sterke jukbogen het kolossale tongewelf De combinatie van drie verschillende gewelfsystemen maakt een voor Romaanse kerken ongekende hoogte mogelijk.

Michaël-kapel
 

Een indrukwekkend monument van het zware zwijgen is verder de boven de narthex liggende Michaël-kapel, waarvan de muren nog de oude muren van de Karolingische periode omsluiten. Hier openbaart zich de vormingsdrift van de bouwers van Tournus het indrukwekkendst.
Geen enkele versiering leidt de aandacht af,
de enkele bescheiden reliëfs en sierstenen lijken onder de druk van de muren en gewelven ineen te duiken. De beeldhouwers namen in Tournus geen vooraanstaande positie in; hier was geen plaats ingeruimd voor stenen gelijkenissen, voor visuele belering of zelfs maar de fantasie van de kunstenaar.

Levenshouding der monniken
 

De kathedraal Saint-Philibert is in haar sobere nuchterheid de belichaming van de levenshouding der monniken. Hierin werd zij niet door de rijkdom van andere Bourgondische kloosters beïnvloed. Zij streefde al evenmin een bepaalde machtspositie na. Zij is op geen enkele wijze verleidelijk en bezit toch een ongebruikelijke aantrekkingskracht. Hier treft men een ingetogen grootsheid die zo verheven is boven al het wereldlijke, dat van elke oppervlakkige versiering kan worden afgezien.

Crypte
 

In de crypte zijn wandschilderingen uit de 12de eeuw. Aansluitend  aan de kerk ziet u een kapittelzaal en kruisgang. De woning van de abt dateert uit de 15de eeuw, het refectorium uit de 12de eeuw.

Hôtel-Dieu
 

Hier is een volledig ingerichte 17de-eeuwse apotheek te zien. Verder zijn er te zien de Romaanse kerk Ste-Madeleine en diverse oude huizen.
     


Office de Tourisme:

Place Carnot , tél. 03.85.27.00.20, télécopie : 03.85.27.00.21. / Point Information : Place de l'Abbaye : tél. 03.85.32.59.44 - fax 03.85.32.59.30. Ouvert tous les jours d'avril à octobre 10h-19h / Email : Ot.tournus@wanadoo.fr
 

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets