STEDEN IN PAYS ROYANNAIS. Naar overzicht Pays Royannais; - regio Poitou Charentes. Naar stedenlijst Frankrijk.

Les Mathes-La Palmyre   

    

Het dorpje Mathes, de bakermat van de gemeente Mathes­La Palmyre, is gebouwd om het bekoorlijke kerkje heen en heeft zijn roeping als badplaats weten te ontwikkelen in het hartje van een buitengewoon mooi stukje natuur: de baai van Bonne Anse met een bijzonder zacht klimaat en prachtige landschappen.
La Palmyre is omgeven door een bos 10000 ha zeedennen
en eeuwenoude eikenbomen en ligt midden op het schiereiland van Arvert. Talrijke voet- en fietspaden maken het mogelijk te voet, te paard of op de fiets door het bos te dwalen het hele jaar door.
La Palmyre biedt talrijke stranden
en evenzoveel verschillende activiteiten: stranden voor uitstapjes in gezinsverband in de luwte van de baai van Bonne Anse, ideaal voor veilig waterplezier en zeilen / windsurfen terwijl het uitgestrekte strand van de Côte Sauvage een waar paradijs is voor de liefhebbers van surf en ruwere zee en naturisme.
Een absolute must:
de Zoo van La Palmyre met 1600 zoogdieren, vogels en reptielen van alle continenten in een bosrijk park van 14 ha, één van de mooiste dierenparken in Europa.
De mogelijkheden op het vlak van ontspanning
en recreatie zijn zo talrijk voor groot en klein dat een ieder naar gelang het weer, naar gelang het weer en hun voorkeur, zich helemaal kan uitleven in de natuur. Degenen voor wie luieren op het strand, vissen, naturisme of watersport niet helemaal beantwoordt aan hun wensen kunnen het hart ophalen in het winkelcentrum en op de marktjes in de open lucht die druk bezocht zijn van Pasen tot september.

Een bezoek waard
* Bloemencorso en eieren loop
: Paasfeest
* Avondmarkt Kunstnijverheid: iedere woensdag in juli en augustus
* Vuurwerk: in juli in Mathes en in augustus in La Palmyre
* Voorstellingen en animaties: in juli en augustus

Informatie

* Toeristenkantoor
  - 2, avenue de Royan - B P 11 - 17570 La Palmyre 05 46 22 41 07 - Fax. 05 46 22 52 69
* Jachthaven van la Palmyre
  - Kantoor van de havenmeester 17570 La Palmyre - 0546 22 4431
* Site Internet:
 
www.la-palmyre-les-mathes.com  E-mail: contact@la-palmyre-les-mathes.com

Meschers­sur-Gironde   
Op de vijf stranden van fijn zand is het heerlijk vertoeven, zowel om te zonnen of in het water te ploeteren als om  allerlei soorten watersportactiviteiten te bedrijven.
De ware natuurliefhebbers
kunnen het hart ophalen in het prachtige bos waar talrijke zeedennen en groene eikenbomen staan.
De kalkachtige kliffen
vormen een opmerkelijke locatie met unieke troglodietengrotten. Volg de gids en ontdek de grotten van Régulus en de "fonteinen" : vanaf de 16e tot aan de 20ste eeuw deden deze "gaten" of "uithollingen" achtereenvolgens dienst als schuilplaats voor de smokkelaars, toevluchtsoord voor de protestanten, onderdak voor de behoeftigen, uitspanning en restaurant voor welgestelde toeristen en tenslotte als bijzondere verblijfplaats.
De campings
en de karaktervolle jachthaven verschaffen onderdak aan de bezoekers voor een etappe in dit vredige oord waar de winkeliers en de restauranthouders de kunst verstaan om aan alle wensen te voldoen en waar men zich helemaal kan ontspannen dankzij de talrijke activiteiten die hier georganiseerd worden.

Een bezoek waard
* Avondmarkten :
iedere woensdag in juli en augustus
* Feest van de haven en de zee: half augustus .
* Rommelmarkt: juli en november
* Vuurwerk: juli en augustus
* Concerten: juli en augustus

Informatie

* Toeristenkantoor
  - 31 rue Paul Massy - 17132 Meschers-sur-Gironde 054602 7039 - Fax: 05 46 02 51 65
* Grotten van Régulus 
 
- 83, boulevard de la falaise 17132 Meschers-sur-Gironde 05 46 02 55 36
* Grotten van Matata
  - Bd de la Falaise - 17132 Meschers-sur-Gironde 05 46 02 70 02
Site Internet: www.meschers.com
 E-mail: otmeschers@wanadoo.fr

Sait-Georges-de-Didonne   
Het uitgestrekte strand van Saint-Georges-de-Didonne wordt omzoomd door machtige bossen van zeedennen en steeneiken, die trots uitsteken boven de ingesneden kust van de Royannais streek, de Pointe de Grave en Le Verdon.
In het noorden gaat het strand over in de rotsen
van Vallieres en in het zuiden in de kliffen van Suzac. Saint-Georges-de-Didonne ligt zowel aan de riviermonding als aan de oceaan en gaat vaak gehuld onder schitterende zonsondergangen, met name bij de rots kaap van Suzac, de symbolische grens tussen de oceaan en de rivier.
In het hart van de badplaats nodigt de authentieke sfeer
uit tot ontspannen wandelingen door de gedeeltelijk voor voetgangers gereserveerde, traditionele winkelsteegjes en fraaie bezichtigingen, zoals die van de kerk waarvan enkele Romaanse kapitelen behouden zijn gebleven, de uit 1900 daterende, van natuursteen gebouwde vuurtoren en de in een natuurlijke inham aangelegde haven. Maar Saint-Georges is ook een bruisende gemeente met tal van recreatievoorzieningen die het gehele jaar door beschikbaar zijn voor klein en groot.

* Sportactiviteiten : tennis, paardrijden, watersportactiviteiten, wandeltochten en mountain bike
* Culturele activiteiten: komedianten, musici, humoristen, dansers nodigen u uit het hele jaar door enkele aangename momenten met hun door te brengen.

Een nieuw watersportcentrum
biedt de allerbeste dienstverle­ningen voor degenen die willen zeilen, in zeilkarren willen rijden of de acrobatische vliegers willen proberen! Saint-Georges Voiles is lid van het netwerk France Station Nautique. De natuurpool van het « Parc de Estuaire », aangelegd door het Conseil Général, beslaat 4 hectare en is de plaats bij uitstek om de prachtige wereld van de flora en de fauna in de inham van de Gironde te ontdekken. Een absolute must!

Een bezoek waard
* Festival Plein Sud :
Paasvakantie
* Wereldmuziek en gastronomie festival in  juni.
* Avondmarkt elke donderdag: juli en augustus
* Antiquiteitsbeurs : augustus
* Zandbeeldhouwwerken : augustus
* Festival «Humor en zeewater» : begin augustus

Informatie
* Stedelijk toerismebureau

  (receptie) - 7 boulevard Michelet   -  17110 Saint-Georges-de-Didonne O546050973 - Fax.O546063699 E-mail: info@saintgeorgesdedidonne.com  Site Internet: www.saintgeorgesdedidonne.com  E-mail: omt@saintgeorgesdedidonne.com
* De interactieve tentoonstelling
  van het Inham en de wandeling onder begeleiding in het bos. Het hele jaar door geopend (behalve in januari)

St-Palais-sur-MerSaint-Palais-sur-Mer   
Un carrelet de pêche aux Pierrières avec le Pont du Diable
(23-6-14 van Tim en Fokelina)


Het dorp werd lange tijd bewoond door vissers en loodsen die de schepen aan de ingang van de Gironde begeleidden. Het dorp maakte een sterke groei door in de negentiende eeuw de tijd waarin het badtoerisme tot ontwikkeling kwam.  

De badplaats heette vroeger Bureau-les-Bains
 - de naam van het in 1792 opgerichte douanekantoor - en werd 80 jaar later omgedoopt tot Saint-Palais-sur-Mer in 1918. Tegenwoordig kenmerkt Saint-Palais-sur-Mer zich door een aparte vakantiesfeer, waar menige toerist aangenaam door wordt verrast. Saint-Palais-sur-Mer is allereerst een badplaats met Belle-Epoque villa's tussen dennenbomen en steeneiken. De kust wordt omzoomd door overhangende rotsen, legen­darische kliffen, zandbaaien, bossen en duinen, en prachtige vergezichten over de kustlijn.
Sportliefhebbers kunnen hier alle water- en strandsporten
naar hartenlust beoefenen. Bovendien beschikt Saint-Palais over voorzieningen en begeleiding voor paardensport, golf, tennis, vissen... Een ideale badplaats voor het gehele gezin want het strand is bijzonder veilig voor de kinderen, terwijl de «Kid» erkenning u de garantie biedt van optimale ontvangstfaciliteiten en activiteiten voor kinderen en jongeren.
Saint-Palais-sur-Mer
is niet alleen een badplaats met talloze faciliteiten, zandstranden en watersportmogelijkheden, maar beschikt tevens over een 18 hole golfbaan, een paardrijcentrum evenals een zoetwatermeer, ware rustplaats in het hartje van de stad, op loopafstand van het strad.
Een bezoek waard
* Wandeling eizoeken :
Paaszondag
* Voorjaar in Saint-Palais-sur-Mer :  half april
* Saint-Palais viert de zomer: in juli en augustus, animaties en terrassen
* Duinen en Moerassen Rally: oktober .
* Schilderijtentoonstellingen - Vieux Clocher : juli en augustus
* Kerstanimaties : december

Informatie
* Stedelijk Toerismebureau
Saint-Palais-sur-Mer  -  1, avenue de la République - 17420 Saint-Palais-sur-Mer 05 46 23 22 58 - Fax 05 46 23 36 73
* Franse Zeil-, zeilwagenschool van Saint-Palais-sur-Mer E-mail: nautisme@saint-palais-sur-mer.com
* Meer van Saint-Palais-sur-Mer - minibootjes, midgetgolf inlichtingen ter plaatse vanaf juni
* Strandsclubs : informatie ter plaatse vanaf begin juli
*
E-mail: info@saint-palais-sur-mer.com

Saujon   
Saujon is de hoofdingang van het Land van Royan vanuit richting Saintes. Links de schilderachtige haven van Ribérou, op dit punt komt het zeewater in contact met het zoete water. Rechts: het grote recreatiepark van La Lande met zijn twee meren (om te varen en te vissen) : het watersportcentrum (overdekt zwembad dat in de zomermaanden in een openlucht zwembad kan worden omgetoverd met buitenbad en glijbaan) dat op het meer uitkomt. Het park van La Lande biedt nog veel meer installaties en voorzieningen: wandelpaden langs de Seudre en de meren, jeu-de-boules terreinen, fitness par­cours, camping, tennis.
De vissers kunnen in Saujon hun hart ophalen
op de oevers van de Seudre. Het « Maison du Milieu Aquatique et de la Pêche » (het huis van het watermilieu en de visserij) dat is gevestigd in het voormalige kantoor van de havenmeester van Ribérou is een plaats waar de vissers maar ook gewone bezoekers het zee- en riviermilieu kunnen ontdekken. En de Seudre leent zich ook uitstekend voor kanotochtjes, hiervoor moet men naar de watersportbasis gaan. Saujon is eveneens een erkend kuuroord waar stress en zenuwziektes behandeld worden.
Er komen ieder jaar meer kuurgasten.
Het leven in de stad volgt het ritme van de overdekte markt waar de plaatselijke producenten een grote verscheidenheid aan verse producten bieden. De Rue Carnot, het ware hart van de stad, is alleen voor voetgangers toegankelijk iedere zaterdag ochtend in de zomermaanden. De maandelijkse grote markt die op de 2e maandag van de maand wordt gehouden, heeft eveneens zijn authentieke karakter weten te behouden.
Het theater "La Salicorne"
krijgt steeds meer het karakter van een opmerkelijke cultuurplaats van het Land van Royan. Topkwaliteit voorstellingen worden er gegeven en zijn succes wordt steeds groter net als de Mai Musical die al meer dan 20 jaar lang een hele serie gevarieerde concerten geeft. Op een ander vlak zijn de "Port de Fleurs", een belangrijk evenement in het voordaar, en de "Foulée Saujonnaise", een absolute must voor hardlopers, ook bekend tot ver over de grenzen van de streek. Aan de rand van het meer van La Lande vormt het vuurwerk dat op 14 juli en 14 augustus wordt afgestoken een belangrijke gebeurtenis van de zomerfestiviteiten.

Een bezoek waard
* Boekenbeurs
e "Dröles et Drölesses" :  
* Folklore weekend: half augustus
* Festival van de Trekpaarden, Ezels en Muilezels: begin september
* Final des Bals en Saintonge :  eind november
* Kunstnijverheid en Gastronomische Kerstmarkt : half december
* Iedere vrijdagmiddag: rondleiding

Informatie
Office de Tourisme (Toeristenbureau) (OTSI) 22, Place du Général de Gaulle - 17600 SAUJON 05 46 02 83 77 - Fax 05 46 02 14 48 E-mail: otsisaujon@wanadoo.fr
Site Internet: www.mairie-saujon.fr  -  E-mail: mairie.saujon@wanadoo.fr

La Tremblade Ronce-les-Bains   
La Tremblade was vroeger een protestants bolwerk en heeft zich dankzij de ideale ligging aan de linker oever van de Seudre in het noorden van het schiereiland van Arvert altijd gekenmerkt door een grote maritieme bedrijvigheid: zoutpannen en kustvaart, visserij en oesterkwekerij.
Tegenwoordig is de gemeente het grootste oestercentrum
van het bekken Marennes-Oléron en de vierde vissershaven van Charente-Maritime. In het museum kan men alles te weten komen over de oesterkwekerij en de technieken hiervan.
La Tremblade
strekt zich uit tot aan de Cöte Sauvage via het bos van La Coubre en herbergt tegenover de stranden van Marennes en achter die van het eiland Oléron de in 1860 in een bosrijke omgeving aangelegde badplaats Ronce-les-Bains, dat een sprekend voorbeeld vormt van de badplaatsarchitectuur van het begin van deze eeuw. De meeste stranden bieden faciliteiten voor het gehele gezin en kenmerken zich door talrijke recreatiemogelijkheden : sportfaciliteiten, watersport, natuurrecreatie, georganiseerde activiteiten...
Vanuit de vuurtoren van La Coubre
geniet men van een schitterend uitzicht over de bossen, de door vis- en natuur­ liefhebbers gekoesterde duinen en stranden van de Cöte Sauvage, de uitgestrekte baai Bonne-Anse en natuurlijk de oceaan.
De omgeving nodigt het gehele jaar door uit tot trektochten te voet, te paard of met de mountainbike over het fietspad dat de bossen doorkruist tot aan de oceaan...

Een bezoek waard
* Corrida Ronçoise
(hardloopwedstrijd) :  april .
* Nationale Beurs van oestermateriaal : ein april
* MuziekFeesten: half juni
* Zeefeesten :  half augustus
* Vogelbeurs : ein september en begin oktober
* Hardloopwedstrijd La Tremblade : november . Fietsbeurs :  november

Informatie
Stedelijk toeristenbureau
  -  1, boulevard Pasteur - BP 141 - 17390 La Tremblade 054636 37 71 - Fax. 05 46 36 37 30
Site Internet: www.la-tremblade.com  E-mail: ot@la-tremblade.com   -    E-mail: ot@ronce-les-bains.com

Vaux-Sur-Mer   
In de Middelleeuwen is het dorp om de kerk Saint Etienne heen gebouwd. Deze kerk is een opmerkelijk monument uit de 12e eeuw, gebouwd aan de rand van wat toentertijd een moeras was. Deze ligging verschaft een bepaalde statige sereniteit aan wat nu het stadscentrum is.
Vaux-Sur-Mer
strekt zich over vijf kilometer langs de kust uit. Zijn stranden van fijn zand lenen zich uitstekend voor alle takken van watersport en waterpret en zijn onderling met elkaar verbonden door het schilderachtige pad van de "douaniers" dat meandert onder groene eikenbomen en door een voor deze streek unieke Middellandse-Zee plantengroei.
Het grootste strand, Nauzan,
ligt in een groenrijk kader omgeven door talrijke winkels, restaurants, strandtenten en een zeilschool. Het kleinste strand, in Conseil, ligt beschut langs een smalle baai. Saint Sordelin met zijn rijk verleden.
Vanaf Gilet tot aan Pontaillac
kan men de "carrelets" zien, de typische hutten van de vissers uit deze streek. In Vaux-Sur-Mer kan men eveneens talrijke sportactiviteiten bedrijven. Zo kan men tennislessen nemen, deelnemen aan tennis- en tafeltennistoernooien, de conditie op peil brengen op het "gezondheidsparcours" of meedoen met een jeu-de-boules spel. Voor de cultuur­liefhebbers worden er concerten en tentoonstellingen georganiseerd, er zijn talrijke animaties, men kan de rijke geschiedenis ontdekken evenals de flora en de fauna.

Een bezoek waard
* Middeleeuwse markt
(Romeinse feesten) : april .
* Nauz' en musique : iedere vrijdagavond in juli en augustus
* Tentoonstelling patchwork: mei en juli
* Tentoonstelling van schilderijen in de Galerie St Etienne en in de Tempel: van juni tot september
* Concerten (Repetitie van de Nationale Opera van Parijs, Violen op het strand...) : juli .
* "In Vaux, pak de penseel" schilderwedstrijd : juli .
* "Festivaux het Festival van de Stem" "Festi'Vaux" : juli
* Vuurwerk: begin augustus
* Avondmarkten : juli en augustus; iedere maandag .
* Levensmiddelenmarkt : iedere dag in juli en augustus
* Voetbalstag met Dominique Rocheteau : juli en augustus .

Informatie
Toeristenkantoor  -  53, rue de Verdun  -  17640 Vaux-sur-Mer  -  05 46 38 79 05 - Fax 05 46 38 11 46.

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!