KASTEEL CHENONCEAU, het kasteel van Chenonceau, departement Indre-et-Loire, dat vol gratie het water van de Cher overspant, is wat de bouw betreft een mengeling van renaissance en ontluikend classicisme. Het kasteel, dat opmerkelijk goed is gerestaureerd, wordt als een superster gekoesterd en onderhouden en trekt horden bezoekers. Het nabijgelegen plaatsje, waarvan de naam in tegenstelling tot die van het kasteel, met een x geschreven wordt ­Chenonceaux - vaart daar wel bij. Naar overzicht regio C. Val-de-Loire. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Kasteel ChenoncheauVrouwen spelen een grote rol in de geschiedenis van het kasteel.
Het werd vanaf 1513 gebouwd door Thomas Bohier, een financieel expert in koninklijke dienst, die de supervisie van de bouw overdroeg aan zijn vrouw Katherine Briçonnet. Na beider dood moest hun zoon het kasteel, toen nog alleen het hoofdgebouw met de vier hoektorens, dat in 1521 werd voltooid, wegens schulden overdragen aan koning Frans I, die het als jachtslot gebruikte. Hendrik II schonk Chenonceau, na zijn troonsbestijging in 1547, aan zijn maîtresse Diane de Poitiers, een vermaarde schoonheid, die de koning, hoewel zij 19 jaar ouder was dan hij, levenslang in haar ban hield. Diane was verrukt van het domein en gaf Philibert Delorme, die ook haar kasteel in Anet bouwde, opdracht het kasteel met een brug over de Cher te verlengen tot de overzijde van de rivier, een onderneming die, gevoegd bij de andere verfraaiingen die,zij liet aanbrengen, een fortuin kostte.

Toen Hendrik II in 1559 

bij een toernooi werd gedood, nam zijn gemalin Catharina de' Medici wraak op haar rivale door haar het geliefde Chenonceau te ontfutselen in ruil voor het kasteel van Chaumont. Eenmaal in het bezit van Chenonceau liet Catharina door architect Jean Bullant op de brug een galerij in twee verdiepingen bouwen, een park aanleggen en luxueuze stallen optrekken. Er volgde een periode van even spectaculaire als waanzinnige, kapitalen verslindende feesten, waarvan de praalzieke koningin-weduwe en haar zoon Hendrik III het middelpunt waren. Bij haar dood liet Catharina Chenonceau na aan haar schoondochter Louise de Lorraine, weduwe van de vermoorde Hendrik III, die er in diepe en niet aflatende rouw tot 1601 teruggetrokken leefde.

In de 18de eeuw  

kwam het kasteel in het bezit van de zeer erudiete Mme Dupin, die in haar 'salon' alle groten van die tijd ontving, onder wie J.J. Rousseau, die gouverneur van haar zoon werd, voor wie hij zijn Emile schreef, en die in zijn Confessions over zijn verblijf in Chenonceau berichtte: 'We hadden er plezier, we aten bijzonder lekker, ik werd er zo vet als een monnik'.

Men bereikt het complex
 

via een prachtige laan met platanen. Rechts het Musée de cire, wassenbeeldenmuseum, met scènes uit het kasteelleven. Over een ophaalbrug komt men op het terras, met links de tuinen van Diane de Poitiers, rechts die van Catharina de' Medici. De donjon is het enige overblijfsel van een vroeger kasteel. De inventaris van Chenonceau omvat kunstwerken, meubelstukken en wandtapijten.

Te vermelden zijn  

het portret van Diane de Poitiers door Primaticcio, het schilderij De drie gratiën van Van Loo en werken van Jordaens, Veronese, Rubens, Rigaud en Mignard. Aan de donjon en in het oudste gedeelte van het kasteel de initialen TBK , Thomas Bohier en Katherine, die naar de eerste bouwheer verwijzen, evenals de spreuk S'il vient à point. me souviendra, als het tot een goed einde wordt gebracht, zal het bouwwerk de herinnering aan de bouwer levend houden.

CHENONCEAUX
OFFICE DE TOURISME 

Indre-et-Loire (37) - Centre - Val de loire  -  1, rue Bretonneau -, 37150 CHENONCEAUX   -  tél. 02.47.23.94.45  -  télécopie : 02 47 23 82 41 -  Courriel : otsi-chenonceaux@9business.fr  -  Site internet : www.chenonceaux-blere-tourisme.com 
10 h - 12 h 30 et 14 h -17

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets