DE SCHRALE BASALTGRONDEN VAN DE AUBRAC, een uitgestrekte hoogvlakte in het westen van het departement de Lozère, vertoont een sterke personaliteit. De basaltrots, gevormd sinds het einde van het Tertiair door de vulkaanuitbarstingen, strekt zich uit zover het oog reikt.
Naar regio Languedoc-Roussillon
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Aubrac-koeien op de hoogvlakte van AubracDe Aubrac,
 Hier en daar zijn enorme, door de erosie gebeeldhouwde en op menhirs en hunebedden lijkende rotsblokken gezaaid in de groene en grijze golven van het landschap. Daartussen glinsteren de meren en ruisen de beekjes. De afgeronde bergtoppen, bedekt met weidegronden, prairies en heidevelden, tonen aan dat de Aubrac zijn veeteelttraditie in ere houdt.
De streek staat bekend om
zijn koeien, zijn kazen en zijn "aligot"... en om de transhumance, de traditionele veetrek naar de hoge weidegronden in mei, de gelegenheid bij uitstek voor kleurrijke feesten.

In het landschap liggen nog tal van oude "burons" spreid. 

Deze huisjes met hun daken van platte stenen, herinneren aan de tijd waarin de herders hierin beschutting zochten om hun kazen te maken en op te slaan en zich te beschermen tegen de "burle", de gevreesde westenwind.
Van Nasbinals tot St-Germain-du-Teil,
accentueren kleine, discrete dorpjes en boerderijen met robuuste muren van vulkanische stenen het landschap. Hier is de natuur alom aanwezig. Het is het terrein van de wandelaar, de skiër en de hengelaar; de Aubrac staat open voor alle natuurliefhebbers.

De middeleeuwse pelgrimsroute naar St-Jacques-de-Compostelle, 

nu een wereldberoemd wandelpad, geeft ideale mogelijkheden voor uitstapjes in de regio. De flora biedt op zich al een onvergetelijk schouwspel.
De meer dan tweeduizend plantensoorten
geven de Aubrac een taak in het behoud van de Europese flora. Deze plantenweelde explodeert in de lente en bedekt de net uit de winterslaap gewekte grond met veelkleurige vlekken. De Aubrac doet denken aan een einde van de wereld, waar de mensen hun hartelijkheid en vriendelijkheid hebben weten te bewaren.

De bewoners hebben ook hun eeuwenoude vakmanschap behouden.  

De markten zijn hiervan de smaakvolle getuigenissen, waar u de boeren en producteurs kunt ontmoeten en de ware smaak voor de eenvoudige genoegens kunt delen.

Departement Lozere - Florac Departement Lozere, vlakbij Florac Aubrac, stuwmeer Viaduct du Garrebit
Lozere-Aubrac-Landschap Lozere-landschap van Aubrac Aubrac, scheidingsmuur Lozere-Aubrac Lozere Aubrac
Foto's: Henk Griffioen, Assen
De afgeronde bergtoppen, bedekt met weidegronden, prairies en heidevelden, tonen aan dat de Aubrac zijn veeteelttraditie in ere houdt. De flora biedt op zich al een onvergetelijk schouwspel.

De route van de meren en de herdershutten   
Van Arzenc tot St-Germain-du-Teil, van Nasbinals tot Prinsuéjois; de Aubrac is gevuld met oude en fraaie dorpen, soms discreet verstopt, ver van de doorgaande wegen. Hun natuurstenen huizen, kerken, kastelen en ruïnes hebben een lange geschiedenis te vertellen.
Dat geldt ook voor de bewoners,
die het sterke karakter van deze streek hebben gesmeed en die de koeien van de Aubrac, de “fourme”-kaas en de “aligot” beroemd hebben gemaakt. U bent van harte welkom op de kleurrijke markten en in de boerderijen waar u intense en waarachtige momenten zult beleven.

Nasbinals
 

Dit stadje met robuuste huizen van granietsteen en basaltblokken, is een uitstekende startplaats voor tal van excursies en uitstapjes. De bijzonder fraaie Romaanse kerk, gebouwd in de XIIde en XIIIde eeuw beschikt over diverse geklasseerde kunstwerken.
In Nasbinals worden tweemaal per jaar,
op 17 augustus en 9 september, veemarkten gehouden, met name koeien en paarden. De veetelers uit het hele departement komen er samen. Deze traditionele markten met een eeuwenlange geschiedenis, bieden de bezoeker levendige en kleurrijke momenten. Als u in de buurt bent, mag u dit zeker niet missen.
Dicht bij Nasbinals,
vindt u ook de markt van Malbouzon, op de eerste zondag in juni; de belangrijkste ontmoetingsplaats voor de boeren in het hele departement.

Kasteel van BaumeHet Kasteel van de Baume
 

Het Kasteel van de Baume Ten noorden van Marvejols, in de gemeente Prinsuéjois, staat het Kasteel van de Baume, bijgenaamd "Le Versailles du Gévaudan". Het is een van de mooiste kastelen in de Lozère en geklasseerd als historisch monument.
De bouwstijl, daterend uit de XVIIIde eeuw,
combineert de fraaie door Louis XIV gewenste decoraties met de Italiaanse inspiratie van de schilders uit Montpellier. Het kasteel is voor bezoekers geopend. TeL . 04 66 32 51 59

 

Aumont-Aubrac  
Deze halteplaats op  de   pelgrimsroute   naar    St-Jacques-de Compostella, aan de autoroute A75, staat bekend om zijn gastronomische genoegens en zijn levendige markten.

Arzenc d'Apche

Is een van de mooiste bezienswaardigheden van de Lozère, waarvan de overblijfselen 200 m hoog uitsteken boven de kolkende kloof van de Bès.

De graven van Malbousquet.
 

5 km ten zuidoosten van St-Germain-du-Teil, zijn een vijftigtal in de rots uitgehouwen graven bewaard gebleven. Hun ouderdom is niet bekend maar volgens de overlevering betreft het "joodse" graven.

Les Salces.

Bezoek het interieur van de volledig gerestaureerde kerk, een meesterwerk van de Romaanse bouwkunst van de Auvergne.

De kruisen
 

van de typerende baststeen van de Aubrac zijn overal langs de weggetjes en op de kruispunten te vinden, omringd door weidegronden doorsneden door natuurstenen muurtjes.          

Een wijkplaats voor het wildleven  
Met zijn bossen, zijn uitgestrekte groene weiden, zijn vele riviertjes, meren en watervallen, zijn uitzonderlijke landschappen en kale heuvels, zijn talrijke venen en opmerkelijke fauna en flora, is de Aubrac een bijzondere en betoverende streek  ... Een "bewaarplaats van het oude herdersleven', in een wild en wijds landschap waar tal van onvergetelijke uitstapjes en ontmoetingen op u wachten

De roep van de het hert
 

De herten vinden in de bossen van de Aubrac, en met name rond Nasbinals, nog de ruimte die zij nodig hebben. Half september is de meest geschikte periode om ze te bespieden in de bronsttijd. Wandelingen met overnachtingen in een traditionele herderswoning worden aangeboden om de herten in hun natuurlijke omgeving te benaderen en "live" hun bijzondere roep te beluisteren.

De merenroute
 

Ten zuidoosten van Nasbinals, op de route van les Salces, bieden de vier meren die in de Aubrac op meer dan 1000 meter hoogte zijn overgebleven, een ruig en betoverend kader: het donkere en diepe meer van Salhiens, het vredige water van Souverols omgeven door hoge grassen, het meer van St-Andéol, met zijn twee kilometer omtrek de grootste van de vier, en het meer van Bord.

Waterval van de DerocDe waterval van de Déroc 
 

Het slingerende riviertje in het verlengde van het meer van Salhiens, voedt de beroemde, 30 meter hoge waterval van de Déroc. De achter de waterval uitgesleten grot is via een paadje bereikbaar. Er wordt verteld dat deze grot vroeger een waar rovershol was...

De "burons"

Zijn kleine, lage constructies van natuursteen, waarin de herders beschutting zochten om in alle eenzaamheid de beroemde "fourme"-kaas van de Aubrac te fabriceren ("één voor de fabriek, één voor de voorraad, één voor de nachtrust van de herder"). In de streek rond Nasbinals zijn een twintigtal van deze miniatuurhuisjes gerestaureerd (in het midden van de XXste eeuw bestonden er meer dan 300 in de Aubrac). In het toeristenseizoen vormen ze het middelpunt van traditionele herdersactiviteiten.

De "trucs"
 

Is een plaatselijke geologische bijzonderheid bestaande uit met grasbegroeide en rotsachtige heuvels die plotseling oprijzen uit het landschap. ]n de omgeving van Marvejols vindt u een aantal fraaie exemplaren. Ook het uitzicht vanaf de Col de Bonnecomhe en zijn meer gereserveerd voor de forellenvissers, zijn de moeite waard.

Activiteiten in elk seizoen  
Trektochten

In de voetsporen van de pelgrims naar St-Jacques-de-Compostella, of ontdekkingstochten naar de bezienswaardigheden van de ongerepte natuur; de Aubrac is bij uitstek een streek voor grote en kleine trektochten voor iedereen. De Tour d'Aubrac (299 km) is in ongeveer tien dagen te voet te doen. Maar ook te paard of op de fiets zijn bier oneindig veel avonturen te beleven.

Kuren
 

Op 1000 m hoogte biedt het kuuroord van la Chaldette, ontworpen door de architect Joan-Michel Wilmotte, programma's voor schoonheids- en fitnesskuren. Dankzij de bevoorrechte omgeving kon hier het concept "natuur-kuuroord" worden ontwikkeld door de combinatie met activiteiten in de natuur. Mogelijkheden voor halfdaagse kuren gedurende het hele seizoen. TeL : 04 66 31 68 00

Sneeuwschoenen, sledehonden en sneeuwscooters
 

De hele winter vervangen tochten op sneeuwschoenen, in arrensleden en op sneeuwscooters in de heuvels en bossen van de Aubrac de zomerse voettochten.

Skiën in de Aubrac
 

Rond Nasbinals, zijn skipisten en langlaufpaden uitgezet (de Aubrac beschikt over meer dan 250 km pisten). U kunt bier ook kennismaken met alpineskiën. Skitation "Fer á cheval' Tél. . 04 66 32 56 1 7

Bergbeklimmen
 

Op de steile wanden van de kloven van de Bès, zijn zo'n honderd klimroutes uitgezet. De beginners kunnen terecht op de klimschoolwand in Nasbinals.

Toeristenbureaus
Nasbinals, Tel. : 04 66 32 55 73 - Aumont-Aubrac, Tel. : 04 66 42 88 70  - St-Germain-du-Teil, Tel. : 04 66 32 65 45 - Vallée du Bès, Tel. : 04 66 32 55 75.

Een streek  met smaak   
De "aligot"

Is een voedzaam, traditioneel herdersgerecht uit de Aubrac, op basis van aardappelen, zure room, gesmolten spek en kaas uit de Aubrac. Proef dit draderige gerecht in een plaatselijke herberg of een "buron" ... De eeuwenoude kaasfabricatie in de Aubrac werd reeds vermeld in de "Histoire naturelle' van Pline l'Ancien.

De "fouace"
 

Deze haardkoek, een soort stevige brioche, met sinaasappelbloesem, is een ware gezinstaart voor de zon- en feestdagen. Dit oorspronkelijke plattelandsrecept stond al vermeld op het menu van Gargantua. Met name de "fouace" van Nasbinals is beroemd.

Bij de slagers van de Aubrac
 

Hier ligt een verrukkelijk scala aan vleeswaren uitgestald, het resultaat van een lange veeteelttraditie: "fricandeau" (een in de oven gebakken varkenspaté met knoflook), "fritons" (varkenspasteitjes), in as gerolde worsten, enz.

** Uw accommodatie in geheel Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels.Frankrijk.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets