LISIEUX, ligt in het departement Calvados. De stad verwerkt jaarlijks grote menigten pelgrims, die er komen om de zeer geliefde volksheilige Theresia van het Kind Jezus, zoals haar kloosternaam luidde, te vereren. Theresia Martin, 1873-1897, trad op 15-jarige leeftijd in bij de ongeschoeide karmelietessen te Lisieux.
Naar overzicht regio Normandië
.  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
   
 

Lisieux, Kathedraal Saint-PierreZij stierf er op 24-jarige leeftijd, waarna aan de hand van drie manuscripten haar autobiografie
I'Histoire d'une éime,
Geschiedenis van een ziel, werd samengesteld, die een wereldsucces werd. Zij streefde de christelijke volmaaktheid na volgens eenvoudige principes die grote invloed hebben gehad op de spiritualiteit in de eerste helft van de 20ste eeuw. Theresia werd in 1925 heilig verklaard.
Lisieux,
vroeger beroemd om zijn oude stadsbeeld met gotische en renaissancehuizen, werd in 1944 vrijwel platgebombardeerd.

Kathedraal Saint-Pierre
 

De kerk, die in de oorlog gespaard is gebleven, staat vlak bij het voormalig bisschoppelijk paleis in Lodewijk XIII-stijl, thans in gebruik als paleis van justitie. Zij werd in hoofdzaak gebouwd tussen 1170 en ca. 1250. De façade, 13de eeuw, heeft drie portalen en wordt geflankeerd door twee torens, waar­van de noordelijke 13de-eeuws is en de zuidelijke in de 16de eeuw in Romaanse trant werd herbouwd. Men kan de kerk binnengaan door het
Portail du Paradis
in de zuidkant van het transept. Het interieur heeft het robuuste, wat strenge karakter van de vroeggotische bouwstijl. Via de kooromgang bereikt men de grote kapel, in flamboyant gotische stijl verbouwd, waar Theresia zich in 1887 van haar kloosterroeping bewust zou zijn geworden.

Basiliek Sainte-Thérèse
 

Met de bouw van deze enorme bedevaartskerk werd in 1929 begonnen. Zij is opgetrokken in Neoromaans-Byzantijnse stijl en werd in 1954 ingewijd. In het immense schip bevinden zich glasramen en mozaïeken van Pierre Gaudin. De kerk heeft een 93 m hoge koepel.
De grote crypte
is geheel versierd met mozaïeken gewijd aan het leven van de heilige Theresia. De noordelijke kloostergang herbergt de expositie 'De Karmel van de heilige Theresia'.

Andere herinneringen aan Theresia
 

Les Buissonnets, het geboortehuis van Theresia, is voor bezichtiging opengesteld. De Chapelle du Carmel, het klooster waar Theresia leefde en stierf, herbergt thans haar stoffelijke resten in een kapel die behangen is met ex voto's. In de Salle des Reliques vindt men herinneringen aan het kloosterleven van de heilige.

Musea
 

Het Musée du Vieux Lisieux is een streekmuseum, met collecties aardewerk, kostuums, munten, enz. Het kleine Musée des merveilles de la mer toont duizenden zeldzame schelpen, verzameld door een vroegere koster van de Karmel.

Omgeving
 

Kasteel in Saint-Germain-de-Livet,Saint-Germain-de-Livet, 6,5 km ten zuiden van Lisieux: een juweel van een kasteeltje, gebouwd in de 15de en 16de eeuw, gedeeltelijk in vakwerk, gedeeltelijk in natuur- en ge­kleurde baksteen in een dambord­achtig patroon. Het is ook van binnen te bezichtigen (stijlmeubelen, schilderijen, porselein, 16de-eeuwse fresco's.
Office de Tourisme:

11 rue d'Alençon, BP 17197 ,
 LISIEUX Cedex  -  tél. 02.31.48.18.10, télécopie : 02.31.48.18.11, - Email : tourisme@ville-lisieux.fr  -  Voor afbeeldingen van de H. Theresia zie: Theresia+lisieux=Google+zoeken

** Uw accommodatie in Frankrijk
kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties
online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets