DEPARTEMENT LA MANCHE, La Manche is het meest westelijke en heel gevarieerde departement van de streek Normandië. Op de kaart heel herkenbaar als de uitstekende punt die richting Groot-Brittannië wijst. Een kort dagje rijden en u bent in La Manche waar u geniet van het milde zeeklimaat. Voor een weekend weg of een langere vakantie mag u, naast de beroemde Mont-Saint-Michel, een uitgebreid scala aan vakantie-ingrediënten verwachten.
Naar regio Normandië.
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

Langs de kust: Ruig en verstild; Ruig en natuurlijk; Fenomeen van de getijden; Kust bij Agon-Coutainville; Val de Saire; Schiereiland van La Hague; Mythische Mont-Saint-Michel
Natuur en achterland: Mortain en omgeving; Parken en tuinen ; Vallei van de Vire
Activiteiten: vissen; golfen; paardrijden; wandelaars verwend; véloroutes; op de fiets
Streekgerechten:  Lekker lam; Ciderproducten ; Culinair shoppen
Geschiedenis: Kruisridders op pad; D-Day en oorlogsherinneringen
Goed om te weten: Tips voor gezinnen met kinderen; Practische info
Bron: Magazine La Manche, Magisch schiereiland, uitg. van Com. Dep. de Tourisme de la Manche
    

La Manche Ruig en verstild 
Die belofte wordt ruimschoots waargemaakt. Voor een groot deel omsloten door de zee is het departement trots op zijn meer dan 350 km lange kustlijn. Variatie troef: woeste golven trotseren kapen in het oosten en noorden, terwijl het westen vooral zandstranden biedt.
Het binnenland is authentiek gebleven.
lechts boerderijen en landhuizen, abdijen, kerken en kastelen verstoren de immense ruimte. Kenmerkend is bocage, heggenlandschap: glooiende weilanden en akkers doorspekt met muurtjes en natuurlijke afscheidingen. La Manche is soms vlak, soms heuvelachtig. Bossen vullen veelal valleien.

Landbouw  

is een belangrijke bron van inkomsten. In groene weilanden grazen koeien vredig. Ze zorgen voor de melk als basisproduct voor de beste zuivelbedrijven van Frankrijk! Ook appelboomgaarden komt u onderweg dikwijls tegen. Tientallen jaren teruggaan in de tijd zorgt hier voor echt onthaasten!
De ongerepte natuur
is heel uitnodigend voor actieve verkenningen. La Manche is een uitstekende vakantiebestemming voor wie houdt van het traditionele Frankrijk, rust en ruimte, natuur en cultuur, lekker eten en drinken.

Ruig en natuurlijk
 

Door de ligging van La Manche als schiereiland in de oceaan profiteert de vakantieganger van veel stranden en waterpret.
350 km lange kustlijn
werkt als een magneet op kinderen en volwassenen. Lange brede zandstranden omzoomd met stille wisselen spectaculaire krijtrotsen en tussenliggende baaien rotskusten en heidelandschap.
 
Ook bijzondere eilanden 

liggen voor de kust leven dichtbij zee volgt het ritme van de getijden die hier heel sterk zijn. De noordelijke punt bestaat uit ruige landtongen die ver in zee steken, zoals Cap de la Hague.
Een veelvoud van diverse badplaatsen volgt elkaar op.
De bekendste zijn Coutances en Granville met een Britse uitstraling. Andere familiebadplaatsen zijn ondermeer Saint-Martin-de­Brehal, Agon-Coutainville en Barneville-Carteret.

Ook pittoreske haventjes 

liggen verspreid langs de côte. Het kleinste haventje van frankrijk is Port Racine in het noordwesten van het schiereiland. Cherbourg is als tegenhanger een grote supermoderne havenplaats. Ferry's naar Engeland en Ierland varen af en aan. Tot groot genoegen van iedereen profiteert de westkust van
Een warme golfstroom.
De ligging van de stranden aan de westkant van La Manche zorgen voor ideale windcondities voor (strand)zeilen en andere watersporten. Kortom, overal genoeg variatie voor welverdiende stranddagen, wandelingen en anders actief zijn. Uitnodigend voor een pauze zijn een keur aan gezellige terrasjes en restaurants bij boulevards of in schilderachtige vissershavens.

Fenomeen van de getijden
 

Uniek in La Manche
is het immense verschil tussen eb en vloed! De getijden zijn hier namelijk de sterkste van heel Europa! Apart om te zien hoe de geribbelde zeebodem bezaaid met zeedieren en -plantjes soms kilometersver droogvalt. Omdat de invloed hiervan op de streek en haar bewoners best groot is, komt u bij de meeste winkels, bars en Offices de Tourisme aan de kust makkelijk aan de getijdenkalender. Niet onbelangrijk wanneer u gaat zwemmen, schelpdieren zoeken of onder begeleiding het wad verkent. Bij Mont Saint Michel kan het verschil bij springtij, 36 à 48 uur na volle en nieuwe maan, tussen laag- en hoogwater 15 meter bedragen en trekt de zee zich tot 15 kilometer terug!

Kust bij Agon-Coutainville
 

Agon-Coutainville is een van de drie belangrijkste badplaatsen van La Manche. Heel geliefd is het fijne zandstrand dat 8 kilometer lang is. In het zuiden bij de ongerepte baai van de Sienne-rivier versmelten zee, land en duinen met elkaar. Een wandeling bij de Pointe d'Agon is zeker de moeite waard om deelgenoot te worden van dit fenomeen.
Bijzonder aan de kuststrook
van Agon tot Granville is een keten van inhammen ontstaan door een wisselwerking tussen zeewater en grondwater. Lang geleden werden op die manier bressen geslagen in de duinenrijen. Dit resulteerde in dit spel van landtongen en inhammen.
De pittoreske haven van Coutainville
is geconcentreerd rondom accommodatie pal aan zee. In de omgeving liggen vruchtbare akkers waar onder andere veel wortels worden verbouwd.

Val de Saire
 

Dit meest oostelijke deel van de Cotentin is primitief, krachtig en sober. Het heeft een reliëf dat van west naar oost afneemt. Dit plateau van heggenlandschap is vormgegeven door de vallei van de Saire en gaat abrupt over in vlakke kust. Het uiterste noordoostelijke hoekje bestaat uit graniet dat reikt tot
Barfleur.
Dit vissershaventje met de titel 'een van de mooiste dorpen van Frankrijk' is getooid met granieten huizen. Ook de kaden met kreeftenfuiken geven het stadje een mooie aanblik. Ten noorden van Barfleur is een ritje naar de vuurtoren van
Gatteville
erg geliefd. Van Barfleur tot Vaast La Houge bedekken zandstranden en natuurgebieden de kust.
Vaast geniet grote bekendheid voor zijn oestercultuur. Prettige halte plaatsen aan de oostkust zijn een opeenvolging van knusse vissershaventjes, uitgestrekte zandstranden en dorpen met aparte architectuur. In deze streek met een mild klimaat worden op de akkers veel groenten

Cap de la Hague, NormandiëSchiereiland van La Hague
 
 
Dit meest westelijke puntje is groen, gastvrij en welvarend. Hier treft u krijtrotsen en kapen afgewisseld met stranden van fijn zand of kiezels en duinen. Het schiereiland van La Hague doet Iers aan. Een highlight is de vuurtoren en reddingspost van Goury met mooi uitzichtpunt. Veel charme heeft het kleinste vissershaventje van Frankrijk: Port Racine.
Hoge ruige rotskapen
waar woeste golven tegen aanbeuken, bekronen vooral het noordwesten. Via het voormalige douanepad komt u op het puntje bij de Cap de la Hague waar een prachtig panorama wacht. Ook
 
Nez de Jobourg en Nez de Voidries 

zijn kliffen van meer dan 100 meter hoog bedekt met heidelandschap. De granieten vooruitstekende punten worden onderbroken door zandbaaitjes. In het aangename stadje

Vauville  

is het massatoerisme nog niet doorgedrongen. Het ligt in een schitterende baai. Ook een natuurgebied met meer van 20 hectare waar vogels zich thuis voelen siert de gemeente. Slechts een duinenrij scheidt de zee van dit zoetwatermeer. Ten zuiden van Vauville zijn duinenlandschap en ongerepte zandstranden kenmerkend bij Calvaire des Dunes en Biville. De baai van Ecalgrain omsluit een uitgestrekt zandstrand.

Landinwaarts het schiereiland treffen we patchwork 
van heide en lappen weilanden afgebakend met stenen muurtjes. Groene valleien herbergen pittoreske dorpen met huizen van graniet en leisteen. Het lijkt op het einde van de wereld. Dus is het niet gek dat dit gebied zijn authentieke karakter en tradities heeft behouden. Veel schilders en schrijvers vonden hier hun inspiratie.

Mythische Mont-Saint-Michel 
Wie kent Mont-Saint-Michel niet?

Het Wonder van het Westen! Wanneer u komt aanrijden ziet u in de verte zijn silhouet opdoemen. Natuur en geschiedenis hebben deze buitengewone plek gevormd van religieuze en militaire architectuur uit de middeleeuwen.
Vooral van de l3de tot l8de eeuw

was Mont-Saint-Michel een pelgrimsoord voor christelijke bedevaarders uit alle windstreken van Europa. De imposante abdij verheft zich 80 m hoog op het eiland van bijna 1 km doorsnee. Een dijk verbindt het kloostereiland met het vasteland. Tal van winkeltjes en restaurantjes in vakwerkhuizen vergezellen u op uw tocht naar boven door de Grande Rue. Robuuste vestingmuren, de verfijnde abdij en een fantastisch uitzicht wachten.

De romaanse abdij, preromaanse abdijkerk uit de 11de tot 15de eeuw 

en de gotische kloostergebouwen versmelten harmonisch. De kroon op het religieuze bouwwerk is een beeld van de aartsengel Michaël waaraan het rotseiland met abdij is gewijd. Eenmaal boven treft u de ideale belvedère om het eindeloze landschap van zand, water en eilanden te bekijken.
Om het fenomeen

van het opkomende water bij vloed te bekijken, moet u zeker 2 uur voor de op de getijden kalende vermelde uren aanwezig zijn. Ook een bezoek bij avond is bijzonder. De abdij en het dorp krijgen dan nog meer sfeer door licht en muziek. Dit unieke monument was de eerste Franse bezienswaardigheid die een vermelding verdiende op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Voor info over data, tijden en tarieven: www.mont-saint-michel.net

Le scriptorial: Musee des manuscripts du Mont Saint-Michel.Le scriptorial:  Musee des manuscripts du Mont Saint-Michel.
 

In mei 2006 opende het museum over de manuscripten van Mont-Saint-Michel. Op een speelse manier maakt u kennis met de geschiedenis van Avranches en Mont-Saint-Michel. Alle facetten van de eeuwenoude teksten worden leerzaam en verrassend in beeld gebracht. Zo komt u alles te weten over de opbouw van de manuscripten en de makelij van de gekleurde inkt. Ook vertelt het museum over de veersoorten die de schrijvers in de middeleeuwen gebruikten.
Het hoogtepunt van een bezoek
vormt het bewonderen van de enige echte manuscripten met schitterende miniaturen en de vertalingen van de teksten. Langs het traject biedt een multimediasysteem interactie aan de hand van spelletjes. Nog meer inzicht geven een paar films. Hightech zorgt af en toe voor leuke verrassingen.

NATUUR EN ACHTERLAND  

Het binnenland herbergt heggenlandschap, heuvels en moerasgebieden. Interessante dorpen en steden liggen her en der verspreid in weinig bevolkte en meestal onaangetaste natuur. Weidsheid en ruimte zijn perfect passende adjectieven. Puur is La Manche beslist! Het boekje
'Sites, Monuments et Lieux de visite'
is een prima handleiding voor uw tochten door het achterland. Beschikbaar in het Frans en Engels, aan te vragen via het CDT van La Manche.

Mortain en omgeving
 

Dit gebied tussen Saint-Hilaire du Harcouët en Sourdeval, rondom Mortain, is een wereld van heuvels, rotsen, meren, rivieren, bronnen en watervallen. Water is overal aanwezig en vormt valleien met veel charme. In het noorden van de Mortainais zorgt rijk en gevarieerd landschap voor reliëf.
De natuur is op zijn mooist in de Vallei van de Sée,
waar de gelijknamige rivier een bochtige en smalle vallei heeft uitgesleten. Hier ligt een mooie molen verscholen die open is voor bezoek: Moulin de la Sée. Niet ver van de molen ligt de bloemenstad

Sourdeval  

iets ten westen overziet u de omgeving vanaf een uitkijktoren op het hoogste punt van La Manche. Alom aanwezig graniet diende als grondstof voor veel monumenten in de streek. Een van de belangrijkste watervallen van West-Frankrijk treft u vlakbij Mortain.
Bewonder de grote 'cascade'
waar de Cance 20 meter naar beneden stort. Het gebied rondom Mortain is het geliefde terrein van wandelaars, mountainbikers en klimmers. Ook hengelaars vinden hier hun walhalla, want zelfs op zalm wordt gevist! Saint Hilaire du Harcouët huisvest een bijzonder museum over het kloosterleven. Meer informatie: www.ville-mortain.fr  en www.sourdeval.org

Botanische tuin en kasteel van VauvilleParken en tuinen 
 

Botanische tuin van het kasteel van Vauville
De kasteeltuin ligt op 300 meter van zee en is een beschermd historisch monument. Op 4° hectare zijn 5°0 groene bomen, bloeiende struiken en planten uit het zuidelijke halfrond geplant. Ook tal van subtropische soorten gedijen hier prima. Het uitstekende klimaat met de warme golfstroom die langs de westkust passeert, zorgt voor weelderige begroeiing. Tijdens uw bezoek komt u misschien de eigenaar monsieur

Pelterin
 

tegen. Zijn. ouders begonnen in 1947 met de aanleg van de tuin. Op een aparte manier worden tere soorten door het planten van heesters beschermd tegen de wind. Ook het kasteel is te bezoeken. Van het oorspronkelijke bouwwerk uit de 12de eeuw is alleen de toren overgebleven. Het kasteel werd heropgebouwd in de 16de  en begin 17de eeuw. Tuinliefhebbers uit de hele wereld komen naar dit uitzonderlijk mooie park. Meer informatie: www.jardin-vauville.fr

Vallei van de Vire
 

De lieflijke groene vallei is het hart van de bocage. Dit coulisselandschap is doorspekt met veel riviertjes, onderbroken met heggen, bosschages en kleine ingesloten maar riante valleien. Vanaf de Roches de Ham, waar rotsen een hoogte tot 100 m bereiken, is het uitzicht op de Vallei van de Vire uniek. De meanderende rivier heeft zich hier een weg gebaand door leisteen lagen.
Saint-Lo is de hoofdstad van La Manche.
Een aangename halteplaats met mooie vestingmuren. Notre Dame is een kerk in flamboyant gotische stijl die sporen draagt van de bombardementen in juni 1944. De Vire die de stad doorkruist vormt een rustpunt. Bij de kade tegenover het station is een ligweide aangelegd. Een prettige en leerzame rondvaart door het stadje maakt u aan boord van een platbodem. Het paard is heilig in Saint-Lo. Sinds de 19de eeuw markeert de Nationale Stoeterij het historische en economische landschap. Meer informatie: www.haras-nationaux.fr en www.saint-lo.fr

Les Ponts d’Ouve
 

Goed voorbereid op pad gaan in het moerasgebied van Cotentin en Bessin begint in het bezoekerscentrum Les Pont d'Ouve dichtbij Carentan. Een prima indruk van het natuurgebied krijgt u aan de hand van een film en tentoonstelling. Uiteraard is documentatie beschikbaar en geeft men u graag tips.

GESCHIEDENIS.  
Manche was al in het steen- en bronstijd perk bewoond. In de Romeinse tijd werd de streek, kort na de geboorte van Christus, bezet door de troepen van Caesar. Keltische stammen die toen het gebied bewoonden, namen de taal en cultuur over van de bezetters. In het jaar 820 begonnen de Noormannen hier hun strooptochten.
De Vikingleider Rollo
had geen zin meer in nog langer zwerven en werd leenman van de Franse koning. Hij vernoemde zijn gebied in 911 naar de Noormannen: hij gaf het de naam Normandië. De streek werd een machtige staat. Hierna nam Willem de Veroveraar in de 11de eeuw La Manche in bezit. Ook Engeland viel hij binnen en werd daar zelfs koning. Uit liefde voor La Manche liet hij veel kerken en abdijen bouwen die we nu nog kunnen bewonderen.

Na de dood van Willem de Veroveraar 

was La Manche wisselend in handen van de Engelsen en de Fransen. Vanaf 1450 bleef La Manche eeuwenlang onder Frans bewind tot de Duitsers binnenvielen. Op de wereldberoemde D-day, 6juni 1944, werd de strijd gewonnen en kwam het einde van de Tweede Wereldoorlog in zicht. Vooral in het noorden bij Utah-beach en bij Sainte Mère Eglise herinneren tal van monumenten, musea en authentieke overblijfselen aan deze gedenkwaardige dag.

Kruisridders op pad
 

Door de zoon van Willem de Veroveraar en de kruisridders van Malta werd in 1130 Villedieu les Poêles gesticht. Smederijen en koperbewerking ontwikkelden zich. In de loop van de tijd gingen steeds meer bedrijfjes zich toeleggen op smeden en koperslagen. Aan het einde van de 18de eeuw telde
Villedieu
meer dan 150 ateliers in metaalbewerking. Nog steeds staat de stad met ongeveer 5000 inwoners bekend om zijn klokkenmakerijen en koperbewerking. Talrijke winkels en smederijen getuigen hiervan. Klokken in alle soorten en maten, tot een gewicht van 300 kilo, worden over de hele wereld geëxporteerd. In elke uithoek van de globe rinkelt of slaat wel een bel of klok uit La Manche...

D-Day en oorlogsherinneringen
 

Op 6 juni 1944 werd de bevrijding van het departement La Manche ingezet. Naast de reusachtige invasie op de stranden, landden duizenden parachutisten onder andere bij Sainte Mère Eglise. Een van deze heldhaftige mannen kwam op het dak van de kerk terecht en moest deze ongelukkige landing met de dood bekopen. Nu staat deze held symbool voor de vele andere militairen en burgers die in WO II het leven lieten. Zijn evenbeeld met parachute hangt nog steeds aan het dak van de kerk.
Het Nederlandstalige boekje
'Historische plaatsen van de Slag om Normandië' vertelt het verloop van de bevrijding van juni tot augustus 1944. 8 routes leiden langs cruciale plekken en monumenten, waarvan een groot deel in La Manche. Vraag het document aan via het CDT van La Manche.

Gedenkplaatsen en oorlogsmusea
 

* Sainte Mère Eglise - www.airborne-museum.org  - museum over de landing
* Sainte Marie du Mont - www.utah-beach.org  - museum over de landing
* Quinéville - Musée de la Liberté - over het dagelijkse leven van de Fransen tijdens de bezetting .
* Azeville - bezoek aan talrijke bunkers
* Cherbourg-Octeville - Musée de la Libération - over de tijd van bezetting tot bevrijding

Militaire begraafplaatsen
 

* Amerikaans kerkhof in Saint James
* Duitse kerkhoven in Marigny, Orglandes en Huisnes sur Mer 

STREEKGERECHTEN  
Waar u ook bent in La Manche, de zee is nooit ver weg! Niet verwonderlijk dus dat met 355 km kust diverse zee producten het menu sieren. Vis en schelpdieren worden overal aan wal gebracht en bij opbod verkocht in Granville en Cherbourg. La Manche is het tweede departement van Frankrijk op het gebied van visvangst. Bovendien levert het departement
de meeste oesters van Frankrijk.
Op 3 plekken aan de westkust worden deze schaaldieren gekweekt: van Saint Vaast-la-Hougue tot in de Baie des Veys. De oester is een ware boost van energie: rijk aan mineralen, proteïnen en vitaminen. Van wijn kennen we de benamingen cru en AOC. Naast de boter en cider van La Manche krijgt ook zijn bekende holle oester dit kwaliteitskeurmerk. Hij wordt geroemd om zijn echte zeesmaak en authenticiteit. Er zijn 3 crus, soorten. Alle zijn van de beste kwaliteit en krijgen het herkomstlabel AOC (Appellation d'Origine Controlée).
 
De westkust van La Manche,  

van Port-Bail tot Granville, brengt oesters voort met een smaak van de 'volle zee' en worden 'fin es ' genoemd. De oesters die aan de oostkust worden gekweekt, zoals de cru van Saint­Vaast-la-Hougue en Isigny, heten 'spéciales " smaken naar noten en zijn heel vlezig. Het verschil zit in het gewicht van de oester in de schelp.
Lekker lam
Pré-salé: fijn en niet zoutig vlees met een unieke smaak, mals en toch stevig. Het lamsvlees komt voornamelijk uit de poldergebieden in de baai van Mont-Saint-Michel en de westkust.

Ciderproducten van appel en peer
 

* Cider: gefermenteerd appelsap, bruisende licht alcoholische drank: goudbruin, fris, lekker wegdrinkend...
* Calvados: distillaat van cider, digestief, A.O.C., rijpt in eikenhouten vaten.
* Pommeau: harmonische menging van appelsap met Calvados of Poiré
* Poiré: gebottelde cider, maar dan alleen van peer gemaakt.
Een distilleerderijbezoek vormt een mooi en leerzaam uitstapje.

Culinair shoppen
 

Traditionele streekproducten

meenemen? Neem een kijkje bij Epicerie Gosselin, Rue de la Verrue in St. Vaast la Hougue. Al 4 generaties lang een echte kruidenier! Goede ontvangst, beste tips en prijs-kwaliteitverhouding voor onder andere diverse vissoorten en ­soepen, koffie, karamellen, thee, kruiden, whisky, fijne chocolade, fruit, groente, paté en kaas.
Meer culinaire specialiteiten:
in Avranches bij Tartines et Découvertes, in Coutances bij Les Délices de Tristan, Sortosville-en­Beaumont bij La Maison du Biscuit en in Villedieu-les-Poêles bij La Cour du Paradis.

GOED OM TE WETEN   

Feestdagen
Frankrijk heeft 10 officiële feestdagen: 1 januari, 1 en 8 mei, paasmaandag (17 april), Hemelvaart (25 mei), 14 juli, 15 augustus, 1 en 11 november, 25 december. Denk eraan dat op die data de meeste winkels en banken gesloten zijn.
Openingstijden winkels
 

In de steden en dorpen zijn bakkers, slagers en kruideniers vanaf 's ochtends vroeg tot 22.00 u geopend. Meestal zijn ze op maandag gesloten.
Kledingwinkels openen rond 9.30 uur en sluiten om ongeveer 19.00 uur.
De meeste winkels zijn op zon- en feestdagen gesloten en vele zijn dicht op maandag.
Supermarkten zijn geopend van maandag tot en met zaterdag, meestal vanaf ongeveer 9.30 uur tot 19.30 uur à 20.00 uur.
Temperaturen
 

Van maart tot oktober varieert de gemiddelde temperatuur in La Manche van 17 tot 26 graden. Het is nooit erg warm, nooit heel koud. De warme golfstroom komt langs het westen van het schiereiland waar het klimaat van profiteert. Als het regent, is het meestal van korte duur. Het noorden van La Manche ondervindt meer invloeden van de zee met over het algemeen meer zonuren dan het zuiden en het binnenland. Door de ligging van La Manche verwaaien wolken overal snel.

Hoe kom je er

Met de auto
Via de snelweg: via Breda, Antwerpen, Brugge, Calais, Abbeville, Rouen, Caen, richting Saint-Lô of Breda, Antwerpen, Gent, Lille, Parijs, Rouen, Caen, richting Saint-Lô.
Binnenwegen: vanaf Lille via Arras, Amiens, Neufchatel, Rouen, Caen, richting Saint-Lô.
Met de trein
Thalys, dag- of nachttrein naar Parijs. Vanaf  Parijs St. Lazare via Caen naar Cherbourg. Of vanaf Parijs Montparnasse via Villedieu-les-Poêles naar Granvilte. In de zomer rijden pendel­bussen van Villedieu naar Mont Saint-Michel. 

Bureau voor Toerisme van La Manche Manche Tourisme
 

La Maison du Département - 98 route de Candol - F-50008 SAINT-LO cedex  -  Tel: + 33 (0)233 05 98 70 - Fax: + 33 (0)233 56 07 03  - E-mail: manchetourisme@cg50.fr   -  Gratis nummer vanuit België: 080077993  -  http://www.manchetourisme.com

Steden
:
Cherbourg  |  Coutances  |  Equeurdreville  |  Gouvets   |  Ile Tatihou  |  Jullouville  |  La Hague  |  La Hague, Val de Saire  |   Le Cotentin  |  Pontorson   |   Tourlaville  |  Val de Saire
* Informatie over heel Frankrijk: Frans Verkeersbureau Amsterdam Tel: 0900 11 22 332 (0,50 €/min) www.franceguide.com
* Frans Verkeersbureau Brussel Tel: 0902 88025 (0,15 €/12 sec. BTW inbegrepen) www.franceguide.com
* Informatie over heel Normandië:  -  CRT Normandië - Tel: + 33 (0)23233 79 00 
 
** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken! 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets