TOULON, is de hoofdstad van het Departement Var.  De Romeinen begrepen als eersten de gunstige kustligging van deze plaats. Zij stationeerden hier hun vloot en vestigden er bovendien purperververijen. De Romeinse naam voor Toulon was vermoedelijk Telo Martius,
Naar overzicht  regio Côte d'Azur. 
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
  
  

Luchtfoto van ToulonTussen 718 en 1197 werd Toulon diverse malen door de Saracenen geplunderd. In de middeleeuwen behoorde de stad aan de burggraven van Marseille, die haar vervolgens aan Karel van Anjou afstonden. In 1481 viel Toulon met de gehele Provence in handen van de Franse kroon. De middeleeuwse stadsmuur moet zich tot in zee hebben uitgestrekt.
Later werden deze wallen in straten veranderd.
Lodewijk XII was de eerste die een echte haven liet aanleggen, waarbij de Grosse Tour de la Mitre (1514) de haveningang bewaakte. Toch was het verdedigingssysteem tijdens de strijd tegen Karel V (1524) gebrekkig. Onder Hendrik IV (circa 1600) bouwde de gouverneur van de Provence, de hertog van Eperton, versterkte havendammen.
 
De 30 m brede toegang tot de Darse Vieille  

kon dooreen ketting worden afgesloten. In de beschutting van de met bolwerken versterkte stadsmuur lagen een arsenaal en een scheepswerf. De haven werd nogmaals vergroot onder Lodewijk XIV, die over een eigen oorlogsvloot beschikte, en onder toezicht van kardinaal Richelieu werden werven voor de bouw en reparatie van oorlogsschepen gebouwd.
De toenemende betekenis van Toulon
als havenstad bracht andermaal een vergroting met zich mee, nu naar ontwerp van Vauban. Nu kon Toulon zelfs standhouden gedurende een dubbele belegering, vanaf het land en het water, tijdens de Spaanse Successieoorlog (1707). In de loop van de 18de en 19de eeuw werd de stadsmuur verder versterkt (1760) en tot Cap Le Mourillon doorgetrokken, waar het machtige Fort La Malgue werd gebouwd. Andere forten, droogdokken en havenbekkens volgden. Tegenwoordig is Toulon een van de belangrijkste oorlogshavens van Frankrijk.
 
Monumentale toegangspoortArsenal Maritime 

langs de Darse de Castigneau en de Darse Neuve.
De monumentale ingangspoort werd in 1738 door Maucord in antiek-Griekse stijl gebouwd. Een klokkentoren met smeedijzeren campanile steekt boven het complex uit.

Grosse Tour de la Mitre,
 

Cap Le Mourillon.
De door een brede gracht omgeven toren werd in 1514 door de Italiaanse architect J.A. de la Porta gebouwd. Binnen een klein Marinemuseum.

Hôpital Civil,
 

achter Jardin Alexandre Ier. De beelden van de stichters zijn op de façade van de kleine hospitaalkapel te zien (1678).

Saint-François-de-Paule,
 

Place L. Blanc.
Deze kleine kerk werd tussen 1744 en 1749 in barokstijl opgetrokken. Na de verwoesting in 1944 vond restauratie plaats. Binnen staan een 17de- eeuws altaar en een houten borstbeeld van de H. Cyprius uit de 18de eeuw.

Sainte-Marie-Majeure,
 

Place de la Cathédrale.
De in de 12de en 13de eeuw gebouwde Romaanse kathedraal vormt door de vergroting in de 17de eeuw geen stijleenheid. Het drie traveeën diepe schip met kruisribgewelf heeft zijschepen met tongewelven en een middeleeuws aandoend koor. Tot de rijke inventaris behoren o.a. een barokke Madonna in de Stralenkrans (1682), een reliëf van Verdiguier met de Graflegging van Maria, de Verheerlijking van de Eucharistie van J.B. van Loo en de Verkondiging van P. Puget (1650).

Placc d'Armes,
N.  

van de Porte Principal.
Colbert liet dit rechthoekige plein (180 x 90 m) in 1683 in eigentijdse stijl aanleggen. De poort (Z.) is uit 1689.

Place Puget,
0.  

van de Place d'Armes.
Op het plein staat de grote Fontaine de Trois Dauphins uit 1782, een gezamenlijk werk van de architect Toscat en de beeldhouwer Chastel.

Musée-Bibliothèque,
 

Boulevard du Général Leclerc. Het Musée d'Histoire naturelle en het Musée d'Art et d'Archéologie zijn ondergebracht in een renaissancehuis. Men vindt er Egyptische en laat-Romeinse sculptuur, munten en Keltisch-Ligurische voorwerpen. In de schilderijenafdeling bevindt zich werk van Italiaanse, Nederlandse (16de, 17de eeuw), Franse (17de, 18de eeuw) en moderne kunstenaars.

Musée Naval,
 

Quai de Stalingrad. Een serie reconstructies van beroemde schepen en schilderijen van Franse marineschilders geeft een inzichtelijk beeld van de oorlogsscheepvaart.

Musée de Vieux Toulon,
 

Cours Lafayette.
In de vroegere bisschoppelijke residentie zijn geschriften over de stadsgeschiedenis, een bibliotheek en een Toulon, Place d'Armes, poort, detail verzameling folkloristische voorwerpen ondergebracht.

Andere bezienswaardigheden
.  

Lokale kunstenaars decoreerden de façade van het in 1862 opgerichte Grand Théâter (Place V. Hugo). In de fraai aangelegde Jardin Alexandre Ier (Place G. Péri) staan diverse borstbeelden van plaatselijke beroemdheden. Bij de Porte d'ltalie bevinden zich resten van de stadsmuur van Hendrik IV.Omgeving 

Notre-Dame-du-Mai,
19 km Z..
Naast de ruïnes van een wachttoren werd in 1625 een kapel gebouwd, die een bezienswaardige verzameling ex-voto's bezit.
Le Revest-les-Eaux,
8 km N..
De kartuizermonniken van Montrieux bouwden aan de voet van de Mont Caume de kerk Saint-Christophol (1674-1679). Een 17de-eeuws slot wordt door elegante hoektorentjes geflankeerd. De vierkante wacht- en klokkentoren is middeleeuws. Het Cháteau de Dardennes is niet te bezichtigen. Het werd op de grondvesten van een oude Keltisch-Ligurische toren gebouwd.

Seyne-sur-Mer,
7 km Z..  

Het vroegere vissersdorp La Sagno is thans een industriecentrum voor moderne scheepsbouw. Vanaf 1580 ressorteerde de plaats onder de abdij van Saint-Victor in Marseille. In 1614 kreeg zij een eigen parochie en in 1657 gemeentelijk zelfbestuur. Nadien werd begonnen met de bouw van een eigen kerk, de Notre-Dame-du-Bon-Voyage (1674). In het Musée Municipal de la Mer bevinden zich voorbeelden van de mediterrane onderwaterflora en -fauna.
Six-Fours-les-Plages,
11 km Z.W..
Aan de rand van de plaats, richting Toulon, staat het oude klooster Saint-Pierre (9de eeuw).  De plaatselijke kerk is van Provencaals-Romaanse snit. De tweede, gotische, bouwfase begon in de 17de eeuw. In het Romaanse koor staat een 16de-eeuwse Madonna, toegeschreven aan Jean de Troyes. Het hoogaltaar van Guillaume Grève (17de eeuw) geeft de Aanstelling van Petrus door Christus weer. Er bevinden zich nog enkele 15de- en 16de-eeuwse altaarstukken in de kerk. Ten noorden van de oude stadskern staat de Chapelle Notre-Dame-de-Pépiole, een drieschepig rustiek bouwwerk uit de 1Ode of 11 de eeuw.

Valette-du-Var, 
2 km N..  

Het vroegere Vallis Laeta is nu een belangrijke voorstad van Toulon. Het gotische schip (16de eeuw) van de kerk heeft fraaie ramen (16de eeuw) en een schilderij van Guillaume Grève. Het koor is 12de-eeuws en werd in de 14de en 15de eeuw van mezekouwen voorzien. Het halfreliëf boven het portaal, toegeschreven aan P. Puget, stelt Johannes, de Apocalyps schrijvend voor.
Office de Tourisme:

Place Raimu , tél. 04.94.18.53.00, télécopie : 04.94.18.53.09 - Ville fleurie 3 fleurs.


Departement Var   
Met de steden: T
oulon, St Tropez, Fréjus, Hyères, St Raphaël, Verdon.
Comité Départemental du Tourisme:  1, boulevard Foch  -  BP 99  -  83003   DRAGUIGNAN Cedex  -  Tel: 33 (0) 4 94 50 55 50   -  Fax: 33 (0) 4 94 50 55 51   /  Internet:
Provenceweb.fr/e/var.htm  |  Var  /  E-mail: info@cdtvar.com

Informatie 

Le Var, Tourist map, Eng is een prima kaartje van dit departement. Met toeristische gegevens: "Every worldly pleasure is in The Var". Onder het kopje "All about the Var Region" vindt u vijf brochures aangegeven over de Var: Le Var Les hôtels classés; Le Var en fête, Le Var en hìver, Le Var Les Campings en Le Var hébergements et séjours à thème. 
Le Centre Var, La Provence Médiévale, Eng.  geeft info voor twaalf steden/dorpen in het centrum van het departement Var.
*  In Le Var its 8 Touristic areas, Eng. staat een kaartje met de 8 gebieden waarin de Var verdeeld is. Voor de 8 gebieden vindt u verdere info: what to see; what to visit; what to know; what to taste; what to do en local markets.
*  De folder Route Historique des Hauts Lieux de Provence  is interessant door het feit dat er rondritten aangegeven zijn op het kaartje!
*  Heet gedetailleerd is het kaartje Le Var Touristique.

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets