NORD-PAS-DE-CALAIS.
Naar regio overzicht Nord-Pas-de-Calais.
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

Een vakantie of een omweg waard   

aaa

De Route des Villes fortifiées
Oftewel de route van de versterkte steden. Er zijn in totaal 24 vestingwerken, ontworpen door Vauban, de persoonlijke architect van Zonnekoning Lodewijk de XIVe. De verdedigingswerken werden aangelegd om de noordgrens van Frankrijk te kunnen verdedigen. Vooral de vestingwerken van Boulogne-sur-Mer, Avesnes-sur-Helpe, Maubeuge en le Quesnoy zijn indrukwekkend.

De stad St.Omer
 
Een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan het moeras van Audomarois. De nieuwste attractie van St. Omer is La Coupole, een historisch oorlog- en rakettencentrum gevestigd in een imposante ondergrondse basis voor V2 raketten.

De Côte d'Opale

Oftewel krijtrotsenkust. Meteen achter deze kust begint het Parc Naturel Régional du Boulonnais, een afwisselend gebied met glooiend weideland, marmerplateaus, krijtrotsen en boomgaarden.

De vestingstad Lille
 
Bezoek het indrukwekkende Hospice Comtesse Museum met een fraaie collectie Vlaamse en Hollandse schilderijen en het Musée des Beaux Arts, na het Louvre het grootste kunstmuseum van Frankrijk! Lille is ook de moeite waard als winkel- en uitgaansstad en heeft een bijzonder mooi oud centrum. Dicht bij dat oude centrum ligt Euralille, een avant-gardistische zaken - en winkelcentrum ontworpen door de architect Rein Koolhaas. Tot slot is vooral de citadel van Lille de moeite waard. Eén van de grootste meesterwerken van Vauban, de persoonlijke architect van de zonnekoning.

De stad Cambrai

Een stad met schilderachtige straatjes uit de 17e en 18e eeuw. Vergeet vooral niet om de zwartwitte marmeren zanggalerij in de St. Géry kerk te bezichtingen . Een meesterwerkje uit de baroktijd.

De stad Arras
 
De Middeleeuwse onderaardse gangen van de stad en de rijke gevels rond de Grande Place en de Place des Héros maken deze hoofdstad van de Artois een bezoek waard. Vlakbij Arras ligt het stadje Vimy. Hier werd op 9 april 1917 een harde strijd geleverd door het Canadese leger. Het monument, de loopgraven en de perfect gerestaureerde tunnels herinneren nog aan die strijd.

De oude havenstad Boulogne-sur-Mer

Flaneer door het hoger gelegen, door wallen omringde oude stadscentrum. Bezoek er het Château-Musée met prachtige collecties Egyptische kunst, Grieks aardewerk en Gallo- Romeinse archeologie. Het onlangs gerenoveerde zeecentrum Nausicaà mag u vooral niet missen. Vanuit de nieuwe glazen tunnel kunt u het leven in een zeeaquarium van alle kanten bekijken.

Strandzeilwagen
 
Maak hier een ritje mee over de uitgestrekte stranden van Zuydcoote of Le Touquet.

De vuurtoren van le Touquet beklimmen

Biedt een mooi uitzicht over de kust en bovendien kunt u bij helder weer de Engelse kust zien.

Slakkenboerderij
 
Breng een bezoek aan deze boerderij  in Avesnois. Behalve uitleg over de kunst van het kweken en houden van slakken, mag u even proeven. Een heerlijke Franse lekkernij !

Het historische mijncentrum van Fosse Delloye in Lewarde

Daal met een treintje af in de mijn om te zien hoe het leven van een mijnwerker er vroeger uitzag.

De steenkoolgruisberg van Pinchonvalles
 
Qua volume de grootste steenkoolgruisberg van Europa met een hoogte van 119 meter. Wandel eens rond op een vreemd stukje 'natuur' met zeer typische en zeldzame flora en fauna.

Cambrai 
Cambrai, of Kamerijk, gelegen aan de bovenloop van de Schelde, was al in de 3de en de 4de eeuw een plaats van betekenis. In de 12de eeuw hadden de Vlaamse graven er een machtspositie. Van 1695 tot zijn dood in 1715 was hier de befaamde kanselredenaar en publicist Fénélon aartsbisschop.

Cambrai, kathedraal Notre-DameTot  de bezienswaardigheden van de stad behoren
de kathedraal Notre­Dame,
begin 18de eeuw, met een monument voor Fénélon, gebeeldhouwd door David d'Angers, 1826, het 70m hoge belfort, 15de-17de eeuw,

de Chapelle du Grand Séminaire,
 

een voormalige jezuïetenkapel, 17 de eeuw,
met rijk gedecoreerde barokke façade, en de 18de-eeuwse kerk Saint-Géry, met een barok 17de­eeuws doksaal in zwart en rood marmer.
Het Musée municipal
herbergt een gevarieerde collectie: sculpturen van de 12de-20ste eeuw, schilderijen, waaronder vele uit de Vlaamse en Hollandse Scholen, een verzameling Franse schilderkunst, l7de-20ste eeuw, en archeologische vondsten.

Omgeving
 

Abdij van Vaucelles, 11 km ten zuiden van Cambrai: van de voormalige cisterciënzerabdij, gesticht in 1131, met haar immense abdijkerk, zijn overblijfselen te bezichtigen.

Boulonnais 
Communauté d'Agglomération
1, boulevard du Bassin Napoléon  -  B.P 755  -  62321   BOULOGNE SUR MER Cedex  -  Tel: 33 (0) 3 21 10 36 36   -  Fax: 33 (0) 3 21 87 48 94

Duinkerke, Dunkerque, 
Duinkerke,
de derde Franse zeehaven, behoorde eertijds aan het graafschap Vlaanderen, wisselde herhaaldelijk van eigenaar en is sinds 1662 Frans. Berucht waren vroeger de Duinkerker kapers, onder wie Jean Bart, 1650-1702, de bekendste was. Deze schrandere volksjongen, die als 16-jarige in Nederlandse zeedienst trad, maar in 1672, toen de oorlog tussen Frankrijk en Nederland uitbrak, terugkeerde naar Duinkerke en in Franse dienst trad, onderscheidde zich vooral in de Negenjarige Oorlog, 1688-1697,.
Hij wist o.m. in 1694 zijn vaderland
van de hongerdood te redden door een korenvloot uit de Oostzee uit de macht van een sterk Nederlands eskader te bevrijden. Hij werd een ware volksheld. Op het naar hem genoemde plein staat zijn standbeeld, in 1848 vervaardigd door Pierre Jean David, genaamd David d'Angers.

De stad bezit een belangrijk museum,  

vooral vermaard om de collectie Vlaamse en Hollandse schilderkunst uit de 16de en de 17de eeuw. De Leughenaer is de enige nog resterende toren van de 15de-eeuwse stads omwalling. De kerk Saint-Éloi werd na brand in 1558 herbouwd, in de 18de­19de eeuw ingrijpend gewijzigd en in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd.

Station Touristique

Le Beffroi - Rue de l'Amiral Ronarc'h, 59140 DUNKERQUE
tél. 03.28.66.79.21 / 03.28.26.27.28  -  télécopie : 03.28.63.38.34

Internet: http://www.letouquet.com   -  E-mail: contact@letouquet.com

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets