SAINT-RÉMY-DE-PROVENCE, ligt in het departement Bouches-du-Rhône.  Het oude Saint-Rémy heeft de knellende en onregelmatige plattegrond van een middeleeuwse stad bewaard.Naar overzicht regio Provence

    

De kerk Saint-Martin, die in 1827 weer werd opgebouwd, wordt beheerst door een toren uit de 14de eeuw.
In het stadshuis Mistral de Mondragon  
 

werd het Musée des Alpilles Pierre de Brun ingericht: volkskunst, herinneringen aan Mistral en aan de beroemde astroloog Nostradamus, die hier werd geboren. Dit elegante renaissancegebouw is door een galerij verbonden met het voormalige H
Hôtel de Sade,
waar archeologische vondsten zijn opgesteld: Keltisch-Ligurische kunst, stenen, sculptuur - portretten van Octavius en Julius - ,juwelen en gebruiksvoorwerpen, die in Glanum werden gevonden. In een andere zaal zijn de Griekse en vroegchristelijke vondsten uit Saint-Blaise, een opgraving in de buurt van Istres, tentoongesteld.

Het Stadhuis is ondergebracht
 

in een voormalig klooster uit de 17de eeuw. De Chapelle de Notre-Dame-de-Pitié, 15de tot 17de eeuw, heeft een mooie marmeren madonna uit de 18de eeuw.

Omgeving
 

Plateau des Antiques, 1 km ten zuiden van Saint-Rémy:
het op de natuurlijke wal van de Voor-Alpen gelegen plateau is zeer pittoresk. Hier bevinden zich de belangrijke ruïnes van Glanum en de twee best bewaarde monumenten uit de Romeinse tijd in Frankrijk.

Tussen de 6de en de 2de eeuw v.C. woonden hier  
de gehelleniseerde Kelto-Liguriërs, later de Romeinen. De stad, die in de buurt van een heilige bron ontstond, was een belangrijke pleisterplaats en een grote markt. De bijzonder elegante cenotaaf, staande naast de Arc municipal, schijnt te dateren uit het allereerste begin van de christelijke jaartelling en is ongeveer een kwart eeuw later gebouwd dan de triomfboog.
Het mausoleum is 18 m hoog
en bestaat uit drie verdiepingen. De onderbouw is versierd met reliëfs die scènes van veldslagen en ook een jachtscène uitbeelden. De bekronende colonnade bevat twee gerestaureerde beelden, mannelijke personen in toga.

De Arc municipal,
 

buiten de antieke stad is waarschijnlijk in ca. 20 v.C. gebouwd op de doorgangsweg van Italië naar Spanje. Dit zwaar beschadigde, in de 15de eeuw door monniken gerestaureerde monument beschikt over een aardige gebeeldhouwde boog en een cassettenplafond. Er is nog slechts twee derde van het oorspronkelijke monument over.

Glanum, monumentale poort Glanum
 

Een opgegraven stad aan de voet van de gekliefde Voor­Alpen. De Gallo-Griekse stad Glanon, het latere Gallo-Romeinse Glanum, ontstond bij een heilige bron, was sindsdien een belangrijke cultusruimte en bleef eeuwenlang een bloeiende stad, die pas in 270 bij het binnenvallen van de Germanen ten onder ging.
De opgravingen legden funderingen
en gebouwen uit drie perioden vrij. De eerste zuiver hellenistisch, van de 6de tot de 2de eeuw v.C., de tweede met sporen van een romanisering , ca. 105 v.C., de derde Gallo-Romeins, van 46 v.C. tot de 3de eeuw. Aan de uiterste rand van de opgravingen markeert het nymfaeum de plaats van de heilige bron, die aanleiding gaf tot de stichting" van Glanon, hellenistische grondmuren met Romeinse bouwelementen erop. Op de oostelijke berghelling de moderne treden van een theater met restanten van een theater uit de hellenistische tijd.

Saint-Remy, Saint-Paul-de-Mausole Saint-Paul-de-Mausole
 

Deze voormalige priorij, de naam Mausole herinnert aan mausoleum, werd in de 18de eeuw een zenuwinrichting. In een laan herinnert een portretbuste aan Van Gogh, die hier van 1889 tot 1890 verpleegd werd.
Hier schilderde hij zijn stukken
die zijn dramatische innerlijke ontwikkeling laten zien, tweeën een halve maand na zijn vertrek naar Auvers-sur-Oise deed hij een zelfmoordpoging. Van de romaanse kerk uit de 12de eeuw werd in de 18de eeuw de façade vernieuwd; de zijkapellen zijn aanbouwen van latere datum. De toren aan de zuidzijde van het schip is het best vanuit de kruisgang te bewonderen. In de kruisgang zelf, eveneens 12de-eeuw, zijn mooie kapitelen.

Maison natale
de Michel de Nostredame,
 

dit Nostradamus, né à Saint-Rémy en 1503. On peut aujourd'hui visiter le centre ville ancien et ses musées (dépot archéologique) installés dans les hôtels particuliers d'époque renaissance et admirer la Fontaine Nostradamus et sa maison natale - Très nombreux hôtels particuliers.


Office de Tourisme   

Place Jean Jaurès, 13210 SAINT-RÉMY-DE-PROVENCE  -  tél. 04.90.92.05.22 - télécopie : 04.90.92.38.52  -

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets