PROVENCE-ALPES-CÔTE-d 'AZUR, een vakantieparadijs. Het stralende licht, heldere mediterrane luchten, zonovergoten landschappen en een zonnige keuken... Het verbaast dan ook niet dat het zuidoosten van Frankrijk een geliefde vakantiebestemming is.
N
aar stedenlijst Frankrijk Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
Zie ook: Regio Provence-Alpes-Côte d'Azur
Dep. Haute-Alpes Dep. Alpes Haute Provence Dep. Vaucluse
Dep. Bouches du Rhône Dep. Alpes Maritimes   +   Dep. Var, zie Côte d'Azur
Steden
Aix-en-Provence  Arles Avignon
Bandol Briancon     Castellane
Cavaillon Châteauneuf-du-Pape Digne-les-Bains
Ecrins, Les Fontvieille Fréjus
Gap Gordes en de Bories Les Baux-de-Provence
Les-Saintes-de-la-Mer l'Estaque, haventje en zijn schilders Lubéron
Marseille Marseille en de schildersroute Martigues Montmajour, abdij
Orange Salon de Provence Saint-Remy-de-Provence
Sénanque, cisterciëncerklooster Sisteron
Diversen
De natuur van de Camargue Provence Verte Vallée de l'Ubaye
Monaco Gorges du Verdon Schildersroute door de Provence
Kaartje dep. Provence-Alpes Kaartje dep.  Côte-d'Azyr Een vakantie of omweg waard
** Uw accommodatie
in de regio Provence kunt U goed boeken via Region.Provence.  Er zijn 632  hotels/appartementen online boekbaar. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten!
Hotels in populaire steden in regio Provence: Marseille - Avignon  -  Aix-en-Provence  -  Arles
Hotels op / nabij luchthaven:
Hyères (TLN)  - 
LA MOLE (LTT)

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets    

    

Kaart Provence-Cote-d'AzurPROVENCE CÖTE D' AZUR,  
De Rhönevallei vormt de natuurlijke toegangsweg tot de Provence. De rivier vertakt zich ten zuiden van Arles in een delta: de Camargue. Stroomopwaarts laat de Rhône de stad Orange letterlijk links in de verte liggen. In dit deel van de Provence lieten de Romeinen overal sporen na, onder meer in Vaison-la-Romaine, in Carpentras en in Cavaillon. Het is er adembenemend mooi; landschappen met olijfgaarden, fruitbomen en dorpjes met roze huisjes op de hellingen.

Tussen Cavaillon en Manosque
 

verheft zich een bergmassief, de Lubéron, waarheen kunstenaars en intellectuelen uit Parijs zich graag mogen terugtrekken. Gezien vanuit het op een heuvel gelegen Gordes verliezen de contouren van het gebergte zich in een blauwig waas. Niet ver van het dorpje ligt in een vallei een wonder van cisterciënzer bouwkunst verborgen:
de abdij van Sénanque,
indrukwekkend in al zijn soberheid. Het is misschien wel de mooiste van de drie cisterciënzer zusterabdijen van de Provence; Silvacane en Le Thoronet zijn de andere twee. In het meer besloten landschap van de

Montagne de Lure  

duiken overal grote boerenhofsteden met rozerode, ronde dakpannen op. De natuur schenkt er met gulle hand lavendel, tijm, honing en truffels. De route via de indrukwekkende ravijnen van de Verdon leidt in de richting van de middeleeuwse stad
Avignon
.
Het jaarlijkse theaterfestival in deze pausenstad aan de voet van de steile rotsen van de Dombes geniet tot ver over de grenzen grote vermaardheid. Het was de bedoeling dat het pauselijk paleis uit de 14de eeuw indertijd in plaats van Rome de zetel van het pauselijk gezag zou worden. De burcht behoort tot de grootste verrichtingen van de feodale bouwkunst.

Villeneuve-lès-Avignon
 

ligt pal aan de overkant op de andere oever van de Rhöne. De rivier kronkelt er traag door een heuvellandschap waar het heerlijk naar tijm en olijf geurt. In de krijtachtige bergketen van de AlpilIes (Kleine Alpen) vallen onvermoede schatten te ontdekken, waaronder het antiek ogende
Saint-Rémy­de-Provence
en het adelaarsnest Les Baux-de-Provence. De rivier loopt vervolgens langs Arles, waar Van Gogh tot grootse prestaties kwam. Het nog zuidelijker gelegen Aix­en-Provence, een typisch Provençaals stadje, ligt aan de voet van de

Sainte-Victoire, 

een berg die talloze malen door Cézanne vereeuwigd werd. Tal van pleintjes, fonteinen en elegante herenhuizen uit de 17de eeuw verlenen deze hoofdstad van weleer nog altijd een zekere allure. 'sZomers is het aangenaam koel op de terrasjes in de schaduw van de bomen rond de Cours Mirabeau. Tot zover het achterland.

De kust, de vermaarde Côte d'Azur
,  

doet er niet voor onder. Bij Cassis vindt men smalle kreken met tussen de witblinkende rotspartijen en bij Cap Ferrat dennenbossen. En natuurlijk overal jachthavens en stranden met op de achtergrond de rode tinten van het Massif des Maures.
Vanaf Marseille tot aan Cassis
vormen de kreken een paradijs voor sportvissers. De oude vestingstad Toulon fungeert nog altijd als marinehaven. Het is een drukke stad met veel economische bedrijvigheid en bekoorlijke haventjes rondom.
Het schiereiland van Giens
kijkt uit op het Île du Levant, Porquerolles en Port-Cros. Deze eilandjes vormen veilige reservaten voor de bedreigde soorten van de mediterrane flora.

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets