LE-MONT-SAINT-MICHEL, ligt in het departement La Manche. In een brede bocht van het Kanaal verheft zich aan de Bretonse grens van Normandië een 78 meter hoge granieten rots met een omvang van 900 meter op de grond.
Naar regio Normandië. Zie ook mytische Mont-Saint-Michel.
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
    
 

Op dit rots eiland  
staat de voormalige abdij Mont-Saint-Michel die in de 8ste eeuw gesticht werd door Aubert, bisschop van Avranches.
Volgens de sage verscheen hem de aarstengel Michaël
en beval deze hem om op de toen nog Mont Tombe genoemde rots een gebedshuis te stichten. Hieruit ontstond later een door benedictijnen geleid klooster,

Het piramideachtig oprijzende gebouw
 

op de rots verheft zich 152 meter boven de zeespiegel en wordt bekroond door een vergulde engel. Ter ere van deze engel trekken de pelgrims al eeuwenlang, deels met het brengen van zware offers en onder grote gevaren, over de de Mont omgevende wadden hier naar toe.
Pas in 1879
werd een hoge dijk aangelegd die tegenwoordig jaarlijks circa een half miljoen toeristen en pelgrims een makkelijke en veilige weg naar de Mont biedt.

Mont Staint MichelUniek bouwwerk 
 
Tot aan de hervorming van het klooster in de 16de eeuw ontstond uit Karolingische, Romaanse en gotische elementen een uniek bouwwerk met de crypten Notre-Dame-sous-Terre, Notre-Dame-des-Trente- Cierges en de Crypte-des-Gros-Piliers, de arbeidsruimte van de monniken, Salle des Chevafiers,  boven de voorraadkamers en talrijke andere zalen.
Het geheel dient als fundering
voor de kruisgang uit de 13de eeuw, de Orde-gebouwen van de noordvleugel - La Merveille, het wonder genoemd en eveneens stammend uit de 13de eeuw -  en de in de 15de eeuw voltooide kamers van de abt.

Abdijkerk, Mont Saint-MichelAbdijkerk 
 
Als bekroning verrijst hierboven de abdijkerk die tussen de 11de en de 16de gebouwd werd met Bretonse granietblokken. Op het Romaanse langschip sluit het prachtige laatgotische koor aan. In een van de sterke steunberen van het koor is een wenteltrap aangebracht die naar een balustrade met een prachtig uitzicht leidt. De neogotische façade van de abdij stamt uit het jaar 1780.

Geschiedenis 

Mont-Saint-Michel heeft een bewogen geschiedenis. In de Honderdjarige Oorlog fungeerde het als Franse zeevesting. In de 17de eeuw verloor het klooster ondanks alle hervormingspogingen zijn betekenis en viel het ten slotte ten prooi aan de Revolutie.
Onder het Ancien Régime
fungeerde het tijdelijk als Bastille en werd het zelfs een penitentiaire inrichting. Ondanks de protesten van vele invloedrijke personen zoals Chateaubriand, Victor Hugo en Alfred de Vigny werd de gevangenis pas in 1863 weer opgeheven en werd er aan een omvangrijke restauratie begonnen.

Het stadje
 

Aan de voet van dit wonder van graniet, zoals het wel genoemd wordt, aan de zuid- en oostkant van de berg, ligt het kleine plaatsje met zijn dicht tegen elkaar gedrukte geveldak huisjes en het machtige verdedigingsbolwerk, een levende getuige van de middeleeuwen zoals je die tegenwoordig nog maar zelden ziet.

Office de Tourisme:
 

Corps de Garde des Bourgeois, (à l'entrée du Mont), 50116 LE MONT-SAINT-MICHEL , tél. 02.33.60.14.30, télécopie : 02.33.60.06.75 Email : OT.Mont.Saint.Michel@wanadoo.fr  -  Internet:  http://www.ot-montsaintmichel.com/

** Uw accommodatie in Frankrijk
kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets