CLUNY, stadje in Frankrijk, dep. Saône-et-Loire, 4700 inw., vermaard om het rijkste en grootste benedictijnenklooster van de vroege middeleeuwen, in 909 gesticht. De hier herstelde regel van Benedictus van Nursia  werd het voorbeeld voor vele andere kloosters, die zich bij Cluny aansloten tot een machtige kloosterorganisatie. Naar regio Bourgondië. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

cluny.JPG (5030 octets)Cluny speelde een belangrijke rol in de hervormingsbeweging van de Investituurstrijd. De Romaanse kerk van de abdij was, vóór de bouw van de St.-Pieter te Rome, de grootste kerk van de christenheid. De indrukwekkende resten geven nog een goed beeld van dit monumentale gebouw. Het gaf de naam aan de cluniacenzer bouwstijl. In de bloeitijd was het een belangrijk centrum van (theologische) geleerdheid.
In de 13de eeuw raakte Cluny in verval en de organisatie viel uiteen. Het klooster bestond tot de Franse Revolutie; daarna werd het grotendeels gesloopt. Behouden bleven slechts de zuidzijde van het westelijk dwarsschip van de kerk en een deel van de abdijgebouwen.
Het is de moeite waard om de omgeving van Cluny te bezoeken. Deze is rijk aan kastelen, grotten, musea, kerken en wandelpaden. Zo kunt u streekproducten proeven, kennismaken met de plaatselijke bevolking, de ambachtskunst leren waarderen, dwalen over de vele uitgestippelde wandel-, ruiter- en fietspaden of lekker gaan zwemmen.

Office de Tourisme:
 

Tour des Fromages:   6, rue Mercière  -  71250 CLUNY  -  Tel. 03.85.59.05.34  -  Fax. 03.85.59.06.95 - E-mail: mailto:cluny@wanadoo.fr  - Musée d'art et d'archéologie  -  Anciennement Musée Ochier   -  Tél. 03.85.59.23.97  -  Abbaye Saint-Pierre et Saint-Paul  Tél. 03.85.59.12.79  -  Fédération des Sites Clunisiens Tour des Fromages  71250 CLUNY  -  Tél. / Fax 03 85 59 31 82

Informatie
Plan-guide des Hôtels et Restaurants de CLUNY et des environs is tevens een Plan de Ville en daarom zeer bruikbaar.
De Praktische gids CLUNY Ned.is een uitstekende kleine brochure om de abdij en de andere monumenten in de stad en de omgeving te kunnen bezichtigen.
De folder La Voie Verte, Bourgogne du Sud bevat een route - voor fiets, te paard of te voet - die loopt van Cote Chalonnaise (Givry) naar Cluny en is 44 km. Via 13 gemarkeerde zijroutes komt u bij 22 karakteristieke dorpen.

L'ABBAYE ET LE MUSEE D'ART ET D'ARCHEOLOGIE SUR LE MOYEN-AGE :   
de l'ancienne abbaye bénédictine qui fut au Moyen-Age le plus grand centre spirituel de toute la chrétienté vous pourrez découvrir les écuries Saint-Hugues, le farinier, le cellier, le cloître, les tours d'enceinte ainsi que les nombreux témoins subsistant de l'abbatiale : barabans, restitution du narthex (avant nef), passage Galilée, clocher de l'Eau Bénite et son clocheton de l'horloge, chapelle Jean de Bourbon, chapiteaux du Grand Choeur. Ouverte toute l'année tous les jours sauf 1/01, 1/05, 1/11, 11/11, 25/12. Entrée payante en visite libre ou guidée d'1h30. Billet comprenant la visite libre du Musée d'Art et d'archéologie sur le Moyen Age.Visites nocturnes en juillet août Le musée, situé dans un ancien palais abbatial du XVe siècle, le musée d'art et d'archéologie abrite des oeuvres marquantes de la sculpture civile romane et de nombreux éléments lapidaires de la grande église. Audio-visuel reconstituant l'église Cluny III en images de synthèse. Visites conférences sur réservation par le service d'animations culturelles. Tél. 03 85 59 12 79 Fax 03 85 59 07 30 -

Cluniacenzer bouwstijl 
Is de stijl die tijdens de Romaanse periode door de benedictijnen van Cluny werd gepropageerd bij de bij hun beweging aangesloten kloosters en elders. Het hoogtepunt werd gevormd door de derde abdijkerk van Cluny.

Tot de architectonische kenmerken behoren:  

een lichtbeuk, ook als het middenschip met een tongewelf is overkluisd;  onder de lichtbeukwand een in de dikte van de muur uitgespaard, blind triforium. Bij sommige kerken met kruisgewelven liet men het triforium achterwege, Vézelay, Anzy-le-Duc.
De zijbeuken werden steeds met kruisgewelven gedekt.  

Gewoonlijk zijn er twee westtorens, soms boven een ruime narthex gebouwd, Paray-le-Monial. De kruising wordt bekroond door een achtkantige koepel, die de vorm aanneemt van een vier- of achtkantige toren.
De sculpturale decoratie van al deze kerken is rijk. In de kapitelensculptuur en elders zijn talrijke klassieke invloeden, vermengd met gegevens uit de bijbel, de legenden, de bestiaria en de allegorie.

Lichtbeuk 

Is de zone van bovenlichten in een kerkgebouw, aangebracht boven de scheibogen tussen het middenschip en de zijbeuken, of boven het triforium.

Tongewelf
 

Is een gewelf waarvan het gewelfvlak te beschouwen is als een wiskundige cilinder; de vorm van de dwarsdoorsnede is meestal een halve cirkel, rondboog, ellips of parabool, maar ook andere vormen komen voor, spitsboog, kettinglijn.

Triforium,
Lat. tri- = drie-, forus = gang   

Is in de middeleeuwse kerkelijke bouwkunst een in de dikte van de muur boven de arcaden tussen midden- en zijschepen van een kerk uitgespaarde gang, die naar het middenschip is geopend door zuilen of arcaden.

Kruisgewelf
 

Gewelf dat  ontstaat óf door kruising van twee halve tongewelven op (horizontaal) vierhoekige grondslag óf door kruising op gelijke hoogte van twee halve cilinders.

Narthex
Gr., voorhal 

Is  deel van de galerij om de voorhof (atrium) van vroegchristelijke kerken. De narthex strekte zich uit langs de voorgevel van de kerk en was als portiek ingericht. Men heeft wel verondersteld dat catechumenen en penitenten, die niet de kerk zelf mochten betreden, er mochten staan.

Koepel
Lat. cupula = kuipje, vaatje 

Is een bouwkundige constructie die dient om de ruimte op een ronde of regelmatig veelhoekige plattegrond te overdekken door een halve bol of een gedeelte daarvan (bolsegment). Het kernprobleem bij de koepelbouw is de zijwaarts gerichte krachten van de constructie een doelmatig tegenwicht te geven. De Romeinen waren hierin meesters, zoals blijkt uit het klassieke voorbeeld van het Pantheon te Rome, met een middellijn van 43 m inwendig.
 
Transept Lat. trans- = over, aan de overzijde van, saepta = muren   

Ook kruisbeuk, dwarsschip of dwarspand genoemd, benaming voor het loodrecht op de lengteas van een eenschepige of een basilicale kerk gericht bouwdeel, meestal even hoog en even breed als het schip en in open verbinding ermee. Het transept bestaat uit drie delen, t.w. de beide zijarmen en de kruising.

Koor
 

O
ok sanctuarium, presbyterium of priesterkoor, de van het schip van de kerk afgescheiden ruimte waar zich het altaar bevindt. Het koor is ontstaan uit de oude apsis
, waar zich de zetels van bisschop en priesters bevonden.

Straalkapel
Fr.: chapelle rayonnante 

Elk van de kapellen die als een krans het kooreinde van Romaanse en gotische kerken omgeven.
 
** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets