DEPARTEMENT CHER,  al vroeg werd de Berry bedekt met een witte deken van Romaanse, kerken. Hier van zijner ongeveer honderd bewaard gebleven, die geheel of gedeeltelijk uit de 12de  eeuw stammen. Verschillende van deze heiligdommen worden gekenmerkt door een indeling zoals men in Cluny zag met een gespreide opstelling, van de kapellen en door de aanwezigheid van typische "Berry-passages", nauwe doorgangen die het brede kerkschip met de kruisbeuken van het transept verbinden. 
Naar
regio C. Val-de-Loire. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
    

Bourges, de Haut-Berry,
draagt het stempel van een geschiedenis die ruim tweeduizend jaar teruggaat. De stad Bourges ontstond uit Avaricum, de hoofdstad van de, Keltische Biturigen, die in 1100 ingelijfd werd bij het grondgebied van de koning van Frankrijk. Het beeld van de 15de eeuw werd bepaald door een aantal beroemde figuren: hertog Jan van Berry, een groot kunstbeschermer, Karel VII, die "de koning van Bourges" genoemd werd, Jacques Coeur, zijn financier, en Lodewijk XI, die in 1463 de universiteit oprichtte. In de 191 eeuw, na de ingebruikname van het kanaal van Berry, vestigde de wapenindustrie zich in Bourges.
De spoorwegen bevorderden de ontwikkeling van Vierzon, terwijl Saint-Ar-Montrond een centrum voor de goudbewerking werd. Symbool van de culturele bloei van het departement is het Maison de la Culture van Bourges, dat in 1962 geopend werd 

Bourges historische stad   
De kathedraal Saint-Étienne

die beeldbepalend is voor de stad, staat sinds 1992 op de lijst van wereldwijd beschermd erfgoed van Unesco. De enorme gevel is niet zozeer sierlijk, maar maakt vooral indruk vanwege zijn machtige omvang. Wat de bezoeker, die door één van de vijf monumentale, gebeeldhouwde Portalen naar binnen stapt, echter het meest zal treffen is de indrukwekkende ruimte, zoals die door de bouwmeester in 1195 ontworpen is. Door de traveeën of gewelfvlakken en het aanzicht van vijf hoofdbeuken wordt de blik voortdurend naar het koor getrokken, want - hoe vreemd dit ook lijkt voor een zo belangrijk bouwwerk - de kathedraal heeft geen transept. De kooromgang en zijkapellen zijn versierd met een reeks uitzonderlijk mooie ramen, die behalve een historisch beeld een indruk geven van de ontwikkeling van de brandschilderkunst van de 13de  tot de 17de  eeuw.
Afgezien van de religieuze monumenten
 

is Bourges rijk bedeeld met gebouwen die voortkomen uit de civiele architectuur van de Late Middeleeuwen en de Renaissance. De oude wijken die zich vooral ten noorden van de kathedraal bevinden vormen een uitgestrekt, beschermd stadsgezicht van maar liefst 62 hectaren. Hier bevinden zich bijna 400 huizen met houten zijden uit de 15de en 16de eeuw. Vooral de rue Bourbonnoux en de place Gordaine met hun opvallende vakwerkhuisjes hebben een schilderachtige uitstraling.
Het belangrijkste van deze gebouwen
 

is ongetwijfeld het "grand maison" of grote huis van Jacques Coeur, dat tussen 1443 en 1451 gebouwd werd. Het is in Frankrijk het enige bewaard gebleven voorbeeld van een stedelijk paleis uit het midden van de 15de eeuw en valt vooral op door de overvloedige versiering in flamboyante stijl.

Bezienswaardig zijn ook
 

de Salie van hertog jan, een overblijfsel van het hertogelijk paleis en vlakbij de prefectuur gesitueerd, evenals drie andere "Hôtels", zoals de voorname herenhuizen werden genoemd, en die eind 15de begin 16de  eeuw gebouwd werden: Hôtel des Echevins, Hôtel Lallemant en Hôtel Cujas.

Cher streek met een Romaans en cisterciënzer verleden   
Al vroeg werd de Berry bedekt met een witte deken van Romaanse, kerken. Hier van zijner ongeveer honderd bewaard gebleven, die geheel of gedeeltelijk uit de 12de  eeuw stammen. Verschillende van deze heiligdommen worden gekenmerkt door een indeling zoals men in Cluny zag met een gespreide opstelling, van de kapellen en door de aanwezigheid van typische "Berry-passages", nauwe doorgangen die het brede kerkschip met de kruisbeuken van het transept verbinden. In zeven van deze bouwwerken zijn bovendien Romaanse fresco's te bewonderen, zoals in Avord, La Celle, Primelles en Vesdun.

Vooral in Brina, Alouis, Chalivoy-Milon
 

zijn de schilderingen bijzonder goed bewaard gebleven. Binnen dit dichte netwerk van parochiekerken en benedictijnenkloosters vestigden zich in de 12de eeuw een aantal nieuwkomers. Cisterciënzer monniken discipelen van Sint Bernardus van Clairvaux, stichtten vijf abdijen in de Haut-Berry. 
Twee daarvan bevinden
zich in een uitzonderlijk goede staat, namelijk de abdij van Noirlac, een parel op het gebied van architectuur en een vroeg voorbeeld van de gotische bouwstijl, en die van Fontmorigny, die in de 18de eeuw gedeeltelijk herbouwd werd.  

IN HET SPOOR VAN DE GESCHIEDENIS   
De Cher bron van inspiratie
Bij de overgang van de 19de  naar de 20ste eeuw speelden meerdere persoonlijkheden op het gebied van literatuur of kunst.een rol in de Cher. De jeugdherinneringen van Alain- Fournier, schrijver van "Le Grand Meaulnes", vertaald als "Het grote avontuur", zijn nog altijd terug te vinden in La Chapelle  d'Angilion evennals in de school van Epineuil-le-Feuriel.

De herinnering aan MargueriteAudoux, 1863-1937
 

schrijfster van "Marie-Claire", een autobiografische roman over een weesmeisje waarmee zij in 1910 de prix Fémina won, wordt levend gehouden in Aubigny-sur-Nère. Het oeuvre van deze schrijvers mag dan uit slechts één enkel werk bestaan; dit geldt echter niet voor de beeldende kunstenaars. De beeldhouwer

Jean Baffier, 1815-1920
 

en vooral de schilder Maurice Estève, die in 1904 in Culan geboren werd, laten een overvloedig oeuvre na dat te bezichtigen is in het aan hen gewijde  museum in het voormalige "Hôtel des Echevins" in Bourges.
Erfgoed in de schijnwerpers
De verluchtingskunst, dat wil zeggen het versieren van een manuscript met miniaturen, bracht in Bourges een bijzonder meesterwerk voort namelijk  "les Très Riches Heures du Duc de Berry", dat een kostbare. getuigenis vormt van het leven van prinsen en boeren aan het begin van de 15de eeuw. Tegenwoordig zijn het niet langer goudsneden, maar schijnwerpers die de gebouwen van de Cher met hun magische stralen in het zonnetje zetten.

Bijna 80 Romaanse kerken
 

van het departement worden op deze wijze verlicht. In Bourges valt op door het organiseren van zogenaamde "nuits lumière", een uniek nachtelijk fenomeen in Europa, waarbij de verlichte straten en gebouwen de sfeer van een ver verleden in herinnering roepen.

DE CHER, PUUR NATUUR   
Vanwege zijn afwisselende landschappen vormt het centraal in Frankrijk gelegen departement Cher een prima basis voor uitstapjes. Deze streek, die de verbindingszone vormt tussen het Parijse Bekken en het Centraal Massief, bestaat uit een uitgestrekt plateau, dat in het noordoosten opgestuwd wordt door de kalkstenen hellingen van Sancerre en de Motte d'Humbligny, 434 m, nabij Henrichernont.

De naam Cher
 

is afkomstig van de gelijknamige rivier die het departement van zuid naar noordwest doorstroomt. Twee zijrivieren van de Cher, de Auron en deYèvre, stromen door Bourgès, terwijl een derde zijtak de Arnon, samenvalt met de westelijke grens van het departement, dat in het oosten begrensd wordt door de Loire. We kunnen het departement beschouwen als een mozaïek van zeven natuurlijke regio's.
Kenmerkend voor de Sologne
in het noorden zijn de bossen en meren. De heuvels van het Pays-Fort Sancerrois aan de westgrens vormen een golvend gebied tot aan de Val de Loire. In de vallei van Germigny, in de Boischaut en de Marche in het zuiden overheerst een wallenlandschap. En rondom Bourges ten slotte strekken zich de graanvelden uit van de Champagne berrichonne.

BOURGES OF DE GROENE STAD
 

De stad Bourges is het aan zichzelf verplicht om het groene erfgoed te beschermen. De bloemperken en paden in de tuin van het "Archevêché" of aartsbisschoppelijk paleis,dat naast de kathedraal ligt, stammen uit de 17de eeuwen werden rond 1730 opnieuw ingericht. Een bosrijk gedeelte biedt plaats aan een muziektent en een speelterrein.
De tuin van de Prés-Fichaux,
die in 1930 aangelegd werd, is een mooi voorbeeld van de art-deco stijl met zijn openluchttheater, zijn beelden en zijn met zorg gesnoeide struiken.
Maar de "groene long" van Bourges
wordt gevormd door de, moerassen, die ontstonden roes de Yèvre en de Auron. Op een steenworpafstand van hartje stad ligt hier een groene gordel van bijna 135 hectaren, met een overdaad aan planten en bloemen en een wirwar van sloten en vaarten. De moeite van het ontdekken waard!

Ongerepte natuur
 

De rijke natuur biedt vele mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding. Er zijn diverse watersportfaciliteiten; daarnaast zijn er talloze andere recreatiemogelijkheden aan het langs de Loire gelegen kanaal. Het gebied is uitermate geschikt voor:

Voet- en fietstochten.
 

Zo kunt u kiezen uit de bekende "Grandes Randonnées" of lange afstandswandelpaden GR 31 en GR 41, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en vele andere gemarkeerde wandelpaden.
Op veel plaatsen kunnen fietsen
gehuurd worden en wilt u een paardrit maken, dan kunt u terecht in een van de 27 ruitercentra die het departement telt. En dan zijn er nog mogelijkheden voor jacht en visvangst, bijzonder in,trek in de bossen en meren van Sologne, en zelfs voor grotonderzoek...

Jardins Secrets van Berry
 

Deze bieden u vier bijzondere bezienswaardigheden in de Cher. Niet ver van Le Chátelet houden de tuinen van Orsan midden in een priorij uit de 12'eeuw, de herinnering levend aan de ommuurde middeleeuwse tuinen waar de seizoenen het beeld bepaalden.
In Limeux bevindt zich
in de Prieuré de Manzay het "Conservatoire des Plantes Tinctoriales et Aromatiques", met aromatische - en verfplanten. Hier vindt u een uitgebreide flora, op smaak en kleur geselecteerd, die gebruikt wordt als kleurstof, in de textielindustrie, voor geneesmiddelen en in de keuken.

Bij het kasteel van Villiers in Chassy
 

vinden we een romantische tuin met veel  zeldzame bloemen en struiken in pasteltinten. Het park rond het kasteel van Ainay-1e-Vieil ten slotte is eigentijds ingericht met vijf "chartreuses" of ommuurde thematuinen en bezit een. uitzonderlijke collectie oude rozen.
Graag wijzen wij op twee andere bezienswaardigheden in de Indre: het park van het kasteel van Bouges en de tuin van George Sand in Nohant.  

HET AROMA VAN HET HART VAN FRANKRIJK   
In Berry verstaat men

niet alleen de kunst de ogen en de geest te behagen: ook de kunst van goed eten en drinken beheerst men hier uitstekend! De Cher is namelijk een streek die vijf "appellations" telt: vijf beroemde wijngebieden die samen met de wijngaarden van de Giennois de "Route des Vignobles du Coer de France" vormen, een route van 170 km die langs zo'n 300 wijnproducenten voert.
De antieke kruiken
die in Châteaumeillant gevonden zijn, tonen aan dat de wijnhandel al sinds mensenheugenis bestaat, evenals de' handel in aardewerk. Het voortbestaan van deze laatste traditie werd gegarandeerd toen de eerste Franse porseleinfabrikanten zich aan het begin van de 19de eeuw in de Cher vestigden.

Rood, wit en rosé, de kleuren van de streek
 

De wijngebieden van de Cher leveren bijzonder gewaardeerde wijnen op. De productie bestaat voor 80% uit witte wijnen, zowel droog als fruitig, die uitsluitend van sauvignondruiven gemaakt worden. Maar ook de rode en roséwijnen, die net als in de Bourgogne van de blauwe pinotdruiven worden verkregen, zijn de moeite waard. Wijnbouw vindt plaats op de zuidelijke hellingen en plateaus langs de Loire, de Cher en de zijrivieren.
De "appellations" van Reuilly en Quincy
strekken zich uit langs de westgrens van het departement, op de oevers van de Cher en de Arnon. De wijngebieden van Sancerre en Menetou-Salon liggen dichter bij de Loire. Sancerre, dat beroemd is vanwege zijn witte, aan Pouilly verwante wijn, produceert tevens een aangename rode Wijn. Het wijngebied van Menetou-Salon ligt ten westen van de Sancerre-wijngaarden.

Aan deze vier "appellations d'origine contrôlée"
 

kunnen we nog een "appellation VDQS", vin délimité de qualité superieure, toevoegen: het wijngebied van Châteaumeillant is vooral beroemd om zijn “vin gris”, een rosé die geperst wordt uit de Gamay-druif. Voor alle genoemde wijnen geldt dat ze een aantrekkelijk,zuiver en fruitig karakter hebben. Het zijn gemakkelijk drinkbare wijnen met een aangename smaak, die uitstekend samengaan met de lokale gerechten.

De smaken van de streek
 

In de Berry ontstond een kookkunst die past bij het landschap: een "cuisine" van de streek, een eenvoudige, stevige keuken, waarin de producten van het land goed tot hun recht komen. Als voorgerecht zou u bijvoorbeeld een groentesoep kunnen bestellen, maar ook een "galette" op basis van aardappelen, een Berry-pâté of een zogenaamde "citrouillat", een gerecht van bladerdeeg met pompoen dat verfijnd van smaak is.

De bekendste specialiteit
 

is "coq en barbouille": geflambeerde en in stukken gesneden haan, gestoofd in rode wijn en vergezeld van een smakelijke, donkergekleurde saus. Er zijn nog veel meer gerechten in wijn- of roomsaus, maar misschien geeft u wel de voorkeur aan een stoofgerecht van vers gepekeld vlees met groene linzen uit de Berry.
Laten we ook vooral de kaas niet vergeten,
vooral die kleine geitenkaasjes uit de Sancerrois, zoals de beroemde "crottin de Chavignol", die de benaming "Appellation d'Origine Contrólée" mag voeren. Niet te versmaden als nagerecht is de "poirat", taart met in sterke drank gedrenkte en gesuikerde schijfjes peren, toegedekt met een deeglaag. Maar misschien bent u al tevreden met een lekkere appel uit de boomgaarden van Saint-Martin d'Auxigny?

Bij de koffie moet u beslist
de "sablés de Nançay" of de "croquets" van Chárost en Baugy eens proberen, verrukkelijke koekjes! En dan zult u tussen de maaltijden door zeker zwichten voor deze bijzondere lekkernij van Bourges: de "Forestines", de eerste gevulde bonbon uit de geschiedenis, die in 1879 geïntroduceerd werd door een confiseur uit de Berry, Georges Forest.

De porseleinroute
 

De porseleinfabrikanten van de Berry, sinds de 19de eeuw gevestigd in Foëcy, Noirlac en Mehun-sur-Yèvre, hebben hun kennis van generatie op generatie doorgegeven. Hun erfgenamen zijn de belangrijste producenten van porselein in Frankrijk en exporteren over de hele wereld.
De "Route de la Porcelaine"
 

nodigt u uit dit "witte goud" te gaan ontdekken. In het porseleincentrum "Pôle de la Porcelaine" in Mehun-sur-Yèvre bevinden zich een aantal ongewone objecten en bijzondere stukken in een unieke museale ruimte. Door middel van een schouwspel wordt het ontstaan van porselein uitgebeeld: u ziet hoe graniet tot porseleinaarde wordt bewerkt en hoe hieruit, op wonderlijke wijze een versierde vaas ontstaat.
Als erfgenaam
van een lange traditie heeft Philippe Deshoulières in Foëcy, in samenwerking met het Centrum voor Wetenschap en Industrie, het "Musée Vivant de la Porcelaine" opgericht. In dit bijzonder aantrekkelijke museum vindt u o.m. een decoratieatelier, een zaai met werktuigen en een historisch overzicht. 

DE OORSPRONGKELIJKHEID VAN DE CHER   
Het erfgoed van de Cher beperkt zich,
niet tot zijn monumenten, landschappen of gastronomie... Het is ook een levenskunst, met veel ruimte voor tradities, die misschien minder ver teruggaan dan men op het eerste gezicht zou denken, maar die wel stevig verankerd liggen in de gewoonten! En doordat de aansluiting van de Haut-Berry op de belangrijkste verbindingswegen lang op zich liet wachten, is het authentieke karakter van de streek des te beter bewaard gebleven. Zoveel plaatsen als er zijn, zoveel verschillende omgevingen en onverwachte thema's zult, u tegenkomen, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis en van kunstzinnige of industriële nijverheid. Om al deze zaken te ontdekken en op hun waarde te schatten, zal de toerist, net als de bewoners van de Berry, de "Berrichons", de tijd moeten nemen!

Alain-Fournier en de school van de Grand Meaunes
 

Niemand wist de ziel van de Haut-Berry beter te doorgronden dan Alain-Fournier, die met zijn pen eik detail in een waas van mysterie hulde. Zijn boek "Le Grond Meaulnes" . speelt zich af in het dorpje Epineuil-le- Fleuriel.
De dorpsschool ziet
er nog net zo uit als in de tijd dat de schrijver er in de bankjes zat: de lessenaars, de schoolborden en de aardrijkskundige wandkaarten dateren uit de 19'eeuw. De bezoeker die in de school en de directe omgeving rondloopt, krijgt dan ook sterk de indruk dat e tijd hier heeft stilgestaan. 


De centraal gelegen driehoek van Frankrijk
 

Wie anders dan een Fransman zou zich druk maken om de exacte bepaling van het geografische centrum van zijn land?
Drie dorpen in de Cher betwisten elkaar de eer precies in het midden van Frankrijk te liggen:  Vesdun, Bruère-Allichamps en Saulzais-le-Potier. Zullen we maar zeggen dat ze, afhankelijk van de datum of de methode van berekening alledrie aanspraak kunnen maken op deze titel? Elk van de dorpen heeft zijn status van "navel van Frankrijk" op zijn eigen manier vormgegeven: Bruère met een mijlpaal,Vesdun met een monumentale gedenksteen en Saulzais met een grenspaal.
Schotse grond in de Berry
Schotten in de Berry? Hoewel Aubigny-sur-Nère uit de Frans-Romaanse tijd dateert, is het beroemd geworden dankzij de Schotten. In 1423 verleende Karel VII aan Jean Stuart, kapitein van zijn Schotse garde, de heerlijke rechten van Aubigny.

Aubigny,
 

dat enkele eeuwen het centrum van de Stuarts bleef, heeft zijn krachtige imago weten te behouden. Met zijn prachtige vakwerkhuisjes die tussen de kerk en het kasteel liggen, biedt het tegenwoordig een levendige aanblik, vooral tijdens de Frans-Schotse feesten.
La Borne, wereld beroemd centrum voor keramiek
La Borne, nabij Henrichemont gelegen, dat al eeuwenlang vermaard is vanwege zijn pottenbakkersklei, de zogenaamde "grès", is weer in ere hersteld als pottenbakkersdorp. Er werken bijna vijftig kunstenaars en pottenbakkers, hun werk is te bezichtigen in het "maison des Potiers". Daarnaast kunt u het "musée de la Poterie" bezoeken en het museum dat gewijd is aan Vassil Ivanoff (1 897- 1973), maar u kunt natuurlijk ook een toertje langs de verschillende ateliers maken.

Dorpen in de Berry
 

We kunnen een lange lijst opstellen van bijzondere dorpen in de Cher. Zo is, het moeilijk kiezen tussen Nançay, een antiquairdorpje middenin het bos van Sologne, en Sagonne, een bijzonder schilderachtige, middeleeuwse vesting. Met zijn traditionele huizen die dicht aan de voet van het kasteel gebouwd zijn, mag Apremont-sur-Allier zeker gerekend worden tot de "mooiste dorpen van Frankrijk", terwijl Blancafort, waarvan de naar oud voorbeeld gebouwde huizen rond het kasteel uit de 15de eeuw liggen, er sinds kort prat op gaat het centrum van Euroland te zijn,.. Maar waarom zou u kiezen?  In de dorpen van de Cher worden 's zomers overal rondleidingen georganiseerd, zodat u ze allemaal kunt leren kennen

Kennis onthuld
 

De stichting "Tourisme Industriel et Technique", die in 1996 werd opgericht, stelt toeristen.in de gelegenheid in het zomerseizoen een veertigtal bedrijven van het departement te bezoeken. Van de drukkerij Bussière tot die van de Berry Républicain, van de distilleerderij Georges Monin tot de koekjesfabriek Mercier, van de vervaardiging van glas-in-loodramen tot het maken van sieraden: tussen 1 5,juni en 15 oktober staan tweehonderd rondleidingen op het programma, die het hoge peil waarop de kennis ligt illustreren en die u een origineel beeld geven van de Cher en de mensen die er werken.

Belangrijkste evenementen   
In het seizoen is er voor iedereen wel een feest, voorstelling, jaarmarkt of brocante te ,vinden ... Voor elk wat wils!
- Festivals: Printemps et été musicaux
- April: '"Printemps de Bourges"
-
Mei-juni: Internationaal Festival van Experimentele Muziek
- Juli: Festival van Boucard
- Juli-augustus: "Les Très, Riches Heures de l’Orgue" in Berry, muziekfestival in de Romaanse kerken van de Berry, "Un Eté á Bourges", "LEté Musical de Noirlac"

Een aantal traditionele feesten
 

-
Februari: Voettocht Bourges-Sancerre
- Mei: "Foire aux Vins de Sancerre"
- Mei-juni: Ezelmarkt in Lignières
-
Juli: Frans-Schotse feesten in Aubigny-sur-Nère
- Juli-augustus: "Het levende boek" in Vesdun
- Augustus: Heksenfeest van Bué en "Assemblée du Plaix" in Saint-Hilaire-en-Lignières

Jaarmarkten en rommelmarkten
 

-
Juli: Brocante van Touchay
- Er worden veel evenementen georganiseerd in Le Cher, u, kunt de "catologue des Réjouissances" aanvragen bij het 'Comité de touris'medu Cher".
 

VIJF STREKEN   
We onderscheiden vijf streken die samenvallen met de natuurlijke regio's waaruit   het departement bestaat
Pays de Vierzon
Het "Pays de Vierzon", dat in het noordwesten van het departement ligt, vormt de grens tussen de Champagne en de Sologne. De aanwezige industrie in het gebied richt zich vooral,op metaalbewerking, machinebouw en keramiek. 
Pays Berry Saint-Amandois
 

In de zuidpunt van h'et departement vinden we het "Pays Berry Saint-Amandois", dat middenin de Boischaut en de Marche is gesitueerd, en waar in de groene dalen veeteelt wordt beoefend. De belangrijkste plaats Saint-Amand-Montrond is dankzij de juwelenindustrie en de vestiging van drukkerijen sterk gegroeid.
Le pays de Bourges
De "campagne berrichonne" (platteland van de Berry) beheerst het gebied rond Bourges. Dit is een uitgestrekte, glooiende vlakte, waar men lange tijd schapen hoedde, maar waar tegenwoordig graangewassen worden verbouwd. Ten noorden van de stad geven het bos van Allogny en de wijngaarden van Saint-Martin-d'Auxigny het landschap een ander aanzicht.
Pays Sologne, Pays-Fort, Sancerrois, Val de Loire
 

De streek die gevormd wordt door de Sologne, het Pays-Fort, de Sancerrois en de Val de Loire omvat het noordelijke gedeelte van het departement. Het landschap met zijn bossen, meren, wallen en wijnhellingen is bijzonder gevarieerd. Daarnaast zijn er rijke agrarische mogelijkheden en worden er runderen en geiten gehouden.
Pays Loire-Val d’Aubois
Dit gebied ligt in het zuidoosten van de Cher. Met de Loire als oostgrens beheerste deze streek van oudsher de binnenscheepvaart. In dit landbouwgebied,waar men tevens industrie aantreft, richt men zich tegenwoordig vooral op het fokken en verkopen van runderen.

Cher: a stroll through the heart of France    
Enjoy a trip to the Berry - an unspoilt region of France where the living is good and where there are countless discoveries to be made!
*  Bourges : the Saint Etienne cathedral - a Unesco world heritage site, the old districts with their timber-framed houses, and the famous Printemps de Bourges festival.
*  La Verrerie, Meillant, Ainay-le-vieil... chateaux built by rich French noblemen, and still inhabited to this day.
*  Les jardins du Prieuré Notre Dame d'Orsan modelled on medieval gardens - one of the highlights of the Secret Gardens woodland walk.
*  Nançay : a village of antique shops in the heart of the Sologne Forest, Apremont-sur-Allier with its traditional houses, La Borne : the potters' village...
*  Noirlac Abbey, the château de Boucard...sites rich with history which play host to classical music festivals.
*  Sancerre wine and crottin de Chavignol cheese, two traditional products from the region: a harmonious pairing which delights the senses.

Comité Départemental du Tourisme
 

5 rue Séraucourt  -  18000   BOURGES   -   Tel: 33 (0) 2 48 48 00 10   -  Fax: 33 (0) 2 48 48 00 20  Met de steden:  Bourges   Vierzon  en   Sancerre  -  E-mail: tourisme.berry@wanadoo.fr  -  /  www.cg18.fr
Informatie
*  De brochure, CHER  La Gourmandise, Hôtels, restaurants ..., 55 pag. met de legenda ook in het Ned.. biedt alle nodige adressen.
*  Zo zijn er ook de volgende uitstekende brochures: CHER  de la Curiosité à l'Indiscretion voor Châteaux, musées, parcs et jardins ..(Zeker bestellen!) en CHER    la Réjouissance  voor Calendrier des manifestations.
Carte touristique is een prima kaart.
*  Via internet kunt u de brochures goed bestellen. Klik op Vos contacts en dan op Documentation. Vink de gewenste brochures aan.

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
 ** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets