GRASSE, ligt in het departement Alpes-Maritimes Is het centrum van de parfumindustrie. Stad van lavendel, rozen en jasmijn. Bezoek er het Musée International de la Parfumerie om de prachtige collectie parfumflessen te bekijken.
Naar overzicht
 regio Côte d'Azur .  
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
    

Parfumindustrie 
Grasse, hoofdstad van de parfumindustrie. Pas rond de 10e eeuw ontstond hier op de steile rotsen een stad. Op het kruispunt tussen twee verkeerswegen die de Alpen in liepen, werd een stad gesticht. Het machtsvacuüm in dit gebied vergemakkelijkte een verregaande autonomie van de stad, die zich onder bescherming van Genua stelde en pas in 1227 bij het graafschap Provence werd ingelijfd.
De stad ging in 1481
deel uitmaken van Frankrijk. In de 16e eeuw leed de hele streek onder de vele verschrikkingen: in 1536 werd Grasse door de troepen van Karel V, en in 1589 nog een keer tijdens de godsdienstoorlogen geplunderd. Belangrijke bron van inkomsten in deze bergachtige streek was de veeteelt.

Grasse ontwikkelde
 

zich echter vanaf de Middeleeuwen tot een centrum voor leerlooierijen. Het maken van handschoenen werd een specialiteit. Deze ambachten zouden de toekomst van de stad bepalen.
In de 17e eeuw
kwam de geparfumeerde handschoen in de mode. De grondstoffen die hiervoor nodig waren, bleken in overvloed Grasse, Vence en Draguignan aanwezig te zijn in de omgeving van Grasse: rozen, jasmijn en sinaasappel gedijden uitstekend in het klimaat van de Provence.

Van de bloemen en bloesems
 

werden essences gemaakt. Vanaf deze tijd ontwikkelde de parfumindustrie zich als de belangrijkste bron van inkomsten voor de stad. Toen begin 19e eeuw de parfumindustrie in Parijs haar productie verhoogde, specialiseerde Grasse zich in het vervaardigen van geuressences.
Ook tegenwoordig
worden deze essences over de hele wereld geëxporteerd. Voor het winnen van de essence werd aanvankelijk gebruikgemaakt van een distilleermethode. Tegenwoordig worden de essences met behulp van een oplosmiddel uit de bloem gewonnen.

De stad beleefde een ongekende groei
 

en breidde zich uit. Hierdoor ligt de middeleeuwse binnenstad er tegenwoordig wat verloren bij. Deze ontwikkeling werd bovendien bevorderd doordat niemand zich in de stad bekommerde om de sanering van de nauwe straatjes en smalle huizen. Sinds enige jaren zijn de bewoners zich bewust geworden van de historische betekenis van het erfgoed van hun voorouders: delen van de oude binnenstad zijn inmiddels weer fraai gerenoveerd tot aangename voetgangerszones.
 
Grasse, kathedraalKathedraal    
 
Op een rotspunt verheft zich een witte kathedraal die geheel uit kalksteen is opgetrokken. Toen de bisschopszetel in 1244 van Antibes naar Grasse werd verplaatst, begon men aan de bouw van de kathedraal. De bouw volgt de bouwkunst uit Ligurië en heeft door zijn extreme soberheid een verrassend effect op de toeschouwer.
Deze soberheid
wordt benadrukt door de duidelijke brandsporen aan de pijlers. De verschrikkelijke brand brak uit tijdens de Franse Revolutie. De kathedraal heeft een kruisribgewelf en doet denken aan de kathedraal van Fréjus. Het koor werd in de 18e eeuw rechthoekig uitgebreid.
 
De kathedraal beschikt
 

over een aantal spectaculaire topstukken. Het schilderij over de voetwassing van Christus is een vroeg werk van de uit Grasse afkomstige rococoschilder Jean-Honoré Fragonard. In het zuidelijk zijschip hangen drie schilderijen van Peter Paul Rubens, 1577-1640. In 1599 gaf de aartshertog Albert een schildersatelier in Rome opdracht om drie schilderijen te maken voor de Helenakapel van de Santa Croce in Jeruzalem.
De Doornenkroning van Christus,
de heilige Helena en de Oprichting aan het kruis werden in 1601-1602 geschilderd. Na enige jaren waren de schilderijen door de vochtigheid in de kapel zo ernstig beschadigd dat ze in 1614-1615 gerestaureerd moesten worden.

Van de Oprichting van het kruis
 

werd een kopie gemaakt. In het begin van de 19e eeuw werden de kopie en de twee originele schilderijen verkocht aan M. Pérolle uit Grasse, die ze in 1827 aan het hospitium van het klooster in de stad vermaakte. Sinds 1972 hangen de werken in de kathedraal.
Deze drie schilderijen
behoren tot de eerste officiële opdracht van Rubens. In zijn werk zijn duidelijke Italiaanse invloeden zichtbaar; vooral bij de Doornenkroning is te zien hoe Rubens de lichteffecten en compositievoorbeelden van Titiaan heeft overgenomen en verder ontwikkeld.
 
Bisschoppelijk paleis  
 
Direct naast de kathedraal verheft zich het voormalige bisschoppelijke paleis, waar nu het stadhuis is ondergebracht. In de bisschopskapel uit de 13e eeuw is tegenwoordig de burgerlijke stand gehuisvest.
De parfumindustrie
kan in Grasse uitgebreid bezichtigd worden. Het Musée international de la Parfumerie geeft een duidelijk overzicht van de geschiedenis van de productie van geuren. Er zijn ook parfumerieën, zoals Fragonard, Molinard of Galimard, die bezoekers ontvangen in hun bedrijf.

De museumvilla Fragonard
 

is een prachtig huis uit het eind van de 17e eeuw. Alexandre Maubert, de neef van de schilder Jean-Honoré Fragonard, kreeg het huis in de 18e eeuw in zijn bezit. Tegenwoordig zijn er originele werken en kopieën van de beroemde kunstenaar tentoongesteld, waaronder de cyclus Vooruitgang van de liefde in het hart van een meisje.

Office de Tourisme

Palais des Congrès  -  Postcode: : 06130  -  GRASSE -  Tel  :   33 (0) 4 93 36 66 66  -  Fax  :   33 (0) 4 93 36 86 36   -  E-mailadres  :   info@grasse.fr  -   http://www.grasse.fr/

Achterland van Grasse     
Is in noordelijke richting steil en ontoegankelijk. Er zijn talrijke excursies mogelijk naar Cabris, St-Vallier-de-Thiey of Caussols. Het Loup-ravijn kan via het dal langs de D 6 gevolgd worden. De route komt ook langs de watervallen van Courmes. Het ravijn kan ook bereikt worden via de hogergelegen D 3.

Gourdon, naar overzicht  regio Côte d'Azur 
Ligt in het departement Alpes-Maritimes (06) - Côte d'Azur op een hoogte van  760 m.
De D3 passeert het dorpje Gourdon, dat op de rand van de rotsen gebouwd is.

In Gourdon
staat een machtig slot dat uit het begin van de 17e eeuw stamt.

In Bar-sur-Loup  

staat de St-jacques-kerk. De kerk beschikt over een paar mooie kunststukken. Er is een paneel met de heilige Jacobus uit de school van Nice (15e eeuw). Er is een schilderij van een dodendans, waarop dansende paren door de pijl des doods getroffen worden. Tevens is er een inscriptie waarop de stukken beschreven worden in het Provengaalse dialect.

Gréolières bestaat uit twee kernen
 

De oude stadskern dateert van de 11de tot de 14de eeuw de vesting van Gréolières Haute werd rond 1400 opgeheven. De bevolking trok naar beneden naar een iets gemakkelijker te bereiken deel en stichtte in Gréolières Basse een nieuwe vesting.
Deze vesting werd in de 17e eeuw
verbouwd en in de 18e eeuw volgde nog een ingrijpende verbouwing. De Romaanse kerk heeft een grote, stevige toren. Op het mooie altaarstuk in de kerk staat een afbeelding van de heilige Stefanus, Johannes de Doper en Antonius. De weg loopt via de D 2 en de D 802 naar Gréolières-les-Neiges.

Office de Tourisme
 

Place Victoria , tél. 04.93.09.68.25, télécopie : 04.93.09.68.25 ou 04.93.77.01.97,  - Ouvert tous les jours - Octobre à mai : 14h-18h - Mai à fin septembre : 10h30-19h.
Email : gourdon@wanadoo.fr
Office de Tourisme Intercommunal
24, rue du Majou  -  46300 GOURDON  -  Tél : 05 65 27 52 50    Fax : 05 65 27 52 52  -  E-mail : gourdon@wanadoo.fr  -  http://www.quercy-tourisme.com/gourdon/   -  http://www.gourdon.fr

Office de Tourisme  
 
Palais des Congrès  -  22 Cours Honoré - Cresp  - 06130   GRASSE  -  Tel: 33 (0) 4 93 36 66 66     -  Fax: 33 (0) 4 93 36 86 36
Internet  
  
Tourisme.Grasse@wanadoo.fr   -  Towns and Villages ProvenceBeyond: Provencebeyond.com/villages/grasse.html
Grasse ligt in de buurt van:
 Antibes | Auribeau | Bar-sur-Loup | Cabris | Gourdon | Mougins | Nice | Opio | St. Vallier | Lac St. Cassien | Tignet | Tourrettes-sur-Loup | Valbonne 

Informatie
*  Uitstekende kaart voor de agglomerstie van Grasse en voor de stad Grasse is Grasse Plan de la ville.
*  Voor de omgeving is de kaart Discovery Côte d'Azur , Eng. heel handig.
*  Vraag voor de omgeving de foldertjes: Grottes de Baume Obscure Le Souterroscope in Saint Vallier de Thiey en Les Grottes de Saint-Cézaire, Une visite inoubliable; Grottes des Audides, Parc préhistorique et musique aux audides.
*  Bent u geinteresseerd in parfums vraag dan de folders: Parfumerie Galimard, Venez créer Votre Parfum!; Molinard Parfumeur depuis 1849; Fragonard Parfumeur Grasse - paris - Eze.

Omgeving 
Valbonne    
In 1199 stichtte in Valbonne een aantal monniken van de congregatie van Chalais een vesting. De monniken behoorden tot een kleine gemeenschap die leefde volgens de principes van de cisterciënzers. In de 14e eeuw voegden de monniken zich bij de abdij van Lérins.

Het centrum van de vesting
 

werd op een rechthoekig raster gebouwd. Het centrum en een plein omringd door bomen zijn bewaard gebleven. De kloosterkerk uit circa 1200 toont veel overeenkomsten met de kerken van de cisterciënzers. Het middenschip van de kloosterkerk is van een tongewelf voorzien en wordt door een dwarsschip afgesloten. Het dwarsschip gaat over in een afgesloten koor.

Van Grasse naar Draguignan     ▲
De route van Grasse naar Draguignan gaat langs het Lac de Saint-Cassien. Dit kunstmatige meer werd in 1964-1967 aangelegd als opslag voor bluswater en drinkwater. Het meer dient ook voor het winnen van stroom.

Oude dorpen
 
    
Niet ver van het meer, aan de rand van de Alpen, liggen een paar mooie oude plaatsen: Montauroux, Callian, Fayence, Seillans en Bargemon. Het toerisme is inmiddels ook in deze streek doorgedrongen. Er komen hier in de zomer en winter bezoekers uit heel Europa. Velen hebben hier zelfs hun eigen vrijetijdswoning gekocht. Toch is de charme van de oude plaatsen goed bewaard gebleven.
Fayenee
grenst direct aan het dorp Tourettes. In het verleden werd er tussen de twee buurdorpen geregeld ruzie gemaakt. In 1840 bouwde Alexandre Fabre in Fayence een groot slot. Vanuit het slot is er een uitzicht over het hele dal. Fabre kwam van oorsprong uit Fayence. Hij werkte 25 jaar in Rusland en was door de stratenbouw rijk geworden.

Roche Taillé     ▲
Ten noorden van Fayence in de richting van Mons staat een interessant Romeins gedenkteken: de Roche Taillé, die deel uitmaakte van een aquaductsysteem dat water naar Fréjus bracht (borden langs de D 37 geven de weg naar Fil aan).

Om de waterleiding
 

langs de steil aflopende heuvel te leiden, werden er brugachtige draagconstructies gebouwd. Op een paar plaatsen echter werd door de Romeinse ingenieurs een rots over een lengte van 50 m uitgehold, zodat er een 10 m hoge en 3,60 m brede kloof ontstond, waar het water doorheen geleid werd.

Mons     ▲
Het kleine stadje Mons behoort tot een van de weinige plaatsen in de Provence waar het moderne leven nog niet begonnen is. Het stadje strekt zich uit langs een bergkam. Er is daardoor vanuit het stadje een fantastisch uitzicht over de omgeving. Het uitzicht is op zijn mooist vanaf de Place Saint-Sébastien.

Mons werd in de 11de eeuw
 

gesticht en in 1348 weer, verlaten. In 1468 streek er een groep inwoners uit Genua neer in het verlaten stadje. Zij besloten te blijven. Als verdedigingswal werd een lange muur uit breukstenen gebouwd. Deze muur leverde de bewoners de bijnaam op 'Les Chinois du Var' (de Chinezen van Var). Het plaatselijke dialect, het Figoun, wordt tegenwoordig nog steeds door een deel van de bewoners gesproken.

Seillans
 
   
Het mooie stadje Seillans werd al vanaf de 2e eeuw door de Romeinen bewoond. Vanaf de Middeleeuwen viel het stadje onder het St-Victor klooster in Marseille. In de 19e eeuw leefden de inwoners van de stad vooral van de inkomsten van de bloementeelt. De bloemen dienden als grondstof voor de parfumindustrie.
De schilder Max Ernst
bracht in Seillans de laatste jaren van zijn leven door. Ten oosten van de stad staat een indrukwekkend Romaans bouwwerk: de Notre- dame-de-I'Ormeau, een kapel uit de 13e eeuw.

Gorges de Pennafort    ▲
Het ravijn van Pennafort is bij maar heel weinig mensen bekend. Het ravijn ligt ten oosten van Draguignan aan de D 25 en kan per voet bereikt worden. Het voetpad loopt naar het zuiden en begint op de plek waar de straat de beek kruist. Weliswaar is dit ravijn lang niet zo indrukwekkend als de Gorges du Verdon, maar hier heeft de bezoeker veel directer contact met de rotsen, de kabbelende beek en de watervallen.
Onderzoekers hebben hier steenformaties
gevonden uit verschillende tijdperken. Er zijn hier bijvoorbeeld gneis, graniet, dioriet en porfierachtige mineralen gevonden. De verschillende rode tinten van de aarde zorgen voor een fascinerend schouwspel.

Saut du Capelan 
 
 
Naar het zuiden, in de buurt van Le Muy (aan de D 54), bevindt zich een heel brede waterval, de Saut du Capelan. Het water van de rivier de Nartuby stort hier 35 m naar beneden, verdwijnt in een rotsspleet en komt pas 100 m verderop weer tevoorschijn uit de grond.

Draguignan  
Ligt in het departement Var en in de regio Côte d'Azur
Draguignan werd onder Frans 1 aan het begin van de 16e eeuw een belangrijk bestuurlijk centrum. Deze positie werd versterkt toen de stad tijdens de Franse Revolutie hoofdstad van het nieuwe departement Var werd. Deze functie ging pas in 1974 over op Toulon om de betekenis van deze havenstad ook bestuurlijk te ondersteunen. In ruil daarvoor werd Draguignan het centrum voor de artillerie.

In de 19e eeuw beleefde de stad een bloeiperiode.
 
Uit deze tijd stamt de onvoltooid gebleven St-Michel. De nieuwgotische kerk werd in 1869 in opdracht van Henri Revoil gebouwd en geeft blijk van de welvaart uit die tijd. Op de hoogste plek in de stad verheft zich de Tour de I'Horjoge. Deze toren kwam in 1663 in de plaats van een ingestorte stadstoren. Ten zuiden van de stad ligt het charmante stadje
Trans
waar twee oude stenen bruggen over het riviertje de Nartuby lopen. Op de plaats van een oude burcht werd in 1799 het stadhuis gebouwd.

Office de Tourisme
 
2, avenue Lazare Carnot  -  83300   DRAGUIGNAN  -  Tel: 33 (0) 4 98 10 51 05     -  Fax: 33 (0) 4 98 10 51 10    -  E-mail: contact@coeurdeprovence.com

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken! 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets