LAVAL, is de hoofdstad departement Mayenne en ligt aan de Mayenne. Laval is schilderachtig gelegen aan beide oevers van de Mayenne. Tijdens de Revolutie was de stad een bolwerk van de koningsgezinden: de naam 'Chouans' voor de royalistische opstandelingen werd hier voor het eerst gebruikt.
Naar overzicht regio
Pays-de-la-Loire.  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
    

Laval is de geboorteplaats van een aantal ongewone persoonlijkheden: de beroemde chirurg Ambroise Paré, ca. 1510-1590, met zijn voor die tijd opzienbarende methoden, de eerste en grootste der naïeve schilders 'le Douanier' Rousseau, 1844-1910, de surrealistische schrijver en bohémien Alfred Jarry, 1873-1907, en de solozeiler Alain Gebrault, 1893-1941.

Laval, Pont-VieuxVanaf de Pont-Neuf 

heeft men een goed uitzicht over de Mayenne met de kaden en de karakteristieke, oude bateaux-lavoirs, wasschuiten, op de 13de-eeuwse Pont-Vieux, zie afb., op het oude Laval en op de beide kastelen. In de van oorsprong middeleeuwse stadswijken bewaart Laval nog mooie l6de- en l8de-eeuwse huizen. Bezienswaardig is vooral de Grande-Rue, de voornaamste straat van het middeleeuwse Laval, die naar de rivier loopt.

Kastelen
 

Het gehele complex was tot de Revolutie eigendom en residentie van de graven van Laval.
Het Nouveau Cháteau,
ook Galerie des comtes de Laval genoemd, met renaissancefaçade, stamt uit het midden van de l6de eeuwen werd in de 19de eeuw gerestaureerd en vergroot. Het is thans in gebruik als paleis van justitie.
Het Vieux Cháteau
stamt in zijn oudste gedeelten, de donjon en de Romaanse crypte, uit de l2de eeuwen verder uit de 13de-15de eeuw. Het heeft een strenge, afwerende façade aan de kant van de Mayenne, maar munt aan de kant van het voorplein uit door een verfijnde renaissanceornamentiek. Het Vieux Chàteau herbergt een museum met o.a. een collectie naïeve schilderkunst, gegroepeerd om één werk van de douanier Rousseau.
Salle d'honneur, 32 m lang
Deze bevindt zich op de eerste verdieping van het kasteel, waar fresco's en middeleeuwse sculpturen te zien zijn, o.a. enkele l5de-eeuwse graftomben. Voorts zijn er twee zalen met smeedwerk en dinanderie. Zeer fraai is de oude donjon, 36 m hoog, met drie verdiepingen en bekroond door een schitterende houten dakbedekking van o.a. eiken- en kastanjehout.

Kathedraal
 

De kerk is in oorsprong Romaans, maar werd in later eeuwen grotendeels omgebouwd. Zij werd in de vorige eeuw tot kathedraal verheven. Schip en kruising zijn bedekt met Angevijnse gewelven. De kerk herbergt enkele kunstwerken, waaronder wandtapijten uit Aubusson, een groot l7de-eeuws retabel, de verheerlijking van de drie-eenheid voorstellend, en een l6de-eeuwse Antwerpse triptiek, gewijd aan Johannes de Doper.

Basiliek Notre-Dame d'AvénièresBasiliek Notre-Dame d'Avénières
 

De fraaie kerk uit de 11de en de l2de eeuw ligt aan de Mayenne, stroomafwaarts van het centrum. Het Romaanse koor, met kooromgang en vijf straalkapellen, is in verdiepingen opgebouwd. In het interieur, ter weerszijden van de ingang, twee grote sculpturen in gepolychromeerd hout: de ene, uit de l3de eeuw, stelt de ten hemel stijgende Christus voor, de andere Sint-Christoffel.
In het koor een l5de-eeuwse Christusfiguur
in gepolychromeerd hout, mooie kapitelen en moderne glasramen van Max Ingrand. In de sacristie wordt een l5de-eeuwse triptiek bewaard, geschonken door Jeanne de Laval, gemalin van le bon roi René.

Andere bezienswaardigheden
 

De kerk Notre-Dame-des-Cordeliers
stamt uit het einde van de l4de eeuw, maar is verbouwd. De kerk Saint-Vénéran heeft een mooi portaal in flamboyant gotische stijl en herbergt een aantal, voornamelijk l7de-eeuwse, kunstwerken.
Voormalige Eglise de Pritz,
Ongeveer 2 km ten noorden van het centrum ligt deze zeer bezienswaardige kerk, gebouwd omstreeks het jaar 1000, verbouwd in de Romaanse periode. Zij herbergt een groot aantal sculpturen, maar is vooral interessant om de muurschilderingen uit de 11de tot de l6de eeuw.
Porte Beucheresse,
tot de restanten van de oude stadsomwalling behoort de l4de-eeuwse , geflankeerd door twee ronde torens. 'Le Douanier' Rousseau werd geboren in de rechtertoren, waar zijn vader blikslager was.

Omgeving
 

Abbaye de Clermont,
16 km ten westen van Laval: voormalige cisterciënzerabdij, in 1152 gesticht door de heilige Bernardus, als dochterabdij van Clairvaux. De sobere abdijkerk is geheel gebouwd volgens de strenge cisterciënzer regels.

Office de Tourisme

1 Allée du Vieux St-Louis, B.P. 614 , tél. 02.43.49.46.46, télécopie : 02.43.49.46.21.-  Internet:  http://www.mairie-laval.fr

Departement Mayenne  (Naar overzicht regio Pays-de-la-Loire 
Hoofdstad is Laval. Het departement wordt doorstroomd door de rivier met de zelfde naam. Internet: http://www.paysdemayenne-tourisme.fr/
 
** Uw accommodatie in Frankrijk
kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets