GORDES en de Bories. De kerk en de vesting staan, als op een Griekse akropolis, op de ronde top van een in terrassen aflopend, uitspringend deel van de bergen van Vaucluse. Deze twee bouwwerken worden omringd door concentrisch gegroepeerde huizen met sterke verticale accenten, die boven elkaar lijken te liggen. In 1944 werd Gordes door de Duitsers verwoest maar later door kunstenaars, o.a. Vasarely, tot nieuw leven gewekt.
Naar overzicht regio Provence-Alpes, naar
plattegrond van Gordes.
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Ligging van Gordes en BoriesHij was een wegbereider
van de kinetische en optische kunst en schepper van het 'alphabet plastique', een op eenvoudige geometrische vormen stoelende esthetische taal.
Kerk
.
Een kale, wat koel aandoende classicistische zaal met verscheidene 17de-eeuwse altaarstukken.

Kasteel
.  

Het gebouw uit de 11de eeuw, dat qua opzet op een middeleeuwse vesting lijkt, werd in 1525 grondig verbouwd door B. de Simiane en behoort thans tot een van de weinig bewaard gebleven renaissancebouwwerken uit de streek. Het werd gerestaureerd door Vasarely en in een didactisch museum veranderd.

Andere bezienswaardigheden
 

Gerestaureerde oude huizen,
die ten dele 16de-eeuws zijn en restanten van een stadsmuur, waaronder de zgn. Porte de Savoie.
Het kleine Musée Municipal  

is in een gebouw uit het begin van de 13de eeuw gehuisvest. Er worden wisselende tentoonstellingen gehouden.
Vóór de stad liggen
de Insula Maria. een weer opgebouwde Romeinse villa met fresco's en mozaïeken, en het Village des Bories. waar landbouwgereedschap, dorsvlegels, bakovens e.d. te zien zijn.

Bories
 

zijn vaak in het mediterrane gebied voorkomende stenen hutten, in een bouwtrant uit de steentijd. Zij heten in Italië trulli, in Spanje casitas en in de Languedoc capitelles. Het betreft zonder mortel opgetrokken behuizingen zonder vensters die naar boven spits toelopen. Zij worden nu nog als schuur of werkplaats gebruikt.

Omgeving
 

Cabrières-d'Avignon
, 7 km Z.W.,
is een van de dorpen die door baron d'Oppède bijzonder grondig werden verwoest tijdens 9de vervolging van de Waldenzen. De kerk en het kasteel werden in de l6de eeuw weer opgebouwd.

Moulin des Bouillons
, 5 km Z.,  

bij een oliemolen uit de 16de eeuw staat een zeer interessant glasmuseum, Musée du Vitrail, dat behalve glasblaaswerktuigen en documenten over de geschiedenis van het glas een overzichtstentoonstelling van F. Durans werk herbergt.

Murs
, l1,5 km N.O., 

klein dorp met een gerestaureerd kasteel uit de l5de en l6de eeuw. Voor het dorp ligt een romaanse kapel uit de 11de eeuw. In de omgeving treft men nog enige restanten aan van de beroemde pestmuur. Hij werd voortdurend bewaakt, zodat de pest uit de Provence niet in het Comtat en de Dauphiné kon doordringen.

Gordes, uitzicht op stad en burchtGeschiedenis van Gordes 
Al sinds de jonge steentijd wonen er mensen op de rots waar Gordes op gebouwd is. De Romeinen die zich er vestigen zien de voordelen van deze strategisch gelegen plek en bouwen er een versterkt kasteel. Vanaf de 11e eeuw ontstaat er rondom dit kasteel een dorp waar steeds meer mensen zich vestigen. Op deze manier ontstaan in de hele Luberon de zogenaamde 'villages perchés', de dorpjes die hoog in de bergen liggen.

Tijdens de Middeleeuwen
 

en de Renaissance beleeft Gordes zware tijden. De streek wordt eerst geteisterd door plunderaars van Raymond de Turenne en lijdt later ook nog onder godsdienstoorlogen. In de 14e eeuw worden er vestingmuren rondom het kasteel gebouwd, waarvan nu nog slechts enkele delen te zien zijn, en het kasteel gaat steeds meer op een vesting lijken.

In de 18e en 19e eeuw
 

beleeft Gordes dankzij de ambachtelijke nijverheid in het dorp, schoenmakers, leerlooiers, zijdetelers, olijvenkwekers, wolkaarders, een economische groei. De bevolking groeit snel en de ambachten zorgen voor rijkdom en verschaffen werk aan de arme dorpsbevolking. In het oude centrum staan nog mooie huizen die getuigen van deze welvarende periode.
Na de aardbeving van 1909
en de Duitse aanvallen van 1944 kreeg Gordes te maken met de leegloop van het platteland waardoor het dorp dreigde te verdwijnen.

Na een aantal sombere jaren
 

krabbelt Gordes in de jaren '60 weer op door een sterke groei van het toerisme. De rijke geschiedenis en schitterend historisch erfgoed van Gordes en de aanwezigheid van kunstenaars als Lhote, Chagal, Deyrolle, Willy Ronis, Vasarély en Pol Mara dragen bij aan de internationale bekendheid van dit kleine stukje Provence.I. Het kasteel 

Het kasteel is in 1931 uitgeroepen tot historisch monument. Het is in de 11e eeuw gebouwd en dankzij de inspanningen van de familie Simiane d' Agoult, die meer dan 700 jaar over Gordes heeft geheerst, kan het middeleeuwse bouwwerk tijdens de  Renaissance worden aangepast en vergroot.
Het kasteel beschermde
het dorp tegen aanvallen en de bouwstijl is een mix van militaire architectuur, torens, weergangen, en de nieuwe Renaissancestijl. Het kasteel diende lange tijd als koetshuis en opslagplaats, maar in 1811 komt het in handen van de gemeenschap en in de 19e eeuw doet het dienst als jongensschool.

Van 1971 tot 1996 

zijn er kunstwerken van de Hongaarse kunstenaar Victor Vasarely tentoongesteld en sinds 1997 hangen er werken van de Vlaamse kunstenaar Pol Mara. '

2. De fontein op de binnenplaats
 

Tot 1954 is de fontein het enige watertappunt in het dorp. In dat jaar worden er in Gordes waterleidingen aangelegd. De fontein mocht alleen gebruikt worden voor drinkwater en het was verboden er kleding in te wassen.

3. La Chapelle des Pénitents Blancs

La Chapelle des Pénitents Blancs, de kapel der witte penitenten, een katholiek broederschap die ontstaan is in België, bevindt zich bij de ingang van het dorp. Eerst diende zij een aantal jaren als brandweerkazerne, maar tegenwoordig is de kapel ingericht als expositieruimte.

4. De 18-eeuwse kerk Saint Firmin
 

Deze kerk is gebouwd op de plaats waar vroeger een Romaans kerkje stond. De afmetingen van de Saint-Firmin zijn imposant, maar tussen de typische hoge smalle huizen in het oude centrum lijkt de kerk lang niet zo groot. De klokkentoren, welke nog een overblijfsel is van het Romaanse kerkje, diende als uitkijktoren vanwaar men de omgeving in de gaten kon houden.
Binnen is de inrichting kleurrijk.  

In de kapel die zich links van de ingang bevindt hangt een schilderij waarop St. Crispinus en St. Crispinianus, de beschermheiligen van schoenmakers, afgebeeld zijn. De schoenmakers in Gordes hadden zich in een succesvol gilde verenigd en in de 19e eeuw waren bijna 400 dorpelingen werkzaam in de schoennijverheid. De scheur in de muur van de koorkerk is ontstaan door de aardbeving van 1909 die Gordes en omgeving trof.

5. Het aalmoezeniersverblijf St. Jacques
 

Mooi architectonisch geheel uit de 14e eeuw. In de herberg van St. Jacques werd onderdak verleend aan pelgrims die op weg waren naar Santiago de CompostelIa. Gordes was overigens geen belangrijke stopplaats voor pelgrims die via de lagergelegen Via Domitia van Rome naar Spanje liepen.
La Porte de Savoie,
de poort van de Savoie, een gewelfde doorgang, naast dit gebouw was in de Middeleeuwen één van de hoofdingangen van het dorp.
Volg vanaf de 'PORTE DE SA VOIE' rue DEYROLLES en daarna me de la FONTAINE RASSE om bij het washuis te komen, richting de lagergelegen wijken van het dorp.

6. Het washuis
 

Aan de voet van het dorp in de wijk Fontaine Basse bevindt zich het washuis. Een rustig plekje dat heerlijk naar frisse was rook. De herbergen, kunstateliers, winkeltjes, leerlooierijen en zijdespinnerijen zorgden tot de 19e eeuw voor veel levendigheid in deze wijk. Veel dorpelingen vestigden zich hier vanwege de aanwezigheid van water. De wijk werd getroffen door rotslawines en ook de Duitse beschietingen in 1944 hebben veel beschadigd.

7. De terrassen
 

Aan de sporen in de rotsen is te zien welke bouwstijl er in Gordes is toegepast; het dorp ligt als het ware tegen de rotsen aan. De uit rotsen gehouwen silo is de moeite van het bezichtigen waard. Elk jaar vindt er in augustus in Gordes een muziek- en theaterfestival plaats.

8. De kelders van het St. Firmin-paleis
 

De kelders van St. Firmin staan op de monumentenlijst. De uit rotsen gehouwen kelders deden dienst als werkplaats en getuigen van de agrarische en ambachtelijke activiteiten die zich hier in de loop der eeuwen moeizaam hebben ontwikkeld. De kelders werden vroeger volop gebruikt en bijna alle oude huizen van Gordes hebben er een.

Office du Tourisme
 
 
Vaucluse (84) - Provence - Alpes du Sud  -  Le Château, 84220 GORDES  -  tél. 04.90.72.02.75  -  télécopie : 04.90.72.02.26, Minitel : 36.15 VAUCLUSE  -  Courriel : office.gordes@wanadoo.fr  -  Contact@gordes-village.com  -  Site internet : www.gordes-village.com 

Omgeving 
Plattegrond van Bories dorpLe village des Bories
Openluchtmuseum met 'bories'; kleine, van gestapelde stenen gebouwde hutten. 4 km van Gordes, richting Cavaillon . Historisch monument. Een van de grootste 'boriedorpen' in Frankrijk. Deze bouwsels werden tot aan het einde van de 19e eeuw bewoond en dienden als woonhuis.
1. Receptie  2. Werkplek  3. Schaapskooi  4. Wijnkuip en persmachine  5. Geitenkooi  6. Oven  7. Schuur / zolder  8. Woning  9. Zijderupsen kwekerij  10. Berghok  11. Varkenshok  

Abdij van Sénanque 

4 km van Gordes, richting Venasque. Cisterciënzer abdij uit de 12e eeuw. In het klooster leeft een kleine monnikengemeenschap.
Bezichtiging alleen onder begeleiding.

Moulin des Bouillons
 

Oude olijfoliemolen. 5 km van Gordes, richting Cavaillon, route de St. Pantaléon. Het museum herbergt 7 eeuwen geschiedenis van de mens: van glasparel tot ruit en van glasinlood tot glasvezel.

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties
online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!  

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets