RIVIEREN IN DE AUVERGNE. De Auvergne kent enkele grote rivieren. De Allier, de Loire, de Dordogne en de Lot hebben allen, samen met hun zijriviertjes, het leven en werken van de bevolking begeleid. De Allier was lange tijd de belangrijkste verbindingsweg en de binnenvaart een gangbare activiteit in de Auvergne. De sterk stromende en kolkende Durolle is onverbreekbaar verbonden met de messenmakerij. De slijpstenen van de messenslijpers in Thiers werden door deze rivier altijd draaiende gehouden, zoals de Dore de papiermolens van energie heeft voorzien. Naar regio overzicht  Auvergne.  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!  

    

WATERRECREATIE 
Vandaag de dag is het water in de Auvergne bijna uitsluitend aan de recreatie voorbehouden. Er is van alles mogelijk, wildwatersporten, strandactiviteiten en er kunnen allerlei  soorten zoetwatervissen gevangen worden. Er is keuze te over. In de engten van de Allier en van de Loire, op de Sioule en de Lot kan men kanoën en kajakken, raften of door de canyons klimmen. De landschappen die men hierbij doorkruist zijn onvergetelijk.
 
Meren

Het Regionaal Natuurpark van de Vulkanen van de Auvergne is ook de streek waar men volop vulkanische meren vindt. Aydat, onder de rook van Clermont-Ferrand en de Chambom, M 6, in het massief van de Sancy bieden bijvoorbeeld vooral gelegenheid tot vertier met het hele gezin. De Guéry, L 6, vlakbij de Le Mont-Dore, onderscheidt zich door haar pastorale en rustgevende karakter. De Pavin, N 6, een perfecte ovale vorm getooid met een groene dennenkrans blijft mysterieus. De Auvergne is bezaaid met vele andere meren en stuwbekkens die elk hun eigen, verbazende facetten hebben. In de zomer kan men afwisselend kanovaren en heerlijk luieren op de oevers, in de schaduw van de bossen of lekker in de zon op een zandstrandje.
De watervlakken van de Fades, I-J 5, van Bort-les-Orgues, M-N 4,
van Saint-Etienne-Cantalès, S 2, van Grandval, S 7,  of van Grangent, N 15,   zijn enkele voorbeelden van uitzonderlijke plekjes voor watersporters, boottochtjes of vissport. Het meer van Allier te Vichy, H 9-10, gelegen temidden van de engelse parken waar men heerlijk kan flaneren, heeft een meer stedelijk karakter. Inlichtingen bij de Departementale Comités voor het Toerisme, Comités Départementaux du Tourisme.

Vissen

Forel, vlagzalm, snoek, snoekbaars, karper en grondel voelen zich allemaal thuis in de waterwegen van de Auvergne.
De rivieren en meren in de Auvergne behoren tot de meest interessante van Frankrijk. De parkoersen voor het vliegvissen, de reservoirs, zoals die van La Landie of de Roussillou, en de plassen genieten een bijzondere reputatie. In de bergen van de Forez of de Cantal, op de hellingen van de Monts Dore of in de Combrailles is men opjacht naar forel De Dordogne, de Loire, de Allagnon, de Allier, de Sioule en hun nog huppelende zijrivieren bieden prachtige parkoersen, de forellen zijn er niet zeldzaam maar wél wild en ... schuw.
In de vlakten komen de rivieren tot rust en worden breder.
De oevers van de Allier en de Sioule vormen dan een paradijs voor de liefhebbers van grondels, karpers of roofvissen. Zoals elke sportvisser U zal kunnen vertellen zit het 'm in de techniek en het zoeken van de juiste plek. De bergmeren zijn ook uitgelezen gelegenheden  voor de sportvisserij. In de Chambon kan men een paar karpers proberen te verschalken, het diepe water van de Pavin is de beekridder  een geliefde prooi. Forel, baars, snoek en snoekbaars zijn dat in de vele andere meren  en plassen.

Kano en kajak

Worden vaak door elkaar gehaald. In de eerstgenoemde, oorspronkelijk uit Canada, behoort men geknield te peddelen. De kajak komt van de Eskimo's. Men peddelt zittend en er hoort een dubbele peddel bij. Welke van deze twee U ook kiest, beiden hebben hun plaats in de Auvergne en niets is eenvoudiger dan er een huren in een van de vele watersportclubs.
Inlichtingen:
het verbond voor kano en kajak in de Auvergne Plan d'eau - Rue des Laveuses 63800 Cournon-d'Auvergne 04 73 84 30 06 - Fax: 04 73 84 47 30 23

RIVIER DE ALLIER 
Wanneer men de majestueuze rivier ziet die onder de dertien bogen van de Régemortes brug in Moulins doorstroomt heeft men moeite zich de tumultueuze kindertijd van de Allier in te denken. Op het moment dat de Allier echter de Auvergne binnenkomt springt ze door de smalle en diepe engten. Ze graaft haar bedding temidden van om subliem decor, een paradijs voor sportvissers en liefhebbers van wildwatersporten.
Dorpjes, kastelen en religieuze gebouwen, zoals de Romaanse kapel van Sainte-Marie-des-Chazes, het tot een "opengewerkt" hotel omgebouwde Saint-Arcons-d'Allier, Chanteuges met z’n abdij maar ook Langeac en Lavoûte-Chilhac, ritmeren haar loop.

Verder stroomafwaarts komt ze wat meer tot rust tussen de basaltrotsen van de Ribeyre vallei.

Dit is waar de vroegste sporen van menselijke aanwezigheid in Europa (paleontologische opgravingen aan de oevers van de Allier en het museum van Chilhae) werden gevonden.
Ze komt vervolgens in Issoire, M 8,  aan, stroomt langs Pont-du-Cháteau, K 8,  een voormalige binnenvaarthaven, en komt uiteindelijk geheel tot rust in het mooie Limagne. De zanderige kronkelingen geven onderdak aan menige natuurschat, met name de blauwe reiger kolonies. In de buurt van Vichy aangekomen heeft ze zich helemaal geïnstalleerd en krijgt daarmee meteen een meer stedelijk karakter met haar schaduwrijke oevers waar het tot aan Val d'Allier en Moulins goed flaneren is.

Niet eens zo heel lang geleden maakten jaarlijks

meer dan 100.000 zalmen de reis tot in de trechtermonding van de Loire. Vandaag de dag bereiken nog slechts enkele tientallen de paaiplaatsen van de Haut-Allier. Het bouwen van speciale dammen, de zalmenteelt en diverse installaties voor het behoud van de waterkwaliteit, alles wordt in het werk gesteld om de koning onder de vissen van de Allier te beschermen. In het Zalmenhuis te Brioude wordt het verhaal van de zalm en dat van het ecosysteem van de rivier uiteengezet.

Binnenvaart

Hoewel de Allier een onregelmatige stroming kent en soms kuren kan vertonen was ze lange tijd een van de weinige natuurlijke waterwegen waarover goederen vervoerd konden worden.
De binnenvaart over rivieren heeft zich vanaf de XVIIde eeuw ontwikkeld met de grenen platbodems die meestal steenkool, wijn, Ambertpapier of Volvic steen via de Allier en het kanaal van Briare naar Parijs vervoerden. Eenmaal aangekomen werden de bootjes als brandhout verkocht. In Pont-du-Cháteau, toentertijd de grootste rivierhaven aan de Allier is het Oude Binnenvaart Museum aan hen gewijd.

In de vallei van de Allier

Visarenden, oeverzwaluwen, steentjes, reigers... De vallei van de Allier, tussen Vichy en Moulins, strekt zich lang gekrokeld uit. De meer gevarieerde natuurlijke omgeving, die door overstromingen telkens opnieuw vorm gegeven wordt, herbergt elke zomer zo'n 120 nestelende vogelsoorten. Sinds 1994 is de streek van Sánt-Loup, E 9,  tot Toulon-sur-Allier een van de grootste riviernatuurreservaten van Frankrijk geworden en daarmee een europees trefpunt van ornithologen. De zeldzame en beschermde griel (Burhinus oedincemus), heeft zich aan de oevers van de rivier gevestigd.

Natuurstrook van de Allier in Moulins, D 9

Breng een bezoek aan deze informatieve plek met als onderwerp het natuurlijke erfgoed van de Alliervallei in de streek rond Bourbon. In dit museum vallen met name een diorama, een observatorium "vogeltuin" en een ruimte waar U het gezang van de verschillende vogels kunt leren herkennen te bezoeken.


KASTELEN 
Achthonderd jaar lang van de 12de tot de 19de eeuw hebben de Auvergnaten hun kastelen gebouwd, aangepast en herbouwd. Vestingen bovenop rotsachtige bergspitsen,  kasteeltjes in de bergen van de Cant al of vredige landhuizen in het wallandschap van Bourbon, al deze bouwwerken illustreren het het roemrijke verleden van de provincie.

Het hoofddoel, zich verschansen
In de 13de worden overal in de Auvergne vestingwerken gebouwd. Het zijn de hertogen van Bourbon en de graven van Polignac of Mercooeur die hieraan debet zijn. Enkele overgebleven getuigen van deze oorlogszuchtige periode zijn bijvoorbeeld Cháteaugay met de verrassende vierkante donjon, het kasteel Dauphin in Pontgibaud, J 6,  en het fort van Billy, G 9,  of dat van Auzers, P 3. Het kasteel van Anjony, in de Cantal, heeft eeuwen en conflicten spelenderwijs doorstaan. Het kasteel is in bijna intacte staat en bezit nog enkele prachtige muurschilderingen. De rechthoekige donjon van de la Toque, E 3, onderscheidt zich door de hoogte van 33 meter. Het bouwwerk voldoet aan de regels van de Romaanse architectuur, iets wat slechts in vier andere donjons in Frankrijk teruggevonden kan worden. Busséol, L 9, in Livradois-Forez, is een van de oudste kastelen in de streek. Chouvigny, H 7, wat lange tijd eigendom was van de familie La Fayette, is een schoolvoorbeeld van militaire architectuur. De revolutionaire markies werd geboren op het kasteel van Chavaniac-Lafayette Q 11, waar aan de hand van een aantal decors zijn leven wordt weergegeven.

Charmante
landgoederen  
Pas als de Renaissance aanbreekt worden de kastelen gewijd aan plezier en raffinement. Ze worden hiertoe totaal aangepast teneinde het dagelijkse comfort van de bewoners te verbeteren. Dit gebeurt eerst in de buurt van Moulins, de Bourbon familie speelt hierbij een toonaangevende rol. Ze richten hun landhuizen helemaal opnieuw in en aarzelen niet om er nog wat nieuwe bij te bouwen. Effiat, H 8, in de vlakte van Limagne, is een van de zeldzame bouwwerken in de streek die toebehoorden aan Lodewijk XIII. Het geheel is voltooid met rijke meubels en Franse tuinen. Vollore, K 11, La Batisse, L 7, of Parentignat, M 9, breken definitief met de oorlogskunst en zijn echte klassieke kastelen geworden. Aan het eind van de regering van Lodewijk XIV krijgt de laatste van deze drie de biinaam "het kleine Versailles van de Auvergne". Dat deze reputatie gegrond is wordt ook wel bewezen door het feit dat het kasteel in de loop der eeuwen regelmatig met collecties en kunstwerken werd verrijkt.
In Lapalisse, F 11,  kunt U herinneringen ophalen,
aan de prestigieuze geschiedenis van de graven van Chabannes, een van de oudste familie zwaardedelen van Frankrijk. Het kasteel dat over het dorp uitkijkt bestaat uit een prachtig Renaissance woongedeelte met een vlammend gotisch kapelletje. Binnen staan enkele opmerkelijke meubels.

Vingeroefeningen
!
Andere kastelen, soms wat bescheidener van uiterlijk of gebouwd door minder prestigieuze geslachten, verbergen desalniettemin talloze schatten voor de oplettende bezoeker. De kleur van de stenen of de schoonheid van de gekozen plek kunnen het geheel soms tot een onvergetelijke ervaring maken. De liefhebbers van de Lodewijk XV stijl zullen bijvoorbeeld het kasteel van de Baume, B 7,  of de minivesting van Thoury, E 11,  bijzonder waarderen.
De charme van een oord is soms het resultaat van de verbazingwekkende tegenstellingen
van de verschillende tijdperken. Aulteribe, K 10, dat in de 15de eeuw werd gebouwd dankt het romantische silhouet aan de meer meen te aanpassingen die puur in de stijl van de XIXde eeuw werden doorgevoerd. Het kasteel van Ravel, K 10, een van de voormalige residenties van de Franse koningen, is een ander mooi voorbeeld van opeenvolgende verbouwingen.

Kasteelleven
De kastelen van de Auvergne zijn er om bewonderd en bezocht te worden. Maar dat is niet alles! Sommige kastelen komen in de zomer tot leven. Spelen van licht en geluid, levende spektakels, begeleide themabezoeken, tentoonstellingen, concerten ... Het programma is bijzonder gevarieerd en de kinderen worden hierbij  niet vergeten. Het kasteel van Chazeron, I 7,  heeft voor hun een ware zoektocht naar een schat op touw gezet En waarom zou U er niet eens een charmant weekendje tussen uit gaan? Meerdere kastelen bieden de gelegenheid in gastenkamers te verblijven en tevens aan tafel te gaan.

Er zijn 6 verschillende routes

die u uitnodigen om de kastelen van de Auvergne te ontdekken : Ie Bourbonnais, les Limages, les Volcans et Combraillais, le Livradois-Forez,  la Haute-Loire, les Montagnes Cantaliennes.
U kunt de gratis gids aanvragen bij La Rpute Historique des Châteaux d’Auvergne, 17 rue 63000 Clermont-Ferrand.
 

MUSEA      
De Auvergne exposeert haar prestigieuze erfgoed in de verschillende musea. Onder de schilderijen, of ze nu oud, uit de XVde tot aan de XIXde eeuw, of al dan niet religieus zijn, kan men enkele meesterwerken ontdekken.
De beeldhouwkunst van de XVIIIde en XIXde eeuw is ook goed vertegenwoordigt.
En in Moulins vindt men prachtige beeldhouwkunst uit de XVde eeuw, het resultaat van het mecenaat van de Bourbons. De oudheidkundige collecties zijn bijzonder rijk. Een van de grootste centra voor Galloromeinse aardewerk met zegel bevindt zich in Lezoux.
In Clermont-Ferrand werden de vondsten en votiefbeelden afkomstig uit de opgravingen van Gergovie en Chamalières verzameld in het Bargoin Museum.
In Le Puy-en-Velay,
een belangrijke pelgrimsplaats, verhalen talrijke voorwerpen, accessoires en beeltenissen de aanbidding van de Zwarte Maagd. De middeleeuwse archeologische resten uit de nabijgelegen Romaanse abdijen benadrukken nog maar eens hoe belangrijk het geloof in dit gebied was. De alledaagse geschiedenis van stad en land in de Auvergne wordt door middel van de talloze culturele erfenissen onthuld. Dat is bijvoorbeeld het geval voor het mes in Thiers, de paraplu in Aurillac, het kant van de Haute-Loire en de muziek in Montluçon.
Dit rijke erfgoed wordt in de diverse musea op verschillende manieren in scène gezet.
Zoals in Clermont-Ferrand waar een oud Ursuline klooster met moderne architectuur in ere werd hersteld teneinde de collecties ten toon te stellen. Of het herenhuis uit de XVIIIde eeuw in Riom waar men zich dankzij de intieme sfeer tussen de kunstwerken op zijn gemak kan voelen. In Thiers worden de messen in voormalige werkplaatsen getoond. In Moulins of Montluçon zijn de rijkdommen in de laatste vestingwerken van de Hertogen van Bourbon ondergebracht... En in Margeride worden de musea van Saint-Flour gecompleteerd door het prachtige ecomuseum van Auvergne.

Decormusea
 
De Manoir de Veygoux / in Charbonnières-les-Varennes
, J 7
Speciale effecten, geuren, geluiden, bewegende voorwerpen en projecties doen de heldenfeiten van Generaal Desaix aan de zijde van Bonaparte ten tijde van de revolutie herleven.

Tour de l’Horloge / in Issoire
, M 8
Drie verschillende decors nemen U mee terug naar de Renaissance, de geschiedenis en het dagelijks leven in voorbije eeuwen. Een echte reis door de tijd.

Mystères de Farges / in Saint-Nectaire
, M 7
Een bijzonder goed gedocumenteerd spel van licht en geluid, afgewisseld met legendes en dromen, nodigt u uit om in de geheimen van de Bellonte boerderij te delen. U ontdekt bier een verbazingwekkende woonwijze in het hartje van de Saint- Nectaire productie.

Maison de la Toinette et Grange de Julien / in Murat-le-Quaire
, M 5
Denkt U zich eens een museum in waar de decors tot leven komen, zingen, lachen en zelfs hun hart bij U uitstorten. Met Toinette en Julien kunt U een kijkje nemen in het dagelijkse leven van de bevolking van de Auvergne.

Inlichtingen
Een lijst met de musea van Auvergne is te vinden op het website www.crt-auvergne.fr
De brochure  van de APROMA (Vereniging ter Bevordering van de Musea van Auvergne) kan in het Vulkanenmuseum te Aurillac worden verkregen. 04 71 48 07 00 -  Verdere inlichtingen kunnen worden verkregen bij de DCT

ROMAANSE KERKEN IN DE AUVERGNE      
Het land is in oproer, de kruistochten komen eraan. De reliekenverering is op zijn hoogtepunt. De pelgrims doorkruisen Europa van noord naar zuid, brengen hum ideeën mee en vergelijken de kerken zoals ze die kennen met de kerken die ze tijdens hun reizen ontdekken. De in de Auvergne opgerichte bouwwerken zijn talrijk en behoren tot de allermooisten. De eenvoud en harmonie die ze uitstralen dwingen bewondering af en getuigen van het talent van de bouwmeesters. De lijnen zijn overal puur en de proporties "goddelijk".

Mozac, J 7, de Sint-Pieter abdijkerk 
In deze door de eeuwen heen verbouwde kerk gaan enkele van de mooiste gebeeldhouwde kapitelen van Frankrijk schuil.
Brioude, O 9, de Sint-Julien basiliek

We hebben het hier over de grootste Romaanse kerk van Auvergne. Opmerkelijk zijn de prachtige kapitalen en het beeld van Sint-Jacques de Compostella.

Orcival, L 6, de Notrre-Dame, Onze-Lieve-Vrouwe kerk
Middenin een beeldschoon dorpje vinden we een mooi voorbeeld van de kmeht van het geloof en de naleving van de regels van de Romaanse bouwkunst. Teneinde de kerk naar het oosten te richten hebben de bouwers niet geaarzeld de berg ten westen uit te graven. De erage Romaanse maagd van de streek, bedekt met een parament van goudwerk, bevindt zich hier. Elk jaar op 15 augustus om 12 uur verlicht een zonnestraal haar gezicht.

Clermont-Ferrand, K 7, Notre-Dame-du-Port, Onze-Lieve-Vrouwe van de Haven
Ze is in het hart van de stad gebouwd, op dezelfde plek waar een in de Vlde eeuw gestichte kerk stond. Gerenommeerd door de beeldhouwwerken, met name de talrijke gefigureerde kapitelen en de dorpel van het zuidelijke kerkportaal, staat deze kerk op de lijst van wereld monumenten van de Unesco.

Ennezat, J 8, het collegiaal
Een van de oudste Auvergnaanse kerken. Van het originele gebouw zijn alleen de uitspringende zijbeuk, het schip en de twee zijbeuken, die tot de mooiste uitingen van lokale Romaanse kunst behoren, overgebleven.
 
Saint-MenouxC 8
Dit bouwwerk, gewijd aan Menulphus, de Bretonse bisschop die hier in de VIIde eeuw kwam te overlijden, is een van de zeldzame kerken met voorportaal van voor het jaar duizend. Het débredinoire, ontachterlijker,  in het graf van de heilige maakte het voor achterlijken, de bredins mogelijk genezing te verkrijgen.

Issoire, M 8, de Sint-Austremoine abdijkerk
De oude Benedictijner abdijkerk staat in het hart van de stad. Wanneer de zon opkomt baadt ze in een uitzonderlijk licht dat door het arkose gesteente een verwarmende werking heeft. Eenmaal binnengetreden zal de eerste blik er een van verrassing zijn. De restauratie in 1656 van de muurschilderingen heeft de kerk de kleurigheid teruggegeven die ze in de middeleeuwen kende.
 
Saint-Nectaire, M 7
Bovenop de Mont Cornadore gebouwd kijkt ze over het hele dorp uit. Binnen wordt door een uit zes kapitalen bestaande rotonde onder andere het levensverhaal van Sint Nectaire verteld. Er staat ook een opmerkelijk Mariabeeld met nissen waarin relieken worden bewaard.

Saint-Saturnin, L 7
Deze kerk, die in een van de mooiste dorpen van Frankrijk staat verenigt schoonheid en eenvoud. De achthoekige klokkentoren is nog in de originele staat. Binnen dient U vooral te letten op de vergulde houten beelden en de muurschildering die de engel Gabriël en de opstanding van Lazarus voorstelt.
 
Souvigny, D 8, de Pieter-en-Paulus kloosterkerk
Achter de barokke gevel gaat de mooiste kerk van het land van de hertogen van Bourbon schuil. De op de nationale monumentenlijst staande abdij was een van de vijf dochters van Cluny.

Mauriac, P 2-3, Notre-Dame-des- Miracles, Onze-Lieve-Vrouwe van de Wonderen
Dit is het belangrijkste Romaanse bouwwerk van de Cantal. De vulkanische stenen die tonen van grijs tot rood vertonen geven dit gebouw veel warmte en een unieke schoonheid. Een bijzonderheid is de Zwarte Maagd..., de legende verteld dat ze wonderen verrichten kan.

Ydes-Bourg, O 3, de Sint-Georges kerk
Deze door de tempeliers gebouwde kerk is klein en eenvoudig met één enkel schip. U kunt hier de mooi bewerkte koorafsluiting en de gekamde  de klokkentoren boven een gebeeldhouwde galerij bewonderen.
 
Le Puy-en-Velay

Hier ving Via Podiensis aan, een  van de vier routes naar het Spaanse heilige oord van Sint-Jacques de Compostella die al vanaf de Xllde eeuw beschreven werden. Sinds het begin van het christendom kwamen pelgrims hier de relieken vereren van de apostel die in het jaar 44 in Palestina tot martelaar werd gemaakt en wiens lichamelijke overblijfselen in Galicië rusten. Via de heuvels van Velay waren er etappeplaatsen in Saint-Privat-d’Allier, Monistrol- d'Allier en Saugues alvorens de weg te vervolgen in de richting van Conques, en Rouergue. Tegenwoordig heeft de route het predikaat GR opgespeld gekregen en het rechtlijnige karakter van de route draagt bij tot de innerlijke rust die een pelgrim voor zijn tocht nodig heeft.

Inlichtingen
Voor aanvullende informatie kunt u de 'Petit guide á I'usage des pèlerins et randonneurs (Kleine gids voor pelgrims en trekkers) bij het toeristenbureau van de Le Puy-en-Velay aanvragen ( 04 71 09 38 41) en de 'Guide d'informations pratiques, etc." (praktische informatiegids voor de weg van St-Jacques, van de Le Puy-en-Velay tot aan Figeac) bij het Departementaal Comité voor trek- en voettochten op n'. 04 71 04 15 95.

Vraag de brochure Het grote natuurgebied Auvergne aan.
Pag. 2 t/m 5 bevat een goede kaart. Het coördinatenstelsel van de kaart maakt het mogelijk de hier vermelde plaatsen te vinden.  E-mail: documentation@crt-auvergne.fr  Internet: www.crt-auvergne.fr   

** Uw accommodatie
in de regio Auvergne kunt U goed boeken via Region.Auvergne.  Er zijn 464  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
 ** U vindt er o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets