BAYEUX , ligt in het departement Calvados . Bayeux is zeker een bezoek waard vanwege het prachtig bewaard gebleven middeleeuwse centrum en de imposante kathedraal. Naar overzicht regio Normandië. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Tapisserie de la Reine Mathilde
Volgens de legende werd het beroemde wandtapijt van Bayeux door de echtgenote van Willem de Veroveraar geborduurd. In werkelijkheid is het echter geen wandtapijt en werd het evenmin door Willems echtgenote gemaakt.

Willem de Veroveraar
Het 70  meter lange tapijt, doet verslag doet van de invasie van Engeland door Willem de Veroveraar. Het is zowel een bijzonder historisch document als een uniek kunstwerk. De kleuren zijn door ouderdom wat verbleekt, vooral het groen, maar de geestigheid en uitdrukkingskracht ervan zijn nog altijd bijzonder. Paneel na paneel, 58 in totaal, ontrolt zich een dramatisch verhaal, rijk aan gebeurtenissen en geestige details, vanaf de eerste ontmoeting van Harold en Willem tot de zegening van Willems invasievloot, de verschijning van de komeet van Halley en de fatale pijl die koning Harold van Engeland velde en daarmee de overwinning van de Normandiërs veiligstelde. De bijzonderheden van het middeleeuwse en militaire leven worden tot in detail weergegeven. Er worden draagbare kleerhangers gebruikt om maliënkolders te vervoeren en soldaten gebruiken hun schild om van te picknicken, terwijl hertogen zich aan tafel tegoed doen aan geroosterde kip en krab.

Centre Guillaume-le-Conquérant
 
Hier wordt deze middeleeuwse voorloper van het stripverhaal achter kogelvrij glas tentoongesteld. Werd vermoedelijk gemaakt in opdracht van Willems halfbroer, bisschop Odo van Bayeux, voor de inwijding van de kathedraal in 1077. Vast staat in ieder geval dat Odo zelf een belangrijke rol speelt in het verhaal. De “Tapisserie de la reine Mathilde”, zoals de Fransen het noemen, kan zijn vervaardigd door Franse of Engelse borduursters maar wordt meestal toegeschreven aan Saksische wevers of Engelse nonnen. Neem ruim de tijd, niet alleen voor het tapijt zelf maar ook voor de verhelderende audiovisuele presentaties die het historisch verband aangeven.

A unique masterpiece
 
i
n the world, the Bayeux Tapestry is actually an embroidery done in wool on linen canvas during the 11th century. 70m long and 50cm high, it recounts, simply but with a wealth of detail, how and why William the Conqueror achieved the conquest of England on 14 October 1066. Unaccompanied visit to the exhibition and audiovisual rooms and Tapestry visit with earphone (11 languages simultaneously).

Wandel van het tapijt
 
naar het hart van middeleeuws Bayeux, in 1944 de eerste Franse stad die door de geallieerden werd bevrijd en daarmee ontsnapte aan de verwoesting die vele andere steden trof. 
Langs de kasseistraten ten zuiden van de Rue St.-Martin staan veel fraaie vakwerkhuizen van steen en hout uit de 15de  tot de 17de  eeuw.
Een steile hoogbrug overspant de rivier de Aure, waarin de schepraderen van een oude molen ronddraaien.
Zaterdag is marktdag
 
op de Place St-Patrice, een zeer drukke bedoening die het middeleeuwse Bayeux oproept. Er zijn allerlei vruchten en groenten uit de streek te koop, evenals bloemen en vlees en regionale specialiteiten.
In Bayeux wordt ook nog steeds mooi kantwerk gemaakt.
Aan de zuidkant van de stad ligt het Musée Mémorial de la Bataille de Normandië en ertegenover een aangrijpende Engelse oorlogsbegraafplaats.

KATHEDRAAL NOTRE DAME 
Hoog boven de stad verheffen zich de gotische torenspitsen van de Kathedrale Notre-Dame, rue de Bienvenu, met zijn prachtige 11de eeuwse crypte en torens, nog uit bisschop Odo's oorspronkelijke Romaanse kerk. De kapellen en de crypte hebben mooie 15de eeuwse fresco's en in het 12de eeuwse kapittelhuis is op de 15de eeuwse tegelvloer een doolhof afgebeeld.

Romaanse architectuur
 
De kathedraal getuigt op wel bijzonder fraaie wijze van de Romaanse architectuur in Normandië. Ze ging in 1105 in vlammen op. Na omvangrijke restauratiewerkzaamheden werd ze in 1160 andermaal in de as gelegd. Uit de tijd na de brand is nog de prachtige decoratie van het schip behouden gebleven.  Al het overige moest wijken voor een verbouwing in gotische stijl. Zonder een enkele reden, uitsluitend geïnspireerd door de pracht van de nieuwe gotische kathedralen besloten de bisschop en het kapittel enkele decennia na de brand tot een volledige wederopbouw van de kerk. Eerst werden de pijlers versterkt, de zijbeuken vernieuwd en een kapiteelzaal gebouwd, vervolgens wijdde men zich aan het koor. De gewelven en de lichtbeuken werden in gotische vormen gereconstrueerd en aan het triforium herinnerde nu slechts een balustrade. In deze tijd ontstond ook het timpaan van het zuidelijke dwarsschip, dat de geschiedenis van de heilige Thomas Beckett uitbeeldt. De Honderdjarige Oorlog onderbrak de bouwwerkzaamheden. De kathedraal diende tijdelijk als vesting.

Vorstelijke gift
 
Dankzij een vorstelijke gift van de bisschop van Bayeux konden de, werkzaamheden met de vernieuwing van de Romaanse vieringtoren vanaf 1477 worden voortgezet. Twee jaar later werd de toren voltooid, nadat men de viering met een gewelf gesloten en van een verdieping vol flamboyante gotiek voorzien had. Ondanks alle twijfel over zijn stabiliteit siert hij de kathedraal nog tot op heden.
 
Hugenoten
 
In het jaar 1652 werd de kerk door hugenoten geplunderd en verwoest. Een volledige sloop van het gebouw kon net op tijd verhinderd worden. In februari 1676 werd de dakstoel vernield door de zoveelste brand. Pas in de 18de eeuw werd hij door een decoratieve koepel boven de octogoon, achthoek, vervangen.

Vernieuwde vieringtoren
 
Nadat men in de 19de eeuw tijdens de restauratie scheuren in de vieringpijlers ontdekte, pleitte Viollet-le-Duc voor volledige sloop en nieuwbouw volgens zijn ontwerp. Hij stuitte echter op weerstand bij de bisschop. Nog voordat de bisschop de sloop kon voorkomen was de koepel al gevallen. Door vernieuwing van de fundamenten kon de vieringtoren ten slotte gered en in gotische stijl voltooid worden.
Bron: Kathedralen, .. Michon, Zie Fr. info   Ga voor afbeeldingen naar:
Cathedrale.notre.dame.bayeux=Google+zoeken

Office de Tourisme:

Pont St-Jean , tél. 02.31.51.28.28, télécopie : 02.31.51.28.29, - Ouvert toute l'année, fermé le dimanche du 1/10 au 31/3 Cyberstation à disposition  -  Ville fleurie 2 fleurs.  E-mail : info@bayeux-tourism.com,   Internet :  http://www.bessin-normandie.fr/web/index.php

Tapisserie:
 
Centre Guillaume le Conquérant Rue de Nesmond  -  Tel. : 02 31 51 25 50  -   Fax : 02 31 51 25 59  -  Visit lasts : from 1 to 2 hrs.  -  Open all year round except 25 and 26 Dec. morning and 1 and 2 Jan. morning.  -  Adults : 6,40 € Senior : 5 € Schoolchildren and students : 2,60 € Earphone : 1 €
 E-mail : tapisseriedebayeux@dial.oleane.com  - Internet: http://www.bayeux-broderie.com/index.htm

** Uw accommodatie
in Bayeux kunt U goed boeken via City.Bayeux.  Er zijn 13 (19)hotels online boekbaar. Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels  per thema gerangschikt. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets