ONTDEKKINGEN in ÎLE DE FRANCEDe Eiffeltoren, het Louvre, Disneyland Parijs, Versailles ... U kent wellicht al de niet te missen plekken. Maar wist u dat er nog 1001 andere redenen zijn om het gebied van Île-de-France te bezoeken? Wij geven u enkele onverwachte ideetjes mee om de streek anders te ontdekken. Speelse excursies, mooie en ongewone wandelingen. Naar regio Île de France
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
       
    

De geheimen van de industrie 
Bent u geboeid door gespecialiseerde ambachten en wetenschappelijke en technische vooruitgang? Musea en ondernemingen zetten voor u de deuren open om een kijkje te nemen in de boeiende wereld van de industrie.
Vertrekpunt: de Cité des Sciences et de l’industrie van la Villette.
Heeft u van alle mogelijke uitvindingen, technieken en wetenschappelijke fenomenen mogen proeven, dan gaat het richting Musée de l’Air et de l’Espace van Le Bourget. Daar wordt het hele avontuur van de verovering van de ruimte voor u uit de doeken gedaan.

Volgende stap: de edelsmederij van Christofel,
 

waar decoratieve kunst en tafelornamenten in meer dan 2000 stuks worden tentoongesteld. Terug in Parijs toont de
Manufacture des Gobelins
u op prachtige wijze de "haute lisse"-technieken van het weven van de tapijtenwevers van de 17de eeuw en de "basse lisse"- weefateliers van de manufactuur van Beauvais.

Een dag op de boerderij 
Ile-de-France kenmerkt zich door een sterke landbouwtraditie, trek er dus even op uit om het platteland te ontdekken. Vele boerderijen in de streek zien u niet als de zoveelste bezoeker; integendeel, u wordt gevraagd zelf de mouwen op te stropen. Op de boerderij van
Viltain, Cergy, Servigny..
bent u boer voor een dag en plukt u zelf uw fruit en groenten. In de boerderij van Gally spelen uw kinderen voor bakker. En op de boerderij van Chanteraines kunt u steeds terecht voor een ongewone opleiding: u zult snel merken dat men iedereen het voeden van bokken, geiten en kippen kan leren.
 
Zin in het buitenleven?
 

* Ferme de Viltain, in Jouy-en-Josas
* Cueillette de Cergy, in Puiseux-Pontoise
* Ferme de Servigny, tussen Lieusaint en Nandy
* Ferme de Gally, route de Bailly en Saint-Cyr-l’Ecole 


De Marne te voet of met de boot  
Tracht u los te rukken uit de Parijse drukte en begeef u richting Noord-Oost, naar de vallei van de Marne. Geleidelijk aan - naarmate u de omgeving van Saint-Maurice bereikt - ruimen de drukke straten plaats voor een opeenvolging van bruggen, sluizen en kleine eilandjes met betoverende namen.
Daar is de scheepvaart een traditie
die haar gouden jaren kende rond de eeuwwisseling. Er lopen nog heel wat liefhebbers rond en men kan ze best begrijpen, deze nakomelingen van de roeiers die een bron van inspiratie waren voor de impressionisten terwijl zij rustig over de wateren van de Marne voeren. Of u zich zelf ook in een schuitje verplaatst of liever toch maar kiest voor een natuurwandeling langs het water, steeds komt u wel een visser tegen die zijn hengel uitwerpt.
 
Wat verder, zoals in Joinville-le-Pont,
 

weergalmen de accordeons waarvan de oude deuntjes nog steeds de taveernes vullen met vreugde en gezelligheid... Na een lunch en een danspartijtje langs het water kunt u de hele namiddag wijden aan een bezoek aan een van de talrijke musea in de omstreken, zoals het
Museum Fragonard in Maisons- Alfort
of - indien u nog eens voor- bij Nogent komt - het museum dat de geschiedenis van de meanders van de Marne vertelt.

Info
 

* Marne Loisir 01 64 34 97 97 – bootverhuur, vertrek Meaux
* Museum van Nogent-sur-Merna, 36, bd Gallieni 01 48 75 51 25
* Vertrek van boottochten vanuit Nogent
* Wilt u te voet of per fiets de oevers van de Marne volgen vertrek dan vanuit Saint-Maurice.

Langs de huizen van schilders en componisten  
Heel wat lezers genieten van de beschrijvingen van het burgerlijke Parijs van Balzac, het volkse Parijs van Zola, het mondaine Parijs van Proust of de meer sombere kant van de hoofdstad zoals in de detectiveromans van Simenon of Léo Malet.

Wij raden u een traject langs enkele huizen van beroemde schrijvers aan:
 

sporen van hun verblijf in dit stukje Frankrijk. Niet te missen in Parijs, aan de Place des Vosges, is het huis van Victor Hugo. Hetzelfde geldt voor het huis van Balzac of de kamer van Proust die gereconstrueerd werd in het Musée Carnavalet. Schrijf kamers waar immense werken tot stand kwamen ... Verder is er het huis van Zola in Médan, het merkwaardige kasteel van Monte-Cristo, de buitensporigheid van Dumas met een Arabisch salon, het kasteel van Médan waar Maeterlinck woonde, de merkwaardige datsja in Bougival waar Toergenjev verbleef, de molen van Aragon en Elsa Triolet in de vallei van de Rémarde, of het huis van Mallarmé aan de rand van het bos van Fontainebleau. In de Vallée-aux-Loups bracht Chateaubriand enkele gelukkige jaren door.
 
In Montmorency tenslotte
 

kan men nog een van de weinige  en prachtig bewaarde plekken bezoeken waar Jacques Rousseau het geluk kende. Documenten leren ons een muzikale Rousseau kennen: u bevindt zich reeds op de weg van de componisten! Van het Musée Ravel tot het huis van Debussy, over de zolderkamer van Satie - die het kleinste museum ter wereld heet te zijn. De hele wandeling lang weergalmt er muziek. Het orgelpunt ligt in de Cité de la Musique, aan de Porte de la Villette in Parijs!

Info
 

* Maison de Victor Hugo,
6, place des Vosges, 75004 Paris 01 42 72 10 16, open alle dagen van 10u tot 17u40 behalve ma. en feestdagen. Gesloten van 1/03/02 tot 12/04/02.
* Maison de Balzac,
47, rue Raynouard, 75016 Paris 8 01 55 74 41 80, open van di. tot zo. van 10u tot 17u40, behalve op feestdagen.
* Musée Carnavalet,
 

23, rue de Sévigné, 75003 Paris 01 42 72 21 13, open van di. tot zo. van 10u tot 17u40 behalve op feestdagen.
* Maison de Zola,
26, rue Pasteur a Médan 01 39 75 35 65, open op za., zo. en feestdagen van 14u tot 18u30.
* Cháteau de Mante Christo,
 


* Château de Médan
01 39 75 86 59.
Open enkel voor groepen.
* Datcha de Tourgueniev,
 

16, rue Ivan Tburgueniev á Bougival 01 39 18 22 30, open op zo. van 10u tot 18u.

* Moulin d’Aragon,
 

moulin de Villeneuve á Saint-Arnoult-en-Yvelines  01 30 41 20 I5, open za. zon- en feestdagen van 14u tot 18u.
* Maison de Mallarmé,
3, quai Mallarmé á Vulaines-sur- Seine 01 64 23 73 27, open alle dagen behalve ma. van 10u tot 12u en van 14u tot 18u.

* Maison de Chateaubriand,
 

87, rue de Chateaubriand a Châtenay-Malabry 01 47 02 58 61, open van di. tot zo. van 10u tot 12u en van 14u tot 18u.
* Le Mont-Louis (musée Rousseau),
4, rue Montlouis a Montmorency 01 39 64 80 13, open alle dagen behalve ma. van 14u tot 18u.
 
* Musée Ravel,
 

Le Belvédère, 5, rue Maurice Ravel à Montfort-l’Amaury 01 34 86 00 89, open op afspraak we., do en vr, rondleidingen tijdens het weekend om 10u, tot 17u30.
* Maison Debussy, 38, rue Au-Pain á Saint-Germain- en-Laye 01 34 51 05 12, open van di. tot za. van 14u tot 18u.

* Placard de Satie,
 

6, rue Corot, 75018 Paris 01 42 78 15 18, bezoek op afspraak.
* Cité de la Musique,
 221, avenue Jean-Jaurès, 75019 Paris 01 44 84 45 00, museum open di. 
tot za. van 12u tot 18u, zo. van 10u tot 18u.

Ongewone markten 
Overal in de streek vindt men brocantemarkten tot groot plezier van verzamelaars die naar hartenlust op zoek kunnen gaan naar dat ene vreemde voorwerp of die lang gezochte Louis XV-kast... Sommige markten zijn open voor alle exposanten, zoals de vlooienmarkt van Saint-Ouen. Hele zolders worden tentoongesteld op de voetpaden en vormen ongewone verzamelingen. Naast deze traditionele ontmoetingsplaatsen zijn er nog meer pittoreske markten die echt deel uitmaken van het Franse patrimonium.
In Chatou
bijvoorbeeld lopen de brocante markt en de hespenmarkt gezellig door elkaar.

In Montlhéry
 

is de tomatenmarkt een sfeervol samengaan van handel, het tentoonstellen van etenswaren en kermisfeesten.
Even ongewoon is de bonenmarkt van

Arpajon,
 

de honingmarkt van Coubron, de fotografiemarkt van Bièvres, de boerenmarkt in La Ferté-sous-Jouarre, het plantenfeest in Courson-Monteloup of Saint-Jean-de-Beauregard...
Wat er ook verhandeld wordt, vanaf het ochtendgloren zijn de straten bezaaid met stalletjes, verkopers van lekkers stellen zich op strategische plaatsen op en het feest kan beginnen voor de rest van de dag ... of de week. En voor de fijnproevers zijn er de culinaire dagen van Fontainebleau, beurzen van wijn en streekproducten in Garenne-Colombes, gastronomische salons in Provins en zovele andere markten... Loopt het water u al in de mond?

Info
 

* Wilt u meer weten, surf dan naar www.pidf.com  de officiële toeristische website van Ile-de-France waar u het volledige programma kan terugvinden van alle feesten en evenementen in Parijs en omgeving.

Wandelen en bergsport in Fontainebleau  
Woud van Fontainebleau

Op een boogschot van Parijs, het vormt een ware groene oase die op zondag zeer geliefd is bij de Parijzenaars. Het landschap is er erg afwisselend, met open plaatsen in het bos, hoge lommerrijke bomen, rotsen, zandvlakten en smalle grotten.
Dit moet u te voet ontdekken,
 

langs de GR 11, de symbooltjes volgen kan nuttig zijn: het woud is immens,of langs de 500km lange aangelegde paadjes.
Wilt u op ontdekkingstocht,
zorg dan dat u een kaart bij de hand hebt, beschikbaar in de bibliotheek. Het meest ondoordeweekse - maar daarom niet minder populaire - middel om het bos te ontdekken is de rotsen van Fontainebleau te beklimmen.

De streek geniet immers wereldwijd bekendheid
 

om haar steile rotsblokken, met maar liefst 250 klimparcours voor alle liefhebbers (bent u een beginner, roep dan toch best de hulp in van een monitor). Bergsport op nog geen uur van Parijs!
Info
* Office National des Forêts  01 60 74 92 40 (gidsen te koop in de boekhandel of op bestelling bij het ONF: 01 40 19 58 82).
* Féderation Française de Randannée Pédestre, CORANDIF 01 45 45 31 02.
* Fédération Française de la Montagne et de l’Escalade (FFME), 8-10, quai de la Marne, 75019 Paris 01 40 18 75 50.  


De middeleeuwen alsof u er leefde  
Net voorbij de stadswallen

waant men zich weer in de middeleeuwen. In de smalle straten van het middeleeuwse stadje Provins weergalmen de heldenliederen. Maar opgelet, want terwijl u bewonderend het spektakel aanschouwt van valken in volle actie wijzen de kanonskogels van de "couillard " reeds op het begin van de vijandigheden: de aanvallers nemen de stormrammen en indrukwekkende oorlogsmachines maken de weg vrij voor een gewelddadig lijf-aan-lijfgevecht van boogschutters en infanteristen. De ruiters zijn aan de winnende hand en bestormen de omwalling: de stad is van hen!

Ile-de-France dompelt u onder in de middeleeuwen
 

met een historisch en ludiek parcours, dat u brengt van Provins naar de basiliek van Saint-Denis, waar de koningen van Frankrijk begraven liggen, van het Musée National du Moyen Age naar de termen van Cluny, Parijs, 5de arrondissement, of de commanderij van de Tempeliers van Coulommiers.

Info
 

* Provins, demonstraties van valken op Place Saint-Jean, om 14u.
* Musee de Cluny, 6, Place Paul-Painlevé
* Basilique de Saint-Denis
* Commanderie des Templiers de Coulommiers, Rue des Templiers, 77120 Coulommiers 


Van Vaux-le-Vicomte naar Versailles 
De ontstaansgeschiedenis van een koninklijk paleis.

Om te weten hoe het kasteel van Versailles het levenslicht zag kan men het best ... naar Vaux-le-Vicomte gaan. Het is immers bij het aanschouwen van de prachtige gebouwen die door La Vau, Le Brun en Le Nótre voor de schatbewaarder Nicolas Fouquet werden ontworpen dat Lodewijk XIV zijn inspiratie opdeed voor de bouw van zijn monumentaal paleis.

Zo maakte de koning het fortuin
 

van deze drie kunstenaars, die hij immers in dienst nam voor de bouw van het kasteel van de eeuw, terwijl hij Fouquet strafte voor zijn arrogantie. De Zonnekoning kon namelijk niet verdragen dat een ander dan hij een dergelijke woning bezat en er feesten gaf die - zoals dat van 17 augustus 1661 - het predicaat "koninklijk" kregen. De arme man werd gearresteerd en levenslang opgesloten.
Het park van het kasteel
is de eerste Franse tuin ontworpen door Le Nôtre. De pracht en praal die de Koninklijke woede aanwakkerden komen het best tot hun recht tijdens de rondleidingen met kaarslicht die georganiseerd worden in de zomermaanden.
Van het ene kasteel tot het andere
spant zich een web van ontelbare Koninklijke intriges. Van Saint-Denis tot Fontainebleau, van Saint-Germain-en-Laye tot Marly-le-Roi, van Versailles over Vincennes tot Rambouillet: de zeven koninklijke steden van Ile-de-France dompelen ons onder in de kleine en grote geheimen van het Franse koningshuis.
Info
* Kasteel van Vaux-le-Vicomte. Rondleidingen met kaarslicht op dond. en zat. tussen 20u en 24u vanaf mei tot eind september

0ffices de tourisme

* Saint-Denis 01 55 87 08 70,
* Fontainebleau 01 60 74 99 99,
* Saint-Germain-en-Laye 01 34 51 05 12,
* Marly-le-Roi 01 30 61 61 35,
* Versailles 01 39 24 88 88,
* Rambouillet 01 34 83 21 21,
* Vincennes 01 48 08 13 00.
* Raadpleeg de brochure “Les clefs des villes royales »gratis bij de VVV’s. 

Picknick op z'n Frans  
Neem een stokbrood, een stuk brie en een fles wijn en u bent uitgerust voor een picknick op z'n Frans. Worst of paté, verse tomaten, wat fruit, chocolade voor de liefhebbers en een thermos koffie krijgen misschien ook een plaatsje in de picknickmand. Vergeet vooral niet uw zakmes - Opinel of laguiole, naargelang de school. U bent klaar, u hoeft enkel nog al die andere inwoners van Ile-de-France te vergezellen, de zondags picknickers die voor altijd hun hart hebben verpand aan een déjeuner sur L'herbe. Hoe leuk is het niet het ruitjestafelkleed over het frisse gras van het
Bois de Boulogne
 

of van het bos van Rambouillet, het park van Versailles of een van de grote tuinen in de streek te spreiden. Mooie picknickplekjes zijn er in overvloed - u hoeft alleen het juiste plekje te vinden om met volle teugen te genieten van uw knapzak. Maar als u wil proeven van de plaatselijke lekkernijen, dan kunt u een volledig klaargemaakte picknickmand kopen, echt op z'n Frans!
Info
* Kant-en-klare picknickmanden vindt u in Noëfort in Saint-Pathus (01 60 01 47 06) of in La Fontaim Pépin in Jouy-la-Chapelk (01 64 01 59 15). Reserveer best 48u op voorhand.
* In Barbizon en Moret-sur-Loing worden impressionistische picknicks georganiseerd Informatie: Office de tourisme van Barbizon (01 60 66 41 87) en van Moret-sur-Loing (01 60 70 41 66).

Parijs te voet of met de fiets  
Parijs is groot en langgerekt, maar heeft een menselijke maat en gezicht behouden: verrover de stad en de straatstenen - de enige manier om een stad echt te leren kennen! Van oost naar west , van noord naar zuid, van het Bois de Boulogne naar het Bois de Vincennes en van het Parc de la Villette naar het Parc de Montsouris: onder uw voetstappen onthult Parijs al haar verborgen plaatsjes, die telkens een andere, altijd bijzondere sfeer ademen.
Twee wandeltrajecten - aangeduid met rood en geel -
voeren u door een charmant er§ intiem Pa@js: van een park naar een tuin en van een pleintje naar een rustig cafeetje, weg van de drukke straten.

Als u voor de fiets kiest,
 

dan maakt u eveneens een goede keus. Een fiets huren is kinderspel en sinds enkele jaren is de fietser koning in de straten van Parijs. Op zondag (van april tot oktober) kunt u in alle vrijheid over de kaaien langs de Seine fietsen (auto's zijn er verboden) waarmee nogmaals 100 km wordt toegevoegd aan het hele fietspadennet van Parijs. Voor een mooi uitstapje langs de kleine ring, neemt u best de route langs het kanaal van de Ourcq in het noorden of de groene weg in het zuiden: beide circuits, omzoomd door water en groen, zijn prachtige, landelijke uitstapjes die u op een aangename manier doen kennismaken met Parijs..
Info
* Wandelgids (GR de pays) - Paris à pied - ref. 075, uitgegeven door de Fédération Française  Randonnée Pédestre (FFPP).
* Informatiecentrum voor trajecten en wandelingen : FFPP 14, rue Riquet, 75019 Paris 01 44 89 93 93.

De regionale natuurparken  
De landstreek Ile-de-France

is een geschenk voor elke natuurliefhebber. Naast ontelbare bossen, parken en tuinen zijn er drie natuurparken - Haute Vallée de Chevreuse, Vexin francais en Gátinais - met eindeloze wandelpaden.
 
De Haute Vallée de Chevreuse
 

staat voor een boeiend natuurlijk en cultureel patrimonium met 12.000 hectaren woud en 250 km wandelpaden. Voorbij een kastanjebos vindt 'u een oude hoeve, een fontein, een wasplaats of misschien zelfs een kasteel dat u kan bezoeken. In het even bekoorlijke park van Vexin ontplooien zich landschappen die steeds veranderen door de inval van het licht dat de inspiratiebron was van de impressionisten.
De Gátinais francais
is slechts onlangs toegevoegd aan de reeks regionale natuurparken. Ook hier zijn heel wat groene plekjes te ontdekken. langs de Loing liggen pittoreske dorpjes en open plaatsen in het woud, met her en der charmante oude bruggetjes zichten die menig. schilder en schrijver inspireerden. laat u bekoren!
Info
* Maison du Pare Naturel Régional de la Haute vallée de Chvreuse 01 30 52 09 09.
* Maison du Parc Naturel Régional du Vexin francais 01 34 66 15 10
* Mission du Parc Naturel Régional du Gátinais français 01 64 98 73 93.
* Aanbevolen lectuur :  de gids Randonnées-découvertes de la Haute Vallée de Chevreuse, brochures over deze parken.  


De weg van de schilders  
Ile-de-France, land van licht en kleur, heeft menig schilder geïnspireerd. Vooral de impressionisten hebben in hun kunst elke emotie van deze schitterende natuur trachten weer, te geven.
In Chatou
ademt het Maison Fournaise nog de sfeer van wedijver die, er heerste in de,.tijd van Monet, Courbet en Renoir.

Nabij Barbizon
 

in het huis annex atelier van Millet, is de tijd, blijven stilstaan, het zoals in de Auberge du Père-Ganne waar tal van artiesten over de vloer kwamen. Kunstliefhebbers gaan vandaar ook verder naar
Bourron-Marlotte,
waar Renoir Le cabaret de la mère Antoni schilderde. In

Auvers-sur-Oise
 

treedt u in de voetsporen van Van Gogh - in de auberge Ravoux - en van –Daubigny, wiens atelier bewaard is gebleven.
In Saint-Germain-en-Laye
is  de strekking van het nabisme nog levendig-aanwezig in de priorij van Maurice Denis.
In Villiers-le-Bâcle
leeft de geest van Foujita nog steeds. In het Parijs van het interbellum was, hij de lieveling van het publiek. Vanaf 1961 werkte hij in dit dorpje verder aan zijn oeuvre. In zijn woningatelier heerst een unieke sfeer. Terwijl u van atelier naar herberg stapt, loopt deze schildersweg verder tot in het hartje van de hoofdstad.
 
Delacroix
 

verkoos zich in zijn laatste levensdagen onder te dompelen in de mythische atmosfeer van Saint-Germain-des-Prés. Anderen zochten het broeierige van
Montmartre op,
waar het atelier van Gustave Moreau ligt maar ook de Bateau-Lavoir en de Lapin Agile waar Picasso tot een beroemdheid werd.

Info
 

* Maison Fournaise
* Het huis annex atelier van Millet
* De auberge du Père-Ganne
* De auberge Ravous in Auvers-sur-Oise
* Het atelier van Daubigny in Auvers- sur-Oise
* De priorij van Maurice Denis in Saint-Germain-en-Lage 01 39 73 77 87.
* Maison atelier Fojita in Viliers-le-Bâcle 01 69 85 34 65.
* Het museum Eugéne Delacroix in Parijs 01 44 41 86 50.
* Het musem Gustave Mareau 01 48 74 38 50.

De allermooiste tuinen    
De hele streek -terecht "de Koninklijke tuin" genoemd - is bezaaid met groene plekjes. De meeste tuinen zijn in Franse stijl opgetrokken, met een geometrische structuur bedacht door de befaamde landschapsarchitect Le Nótre, Vaux-le-Vicomte is hiervan wellicht het mooiste voorbeeld. Maar de streek telt ook tal van tuinen en moestuinen in alle mogelijke andere stijlen.
Engelse tuinen  

imiteren een natuurlijk landschap, bijvoorbeeld het park van het kasteel van Ferrières, Italiaanse tuinen zijn onderverdeeld in verschillende terrassen, zoals bij het kasteel van Ambleville... En in tijden dat er geen kastelen meer worden gebouwd, wordt de traditie van het aanleggen van dergelijke parken allerminst opgegeven. Een voorbeeld van deze continuïteit is het recente park André Citroën waar een vreemde sfeer hangt over de vele fonteinen, de verborgen watervalletjes en de exotische planten. Even bijzonder is het Museum Albert Kahn, met zijn groene metaforen van de mensheid en de geschiedenis. In alle eenvoud.
Info
* Parc André Citroën quaie André Citroën, 7501 5 Paris 01 45 58 35 40. Open van ma. tot vr van 8u tot 19u, za. en zo. van 9u tot 19u.
* Museum Albert Kahn, 14, rue du Port in Boulogne-Billancourt. Open alle dagen behalve ma. van 11 u tot 18u.

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets