LE MANS is de hoofdstad van het departement Sarthe, regio Pays de la Loire, aan de samenvloeiing van Sarthe en Huisne. De stad was in de oudheid reeds hoofdstad van het Keltische rijk der Cenomanen. In de middeleeuwen was ze hoofdstad van het graafschap Maine. Naar overzicht regio Pays-de-la-Loire. Naar stedenlijst Frankrijk.

    

Le Mans heeft een Universiteit. Er zijn verschillende musea, w.o. een museum voor schone kunsten, automobielmuseum en archeologisch museum. Bekend is het autocircuit, 13,459 km,  waar jaarlijks de beroemde 24-uursrit van Le Mans wordt verreden.

Kathedraal Saint-Julien in Le MansCATHEDRALE SAINT JULIEN
 

Het belangrijkste bouwwerk is de kathedraal St-Julien. Het uit vijf traveeën, de ruimte-eenheden tussen vier dragende pijlers,  bestaande schip is nog Romaans, met gewelven uit de overgangstijd naar de gotiek, terwijl het gotische koor op grotere schaal is gebouwd.
Het transept,
het loodrecht op de lengteas van de kerk geplaatste bouwdeel bestaande uit viering en zijarmen, dateert uit de 14de en 15de eeuw. Het koor is beroemd om zijn hoogte, de dertien diepe straalkapellen en de 13de-eeuwse ramen.

Le Mans in de middeleeuwen 

Was  geen Franse stad, het was de hoofdstad van het graafschap Maine en behoorde tot de bezittingen van de Engelse koning. Pas na de slag bij Bouvines op 27 juli 1214 ging het graafschap over in handen van Filips II Augustus.

De kathedraal Saint-Julien
is oorspronkelijk niet gotisch. In het jaar 1158, na twee branden vernieuwd, werd dit gebouw, waaraan de invloed van de zuidwestelijke Franse gebieden van de koning valt af te lezen, gewijd. In september 1217 gaf de Franse koning toestemming voor de aanleg van een nieuw koor. Hiermee begon de gotische geschiedenis van de kathedraal.

Heilige Julien 

Nadat het graafschap weer in handen van Frankrijk was gevallen, was het noodzakelijk om voor de relikwieën van de Heilige Julien, die tijdens de periode van aanhoudende onrust verstopt waren, een nieuwe verblijfplaats te zoeken. Die werd gevonden in het tussen 1217 en 1254 afgesloten koor, dat in zijn unieke ligging boven de stadsmuur tot de mooiste behoort die tijdens de Franse hooggotiek ontstonden.
Kapellenkrans
Eerst werd het hoogteverschil boven de Romeinse muur gecompenseerd door een crypte, wat bij gotische koren niet vaak voorkomt. Vervolgens legde men de krans van straalkapellen aan, waarbij het oorspronkelijke plan veranderd werd.

De inwendige kooromgang  

werd van een lichtbeuk voorzien; de afmetingen, die aanvankelijk gelijk waren aan die van Coutances, werden aangepast. Door een toeneming van de verticale beweging werd een bijzonder optisch effect bereikt. De kapellenkrans werd buiten de ronding van het koor voortgezet en omsluit nu het koor tot aan het dwarsschip. Hiermee wordt als het ware een groots samengaan van geometrie en precisie belichaamd.
Vensters
Tegen het einde van de bouwwerkzaamheden werden op het koor de vensters geplaatst. Daarop staan niet alleen afbeeldingen van de heiligen en bisschoppen, maar ook van de burgerlijke donateurs: wijnboeren en bakkers, lakenhandelaars en geldwisselaars.

De gehele bevolking  

had de voltooiing van de bouw ondersteund. Mannen, vrouwen en kinderen hielpen mee om de sporen van de bouwwerkzaamheden onzichtbaar te maken. Het enthousiasme voor dit prachtige gebouw is ook nu nog begrijpelijk.
Glazen schrijn
In de 14de eeuw werd de viering tot aan de afsluiting van het koor verhoogd. Met de aanleg van het dwarsschip werd eveneens in deze periode een begin gemaakt. De toren waaraan al in de 11de eeuw begonnen was, kon worden gebruikt voor de plaatsing van een glazen schrijn. Nadat in de 15de eeuw het noordelijke dwarsschip afgesloten was, werden de bouwwerkzaamheden beëindigd. De Saint Julien bleef na 1430 onvoltooid.

Overige kerken
 

Van de overige kerken verdienen vermelding: de Église de la Couture, 11de–16de eeuw, de Église Ste-Jeanne-d'Arc en de Église Notre-Dame-du-Pré, met Romaanse kapitelen.

Omwalling
Le Mans heeft de best bewaarde Gallo-Romeinse omwalling, 3de–4de eeuw,  van Frankrijk en diverse bezienswaardige oude burgerlijke gebouwen, o.a. het huis waarin het archeologisch museum is gevestigd.

Office de Tourisme:

Rue de l'Etoile, 72000 LE MANS.  -  Tél no : (33) 243 281 722 - Fax no : (33) 243 282 214. E.mail : OfficedeTourisme@ville.lemans.fr 

Departement Sarthe     
Sarthe, in Western Loire
Is the perfect place to escape to whether you’re looking for adventure, a journey back in time, or a action-packed break. Waterways offer the tranquility of letting life drift by a dreamy pace, allowing stops where and when you choose.
Rolling green hills and woods are full of opportunities for horse riding, mountain biking or gentle strolls.
Echoes oh history rebound everywhere, in castles, the abbeys and churches, and in the bustling market towns wich continue ancien tradition in today’s modern world.
Comité Départemental du Tourisme:
40, rue Joinville  -  72000   LE MANS  -  Tel: 33 (0) 2 43 40 22 50   -  Fax: 33 (0) 2 43 40 22 51 
E-mail: Tourisme.SARTHE@cg72.fr

Solesmes    
Ligt in het departement Sarthe, ten zuidwesten van Le Mans. Het is bekend door de benedictijnenabdij, gesticht in 1020. In 1832 werd het klooster opnieuw betrokken en hersteld door Guéranger en zijn metgezellen.
Congregatie van Solesmes
De abdij werd het moederklooster van de congegatie van Solesmes. Hier behoorden ook tot 1969 de Nederlandse benedictijnenkloosters toe .

Onder leiding van Guéranger 
 
werd Solesmes een invloedrijk centrum voor de vernieuwing van de Romeinse liturgie en in het bijzonder van de gregoriaanse zang. De monniken zijn herhaaldelijk door antiklerikale wetten verdreven. Na de laatste verbanning keerden zij pas in begin 20ste eeuw terug. De huidige kloostergebouwen zijn, uitgezonderd de deels Romaansgotische kerk met mooi beeldhouwwerk, 11de–15de eeuw, uit de 18de en 19de eeuw.

ABBAYE SAINT-PIERRE DE SOLESMES
F - 72300 SOLESMES France  -  él. : 02.43.95.03.08 Fax : 02.43.95.68.79
http://www.solesmes.com/  -  E-mail : abbaye@solesmes.com

La Flèche en omgeving      
La Fleche ligt in het departement Sarthe.
De zoo
is het populairste uitstapje van de Vallée en zoekt steeds naar nieuwe dingen om bezoekers te vermaken en voormalige passanten terug te laten komen. Vanaf deze zomer zijn er grizzlyberen die zich voor de eerste keer in Europa presenteren aan het publiek. Zij komen in hetzelfde park terecht als de Chinese Panda, de witte wolven, de kangaroes en de duizenden andere dieren. Sommige beesten geven hilarische demonstraties waar u uw petje voor af neemt. Plezier voorjong en oud, gegarandeerd!
La Flèche is de geboortestad
van vele mensen die lang geleden naar Canada vertrokken en er onder andere Montréal stichtten. La Flèche houdt graag haar tradities en historie in ere. In de militaire school Prytanée is een waar meesterwerk van verschillende stijlperioden.

De restauranthouders
 

scheppen er een groot genoegen in u heerlijke streekgerechten te laten proeven, zoals de kip in Poule La Flèche.
Iets stroomopwaarts ligt de Molen van Bruère
waar op succesvolle wijze ijsstaven worden vervaardigd. Overal in deze rijke regio vindt u religieuze bouwwerken zoals kerken, kapellen en musea.

Kastelen 

vindt u in Bazouges en Clermont-Créans.
Artiesten en acrobaten
zijn verliefd geworden op deze fleurige stad waar ze investeren in het straatfestival Affranchis. Ook nemen zij bezit van de zaal Coppélia en het prachtige Italiaanse theater La Halle au Blé dat nationaal bekend staat om de geslaagde renovatie.
Sportievelingen worden niet vergeten in La Flèche.
Langs de fraaie oevers van de Loir en op het Meer van Monnerie is het prima kajakken en vissen. Ook kunt u er zwemmen en zeilen. Voor alle activiteiten is volop ruimte. Iets verder weg nabij Cré is de bijzondere fauna van de waterrijke omgeving te bewonderen. Het is een plek waar vele trekvogels graag even neerstrijken. 

Office du Tourisme

E-mail: contact@ville-lafleche.fr   -  Internet: http://www.ville-lafleche.fr/portal/  met contactformulier!

Le Lude en omgeving      
Gelegen in het departement Sarthe, aan de Loir.
Het het kasteel van Le Lude
heeft dezelfde uitstraling en impact van een adellijk bouwwerk langs de grote Loire-rivier. De gevels, die alle uit een andere eeuw stammen, zorgen toch voor harmonie. Deze wordt versterkt door de vier onneembare torens. Een mooie gelegenheid voor een kasteelbezoek vormt de dagen dat er een braderie of een muziekfestival is.
 
Tijdens dergelijke bijeenkomsten

waarbij ook eten of kunst centraal kunnen staan, komt het kasteel het beste tot zijn recht. Rondom liggen een park, een moestuin en een oranjerie. Elk jaar ontluiken de tuinen langs de Loir. Het mooiste moment is het tuinweekeinde
weekend des jardiniers.
Dit jaar wordt het voor de 10de maal gehouden! Het dorp rondom bestaat uit lage, oude huizen en smalle straten en vormt een mooi geheel met het kasteel.

De jaarlijkse avondmarkt
 

vindt er altijd op 19 juli plaats. Iets verderop ligt
Luché-Pringé
dat bereikbaar is via het fietspad langs de Loir. De twee kerken zijn de moeite van het bekijken waard en langs de rivier wordt van alles georganiseerd. Ten noorden ligt het

Meer van Mansigné  

met alle benodigdheden voor watersportplezier. Ook zijn er vele wandelingen uitgezet en kunt u naar de abdij van het kasteel Hermitage lopen. Bijzonder is het moderne kunstwerk van TDF in Mayet. U bevindt zich dan weer in zuidelijker gebied, de streek van
Vaas
waar de appels in oktober rijp zijn voor de pluk. Er wordt natuurlijk een feest voor georganiseerd. De gehele zomer doet Ginette haar werk met hart en ziel in de molen van Rotrou. Van een vroeg tijdperk zijn de opgravingen bij Aubigné-Racan. Een groot Romeins theater, een forum, een tempel en een badhuis zijn er aangetroffen. 

Office du Tourisme
 

Office du Bassin Ludois, Place F. de Nicolay, 72800 LE LUDE , tél. 02.43.94.62.20, télécopie : 02.43.94.48.46,  -  Ville fleurie 3 fleurs. -  Email : otbas.ludois@wanadoo.fr,  -  Internet:   - www.vallee-du-loir.com

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets