L'ESTAQUE, "Wat deze plaats kenmerkt zijn de schepen, de witte zeilen, de veelkleurige bootjes. Maar het is vooral het licht." André Derain "Ik beb een huisje gebuurd in l'Estaque, net boven het station.. Wanneer je bij zonsondergang iets verder de heuvels opklimt heb je een mooi uitzicht op Marseille en de eilanden in de verte. Dat alles krijgt tegen de avond een, zeer decoratief effect..." Paul Cézanne aan zijn vriend Zola.
Naar overzicht regio
Provence-Alpes-Côte-d'Azur.  
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Cezanne en l'EstaqueHet haventje van l'Estaque, departement Bouches du Rhône, tegenwoordig een industrievoorstadje, verscholen aan de voet van de bergketen van la Nerthe die het tegen de Mistral beschermt, is nog altijd één van de meest schilderachtige plekjes van Marseille. L'Estaque blijft een volkswijk waarvan de sterke, vrijpostige ziel indruk maakte op de kunstenaars die er aan het begin van de 20" eeuw verbleven. Het is moeilijk voor te stellen dat in dit plaatsje het kubisme tot ontwikkeling kwam.
Dit haventje kende
dus een zeldzame lotsbestemming, die verklaard kan worden door de ligging: een opmerkelijk uitzichtpunt met een vaak verrassend gezicht op Marseille. Cézanne en Braque mogen dan de voornaamste figuren zijn, ook de herinnering aan Derain, Dufy en Marquet wordt met deze plaats geassocieerd.

De naam van l'Estaque
 
wordt in verband gebracht met drie stromingen die de basis vormden van de moderne schilderkunst: impressionisme, fauvisme en kubisme.
Enkele schilders die l Estaque op het doek hebben gezet:
Georges Braque (Argenteuil 1882 - Parijs 1963). Paul Cézanne (Aix-en-Provence 1839 - 1906), André Derain (Chatou 1880. Garches 1954), Raoul Dufy (le Havre 1877.. Forcalquier 1953), Albert Marquet (Bordeaux 1875 Parijs 1947).

L'Estaque , MarseilleBezienswaardigheden
  
Place de l'Eglise (1)
Tijdens zijn talrijke verblijven in L'Estaque tussen 1870 en 1882, installeerde Cézanne zich aan het Place de l'Eglise ­dat adres geeft hij in 1876. In 1870 komt Zola hem daar voor enkele dagen opzoeken.

Chàteau Bovis
(2), Het schildersplateau
 
Beide versies van de "Golfe de Marseille vu de l'Estaque" (Museum van Chicago en Metropolitan museum van New­York) zijn hiervandaan geschilderd.

"ValIon du Marinier"
(3)
 
Aan het einde van de Chemin Marinier, bereikt men via een pad één van de geschilderde landschappen die verbazingwekkend hetzelfde is gebleven: de "Rotsen bij l'Estaque", tegenwoordig tentoongesteld in het Museum van Sào Paulo). Heeft Cézanne deze plek geschilderd onder invloed van Renoir? (Zij werkten samen aan het motief "rotsen" in 1882).

De Haven
(4)
 
Deze was één van de favoriete onderwerpen van de opvolgers van Cézanne. Derain met name schilderde meerdere versies van zijn "Vissersboten". Ook Braque, Friesz en Marquetbeelden de haven verschillende malen af.

Cháteau Pallet
(5), privé-eigendom, zichtbaar vanuit de baven
 
De bouw van deze oude "bastide" dateert uit de 17' eeuw. Zola putte er zijn inspiratie uit voor zijn novelle "Naïs Micoulin". Het landgoed staat afgebeeld op talrijke doeken van Marquet; ook Braque, Duf yen Friesz schilderden het.

Vallon de Riaux
(6)
 
In de zomer van 1908, keerde Braque terug naar l'Estaque en koos als onderwerp een groep huizen die vandaag nog te zien is. Zo ontstond "Huizen in l'Estaque", een schilderij waarmee het kubisme aan het licht kwam.

Notre-Dame de la Nerthe
(7)
 
Het kapelletje van La Nerthe, ingewijd in 1042, werd een zeer populaire bedevaartsplaats in Marseille. Guigou heeft het geschilderd in 1860.

Ontmoeting met de schilders 
Een bewegwijzerd circuit voert langs door de kunstenaars geschilderde plaatsen. Kaart verkrijgbaar bij het Office de Tourisme (VVV)
Rondleiding
 
Om de door de kunstenaars geschilderde plekken beter te herkennen en te kunnen betreden raden wij u ten sterkste aan een rondleiding met een gids te volgen. Neem hiervoor contact op met het Office du Tourisme van Marseille (VVV) (Frans, Engels of Duits sprekende gids). Deze beschikt bovendien over afbeeldingen van de doeken van de schilders waarmee u de plaatsen duidelijk kunt herkennen.


Office du Tourisme

4, la Canebière  -  13001 MARSEILLE  -  Tel: 04 91 13 89 00 - Fax: 04 91 13 89 20  -  info@marseille.tourisme.com  -  www.estaque.com

*** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!
 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets