l'ABBAYE-FONTEVRAUD, gesticht in de 11e eeuw, Ligt in het departement Maine-et-Loire. Abdij is gesticht in de 11de eeuw door Robert d'Abrissel en bestond uit 5 kloosters. Daarvan zijn Saint-Benoit en Grand Moûtier  toegankelijk.
Naar overzicht
 regio Pays-de-la-Loire.  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

l' Abbaye Fontevraud, Keukengebouw, Tour d'EvraudFontevraud, de naam van het plaatsje werd eertijds Fontevrault gespeld, gelegen in een bosrijke omgeving, is beroemd geworden door het machtige kloostercomplex, een der belangrijkste bezienswaardigheden van Anjou.
 
De abdij,  

in 1101 gesticht door Robert van Abrissel, stond aan het hoofd van de Orde van Fontevrault, een van de weinige middeleeuwse orden waarvan de kloosters dubbelkloosters waren: de monniken stonden voor de uitoefening van de zielzorg en de administratie in dienst van de vrouwelijke religieuzen en het geheel werd geleid door een abdis. De leden kwamen voornamelijk uit de adel.
Tot de grote abdissen
die de abdij heeft gehad, onder wie verscheidene prinsessen, behoort de zuster van Mme De Montespan, maîtresse van Lodewijk XIV, Gabrielle de Rochechouart de Mortemart. Onder leiding van deze 'koningin der abdissen' werd de abdij een brandpunt van geestelijk en cultureelleven.

Het klooster,  

dat de regel van Benedictus volgde, werd vooral zeer begunstigd door de Plantagenêts, die de abdijkerk als hun laatste rustplaats kozen. De orde bestond tot de Revolutie, toen werden haar 59 kloosters opgeheven, 1789. In 1804 werd de abdij van Fontevrau1t door Napoleon als staats gevangenis in gebruik gesteld, wat zij tot 1963 bleef.

Abdij van FontevraudDe abdij  

Het complex omvat verscheidene gebouwen, die in recente tijd werden gerestaureerd. De abdijkerk of
Eglise Sainte-Marie
is een fraai Romaans bouwwerk dat in de 12de eeuw in twee fasen werd opgetrokken: koor, kooromgang, transept en kruisingstoren kwamen het eerst gereed en konden in 1119 door paus Calixtus  II worden gewijd, het schip, bedekt met vier koepels op pendentiefs, werd in 1128 voltooid. In het schip zeer fraaie kapitelen met soms onbegrijpelijke thema's. In het rechterdwarsschip de gisants of ligbeelden van de

Plantagenêts:  

het Engelse koningsgeslacht, afkomstig uit Anjou. Het zijn de resten van de, verdwenen, graftomben van de Engelse koning Hendrik II zijn vrouw A1iénor of Eleonore van Aquitanië, hun zoon Richard Leeuwehart en hun schoondochter Isabelle van Angoulême, vrouw van Jan zonder Land.
De grote kloostergang

stamt, evenals de fraaie kapittelzaal, uit de 16de eeuwen is een mengeling van late gotiek en renaissance.
 
Zeer opmerkelijk 

is verder het keukengebouw, vroeger Tour d'Evraud, zie afb boven, genoemd: een 27 m hoge constructie op een achthoekig grondplan, omgeven door absidiolen en voorzien van een ingenieus systeem van schoorstenen. Het is de enige romaanse keuken die in Frankrijk bewaard is gebleven.

 

Saint-Michel 
De dorpskerk, die een 13de-eeuws schip heeft met karakteristieke Angevijnse overwelving, herbergt verscheidene kunstwerken afkomstig uit de abdij, o.a. een 17de­eeuws altaar in verguld hout, een 15de-eeuws crucifix en een expressieve voorstelling van de doornenkroning, 16de eeuw. 

Plattegrond van de l'Abbaye FontevraudPlattegrond  

van de Abdij van Fontevraud 1 Ingang  2 Koor  3 Kooromgang  4 Transept  5 Grafbeelden van Hendrik II en Aliénor van Aquitanië  6 Grote kloostergang  7 Kloostergang Saint-Benoît  8 Kapittelzaal  9 Keukengebouw  10 Refectorium 11 Chapelle Saint-Lazare.  

Office de Tourisme
du Saumurois à Fontevraud-l'Abbaye - Tél. 02 41 40 20 60, Place St Michel , tél. 02.41.51.79.45, télécopie : 02.41.51.79.01, Minitel : 3615 SAUMUR, - Du 01-04 AU 30-09 de 10h à 12h et de 14h30 à 18h30, le dimanche et jours fériés de 14h30 à 18h30..  

** Uw accommodatie in Frankrijk
kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets