MARTIGUES, " is sinds lang, net als Barbizon voor de Parijzenaars, het favoriete studieveld voor onze schilders uit Marseille... Daar hebben onze jonge meesters zo verassend veel lieflijke landschappen en sprekend studies gemaakt", uit Le Sémaphore.
Regio 
Provence-Alpes-Côte-d'Azur
.   Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
    

MartiguesMartigues, departement Bouches du Rhône,  
als verplicht doorgangspunt tussen de Middellandse Zee en het Etang de Berre (5), vlakbij de Côte Bleue, heeft veel aan deze gunstige ligging te danken. Deze waterstad met zijn grachten en bruggen, halverwege Marseille - de Calanques en Arles - de Camargue, strekt zijn armen uit naar het zuiden en de "Grande Bleue", Middellandse Zee, met de vissershaventjes van Carro en la Couronne. Gezien vanaf de hoge brug ziet het centrum van Martigues eruit als een eiland omgeven door kades. 's Morgens wordt het gehuld in een melkachtig licht dat bij zonsondergang goudkleurig wordt. De naam "Provençaals Venetië" is welverdiend.

Félix Ziem, de oriëntalistische schilder,  

tevens officiële schilder van de Marine Nationale, Franse zeestrijdkrachten, viel onder de charme van het licht en het pittoreske van deze kleine Provençaalse haven. Hij besloot er zijn schildersezel te installeren en opende later een atelier aan de oevers van het Canal de Caronte. Vele anderen hielden hier tevens halt op hun zoektocht naar kleur en licht.
De "Miroir aux Oiseaux" (2),
een stadsgedeelte dat onder monumentenzorg valt, vormde een ideaal decor voor de landschapsschilders uit deze periode met een voorliefde voor zachte kleurtinten, zoals de schilders uit MarseilleJean Baptiste Olive, Alfred Casile, Charles Pellegrin, Théophile Decanis,Joseph Garibaldi, Raymond Allègre...
Het stadje diende tevens als inspiratiebron voor avant-gardistische schilders zoals Raoul Dufy of Francis Picabia...

De meest legendarische figuur 

op het gebied van de schilderkunst in Martigues blijft Ziem. Zijn werk loopt vooruit op dat van de impressionisten en doet denken aan de kunst van Monet. De atmosfeer uit zijn beginperiode maakte plaats voor ruimere en kleurigere schetsen. Het ging Ziem erom de kleuren van het Provençaalse licht terug te vinden in dit kleine vissersdorp, een plaats die alle verwachtingen overtrof van deze schilder van elders.

Bezienswaardigheden
 

Quai Brescon of "Miroir aux Oiseaux" (1)
Dit fraaie stukje gracht omzoomd door kleurige vissers huizen doet schilders dromen en wordt ook wel de "Miroir aux Oiseaux" genoemd.
Eglise Saint-Geniès en chapelle de l'Annonciade  (3)
De Saint-Genièskerk werd herbouwd in de 17de eeuw in een zeer sobere Contrareformatiestijl, terwijl de Chapelle de l'Annonciade er vlak naast, voormalige kapel van de Pénitents Blancs, een verrassend barokschouwspel biedt.

Museum Ziem (4), Bd du 14 juillet 

TeL 04 42 41 39 60 - Fax: 04 42 80 33 26 Van 1/9 t/m 30/6 van woensdag t/m zondag.
Werken van Ziem, Brest, Manguin, Dufy, Picabia.
Het museum werd gesticht in 1908 op aandrang van zowel de gemeente als de schilder Felix Ziem en is sinds 1982 gevestigd in een voormalige douanekazerne uit de 19de eeuw. Na het overlijden van Ziem werd het bestaande fonds verrijkt met een legaat van dertig werken.

Office de Tourisme

Rond Point de l'Hôtel de Ville - 13500 MARTIGUES - FRANCE -  Tél : +33(0)4 42 42 31 10 / Fax : +33(0)4 42 42 31 11  -  Contact via www.martigues-tourisme.com


** Uw accommodatie in Frankrijk
kunt U goed boeken via
Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets