EPERNAY, ligt in het departement Marne.  Epernay is gelegen tussen de Marne en de heuvels met de Champgnewijngaarden.  De stad ligt centraal op de «Route Touristique du Champagne» (toeristische champagneroute) en wordt omringd door de wijngaarden die de beroemdste champagnes produceren. Het hart van het 30 ha grote champagnegebied klopt in Epernay. Vroeger was dit gebied een uitgestrekt moerasgebied met onkruid en distels, hetgeen de oorsprong van de naam van de stad verklaart: Sparnacum, het Keltische woord  «sparn» betekent doorn en «acum» omvat het begrip van gemeenschappelijkheid.
Naar overzicht regio
Champgane-Ardenne.
Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Tijdens de Pax Romana  
werden groots opgezette droogleggings methodes aangewend om het moeraswater af te voeren. Hierdoor werd de omgeving beter bewoonbaar.

De stad Epernay  

werd gesticht in de 5de eeuw door leerlooiers die zich bij de beek Cubry vestigden. Het water van deze beek was uiterst geschikt voor het bewerken van dierenhuiden. In 1024 valt de stad in handen van de Graven va Champagne. In 1284 wordt de Champagne bij het Koninkrijk Franknjk gevoegd vanwege het huwelijk van Philippe le Bel met Jeanne de Champagne. In 1515 geeft de toenmalige Koning Francois 1 Epernay zijn moeder Louise de Savoie.

Sinds zijn stichting werd Epernay 

meer dan 25 maal geplunderd en in brand gezet. De stad werd met name in de Eerste Wereldoorlog ernstig beschadigd ; ongeveer 2/3 van de huizen werd vernield. In 1940 werd Epernay opnieuw gebombardeerd en bezet door het Duitse leger.

Op 28 augustus 1944  

bevrijdden de legers van Generaal Patton de stad van de Duitse overheersing. Hierdoor zijn er in Epernay weinig gebouwen uit haar rijke verleden te zien. Enkel het kerkportaal van Saint Martin, de gevel van het huis van Louise de Savoie (16e eeuw) en enkele mooie herenhuizen zijn nog te bewonderen.

Epernay is een dynamische stad 

waarvan de economie sterk afhangt van de agrarische sector en dan uiteraard vooral van de champagne producerende. Land- en wijnbouw vertegenwoordigen ongeveer 30% van de oppervlakte van de stad.

WANDELING DOOR EPERNAY
 

Avenue de Champagne
Hier bevindt zich de productie van de beroemde Champagnehuizen. In de Avenue de Champagne ziet u talrijke gebouwen uit de 19e eeuw in renaissance- of klassieke stijl. In 1994 werd de Avenue geklasseerd onder de 100 meest opmerkelijke plaatsen van gastronomisch Frankrijk. Onder de Avenue bevinden zich meer dan 100 km in de krijtbodem uitgehouwen, champagnekelders waar miljoenen flessen worden geproduceerd. De champagnehuizen ontvangen jaarlijks talrijke bezoekers.

Het stadhuis, 9 avenue de Champagne
 

Dit voormalige herenhuis van de heer Auhan-Moët werd in 1858 gebouwd en in 1919 aan de stad Epernay overgedragen Binnen bevinden zich een aantal luxueuze zaten, waaronder de Trouwzaal en de Raadzaal. Op het terras van de Stadhuis staat een herdenkingsmonument voor oorlogsslachtoffers. Deze werd gemaakt door de architect M. Giraud en M.J. Dechin, winnaar van de Prijs van Rome. Het park waarin het Stadhuis staat, werd in de vorige eeuw ontworpen door de gebroeders Buhlet die ook het « Parc de la Téte d'Or « in Lyon maakten.

De orangerie
 

De tuin van de Orangerie van de firma Moët et Chandon werd tijdens het keizerrijk van Napoleon (1807) getekend door de schilder Isabey uit lotharingen. De tuin draagt deze naam sinds het moment dat ze in de winter de sinaasappelbomen van de tuinen van Chandon Moët herbergde.

Notre-Dame, Place Mendès France
 

De bouw van deze kerk begon in 1897 en eindigde in 1917. In 1918 werd ze ernstig beschadigd door bombardementen. De restauratiewerkzaamheden ter herstel van de schade eindigden in 1924.

De eind 12e eeuwse bouwstijl  

van de kerk is geïnspireerd door de kerken van Orbais in dep. Marne en Braisne in dep. Aisne. Ze heeft de vorm van een Latijns kruis en bezit een koor met 5 travées met polygonale apsis.
Verder zijn er
cirkelvormige zijbeuken en kapellen en een dwarschip met uitsteeksels. Tenslotte 6 middenbeuktravées met zijbeuken.

De hoogte van de puntige kerktoren is 80 meter.  

De kerkklok uit de 15e eeuw komt uit de oude kerk van Saint-Martin. De 15e eeuwse glas-in-loodramen tonen het leven van de Maagd Maria en zijn ook afkomstig uit de kerk van Saint-Martin. Er staat tevens een groot orgel van de beroemde organist Cavaille Coll.

Synagoge, Boulevard de la Mottel
 

De synagoge werd gebouwd in 1880 en heeft byzantijnse versieringen op de gevel. Verder is er een opmerkelijk roosvenster waarin een Davidsster is verwerkt.

Huis van Louise de Savoie, 7 rue diu Doeteur Verron
 

Op de binnenplaats van de oude bibliotheek kunt u de gevel van het huis van Louise de Sayoie, de moeder van François 1, bewonderen. Deze prinses verbleef regelmatig in Epernay. François 1 liet het huis tussen 1520 en 1530 voor z'n moeder bouwen. Door een brand in 1544 is nu alleen de gevel nog te zien.

Kerkportaal  van Saint-Martin, Place Hugues Plomb
 

Het portaal is een overblijfsel van de oude Notre-Dame kerk en één van de oudste monumenten van Epernay. Men ziet er stenen slingers met diverse objecten waaronder salamanders die dit kerkportaal plaatsen in het tijdperk van François 1 (vanaf 1540).

De tuin van de Familie Gallice, 33 avenue de Champagne
 

Dit huis behoort tot de lokale historie van Epernay. Het herenhuis van Louis, Henri en Marcel Gallice werd in 1899 gebouwd door de architect Charles Blondel, winnaar van de Prijs van Rome in 1896. De bouwstijl van die periode geeft het gebouw een sobere uitstraling waarbij het functionele comfort binnenshuis belangrijk is. Tevens is er een opmerkelijke houtbewerkte schoorsteen en de aanwezigheid van een grootse trap met een glas-in-loodraam van Grüber. Dit raam werd in 1921 op aanvraag van Marcel Gallice gerealiseerd ter herinnering aan het leed van Epernay tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het herbergt thans het «Office Régional Culturel de Champagne-Ardenne».

Tuin van de «Société d'Horticulture et de Viticulture»
 

Deze tuin werd in 1873 aangelegd. Entrée via de Rue Frédéric Plomb

Museum van de champagnekelders
 

De Castellane 57, rue de Verdun - Tel: 03 26 51 19 11 - Fax: 03 26 51 19 12
Vanaf de laatste verdiepingen van de toren heeft u een prachtig uitzicht over Epernay en de wijngaarden van de Marne-Vallei. In het museum wordt door middel poppen het champagne-proces getoond alsmede oude werktuigen en voorwerpen uit de champagne industrie (flessen, kurken, etiketten, drukkerij). Ook is er een verzameling oude affiches. Geopend van 3 maart t/m 23 december 2001 van 10u tot 12u en van 14u tot 18u. Geopend voor groepen op januari/februari op afspraak.


Overige bezienswaardigheden 

Eglise Abbatiale Saint-Sindulphe d'HautvillersSaint-Sindulphe kerk te Hautvilliers
De abdij van Hautvillers werd gesticht in 650 door Saint Nivard. Volgens de legende duidde een witte profetische duif hem de plaats aan waar hij dit nieuwe klooster moest bouwen volgens de regels van Saint Benoit en Saint Colomban. De kerk is door de eeuwen heen verscheidene malen verwoest en herbouwd. Bij het bezoeken van de kerk kunt u met name het 16e eeuwse schip bewonderen met zijn plafond met hengsels. Verder ziet u het barokdecor van de Saint-Hélènekapel, de prachtige lambriseringen en koorstoelen uit de 18e eeuw, een preekstoel uit de 18e eeuw en een orgel uit de 17e eeuw. Ook bevinden zich hier de graven van Dom Pérignon en Dom Royer alsmede talrijke 17e en 18e eeuwse schilderijen van Simon Boulard, Jean Langlois en Claude Charles.

Dom Pierre Perignon
 

Dom Pierre Pérignon werd in 1638 te Sainte-Menehould geboren. Hij studeert in eerste instantie aan het Jezuïetencollege van Chalons-en-Champagne en volbrengt vervolgens zijn leertijd in Saint-Vannes-de-Verdun. In 1668 krijgt hij de Abdij van Saint-Pierre d'Hautvigers toegewezen. Daar bekleedt hij de functie van Procureur en keldermeester tot aan zijn overlijden in 1715. In de rustige sfeer van dit klooster bestudeerde hij de samenstelling van de «cuvées» die tot op heden nog steeds het maken van champagne bepalen. De abdij is vandaag de dag het eigendom van het champagnehuis Moët & Chandon.

Champagnefresco te Fleury-la-Riviere
 

De wijncoöperatie heeft op dit oppervlak van 500m2 een fresco laten maken door Greg Gawra uit Nivelange. Dit werk toont door middel van diverse scènes de historie van de champagne, het werken in de wijngaarden en de kelders in de periode van de druifluisziekte tot vandaag. De meer dan 100 personages op het fresco zijn afkomstig uit het dorp. Het werk geeft een effect van gezichtsbedrog en is mooi opgenomen in het landschap. Voor meer informatie omtrent het fresco kunt u contact opnemen met: Mevrouw Nathahe Koek - Tel. : 03 26 58 42 53 - Fax: 03 26 52 69 24 De coöperatie is het hele jaar geopend, behalve op dinsdag.

Museum van de Champagneslakken
 

Bernud et Marie-Frangoise Moreau - 1, rue de l’Eglise - 51700 Olizy Violaine  -  Tel: 03 26 58 10 77 - Fax: 03 26 51 05 68 

Een speciale proefruimte nodigt u uit om onze ovenschotels met slakken en knoflookcrème te proeven. Talrijke recepten zijn beschikbaar en worden te plaatse toegelicht. Op 2 km van de afslag, van Dormans op de A4. Op 20 km van Epernay en Reims. Geopend van 1 april t/m 1 november, ieder eerste weekend van de maand of iedere dag op afspraak. Groepsbezoek : geopend het hele jaar op afspraak behalve van 01 t/in 20juli.

Fokkerij van beverratten, Les Caprices de Sidonie.
 

Fam. Calis - 11 rue des Vaches 02130 RONCHERES  - Tel. : 03 23 71 63 81 - Fax: 03 23 69 15 29 Rondleiding van de fokkerij. Verkoop van producten. Special educatief progromma voor scholen.

De «Ferme du Moulin»
 

Hélène et Raymond Leclerc - 23, route de Dormans - 02850 Trelou sur Marne  -  Tel: 03 23 70 26 81 - Fax: 03 23 70 37 11.
(Op 3 km ten westen van Dormans).
Productie en verkoop van ganzenlever, confits (in eigen vet ingemaakt vlees). Fokken en vetmesten van eend. Iedere dag van 9u tot 12u behalve op zondag en feestdagen. Gedenkteken van de veldslagen in de Marne

Parc du Cháteau - 5150 Dormans
 

Dit gedenkteken werd opgericht na de Eerste Wereldoorlog ter herdenking van de gevallenen, onderaardse grafkelder, knelhuis, kapel, gangen. Het bevindt zich in een park van 20 ha. Geopend de week-end van de 1 april Om 11 november.

Champagnewerktuigen 

De zes zalen van deze opslagplaats bevinden zich op de begane grond van een molen, waar u tevens een prachtig rad met een doorsnede van 8 meter kunt bewonderen. De opslagplaats toont honderden werktuigen van verschillende omvang die onze ouders een grootouders gebruikten tijdens hun plattelandsleven in de champagnestreek, boeren, wijnboeren, bosbouwers, bijenteelt, etc. Geopend van 1 mei t/m 31 oktober. van dinsdag t/m zondag van 14u30 tot 18u30. Gesloten op maandag. Voor groepen het hele jaar op afspraak geopend.

Office de Tourisme

 7, avenue de Champagne  -  B.P. 28  -  51201   EPERNAY Cedex  -  Tel: 33 (0) 3 26 53 33 00   -  Fax: 33 (0) 3 26 51 95 22  - Ville fleurie 3 fleurs  -   Email  tourisme@ot-epernay.fr
 
** Uw accommodatiein Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets