BEZIERS en de kruistocht tegen de Albigenzen. Ligt in departement Herault. Béziers, gelegen in de Languedoc aan de rivier de Orbe, komt voort uit de Romeinse kolonie Biterrae. In 1209 was Béziers het toneel van een gruwelijke slachtpartij: door paus Innocentius III opgeroepen tot een kruistocht tegen de Albigenzen, een religieuze sekte die in die tijd in Zuid-Frankrijk grote verspreiding had gevonden, verzamelden zich uit heel Frankrijk krijgers om aan de ketterij een einde te maken. Naar regio Languedoc-Roussillon. Naar stedenlijst Frankrijk..  Naar Beziers mediterranee. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Les cing pontsBéziers werd uitgemoord en platgebrand.
De stad leidde nadien lange tijd een kwijnend bestaan. Haar huidige voorspoed dankt zij aan de ontwikkeling van de wijnbouw in deze streek tijdens de 19de eeuw: Béziers is het centrum van de wijnhandel in dit gebied. De Allées Paul-Riquet, brede, door platanen overschaduwde promenades in het centrum van de stad, zijn genoemd naar de in Béziers geboren l7de-eeuwse ingenieur Pierre-Paul Riquet, die het Canal du Midi aanlegde. De promenades voeren naar het Plateau des Poètes, een park met een groot aantal borstbeelden van dichters.

Beziers, voormalige kathedraal Saint-NazaireVoormalige kathedraal Saint-Nazaire:  
van oorsprong Romaans, maar na zware beschadiging in 1209, in de 13de en l4de eeuw verbouwd. In de westelijke façade, die geflankeerd wordt door twee versterkte torens, 14de eeuw,  een groot roosvenster. In het interieur zijn, vlak bij het koor, nog 12de-eeuwse kapitelen uit de romaanse kerk. Fraaie apsis met 18de­eeuwse decoratie. In een vroegere kapel, met 15de-eeuws stergewelf, is de sacristie ondergebracht.

Musea
 
Het Musée du vieux Biterrois et du vin,

in een vroegere dominicanenkerk, is gewijd aan de geschiedenis van Béziers en bezit een archeologische verzameling. Eén afdeling behandelt de geschiedenis van de wijnbouw.

Het Musée des Beaux Arts,  
gevestigd in het Hotel Fabrégat, bezit behalve een groot aantal Griekse vazen, een interessante collectie schilderijen van o.a. Guido Reni, Goya, Géricault, Delacroix, Corot, Soutine, De Chirico, Duf yen Utrilló.

Andere bezienswaardigheden
De basiliek Saint-Aphrodise,
Romaansgotisch, met een Romeinse sarcofaag als doopvont en een 16de-eeuwse gepolychromeerde houten Christusfiguur.

De Eglise de la Madeleine,  
van oorsprong Romaans, maar tijdens de gotiek en in de 18de eeuw sterk verbouwd. De kerk Saint-Jacques met romaanse apsis, 12de eeuw.

Door de Pont-Canal, gebouwd in 1857,
wordt het water van het Canal du Midi over de Orb gevoerd.

Office de Tourisme:
 
29 avenue Saint Saëns, 34500 BEZIERS , tél. 33 (0)4 67 76 84 00, télécopie : 33 (0)4 67 76 50 80, - Ouvert en saison de 9h à 19h, les dimanches de 9h30 à 12h30 - Ouvert hors saison de 9h à 12h et de 14h à 18h du lundi au samedi.  Email : tourisme@ville-beziers.fr,

** Uw accommodatie  in Beziers kunt U goed boeken via City.Beziers. Er zijn 42 accommodaties online boekbaar. Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels  per thema gerangschikt. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets