FREJUS, Romeinse stad, departement Var. Fréjus ligt tussen de Middellandse Zee en het Massief van Estérel en is gebouwd op een rotsachtig plateau, nabij de monding van de Argens. De stad heeft een belangrijke toeristische functie als badplaats, Fréjus-Plage, en door haar cultuurhistorische monumenten. Fréjus, het Forum Julii, markt van Julius Caesar, der Romeinen, werd in 49 v.C. door Caesar gesticht als markt- en halteplaats aan de kustweg, het verlengde van de Via Aureliana.
Naar overzicht
regio Côte-d'Azur.
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Augustus bouwde de stad
tot oorlogshaven uit en vestigde er een belangrijke kolonie veteranen. Eind 2de eeuw werd de vlootbasis ontmanteld, waarna de stad in verval raakte en de haven verzandde. In het begin van de l0de eeuw werd de stad door de Saracenen verwoest.
Onder bisschop Riculphe,
eind l0de eeuw, herstelde zij zich en in de 16de eeuw genoot zij de speciale gunst van Hendrik II. In 1959 had de stad zwaar te lijden van overstromingen ten gevolge van een breuk in een stuwdam.

De Romeinse stad
 

Fréjus bezit resten van een arena, een theater, een aquaduct, de Romeinse ommuring en de oorlogshaven, die te samen een beeld geven van stad en haven in de Romeinse tijd. De arena, in de vorm van een amfitheater, is de oudste in Frankrijk. Zij is 113 m lang en 85 m breed en bood plaats aan ca. 10 000 bezoekers. Van de Romeinse ommuring resteert de Porte des Gaules, met één van de twee torens die flankeerden. De Porte d'Orée is een arcade die overgebleven is van de thermen bij de haven.

De bisschopsstad
 

De versterkte bisschopsstad omvatte de kathedraal, de kloostergang, het baptisterium en het bisschoppelijk paleis. Dit geheel grenst aan twee zijden van de Place Formigé, die het centrum vormde van de oude stad.

Frejus, Baptisterium en houtsnijwerk aan de kathedraalDe kathedraal 
 

werd in de I0de eeuw gebouwd, maar is in later eeuwen ingrijpend gewijzigd. De overwelving van het schip is 12de-eeuws, het koorgestoelte 15de-eeuws. Boven de deur van de sacristie een triptiek van Jacques Durandi, een der meesters uit de School van Nice (midden 15de ­midden 16de  eeuw).
De kloostergang
 

stamt uit de 12de en de 13de eeuwen bestond oorspronkelijk uit twee ver­diepingen. De gewelven der gaanderijen werden in de 14de eeuw vervangen door een houten plafond en in de 15de eeuw gedecoreerd met schilderingen. In de aangrenzende ruimten is een archeologisch museum ingericht met vondsten uit Gallo­Romeinse tijd, bij opgravingen in Fréjus aan het licht gekomen. Het baptisterium, een der oudste van Frankrijk, stamt waarschijnlijk uit het eind van de 4de of het begin van de 5de eeuw. Het voormalige bisschoppelijke paleis, thans als Stadhuis in gebruik, is slechts voor een deel middeleeuws.


Office de Tourisme:

325, rue Jean Jaurès  -  83600   FREJUS  -  Tel: 33 (0) 4 94 51 83 83   -  Fax: 33 (0) 4 94 51 00 26  -  Url: http://www.ville-frejus.fr 

Omgeving
Saint-Raphaël
  
(2 km): veelbezochte badplaats, die in de Romein­se tijd al een recreatieve functie had. De plaats heeft een romaanse kerk uit de 12de eeuw. Het Musée d'archéologie sous-marine bezit een verzameling vondsten gedaan op de zeebodem, o.a. een interessante serie amforen.

Office Municipal de Tourisme:
Rue Waldeck-Rousseau, B.P. 210, Service Information, 83702 SAINT-RAPHAEL Cedex , tél. 04.94.19.52.52, télécopie : 04.94.83.85.40,  -  Ville fleurie 3 fleurs.  -  Email : information@saint-raphael.com  -   Internet: www.saint-raphael.com


** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!
   

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets