MAYENNE,  ligt in het departement Mayenne  aan beide zijden van de gelijknamige rivier.
Stadswandeling begint vanuit de VVV, naar rechts gaan en bij de stoplichten naar links, rue St. Martin en vervolgens naar rechts: rue Guimond-des-Riveries waar aan het einde van de straat l'Eglise St. Martin staat. Deze kerk uit de XI eeuw is gebouwd uit "geroest" graniet. (steenkleur).
Naar overzicht regio Pays-de-la-Loire.
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Kaartje met ligging van MayenneHet interieur
is onlangs gerestaureerd, twee opmerkelijk gebeeldhouwde kapitelen, een retable uit de XVII eeuw, de zijgangen en het houten beeld van St. Martin uit de XVII eeuw.
De kerk uitgaande, uitzicht over de rivier en het kasteel, teruggaan door de rue Guimond-de-Riveries, de eerste straat links nemen, rue du Perrin, rechts de voormalige ''Auberge de la Juiverie".

De brug le Pont Notre-Dame 

oversteken om het westelijke stadsgedeelte te bereiken, Rive-Gauche. Na de brug meteen links afslaan, over de kade, daarna rechts aan de voet van het kasteel, vervolgens de rue Jeanne d' Arc, waar de oudste huizen van Mayenne staan.
De andere kant uitkijkend  

hebt u zicht op de basiliek Notre-Dame waarvan de voorgevel dateert uit de XII eeuw, de hoofdgang uit de XVI eeuw, de graftombe en het koor uit de XIX eeuw. Binnenin de basiliek is het meerkleurige houten beeld van Notre-Dame-des­Miracles, daterend uit de XVII eeuw te zien, overgebleven uit de tijd van de Soeurs Calvairiennes.
Vervolgens de rue du 130e R,-I ingaan
en even stilstaan bij no. 40, een herenhuis uit de XVII eeuw, waar de kardinaal Jean de Chevrus geboren werd. Rechtdoor naar de Place de Hercé, neem een diskreet kijkje in de binnenplaats van het herenhuis op no. 6.

Binnen staat de achthoekige fontein; "Mazarin", 1683,
geheel omringd door XVII en XVIII eeuwse herenhuin het mizen, getuigen uit het hertogelijke verleden, speciaal no. 11 en no. 23.
Het grote gebouw in het midden
is het voormalige "Palais de la Barre Ducale", paleis van justitie, met op het oude torentje, campanile, het standbeeld van de Hertog Armand de la Meilleraye. De voorgevel is in 1785 verfraaid met twee zonnewijzers waarop voorwerpen van de destijds zeer invloedrijke Franc-Maçonnerie te zien zijn. Lange tijd was hier het stadhuis gevestigd, tegenwoordig bevinden zich hier de vergaderzalen.

Rechts op no. 16 l'Hôtel des Finances  

met aan de zijkant een traptoren en een prachtig portaal uit de XVI eeuw, geheel uit graniet gehouwen. Vervolgens doorlopen naar de place de Chevrus, geheel omgeven door XVII en XVIII eeuwse herenhuizen. No. 11 heeft een charmant torentje met een torenraampje uit de XVI eeuw, aan de overkant no. 14, een prachtig Louis XIV-herenhuis met aan de noordzijde een historische Franse tuin. Een beetje verder, op no. 22 het stijlvolle l'Hôtel de Sarcus, omgeven door een bijbehorend park.
U komt nu op de place Saint Vincent,
waar zich in het midden een tweede fontein (XVIII) bevind en let eens op no. 17 weer zo'n mooi herenhuis met een prachtige tuin en binnenplaats.

Nu rechts, rue Guyard de la Fosse ingaan 

via deze straat komt u bij het voormalige klooster van de zusters Calvairiennes waar u de Barokke voorgevel van de kapel kunt bekijken. Door het steegje rue du Four teruggaan naar de place de Hercé, deze schuin oversteken en de rue Dr. Morisset ingaan, het brugje overgaan dat leidt naar de straat die naar de place Clemenceau gaat (marktplaats), vervolgens naar de place Juhel en aan het einde rechts, rue du Bras d'Or, een kijkje nemen bij "le Grand Logis", gebouwd door Mazarin in de XVII eeuw.
Doorlopen en het viaduct
overgaan, rivier Mayenne. Voordien een ijzeren viaduct (218m), geïnspireerd door Gustave Eiffel in 1901 en vervolgens ver­woest aan einde van de Tweede Wereldoorlog.
Teruglopen naar de ingang van het kasteelpark en aldaar de poort doorgaan, voormalige geheime poort uit de XV eeuw.

Eenmaal in het park 

staats rechts het stadstheater en links de muziekschool en veder op in het park staat het kasteel waarvan de oudste zalen dateren uit de IX en XlI eeuw (Karolingisch). Het kasteel heeft gedurende 10 eeuwen veranderingen ondergaan. Al door het park wandelend kunt u de vestingmuur opgaan, u heeft een mooi uitzicht over de rivier, de kades en het westelijke gedeelte van de stad. Recentelijke opgravingen hebben de archeologische crypte bloot gelegd.
Hier eindigt de wandeling en u kunt het park verlaten door de hoofdingang en u bent terug in het stadscentrum.

Office de Tourisme
du Pays de Mayenne
Halte Fluviale  -  53100 Mayenne Tél. : 02 4304 1937 - Fax: 02 4300 0l 99 e.mail: info@paysdemayenne-tourisme.fr   -  www.paysdemayenne-tourisme.fr

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets