NOORDELIJKE CYCLADEN
Naar overzicht Cycladen. Naar startpagina Gr.. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie! 

Ándros Délos, kern van de Archipel Míkonos
Síros Tínos  

Hoofdstad Chora op Andros, Noordelijke CycladenANDROS
Oppervlakte 373 km2 - Afstand van Piraeus 89 zeemijl- van Rajina 36 zeemijl
Andros, het meest noordelijke Cycladen eiland en het op een na grootste, is ook een van de mooiste eilanden. Het landschap, dat niet typisch Cykladisch aandoet, wordt beheerst door een steil bergmassief, doorsneden door ravijnen en beken en door drie groene valleien, dicht beplant met olijven, vijgen, citrusvruchten en druiven.
De bergen lopen uit op steile afgronden of rotsachtige kapen terwijl de valleien in prachtige zandstranden overgaan.

Aan de zuidoostkant van het eiland ligt het hoofdstadje Andros (of Chora)  
dat ook de tweede haven van het eiland is. Een prachtig stadje met naast neoklassieke herenhuizen, kleine Cycladistische huizen, smalle steile steegjes en poortjes, mooie kerken en twee schilderachtige pleinen in het centrum die het geheel een indrukwekkend liefelijke allure geven.

Het vandaag de dag tot ruďnes vervallen Kastro  
(Kasteel) met binnen de muren de Panajia tis Palatianis Kerk is een van de belangrijkste monumenten van Chora. Er is een Archeologisch Museum (met vondsten uit de Geometrische, Klassieke, Hellenistische, Romeinse en Byzantijnse periodes), het Museum voor Moderne Kunst (met werken van de bekende beeldhouwer Michalis Tombros), alsmede een Zeevaart Museum (met een rijke collectie aan scheeps modellen en navigatie instrumenten). Op Andros, het vaderland van veel zeelieden, worden elk jaar diverse interessante culturele evenementen georganiseerd.

In Gavrio, de belangrijkste haven van het eiland  
aan de westkant van Andros, staat de imposante burcht Ajos Teros.

Er zijn nog veel andere bezienswaardigheden op het eiland zoals de  
** Taxiarchi Kerk
in Messaria,
** het Zoögocho pigis Klooster in Batsi,
het monnikenklooster Ajos Nikolaos en de
** Sariza
bronnen in Apiekia,
** het Panachrantoe Klooster in Fallika,
** het Apano Kastro ten noorden van het dorp Kochylos.

Bijzondere aandacht verdienen  
ook de ruďnes van de oude stad bij Palaiopoli alsmede Zagora ten zuiden van Palaiopoli waar een van de belangrijkste Geometrische nederzettingen van Griekenland werd gevonden.
Mooie stranden zijn:  o.m. die van Nimborio, Paraporti, bij de baai van Korthio, bij Batsi, Gavrio en Vitali.

Andros heeft een goede toeristische infrastructuur  
en voldoet makkelijk aan de eisen van de toenemende stroom toeristen die het verkiezen vanwege het buitengewone natuur­schoon, de prachtige dorpen, de historische monumenten, de betoverende stranden en de genees­krachtige bronnen.
Hoe het eiland te bereiken

Per veerboot. Vanuit Rafina. Inlichtingen: havenautoriteiten van Rafina.
Locale specialiteiten
Kaltsounia (gevulde koekjes), Amygdalota (snoepgoed van amandelen), Glyka Koetalioe (Vruchten ingemaakt in dikke suikerstroop). 

Haven van eiland Mikonos, Noordelijke Cycladen MÍKONOS   
Oppervlakte 85 km2- afstand van Piraeus 94 zeemijl.
Het wereldberoemde Mikonos
is een van de meest kosmopolitische Griekse eilanden en trekt terecht een groot aantal toeristen van over de hele wereld met onder hen veel artiesten en intelektuelen. De hoge bergen die we op de meeste Cycladen zien, maken hier plaats voor lage rotsachtige heuvels die samen met de betoverende stranden kenmerkend zijn voor het landschap van Mykonos.
Chora
,  
de schilderachtige haven waar de visserbootjes en de luxe jachten harmonisch naast elkaar liggen, ziet er anders uit dan de meeste stadjes van de Egeďsche Zee die amfitheatrisch gewijs tegen de hellingen zijn gebouwd, terwijl Chora zich vlak uitstrekt en een onverbrekelijk esthetisch geheel vormt met de omgevende natuur.
Helderwitte kubieke huizen met stenen zitbanken,  
houten blinden en deuren en fel gekleurde balkons, kleine maar prachtige kerken, schilderachtige tavernaatjes en winkeltjes met folkloristische artikelen en kunstvoorwerpen sieren de witgekalkte straatjes waardoor men de indruk krijgt op een binnenhof te zijn.
Op de kleine verhoging bij Kastro  
bevindt zich het kerken complex van Paraportiani, een felwit ensemble van fantastische ruimtelijke plastiek, gevormd door de eeuwen en erkend als nationaal monument.
Bijzonder schilderachtig
en interassant zijn overigens ook de middeleeuwse huizen van Kastro die als het ware boven op de zee staan en aan hun westkant een wal vormen.

In het Archeologisch Museum van Chora  
zijn graf vondsten uit Rinia, beelden, aardewerk en idolen. In het Volkenkundig Museum kan men meubel collecties, iconen, beelden en traditionele muziekinstrumenten bezichtigen. Ook is er een heel interessant Scheepvaart Museum.

Grijsgroene rotsen
 
begroeid met cactusvijgen, velden vol wilde bloemen waar tussen witgekalkte boerenhuisjes staan en kapelletjes of windmolens kenmerken het binnenland van Mikonos.

In Ano Mera, het andere stadje  
van het eiland 8 km van Chora, is het Panajia Toerliani Klooster van belang door de waardevolle kerkgewaden, houtsnijwerken, priestergewaden en borduurwerken. Ook is er een karakteristieke klokkentoren en een marmeren bron in de hof.

Het veelbezochte Mikonos  
heeft alle kenmerken van een modern vakantieverblijf voor diegenen die van een intensief kosmopolitisch dag­en nachtleven houden. Er zijn echter ook rustige plekjes voor wie houdt van een kalmere vakantie. Fantastische gouden zandstranden zoals Ajos Stefanos, of Psaroe, Kalafatis, Platys Jalos, Ornos, Elia en Panormos verwelkomen elke zeeaanbidder.

Hoe het eiland te bereiken 
Per veerboot. Vanuit Piraeus. Inlichtingen: havenautoriteiten van Piraeus, tel.: 01­4226000. Vanuit Rafina. Inlichtingen: havenautoriteiten van Rafina, tel.: 0294-22300. Vanuit Athene. Inlichtingen: Olympic Airways Athene, tel.: 01­9666666. Vanuit Mikonos kan men ook naar Santorini, Iraklion (Kreta) en Rodos vliegen. Inlichtingen: Olympic Airways Mikonos, tel.: 0289-22490, Vliegveld, tel.: 22327.
Specialiteiten
 
Kopanisti (een pittige cottage kaas), Amygdalota (snoepgoed van amandelen), Soeada (een frisdrank van amandelen).

SIROS   
Oppervlakte 86 km2 - Afstand van Piraeus 83 zeemijl - Afstand van Rajina 62 zeemijl.
Syros, het bestuurlijke, commerciële en culture centrum
van de provincie Cycladen is een van de dichtstbevolkte eilanden van deze archipel. Het eiland, waarvan het noordelijke deel bij uitstek rots- en bergachtig is, onderscheidt zich door de variatie in het landschap: het vormt een afwisseling van heuvels, vlaktes, akkers en cultuurgewassen.
De kust wordt gevormd door kleine en grote baaien, kapen en twee grote golven in het westen bij Ermoepolis en in het oosten bij Finikas.

Het eiland werd al bewoond  
in het Neolithische tijdperk zoals is gebleken uit opgravingen. De opgravingen bij Kastri en Chalandriani brachten een prehistorische akropolis aan het licht alsmede een nederzetting, een dodenstad en vondsten uit de Proto-Cycladische tijd.

De "Notabele van de Cycladen", Ermoepolis,  
hoofdstad en haven van Syros, is ook de onbetwistbare hoofdstad van alle Cycladen. Het is amfitheatrisch opgebouwd met Neoklassieke gebouwen, oude herenhuizen maar ook helder witte huizen die afdalen tot aan de haven. Het centrum vertoont een bijzondere grootsheid met het Miaoeli Plein en de schilderachtige cafeetjes. Opvallend zijn hier het Stadhuis (van de architect Ziller), het borstbeeld van admiraal Miaoelis en het Gemeente Theater Apollonas: een miniatuur van de Scala di Milano.

Van de grootse kerken zijn de  
Metamorfosi,
de Kimisi, de Ajos Dimitrios, de Tries Iërarches en de Ajos Nikolaos kerk bijzonder interessant. In het Archeologisch Museum kan men belangwekkende vondsten bezichtigen terwijl de Gemeentelijke Bibliotheek interessante oudere en nieuwere geschriften bezit. Bijzonder pittoresk is de kapiteinswijk "Vaporia" met de Neoklassieke huizen in kleine nauwe straatjes.

Ano Syros met de wallen,
 
steegjes en bogen behoudt nog steeds een middeleeuwse sfeer. De oplopende weggetjes met de ontelbare treden geven dit stadsgedeelte de charme van een vergane tijd.

Op de top verheft zich de katholieke kathedraal Ajos Jiorjios,  
waarnaast het Centrum voor Geschiedkundige Studies is on­dergebracht. Meer naar beneden onderscheiden zich de twee kloos­ters van de jezuďeten en de kapucijners, terwijl het gemeentehuis zich in het centrum van de stad be­vindt. Daar is ook het Historisch Gemeentearchief gevestigd evenals het museum van de Griekse componist Markos Vam­vakaris, de meester van de Griekse volksmuziek. Tijdens de zomer worden er in Ano Syros gewoonlijk evenementen met een folkloristisch karakter georganiseerd.

Aan de noordoostkant van het eiland ligt Chalandriani,  
en de Kastri heuvel met belangijke prehistorische overblijfselen. De moeilijk toegankelijke noordwest kust van het eiland bij Grammata is heel interessant vanwege de Romeinse en Byzantijnse inscripties in de rotsen. Ook heeft men er een schitterend uitzicht.

Aan de zuid en de westkant van het eiland,  
die het dichtstbevolkt zijn, liggen de belangrijkste stranden zoals de Galissas -een van de grootste en mooiste zomerverblijven met een groot zandstrand - en Poseidoni (of Delagratia) , een kustgebied met het fraaie strand Agkathopon en de schitterende Neoklassieke huizen. Voorts vinden we hier het schilderachtige strand bij Vari, de baai van Foinika, Kini en Megas Jalos.

Mooie badstranden zijn  
er ook in Kymata, Ajos Nikolaos, Er­moepolis, Abela, Delfini en Achladi.
Het eiland heeft een goede infrastructuur en is dankzij de mooie natuur, de interessante monumenten en de prima voorzieningen (in vergelijking met andere meer afgelegen eilanden) erg geschikt om er vakantie te houden.

Hoe het eiland te bereiken
 
Per veerboot. Vanuit Piraeus. Inlichtingen: havenautoriteiten van Piraeus, tel. : 01­4226000.  Vanuit Rafina. haven autoriteiten van Rafina, tel. : 0294-22300. Per vliegtuig.  Vanuit Athene. Inlichtingen: Olympic Airways, tel.: 01-9666666.  

TINOS  
Oppervlakte 195 km2 - Afstand van Piraeus 86 zeemijl - Afstand van Rajina 64 zeemijl.
Vlakbij het zuidelijkste punt van Andros ligt Tinos,
het eiland van de Heilige Maagd Maria waar elke augustus duizenden bedevaartgangers komen om te bidden of wijgeschenken aan te bieden.

Vooral rond 15 augustus  
wordt het eiland letterlijk overspoeld door gelovigen die de Heilige Maagd Kerk in Tinos willen bezoeken. De godsdienstige processies worden afgewisseld door een marktfestijn in de omliggende straatjes.

Over de hele lengte van het eiland loopt een bergketen die de Tsiknia  
- de woonplaats van de god der winden Aeolus - als hoogste berg heeft. Op de lagere hellingen lijken de afscheidingsmuurtjes van de verschillende akkertjes op de kleine torens van een oud kasteel. En de kust is hier en daar erg steil maar op andere plaatsen liefelijk schilderachtig met zand- of kiezelbaaitjes. Tot de meest karakteristieke kenmerken van het eiland behoren de bekende duiventillen (die zich van gewoon duivenverblijf ontwikkeld hebben tot echte kunstwerken) en de stenen bronnen die de dorpen opsieren.

In Tinos, de hoofdstad en haven van het eiland,  
woont het grootste deel van de bevolking. Een brede geplaveide straat leidt van de haven naar de lage heuvel waarop de indrukwekkende Heilige Maagd Kerk staat. Gebouwd uit Parisch en Tinisch marmer op de plaats waar het wonderdoend icoon werd gevonden, domineert deze de hele stad. Naast de kerk staat de Galerij van Tinische en Nieuwgriekse Schilders met een heel interessante collectie.

Hier vlakbij staat ook het Archeologisch Museum Tinos.  
Het museum herbergt de vondsten uit de tempels van Poseidon en Amfitriti - die zich bij het zandstrand van Kionia bevinden - alsmede de vondsten uit de Geometrische graven van Exo Meria. In Xobourgo kan men de resten van het middeleeuwse kasteel bezichtigen, alsmede de Thesmoforeio van Demeter en Persephone.
In de binnenlanden van het eiland  
waar heel weinig toerisme komt heerst in de ongeveer 45 dorpen nog een traditionele sfeer door on­der meer de unieke plaatselijke architectuur. Heel apart zijn de wat grotere dorpen Falatado, Steni en Pyrgos met het huis en het museum van de beeldhouwer Chalepas, het huis van de schilder Lytras en de ateliers voor marmerbewerking.

Veel van de kloosters zijn op betoverende plekjes  
gebouwd zoals onder meer het vermeldingswaardige Kyria tin angelon in Kechrovoeni dat op een middeleeuws Tinisch dorpje lijkt. Er zijn veel fijne stranden om te zwemmen zoals ondermeer Ajos Fokas vlakbij de hoofdstad, Kionia, Porto, de Panormo baai en Kolymbithra, Ajos Sostis, Pachia Ammos e.a. Het "maanlandschap" Volax met zijn vreemd gevormde stemblokken wordt beschouwd als een verschijnsel dat voor de hele wereld uniek is. De schoonheid van Tinos raakt steeds bekender en de toeristische infrastructuur ontwikkelt zich niet alleen in de hoofdstad, maar ook steeds meer op de rest van het eiland.

Hoe het eiland te bereiken
 
Per veerboot. Vanuit Piraeus. Inlichtingen: havenautoriteiten van Piraeus, tel.: 01­422600. Vanuit Rafina. Inlichtingen: havenautoriteiten van Rafina, tel.: 0294-22300. Er bestaat een dagelijkse verbinding tussen Tinos en Dilos.

** Uw accommodatie in Griekenland kunt U goed boeken via  Hotels/Appart./Griekenland. Er zijn meer dan 4000  hotels/appartementen online boekbaar.
** Uw accommodatie op een van de Griekse eilanden kunt U goed boeken via Hotels/Griekse/Eilanden. Er zijn 1535  hotels/appartementen online boekbaar. 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets