DEPARTEMENT VAUCLUSE, de hoofdstad is Avignon. Andere steden zijn:  Orange, Vaison, Apt, en  Luberon. Het oostelijk deel is nogal bergachtig. Het westelijk deel bestaat uit het laagland van de Rhône-vallei.
N
aar overzicht
regio Provence-Alpes-Côte d'Azur.  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!


    

Vaucluse: De rijkdom van de Vaucluse schuilt in haar verscheidenheid. Dit betrekkelijk kleine gebied biedt een uitzonderlijke variatie aan landschappen en sferen. Hun gemeenschappelijk kenmerk is "emotie".

Kaartje regio Provence-Alpes-Cote D'AzurAvignon: L' Altera Rome,  
de andere pauselijke stad, met een mengeling van schatten uit verschillende eeuwen. De stadswallen uit de 12de eeuw vormen een fraaie ommanteling van een zeer aantrekkelijke binnenstad met voorname herenhuizen uit de 17de en 18de eeuw en straten en steegjes waar elk jaar tijdens het  festival kleurige vlaggen wapperen.

Monts de Vaucluse - Pays des Sorgues:
 
een mysterieuze bron welt op uit de schoot der aarde: "la Fontaine de Vaucluse". Deze legendarische fontein heeft zijn naam geschonken aan de Vaucluse - Vallis Clausa: la vallée Clos of het gesloten dal - en irrigeert via beekjes en greppels het vruchtbare, lieflijk glooiende landschap. Een paradijs voor hengelsport en antiquiteiten.

De "La Fontaine" nader bekeken
 
Aan het einde van een diepe, groenachtige afgrond, aan de voet van een geweldig steile rots, door erosie gebeeldhouwd ontspringt de mooiste rivier van het departement : de Sorgue van de Vaucluse. De bron ligt op enkele honderden meters afstand van het schilderachtige dorp waaraan zij haar naam heeft gegeven.
Met een afvloeiing
met een totaal gemiddelde van 630 miljoen m3 per jaar is deze bron de eerste van Frankrijk en de vijfde op wereldniveau door de hoeveelheid uitgestroomd water. Zij vloeit voort uit de oorsprong van een zeer groot ondergronds net. In de zomer is zij een frisse en vreedzame bron, in het voorjaar bruisend en onstuimig "La Fontaine" een echte grot van de natuur houdt niet op met nieuwsgierigen en onderzoekers sinds de oudheid te intrigeren.

Het water dat bij Fontaine de Vaucluse opspringt,  

komt uit het langzaam doordringen van regenwater en gesmolten sneeuw van de Mont Ventoux en de Monts de Vaucluse. Het water - staat in een centraal bekken van 1100 km2 waarvan de enige uitgang de fontein blijft. Zo het wassen van het water spectaculair is in het voorjaar (90 m3 per seconde) en het verwondering en bewondering opwekt zo blijft daarentegen het regelmatig afvloeien gedurende de zomer en tijdens afwezigheid van regen in diverse seizoenen raadselachtig voor de specialisten. De grotkundigen die onderzoek naar het kleuren in het verloop van het ondergrondse water van het kalkachtige massief hebben verricht, hebben het bestaan van riolen, echte natuurlijke draineerbuizen, aan het licht gebracht.
Zij voeden "la Fontaine de Vaucluse".
Aan het einde van de 19e eeuw speelt de eerste duikpoging zich af met een " verdronken " buis van de bron en meer dan een eeuw van stoutmoedige onderzoekingen maken het heden ten dage mogelijk om gedeeltelijk het mysterie over het functioneren en de oorsprong van het water te begrijpen.

Internet: http://www.beyond.fr/villages/fontvaucluse.html

Haut Vaucluse
 
Provence des Papes: Orange, Vaison-la-Romaine, Valréas de enclave van de Pausen.., hier komt het geheel van zeden en gewoonten die de Romeinse beschaving kenmerken in al zijn pracht tot uitdrukking. Op de grens van het Alpenmassief en de Rhônevlakte is het reliëf rijk aan contrasten: Dentelles de Montmirail, Gorges de Toulourenc, met cipressen begroeide heuvels. een vleugje paradijs waar de natuur zijn recht weer doet gelden

Luberon:
 
in het zuiden domineren de heuvels van Luberon de rustige loop van de Durance. Mooie hoog gelegen dorpjes en kastelen en okerwanden bieden een voor de Provence uniek schouwspel. Het Luberonmassief, door de UNESCO op de lijst van biosfeerreservaten geplaatst, nodigt tot ontdekking van rijke gevarieerde natuurgebieden. Zie ook Luberon

Mont Ventoux - Comtat Venaissin - Pays de Sault:
 
straalt een Florentijnse sfeer uit met zijn wingerds, boomgaarden en cipressen beplante parken. De reus van de Provence, zoals de Mont-Ventoux wel wordt genoemd, waakt over de Vaucluse vanaf bijna 2000 meter hoogte en biedt beschutting aan dorpjes waar het heerlijk rusten is. De kleine valleien van de streek van Sault zijn paarsblauw gekleurd van de lavendelvelden. Er is een keuze aan routes voor de wandelaar.


Comité Départemental du Tourisme
:
12, rue Collège de la Croix  -  B.P. 147  -  84008   AVIGNON Cedex 1  -  Tel: 33 (0) 4 90 80 47 00   -  Fax: 33 (0) 4 90 86 86 08
E-mail: info@provenceguide.com   -  Internet
:
http://www.provenceguide.com/  -  Is een uitstekende site. U vindt hier echt alles wat u nodig kunt hebben voor een bezoek aan de Vaucluse  -  http://www.elansud.fr/DestinationVaucluse/

Internet:
Provenceweb.vaucluse/senanque Abdij van Senanque gemeente Gordes.
Provenceweb.terroir/lavande  Lavendel
Provenceweb.vaucluse/gordes
Provenceweb.vaucluse/orange
P
rovenceweb.fr/e/vaucluse

Informatie
 

Guide des campings caravanings et hébergements collectiefs VAUCLUSE , 64 pag., ook in het Ned. is een bruikbare brochure voor het vinden van genoemde accommmodatie.
* Voor Carpentras: e-mail: tourist.carpentras@axit.fr;   The Carpentas Truffle; Carpentras, in the heart of  Comtat Venaissin; Carpentras Guide des Hébergements en Mont Ventoux Comtat Venaissin, Pays de Sault.

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets