RENDEZ-VOUS ÎLE DE FRANCEDe Île-de-France is zowel de historische bakermat als de dynamische kern en de intellectuele haard van Frankrijk. Parijs en zijn voorsteden, petite couronne,  en de streek er omheen, grande couronne, vormen een aantrekkingspunt voor heel het land en zelfs voor heel Europa. De oorzaak daarvan is de centrale ligging van de Île-de-France in Frankrijk evenals zijn strategische plaats binnen Europa, de rijkdom van zijn verleden maar ook en vooral de levendigheid die het vandaag uitstraalt. 
Naar regio Île de France.
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
       
    

De hele streek wordt voortdurend gevoed door menselijke vindingrijkheid:  
van de nieuwe Pyramide in het midden van het Louvre tot het Palacio van Abraxas in Marne-la-Vallée, van de Kathedraal van de Verrijzenis in Evry tot de Grande Bibliothèque de France in Parijs...
De Île-de-France bruist van leven.
Monumenten die hier vroeger gehekeld werden, maken nu deel uit van het wereldpatrimonium. Deze streek kent de kunst om nieuwe wendingen en stijlen uit te denken, weet de kennis en de liefde aan te trekken van de beste kunstenaars ter wereld.

Zo bijvoorbeeld zijn
 

in de Île-de-France de grootste gotische kathedralen ontstaan uit de donkere Romaanse heiligdommen uit de 12de eeuw en de overweldigende kerken van de 15de eeuw.
Enkele van de mooiste versterkte kastelen
zijn hier in de Middeleeuwen opgericht. En het is ook hier dat de weelderigste koninklijke kastelen staan: Fontainebleau, het Louvre, Versailles...

Een avant-gardistische geest     
Deze zin voor vernieuwing heeft ons door de jaren heen naar de Eiffeltoren gebracht, naar de villa’s van Le Corbusier, de Grande Arche   de la Défense, het Institut du Monde Arabe. En ook op andere vlakken dan de architectuur zet die vernieuwing zich voort.
Weerom is het vanuit de Île-de-France
dat de hedendaagse muziek van Boulez haar uitstraling kende en de indrukwekkende acrobatieën van de choreograaf  Découflé de wereld ingestuurd werden... En de geschiedenis zet zich verder. Want de continue beweging is de essentie zelf van de Île-de-France en de vernieuwende levensadem zijn kwaliteit.

Op de straatstenen of langs de GR     
Het is al kuierend langs straten en wegen op het rustige ritme van een wandeling dat men de echte Île-de-France ontdekt. Te voet, met de neus in de wind en de blik op scherp ontdekt u duizenden details die de echte aard van de streek tonen: het beeldhouwwerk van een gevel die onzichtbaar is voor automobilisten, een reebok die aarzelend een open plek in het bos oversteekt, het gesprek van een oud koppel dat een frisse neus haalt op een bankje.
Uitgestippelde wandelingen

en bewegwijzerde trajecten tonen u de juiste weg om door te dringen tot het hart van deze regio. Een wandeling door het midden van de stad of een tocht dwars door de velden: een waaier van routebeschrijvingen brengen u op het rechte pad. Een trektocht door het bos of watersporten in een recreatiepark.

Momenten van verrukking     
Bent u graag in de wolken? Dan moet u beslist de Space Mountain in Disneyland Parijs proberen, een tocht met een luchtballon, een sprong met de parachute of een bergbeklimming... Onverwachte ontmoetingen spreken u aan? Spurt dan naar het
Parc de Thoiry
voor een leerzame confrontatie met een giraf, een leeuw, een chimpansee ...  Andere radicale methode om uw hart op hol te doen slaan: de onstuimige avonden die steevast gepaard gaan met de festivals. Overal en in elk seizoen zijn er wel 1001 ideeën om plezier te maken en zich uit te leven!

Alle schijnwerpers op Ile-de-France     
Het is haast onmogelijk uit te leggen waarom kunstenaars zo gefascineerd zijn door de Ile-de-France. Als u nooit een zonsondergang zag over de koolzaadvelden, de zachte zomerse bedwelming proefde van de oevers van de Marne of op een herfstochtend een holle weg bewandelde in een bos in de streek, dan kan u het niet begrijpen. Normaal: hoe moet men immers het licht beschrijven?
De landschappen uit de streek
zijn steeds een onuitputtelijke bron geweest voor de schilderijen van landschapsschilders en Impressionisten. Ze hebben ook dienst gedaan als achtergrond voor tal van architecten uit de hele wereld en van alle tijden die in de ene of de andere stijl getracht hebben dit unieke licht te vatten, te spelen met zijn helderheid en zijn gradaties in intensiteit... Zo zijn openingen, vensters en glasramen van primordiaal belang in gotische kerken of bepaalde bouwwerken uit de Renaissance. En in hedendaagse gebouwen worden de creatieve mogelijkheden van het licht nog vermenigvuldigd door het gebruik van glas...

Verlichte geesten     
De streek schittert werkelijk op alle vlakken. Moderne vooruitgang is haar nooit vreemd geweest - het Curie-museum is een mooi voorbeeld - en deze traditie gaat nog een mooie toekomst tegemoet: het CEA, Commissariat á I'Energie atomique - Commissariaat voor atoomenergie, of de Cité des Sciences zijn verhelderende voorbeelden.

Onbekende valleien en kleine dorpjes      
Voorbij de bocht van een pad verschijnen de eerste huizen: hun muren uit witte steen, hun licht hellende daken in de schaduw van de klokkentoren die in de hemel prikt, een kabbelend riviertje onder een bemoste brug, een appelboom in bloem die statig het dorpsplein siert... Deze vredige harmonie ontspringt uit elk detail.
Wanneer u op zoektocht gaat
naar deze betoverende dorpjes, dan ontsluiert de hele streek een waaier aan onbekende plaatsjes. Die bevinden zich dikwijls verborgen in een diep dal en voeren u in een mum van tijd naar het verleden, naar het hart van een ruraal Frankrijk gebed in oude tradities. Het aanschouwen van deze verdoken valleien laat geen mens ongevoelig.
In de Haute Vallée van Chevreuse
 

of van de Renarde of de Aubette, langs de oevers van de Petit-Morin of de meanders van de Orvanne voert het geruis van de watervallen, het vogelgezang en de zoete lucht u mee. In vervoering, bedwelmd en elders, en toch zo dichtbij Parijs.

Met de stroom mee     
Stromen, rivieren en kanalen voeren hun wateren langsheen wouden, door diepe valleien en in steeds veranderende landschappen. U kan te voet, te paard of met de fiets, maar natuurlijk ook met de boot hun oevers en hun loop verkennen. Een tocht op een sloep over de Seine, de Marne of de Oise brengt u langs eeuwenoude dorpen, imposante versterkte hoeven en herbergen die zinderen onder de klanken van de accordeon.
Als u wil, kan u zelfs aanmeren
op een van de 60 kleine eilandjes waarmee deze wateren bezaaid zijn. Maar wees discreet want veel van deze eilandjes zij.n natuurreservaten waar fauna en flora de vrije hand hebben en bouwen verboden is.

Bron van Inspiratie     
Het Maison Fournaise in Chatou, de Auberge Ganne in Barbizon, de Auberge Ravoux in Auvers, het atelier van Daubigny, van Derain, Millet of Rousseau, de huizen van Monet, Chateaubriand, Dumas, Balzac, Ravel of Debussy...
Beroemde publieke gebouwen
en privé-huizen zijn over de hele streek verspreid en zijn belangrijke ontmoetingsplaatsen waar de schaduwen van de meesters nog rondwaren. Allemaal banen ze voor u de weg naar de inspiratie in de Île-de-France.

Land van fijnproevers    
Gegrilde eend met Montmorency-kersen, gebraden kip van Houdan, kruidkers van de Essonne op smaak gebracht met mosterd uit Meaux, confituur van Provinsrozen, brie uit Melun... culinaire specialiteiten zijn er in overvloed in de Ile-de-France, maar dat geldt uiteraard voor alle streken van Frankrijk. Wellicht onder invloed van de hoofdstad.
Een ding is zeker:
proeven van een met look bereide bouillabaisse, zuurkool met verschillende soorten worst, of van die overheerlijke pannenkoeken met een mespuntje karamel - alleen de Bretoenen kennen het geheim - alles is hier mogelijk. "Paris, c'est la province qui se retrouve", zei Marcel Pagnol ooit, wat zoveel betekent als "Frankrijk ligt in Parijs". En de Ile-de-France weet zeker al die smaken te beheersen. 

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets