ORANGE, ligt in regio Provence. Orange is beroemd over de hele wereld om zijn twee grote historische monumenten, de Arc de Triomf en het Romeinse Theater.
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

Maar bezoekers roemen Orange ook

    

om de vele culinaire gelegenheden en het bruisende stadsleven.
Ontdek het unieke Romeinse theater en maak kennis met een overvloedige streek, smakelijke regionale gerechten en een gastvrije bevolking.
Geschiedenis
 

Als historisch en economisch centrum ligt Orange aan de Via Agrippa, de antieke weg naar Lyon. Als het Keltisch-Ligurische Arausio werd deze stad de zetel van een legionairskolonie die zich, in 105 v.Chr. gesticht, in de vredestijd van het Romeinse rijk (Pax Romana) ontwikkelde.

De bewaard gebleven monumenten
 

leggen getuigenis af van de welvaart van de Colonia Julia Firma Secundanorum. Vanaf de 4de eeuw was Orange bisschopsstad, van de 13de tot de 18de eeuw zetel van een vorstendom.
Dit ging in de 16de eeuw
naar het Huis van Nassau (van Willem van Nassau, de latere stadh ouder van de Republiek' der Verenigde Nederlanden). Later kwam Orange weer aan Frankrijk, titel en wapen van Orange bleven - met enige onderbreking - bij het Huis van Nassau, prinsen en prinsessen van Oranje.


Orange, Arc de TriompheDe Arc de Triomphe van Orange,
 

gebouwd ter ere van de veteranen van het IIde Gallië-legioen, die de Romeinse kolonie van Orange aan het begin van onze jaartelling hadden gesticht en later ter ere van keizer Tiberius, is een prachtig voorbeeld van Provençaalse Romeinse kunst. De triomfboog symboliseert de overgang tussen de wereld van de doden en de oude stad..
Er zijn drie doorgangen,
 

twee voor voetgangers en een in het midden voor karren, twee attieken en een decor van wapenborden, schilden, helmen en vaandels. Bijzonder is de eerste attiek met haar scheepvaarts attributen, roer, roeispaan en sneb, die waarschijnlijk een originele verwijzing zijn naar de Romeinse overheersing op de wereldzeeën.

Orange, Romeinse amfitheaterThéâtre Antique,
 

het Romeinse theater is aan het begin van onze jaartelling gebouwd. Het dankt zijn bekendheid aan de goede staat waarin de muurscène bewaard is gebleven. Het was de grote ontmoetingsplaats van de stad. Dankzij de akoestiek en de structuur van het gebouw konden 9.000 bezoekers van de voorstellingen genieten.
Het theater werd vanaf de vierde eeuw
verwaarloosd en vervolgens gebruikt als woonwijk. Pas in de 19de eeuw kreeg het zijn oorspronkelijke functie terug. In 1869 blaast Orange nieuw leven in het openluchttheater en nodigt de grootste sterren uit de theater- en operawereld uit. In 1970 bezorgen de nieuwe Chorégies het theater internationale faam. Elke zomer bezoeken tienduizenden bezoekers het theater.

Notre-Dame
 

De kathedraal, in Romaans-Provençaalse stijl, werd tij­dens de godsdienstoorlogen zwaar beschadigd en in de 12de en de 16de eeuw weer opgebouwd. Het Raadhuis daarnaast dateert uit de 18de eeuw en beschikt over een mooie klokkentoren uit 1671 en een smeedijzeren campanile.

Musée lapidaire
 

Dit museum beschikt over een uniek document: de marme­ren resten van een Romeinse kadastrale plattegrond van het gebied uit 77 v.Chr. Voorts verscheidene op mar­mer geschreven oorkonden.

Omgeving
 

Châteauneuf-du-Pape, 13 km ten zuiden van OrangeChâteauneuf-du-Pape, 13 km ten zuiden van Orange: kasteelruïne
Deze voormalige zomerresi­dentie van de pausen van Avignon werd tijdens de godsdienstoorlogen door baron Des Adrets in brand gestoken. In 1944 werd de donjon opgeblazen.

Informatie
 

*
Een aantrekkelijke brochure is Orange, een hartelijke openbaring, Ned..
Informatieve brochure is ORANGE Guide Pratique met veel adressen  en andere gegevens. Zo staat op pag. 12 bijv. een lijst met wekelijkse markten in de Vaucluse.
Map, List of hotels, restaurants and camping sites in Orange and the surrounding area.
In Orange 7 day trips around orange Eng., vindt u 7 trip suggesties rondom Orange. Zo is er ook een foldertje met 10 halve dagen trips.

Office de Tourisme:
 

5 cours Aristide Briand , tél. 04.90.34.70.88 service accueil renseignements, télécopie : 04.90.34.99.62, Minitel : 36.15 VAUCLUSE, -  Email :
orangetourisme@hotmail.com   of  officetourismeorange@wanadoo.fr,

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets