SAINTES, ligt in het departement Charente-Maritime, aan de Charente . Is de hoofdstad van de Saintonge; het is een Romeinse en een Romaanse stad, een levende getuigenis van twintig eeuwen geschiedenis.
Naar overzicht regio Poitou-Charentes.
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
   
 

De roze daken van het oude stadscentrum  
liggen trapsgewijs tegen de oever van de vredige Charente. Zij verbergen ommuurde tuintjes en door platanen overschaduwde binnenplaatsjes. Toen Caesar Gallië had veroverd, werd de stad een bloeiend centrum, zoals o.a. af te lezen is van de Romeinse ruïnes.
In de middeleeuwen werd Saintes
een belangrijke pleisterplaats langs de weg naar Compostela. De stad had na de Engelse en later de Franse overheersing ook te lijden van de godsdienstoorlogen, maar in de 17de eeuw werd zij weer opgeknapt en in de 18de eeuw opnieuw verbouwd. De smaak van de toenmalige landadel is nog terug te vinden in de vele mooie en statige huizen.

Saintes, Arc de GermanicusRomeinse ruïnes 

Het amfitheater bevindt zich sinds de eerste eeuw in een van nature verzonken terrein even buiten de stad. De arena, 64 x 39 m, kan aan 20000 toeschouwers plaats bieden. Ook nu nog worden daar in de zomer voorstellingen gegeven. Tot het midden van de vorige eeuw stond de
Arc de Germanicus

bij de ingang van de oude haven, op de Romeinse brug, tot hij steen voor steen werd overgebracht naar zijn huidige plaats. De poort werd in het jaar 19 opgericht ter ere van Tiberius. Hij bestaat uit twee grote bogen die het hoofdgestel dragen. Op de hoeken van elke pijler mooie Korinthische kapitelen op gecanneleerde pilasters. Van de thermen van Saint-Saloine is nog een dikke muur met concha achtige nissen te zien.

Abbaye aux Dames
 

De abdij werd in de 11 de eeuw gesticht door Geoffroi Martel, graaf van Anjou en heer van Saintonge. Het was een zeer rijk vrouwenklooster, geleid door abdissen die uit de beste Franse families stamden. Tot de pensionaires behoorde de latere Madame De Montespan.
Na de Revolutie werd de abdij
in een kazerne veranderd en pas in 1942 kreeg zij haar religieuze bestemming terug. De kerk is een mooi voorbeeld van Romaanse kunst in de Saintonge. De façade dateert uit de 12de eeuw. Op de begane grond een portaal met bogen, geflankeerd door twee schijndeuren.

Op de eerste verdieping een venster  

met een grote boog erboven, geflankeerd door twee blinde nissen. Het hoofdportaal is rijk van sculptuur voorzien. Het interieur verrast door zijn mooie verhoudingen. Een koepel op trompen verheft zich boven de kruising.

Saint-Palais
 

Deze kerk was lange tijd een neven gebouw van de Abbaye aux Dames. Zij is genoemd naar een in de 6de eeuw levende bisschop Palais of Pallade uit Saintes. Het schip dateert uit de 12de eeuw, het kruis ribgewelf is 13de-eeuws.

Saint-Eutrope
 

Met haar machtige gotische toren behoort deze kerk tot de mooiste gebouwen van de stad. In het begin van de 19de eeuw werd zij beroofd van het schip. Zij bestaat dus nu uit het voormalige transept en de apsis van de Romaanse kerk die in de 15de eeuw verbouwd werd. De kapitelen van de pijlers die de koepel dragen zijn met bijzonder mooie ornamenten versierd.
De crypte is het oudste kerkelijke gebouw van de Saintonge.
Zij dateert uit het eind van de 11de of het begin van de 12de eeuwen moet opgetrokken zijn uit restanten van oudere gebouwen. De plattegrond is gelijk aan die van het erboven liggende koor. Het gebeente van de heilige

Eutropius  

wordt bewaard in een reliekschrijn uit de 4de eeuw. In een voormalige kapel bevindt zich een 45 m diepe put, waarvan het water gebruikt werd voor de doop van de vroege christenen; daarnaast een doopvont uit de 11de eeuw.

Saint-Pierre.
Afbeeldingen van cathédrale saint pierre saintes 
Deze voormalige kathedraal is een van de belangrijkste gebouwen uit de 15de eeuw in deze streek. Van de romaanse kathedraal die in 1137 door Pierre de Confolens werd gebouwd, zijn alleen nog de grondmuren en de koepel op de zuide­lijke transeptarm over.
De kerk werd in de 15de eeuw opnieuw opgebouwd,
in de 16de eeuw zijn de bouw- en restauratiewerkzaamheden voltooid. De massieve toren, bekroond door een afgeplatte koepel en gesteund door steunberen met fialen, beschikt over een portaal. De meesterlijk bewerkte gotische vestibule laat een groot aantal figuren zien: apostelen, heiligen, bisschoppen.
 
Het schip, evenals de zijbeuken in de 16de eeuw vernieuwd,  

gaat over in een breed koor met straalkapellen. De elegante wenteltrap in een nauw torentje voert naar de gewelven van het schip. Op de galerij een heel mooie orgelkast met houten beelden uit de 17de eeuw. De opgegraven restanten van de bij de kerk behorende kruisgang zijn gerestaureerd.

Chapelle des Jacobins
 

Het prachtige gotische venster (15de eeuw) beheerst de gehele oostelijke zijde en is een juweel van spitsboog architectuur in het zuidwesten.

Musea
 

In het archeologisch museum, direct naast de Arc de Germanicus, bevinden zich overblijfselen van het middeleeuwse
Mediolanum Santonum:
zuilen, kapitelen, reliëfs, torso's. Het
Musée Dupuy-Mestreau
ligt in het Hôtel Monconseil (18de eeuw); de façade naar de rivier toe is versierd met een mooie, smeedijzeren balustrade. Plafonds en betimmeringen uit de kastelen van Romegoux en Tonnay-Charente werden zo goed mogelijk hier weer aangebracht. Het huis bevat verzamelingen betreffende de regionale geschiedenis: rustieke meubelen, kostuums en mutsen uit de Saintonge, keramiek, o.a. borden van Bernard Palissy, 16de eeuw, die het geheim van het email van Saintes achterhaalde. In het
Musée des Beaux Arts,  

in het voormalige Hôtel du Présidial (17de eeuw), zijn schilderijen te zien, o.a. een prachtige Allégorie de la terre, die aan de 'Fluwelen' Bruegel wordt toegeschreven, en keramiek uit de Saintonge. In het
Musée éducatif de préhistoire
wordt de prehistorie uitgelegd aan de hand van tabellen en afbeeldingen van werktuigen.

Omgeving
 
Le Douhet, 12 km ten noorden van Saintes:
het kasteel- tot de Revolutie de residentie van de bisschoppen van Saintes - dateert uit het eind van de 17de, begin 18de eeuw. Het elegante gebouw, met eenvoudige gevels, ligt in een mooi park, waar de bassins nog steeds door een Romeins aquaduct bevoorraad worden.

Romaanse kerken
 
De Saintonge is rijk aan romaanse gebouwen. Als doorgangsgebied op de weg naar Compostela beschikt zij over honderden witte, stenen kerkjes met een eenvoudige plattegrond: een schip, een rond of veelhoekig koor en een met bogen versierde façade. De exuberantie en virtuositeit van de romaanse kunstenaar komen tot uitdrukking in de bogen van de unieke portalen, die door blinde nissen geflankeerd worden.

Corme Royal
, 10 km ten oosten van Saintes:  
de voormalige abdij, aan het eind van de 12de eeuw gebouwd door een abdis uit Saintes, heeft een opmerkelijke façade van twee verdiepingen met een overvloed aan ornamenten.

Retaud, 12 km ten zuiden van Saintes:  
de kerk uit de 12de eeuw is beroemd vanwege haar apsis, die door zuilen (in de functie van steunberen) in acht velden is verdeeld; talrijke sculpturen, o.a. grotesken op de modillons - kleine consoles onder een gootlijst.

Rioux, 15 km ten zuiden van Saintes:  
de kerk, precies zo gebouwd als die in Retaud en eveneens uit de 12de eeuw daterend, is rijk voorzien van sculptuur, met name op de acht velden van de apsis. Aan de façade een madonna met het kind Jezus in mandorla - amandelvormig aureool om de hele gestalte van een beeld, gewoonlijk van Maria of Christus - , omgeven door fraai gebeeldhouwde bogen.

Ecoyeux, 14 km ten noorden van Saintes:  
het godshuis in dit dorp is een prachtig voorbeeld van een versterkte kerk uit de 12de eeuw; bij dit gebouw wordt de façade op de hoeken geflankeerd door twee wachttorens.

Office de Tourisme
:
 
Villa Musso - 62 Cours National  - 
BP. 96 , tél. 05.46.74.23.82, télécopie : 05.46.92.17.01
BP 96  -  Charente-Maritime (17) - Poitou - Charentes  -  Email : saintongetour@wanadoo.fr 

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets