MARSEILLE  en de  SCHILDERSROUTE DOOR DE PROVENCE, "Alles draagt bij aan de ontwikkeling van een vrijetijdsbeschaving "avant la lettre" die het leven in het Marseille uit het begin van de 19e eeuw een vleugje vrolijkheid, naïeve levenskunst geeft."  Alphonse Moutte
Naar regio overzicht
Provence-Alpes-Côte-d'Azur. 
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Plattegrond met de bezienswaardighedenDe stad Massalia, het huidige Marseille,  
in 600 voor Christus gesticht door de Phocaeërs op de oever van de Lacydon, is altijd een trefpunt van ideeën, rassen en beschavingen geweest. De functies van grote haven en handelscentrum dringen vaak de natuurlijke troeven van deze kosmopolitische en opmerkelijk levendige stad op de achtergrond.
Talrijke schilders uit de betreffende periode

hebben de schoonheid van de stad weten vast te leggen: de zeegezichten geschilderd door Jean-Baptiste Olive, Alfred Casile, Edouard Crémieux getuigen daarvan. U hoeft maar langs de kust te lopen of door de oude wijken te slenteren om te begrijpen dat Marseille een inspiratiebron heeft kunnen zijn voor vele artiesten.

De stad van de Phoacaeërs 

was en blijft een belangrijke artistieke en culturele haard in de streek. De schilderkunst kreeg er zijn "adelbrief" tegen het midden van de 19" eeuw onder invloed van Emile Loubon die de Tekenschool van Marseille leidde. Er verscheen toen een ware Provençaalse school van landschapsschilders die beroemde schilders als Paul Guigou, Adolphe Monticelli, Jean-Baptiste Olive voortbracht.
Maar de uitdrukking van de naturalistische waarheid
van de landschappen ruimt al snel plaats voor hun essentie met de opkomst van voorlopers van de moderniteit zoals de uit Marseille afkomstige Charles Camoin, Alfred lombard, Alfred Casile, Pierre Girieud en Louis-Mathieu Verdilhan of de als bezoeker naar de stad gekomen Raoul Dufy of Albert Marquet...
Een benadering van dit mengsel
van moderniteit en traditie die via verschillende stromingen in de schilderkunst Marseille vormen, leidt tot begrip van deze verholen stad en tot de ontdekking van zijn schatten.

Bezienswaardigheden
 

De Vieux Port, oude haven, (2), afb. zie links boven
De Lacydon van de Grieken, momenteel een perfect beschutte jachthaven vormde een ideaal onderwerp voor Verdilhan, Marquet od Signac. Bekijk hem eens vanuit het laagste gedeelte van de tuinen van de Pharo bij zonsondergang, of wandel eens langs de promenade Louis Brauquier aan de voet van het Fort Saint-Jean..

De Corniche, kustweg
(3) 

Na het Parc du Pharo voert de avenue J.F Kennedy, voormalige Corniche, 3 km lang de kust. Van het begin tot het einde biedt deze schitterende uitzichtpunten die zijn terug te vinden in de werken van Jean-Baptiste Olive en Edouard Crémieux. Vanaf de Corniche kan men de eilanden zien en de rede van Marseille.

De Panier, typische stadswijk,
(1) 

"Le Bar N..." geschilderd door Alfred Lombard zou kunnen liggen in de meest schilderachtige wijk van Marseille die men bereikt via de "Montée des Accoules". Deze volkswijk met zijn smalle hoge huizen torent boven de stad uit en biedt een niet te evenaren uitzicht op de oude haven en de Notre-Dame de la Garde.

De Goudes, vissershaventje,
(4) 

De schilder Adolphe Moutte voert ons mee buiten platgetreden paden, tot het einde van de wandelweg langs zee. Dit vissershaventje, een bijzonder plekje, heeft zijn schilderachtig karakter behouden. De weg van de Cap Croisette voert verder door een onbewoond gebied vanwaar men het eiland Île Maïre gewaar wordt.

Schilders van Marseille Ontmoeting met de schilders 

Museum Cantini (5)
19, rue Grignan - Metro: Estrangin-Préfecture - Tel: 04 91 54 77 75 - Fax: 04 91 55 03 O1 -  Dagelijks behalve maandags en feestdagen van 10 tot 17 u. van 1/10 t/m 31/05 en van 11 tot 18 u. van 1/06 t/m 30/09.  Rondleiding in het Frans op vrijdag, zaterdag en zondag om 15 U.., groepen op afspraak: Tel: 04 91 25 0l 07 (Frans, Engels).
Werken van Marquet, Seyssaud, Lombard, Dufy, Camoin, Derain, Matisse, Picasso, Chagall.

Museum van Schone Kunsten (7) 

Palais Longchamp - Metro: 5 Avenues-Longchamp - Tel: 04 91 145930 - Fax: 0491 145931 Dagelijks behalve maandags en feestdagen van 10 tot 17 u. van 1/10 tlm 31/05 en van 11 tot 18 u. van 1/06 t/m 30/09. Rondleiding in het Frans op zondag om 15 u. van 1/10 t/m 30/6, groepen op afspraak (Frans, Engels).
De zaal van de 19e eeuw presenteert de school van de Provençaalse landschapsschilders. U vindt er werken van Monticelli, Guigou, Olive...

Museum Grobet-Labadié  (6) 

Boulevard Longchamp - Metro: 5 Avenues - Longchamp - Tel: 04 91 62 21 82 - Fax 04 91 95 60 31 musee-grobetiabadie@mairie-marseille.fr  Dagelijks behalve maandags en feestdagen van 10 tot 17 u. van 1/10 t/m 31/05 en van 11 tot 18 u. van 1/06 t/m 30/09. Rondleiding in het Frans op zaterdag en zondag om 15 u. (om 16 u. van 1/6 t/m 30/9), groepen op afspraak (Frans, Engels).
De koopman uit Marseille Alexandre Labadié liet deze woning bouwen in 1873. Het museum bezit zo'n 5000 kunstvoorwerpen waaronder landschappen van Guigou, Monticelli, Loubon, Ziem.

Office de Tourisme (VVV) (i)
 

4, la Canebière - 13001 MARSELLLE Tel: 04 91 13 89 00 - Fax: 04 91 13 89 20   -   info@marseille-tourisme.com

** Uw accommodatie in Frankrijk
kunt U goed boeken via
Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!  

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets