CAVAILLON en de Saint-Veran, ligt in departement Vaucluse,  ligt aan de voet van de tussen de Durance en Coulon gelegen rotsachtige heuvel Saint-Jacques of Mont Caveau en was reeds in het tweede millennium bewoond. Later vestigden zich Liguriërs in deze onherbergzame streek en in de 4de eeuw v.C. stichtte de Keltische stam van de Kavariërs hier het oppidum Cabbelio. Er bestond een intensief handelsverkeer met de Griekse kolonie Massalia, het huidige Marseille.  Naar overzicht regio Provence-Alpes. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Na de onderwerping van de Kelt en door de Romeinen werd de nederzetting van de heuvel naar de vlakte verplaatst en onderging vanaf toen in grote lijnen hetzelfde lot als andere steden van de Basse-Provence: kerstening, stichting van een bisdom, 4de eeuw, invallen van de Goten, Franken en Arabieren, 5de-7de eeuw, Albigenzen- en godsdienstoorlogen, 1223-1226, 1562-1598, de pest, 1636, en de Franse Revolutie. Tegenwoordig bloeit Cavaillon als 'hoofdstad van de meloenen', dat wil zeggen als markt voor groenten en fruit.

Romeinse triomfboog
, Place du Cios
 

De sterk beschadigde, dubbele boog uit de tijd van Augustus, het enige antieke bouwwerk in Cavaillon, was waarschijnlijk aan een ander gebouw vast gebouwd. In ieder geval zijn de pijlers alleen aan de voorzijde weelderig versierd met ranken en rijk gebeeldhouwde Korintische
kapitelen terwijl de achterzijde geen enkele versiering heeft.

Cavaillon, Saint-Véran, Place Joseph d'ArraudSaint-Véran, Place Joseph d'Arraud
 

De voormalige kathedraal, oorspronkelijk een fraai, elegant Romaans bouwwerk van eind 12de eeuw, onderging in de loop van de eeuwen zowel binnen als buiten sterke wijzigingen. Van de buitenkant is alleen de vijfzijdige romaanse apsis in totaal ongewijzigde vorm overgebleven, waaraan men duidelijk de Romeinse invloed op het Provençaalse Romaans herkent, die zich uit in de behandeling van de architectonische en decoratieve elementen, let bijv. op de bijzonder overvloedige, fantasierijke versiering van de kapitelen en kraagstenen. Aan de rest is daarentegen door latere ingrepen min of meer afbreuk gedaan.

De façade bijv.

werd in de 16de eeuw verhoogd en de op een ronde sokkel staande achtzijdige toren werd naderhand met een korte dakgeleding uitgebreid. Bovendien werden in de 14de eeuw tussen de buitengewoon diepe en brede steunberen van de schipmuur kapellen aangebracht.

In het interieur
 

is het, zoals in veel Provençaalsromaanse kerken, half donker, waardoor het spitse tongewelf van het zes traveeën diepe schip zwaar en op een dakkap lijkt. Ondanks het feit dat de oorspronkelijk gesloten arcaden van de schipwanden nu open zijn, dringt via de zijkapellen nauwelijks licht door. Veel storender zijn de 19de-eeuwse toevoegingen zoals de kraagstenen met reliëfs, die helemaal niet passen in de strenge ruimteopvatting-met-de-grote-vlakken. De direct aan de koepel travee grenzende, zevenzijdige apsis
heeft sinds de 17de eeuw een schitterend verguld beschot.

De 14de-eeuwse Chapelle Saint­Véran
 

werd in dezelfde eeuw weelderig opgesmukt met een altaarstuk van B. Grangier en een schilderij van P. Mignard. De beschildering van het gewelf en de twee afbeeldingen van de mirakelen van de H. Véran zijn van de hand van J. Bemus.

KCavaillon, kruisgang van de Saint-VeranDe gelijktijdig met de kerk gebouwde kruisgang, zie afb.,
 

is nog steeds zeer fraai. Hij werd in de 14de eeuwen na de zware beschadigingen tijdens de godsdienstoorlog (1562) in de 17de eeuw nogmaals gerestaureerd.

Chapelle du Grand Couvent
, Grand­'Rue
 

In de tweede helft van de 17de eeuw gebouwde kapel met een fraaie Louis XIV -façade. Tegenwoordig is de stadsbibliotheek hier ondergebracht.

Chapelle Saint-Jacques
 

De vroeger slechts twee traveeën diepe, kleine romaanse kapel werd in de 16de eeuw met twee traveeën en in de 17de eeuw met een relatief diepe voorhal uitgebreid. De hal steekt bij het verder bepaald sobere, landelijke gebouwtje elegant af. Van de l4de tot de 18de eeuw werd het kerkje door kluizenaars onderhouden, in wier voormalige kluizen een klein museum is ondergebracht.  
Synagoge
, Rue Raspail
 

Zoals de andere grote steden van het pauselijke graafschap Venaissin (Avignon, Carpentras en L'Isle-sur-la-Sorgue) had Cavaillon een omvangrijke joodse gemeenschap, die in een eigen wijk woonde en zelfbestuur had. De tegenwoordige synagoge, reeds het derde joodse bedehuis in Cavaillon, is een uiterst elegant rococogebouw uit 1772/1773 met een smeedijzeren balkon aan de zeer wereldlijke façade. Op de eerste verdieping bevindt zich een niet minder elegante, salonachtige ruimte voor de eredienst. Op de begane grond, waar eertijds het ongedesemde brood werd gebakken, is tegenwoordig een klein joods museum ingericht, waarin de oude bakoven en rituele voorwerpen, een thora uit de 17 de eeuw enz., staan opgesteld.

Musée Archéologique
, Porte d'Avignon
 

In 1946 werd in de elegante rococokapel van het in 1753 door J.H. Mollard gebouwde hospitaal voor de rijke vondsten uit de stad en omgeving een archeologisch museum ingericht. De prehistorische vondsten zijn bijzonder interessant, een menselijk skelet in foetale houding uit de grot van de Font-Blanco, evenals het vaatwerk en andere voorwerpen uit de Keltische tijd.
Bovendien bezienswaardig
 

De tegenover het museum liggende Porte d'Avignon, een in de l8de eeuw gerestaureerd overblijfsel van de oude stadsmuur.

Omgeving
 

Gorges du Régalon
, 13,5 km Z.O..
Een op sommige plaatsen 50 m diep in de rotsen ingeslepen, kloof.

Mollégès,
11 km Z.W..
Klein dorp met chármante oude huizen op het kerkplein en een romaanse kerkhofkapel.

Robion
, 5,5 km 0..
 

Restanten van de oude verdedigingswerken. Aan de voet van de Luberonhelling bevinden zich in de prehistorische tijd bewoonde holen.
Romanin, 14 km Z.W..

Belangrijk zweefvliegcentrum. Vlak daarbij staan de ruïnes van het in de middeleeuwen vanwege zijn Cours d 'amour of liefdeshoven bekende Château de Romanin.

Office de Tourisme:

Place François Tourel  -  BP 176  -   84305   CAVAILLON cedex  -  Tel: 33 (O) 4 90 71 32 01     -  Fax: 33 (O) 4 90 71 42 99 Url:  http://www.cavaillon-luberon.com/  |  Provenceweb.fr/e/vaucluse/cavaillo/cavaillo.htm  -  E-mail: otcav@wanadoo.fr

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Booking.Frankrijk, in Cavaillon via City.Cavaillon. 
** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!


** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets