ÍLE D'OLÉRON / ÍLE DE RÉ, behoort tot het departement Charente-Maritime en ligt  voor de monding van de Charente in de Atlantische Oceaan.  Is 175 km2. De hoofdstad is Saint-Pierre d'Oléron. Het eiland is sinds 1966 door een brug, waarvoor geen tol meer wordt geheven, over de 3 km brede Pertuis de Maumusson met het vasteland verbonden. De belangrijkste bronnen van inkomsten zijn de oesterparken en het toerisme. Bekende badplaats is Saint-Trojan-les-Bains. 
N
aar regio Poitou-Charentes.  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

In 1199 trok Eleonora van Aquitanië
zich op het eiland terug. In de 17de eeuw was het een wijkplaats voor hugenoten.
Bekend uit de rechtsgeschiedenis
zijn de Rôles d'Oléron of: Jugements d'Oléron, een verzameling van gebruiken en vonnissen op het gebied van het zeerecht, opgesteld aan het einde van de 11de of in het begin van de 12de eeuw door een man uit de praktijk. Deze verzameling had een zeer groot gezag en beïnvloedde sterk gelijksoortige verzamelingen die elders ontstonden zoals het Wachterrecht van Damme.

In de oesterparken
 

worden de beroemde oesters van Marennes-Oléron gekweekt. Fel gekleurde boten, volgeladen met oesters, komen en gaan in een ballet op het ritme van de getijden.

Ile D'OleronZandstranden en bossen
Dan volgen schitterende zandstranden elkaar op, ideaal voor kinderen en voor het beoefenen van watersporten en -spelen. Erachter liggen uitgestrekte bossen van pijnbomen of steeneiken. Het eiland wordt omringd door duinen begroeid met mimosa, strobloemen, zeehaver en paarse anjers.

Tochten op zee:
 

vanuit Boyardville en Saint-Denis; informatie in de VVV kantoren. Thalassotherapie: in Saint-Trojan. Golfbaan in Saint-Pierre-d’Oléron. 

Bezienswaardigheden
 

*
De dodenlantaarn (12de eeuw).
* Het museum van île d'Oléron.
* Het vogelpark, de haven van la Cotinière et het aquarium van Saint-Pierre.
* De citadel van het Kasteel van Oléron.
* De Romaanse kerk van Saint- Georges.
* De vuurtoren van Chassiron.
* De vissenmolens en –sluizen.
* De vogelmoerassen in Dolus.
* Het museum van klederdrachten en klederdrachtmutsen van Oléron en de haven van les Salines in Grand-Village-Plage.
* Rondleidingen door de oesterparken, georganiseerd door Terres Marines.


De Zeebastions
 

Deze werden gebouwd om de haven en de estuaria te beschermen en bieden een volledig overzicht van de evolutie van kustverdedigingswerken vanaf de 14de eeuw.
Brouage,
een haven waar vooral zout en wijn werd verhandeld, werd versterkt onder Richelieu om La Rochelle te verdringen.
 
In La Rochelle,  

Saint-Martin-de-Ré, île d'Aix, Fouras, le Cháteau-dOléron, op île de Ré, in la Pallice en in de estuaria, getuigen andere versterkingen van het militaire verleden van de Atlantische kust.
Verschillende burchten
verdedigden de trechtermonding van de Charente en het arsenaal van Rochefort. Deze laatste stad werd door Colbert gekozen als defensiebasis van de Atlantische kust. Het Fort Boyard, tussen île d'Oléron en île d’Aix, werd gebouwd onder Napoleon 1

Maison du Tourisme de l'Ile d'Oléron et du Bassin de Marennes
 

Route du Viaduc  -  17560 BOURCEFRANC  =  Tél : +33 (0) 5 46 85 65 23  -  Fax : +33 (0) 5 46 85 68 96  -  Email : accueil@marennes-oleron.com  - 
  http://www.ile-oleron-marennes.com/

Omgeving
Marennes    

Is de hoofdstad van de oester. De gotische klokkentoren steekt hoog uit boven het estuarium van de Seudre. Tochten op zee.

Office de Tourisme
 

Place Chasseloup-Laubat F-17320 Marennes Tel.
+33 (0)5 46 85 04 36 |

Omgeving

* Het kasteel van La Gataudière.
* Het museum 'Atlantrain, (treinen en speelgoed van vroeger) in Saint-Just-Luzac.
* Het oester- en mosselmuseum van Fort Louvois in Bourcefranc,
* De toren van Broue en de natuurpool van Saint-Sornin.
* Het vogeldorp in Sainte-Gemme.

ÍLE DE RÉ    
Dit eiland voor de kust van La Rochelle is bereikbaar via een tolbrug. Het is het hele jaar door een paradijs voor fietsliefhebbers: zestig kilometer fietspaden doorkruisen het eiland, door pijnbossen, wijngaarden, natuurreservaten en zoutpannen. Kleine witte huizen met groene luiken kijken uit op straatjes vol stokrozen. De havens, gevat in de vestingwerken of verscholen tussen de rotsen, dienen als baken voor de zeelui en bieden plaats aan een grootaantal plezierboten. De uitgestrekte zandstranden en het uitzonderlijke klimaat maken het eiland zeer populair bij liefhebbers van zon en buitenlucht. Het lokt tot ontspanning en ontdekking.
Tochten op zee:
vanuit Sablanceaux, Rivedoux, Saint-Martin en La Flotte.
Thalassotherapie
: in Ars, Sainte-Marie en La Flotte.

Bezienswaardigheden 

* In Rivedoux: de abdij van les Châteliers.
* In Saint-Martin : de haven, de vestingwerken en het museum Ernest-Cognacq (geschiedenis van îe de Ré, maquettes van zeilschepen uit de 15de en 19de eeuw.
* In La Flotte: de oude markt, de haven en het huis van Platin.
* In Loix: het ecomuseum van de zoutpannen.
* In Les portes: het vogelreservaat van Lilleau des Niges.
* In Saint-Clément-des-Baleines: de Phare des Baleines, Walvistoren, en de Ark van Noach.
*
In Sainte-Marie : de vissensluizen.

Île de Ré Tourisme
 

5 bis, rue de la Blanche F-17580 Le Bois-Plage-en-Ré Tel.
+33 (0)5 46 09 00 55  -  http://www.iledere.com/

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken! 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets