SCHILDERSROUTE DOOR DE PROVENCE, "Ik ga elke dag het landschap in, de motieven zijn mooi en zo breng ik mijn dagen aangenamer door dan waar ook elders. "  Paul Cézanne - September 1906. "Onder de blauwe hemel krijgen de oranje, gele en rode vlekken van de bloemen een opmerkelijke schittering en in de heldere lucht is alles ik weet niet hoe gelukkiger en liefdevoller dan in het noorden."  Vincent van Gogh - Arles, Juli
1888. Naar overzicht regio Provence-Alpes.
 
Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Schildersroute door de ProvenceDe schilders route
voert u mee op reis door de Provence in de voetsporen van de geestdriftige kunstenaars die de periode tussen 1875 en 1920 markeerden. Een manier om het natuurschoon en het bijzondere licht van deze streek werkelijk te ontdekken door de ogen van de
beroemde schilders die er hun inspiratie uit putten, via de fraaiste uitzichtpunten en bijzondere plekjes die wij in deze gids hebben geselecteerd.

De Provence Vall Cézanne, Van Gogh en Seyssaud  

bestaat nog altijd. Al heeft het landschap soms ander licht en andere kleuren, het blijft onveranderlijk en zal u de weg wijzen. U zult de plaatsen zien waar uw favoriete doeken werden geschilderd en de schilders ontmoeten op de plaats van schepping in de streekmusea die aan hen zijn gewijd of, tijdens uw verre reizen, in grote wereldsteden.
De keuze van de periode is noodzakelijkerwijs beperkend,
gezien onze doelstelling en het feit dat de periode van het einde van de 19e eeuw tot het begin van de 20e eeuw een ware bloeitijd was. In dat tijdperk was de Provence de plaats waar gestreefd werd naar vernieuwing, de smeltkroes van nieuwe tendensen in de schilderkunst. De doeken met afbeeldingen van het Provençaalse landschap worden algemeen erkend als mijlpalen in de geschiedenis van de schilderkunst: Marseille, l'Estaque, Saint- Tropez, Martigues... al deze plaatsen werden geschilderd als nooit tevoren.

Om de door de meest beroemde schilders gevierde streken te ontdekken

of deze kunstenaars hier nu wel of niet uit geboortig waren, stelt het Comité Régional de Tourisme Provence-Alpes-Cóte d'Azur een meerdaagse route voor. Ideaal voor een korte vakantie in de streek.
Dit programma "à la carte"
kan aan uw persoonlijke wensen worden aangepast. Wij hopen dat deze aanpak u er toe aanzet onze streek beter te leren kennen...

 

"De hele toekomst van de "art nouveau" ligt in Zuid-Frankrijk"  Vincent Van Gogh, 1888 
Van alle regio's
die door de kunstenaars werden verheerlijkt in de jaren van 1875 tot 1920, blijft de Provence het uitverkoren land van de naturalistische en avant-gardistische schilders die de overhand hadden in deze periode. Het afwisselende landschap en het licht van Zuid­Frankrijk hebben talrijke lokale schilders geïnspireerd zoals Cézanne in Aix-en-Provence en Monticelli in Marseille, en oefende een magnetische kracht uit op schilders van elders zoals Van Gogh en Gauguin in Arles of Signac en Matisse in Saint- Tropez.

Waar elders in Frankrijk is het licht meer geroemd
 

dan in de Provence? Al vroeg hebben de kunstenaars de esthetische bronnen van onze streek geëxploiteerd door naar de natuur te werken. Kleur werd steeds belangrijker in de ontwikkeling van de schilderkunst in de jaren 1870-1880 en trok talrijke artiesten naar Zuid-Frankrijk.

De Provence, voor sommige schilders een vakantie- of doortrekgebied,
 

voor anderen een gebied dat tot intensief scheppend werken zette, is voor altijd levend, dankzij hun werken in de beroemdste musea ter wereld. In de Provence vindt men artiesten die trouw zijn gebleven aan de figuratieve traditie, "de naturalisten", naast artiesten die deze hebben doen ontwikkelen of laten uiteenbarsten om een wereld van licht te vervangen door een wereld van kleur. Zij werden de "impressionnisten", de "fauvisten" en later de "kubisten".

De naturalistische schilders
 

Het landschap, ongetwijfeld het belangrijkste in de schilderkunst in de 19e eeuw, kreeg in de Provence zijn bestaansrecht tegelijkertijd met de opkomst in Parijs van het impressionisme. De scheppingshaarden, ontsprongen aan de plaatselijke teken- en schilderscholen die Granet, Loubon, maar ook Guigou en anderen hebben voortgebracht in Marseille, Aix-en-Provence, Toulon... zetten de tradities voort, al werden gewoontes reeds omvergeworpen.

De fauvisten uit de provence
 

Zij worden beschouwd als "Provençalen" wegens hun afkomst en hun familiebanden, maar zij hebben op een gegeven moment de schok gevoeld van de kleur waarvan het fauvisme, vanaf 1905 de intrinsieke heftigheid vertaalt. Niet allen zouden deze moderniteit getrouw blijven waarvan zij soms de avant-gardisten waren in de Provence. Wij kennen ze onder de namen Camoin, Chabaud, Seyssaud, Lombard, Verdilhan...

De aantrekkingskracht van Zuid-Frankrijk
 

Wie zijn die schilders die uit het noorden naar Zuid-Frankrijk kwamen, aangetrokken door het licht en meer nog door een drang tot schilderen? Velen gingen in op de oproep van Van Gogh vanuit Arles: "De hele toekomst van de "art nouveau" ligt in Zuid-Frankrijk". Onder hen bevond zich Gauguin, enkele jaren later gevolgd door Signac, Matisse, Braque, Derain, Dufy die de Provence kwamen schilderen en plaatsen als Saint-Tropez, Cassis, Martigues of l'Estaque kwamen vereeuwigen.

Hij die als "meester" geldt 

voor de kunstenaars aan het begin van de 20e eeuw is echter een schilder die geboren en gestorven is in Aix-en-Provence: Cézanne. Zijn doeken van de "Sainte­Victoire" maakten de Provence beroemd tot in New-York, Philadelphia, Moskou, Londen en Sint Petersburg. ..

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets