AGRIGENTO, Agrigento (Gr. Akragas, L. Agrigentum), U kunt een bezoek brengen aan de Vallei der Tempels. Daarna is een bezoek aan Agrigento zelf zeker aan te bevelen; regio SiciliŽ.  Naar alfabetische stedenlijst.  Naar uw accommodatie!

    

Agrigento, Tempel van ConcordiaWerd kort na 600 v. Chr. gesticht door bewoners van de stad Gela,
een kolonie van de Dorische bewoners van Rhodos. In de 6e eeuw regeerde de beruchte tiran Phalaris. Onder de tiran Theron maakt de stad een grote bloei door. Na de dood van Theron werd het een democratisch bestuurde stad. Na Syracuse was het de belangrijkste stad van SiciliŽ. In 400 werd de stad door de Carthagers verwoest. De stad is weer opgebouwd onder Timoleon.
In 261 v. C. viel de stad in handen van de Romeinen.
Arabieren hebben de stad in de 9e eeuw verwoest en elders een nieuwe stad gebouwd. Het waren de Noormannen die op de oude akropolis de huidige stad bouwden. Deze strekte zich uit tot de 2 km zuidelijker gelegen "vallei der tempels". In de 6e eeuw werd dit stadsgebied al omgeven door een muur met negen poorten en bastions. Resten zijn er van bewaard. Dit zuidelijke deel was het religieuze gedeelte. U bereikt de vallei via een bochtige weg, de zg. "passegiata archeologica".  

De tempel van Hercules,
is de oudste. Van de oorspronkelijke 38 zuilen heeft men er weer 8 opgericht. In de cella, ommuurd hoofdvertrek van de tempel, stond het beeld van Heracles. De plaats van het voetstuk is nog te zien. Van het terras kijkend langs de stadsmuur ziet men  Porta Aurea, de antieke hoofdpoort. Nu komt het verkeer er door naar binnen. Zie ook de  plattegronden.

De tempel van Concordia

Is, naar een Latijnse inscriptie, in de 6e eeuw n. C. veranderd in een christelijke kerk. De symmetrie en de goudgele kleur vallen op. Vanuit de cella kan men met wenteltrappen naar de architraven, rechthoekige stenen dekplaten die de zuilen verbinden.

De tempel van de olympische Zeus
Zeus is de vader en opperste der goden, heerser over de wereld met de 'Bundel bliksemen als teken van zijn macht. De tempel behoorde tot de grootste bouwwerken van de Dorische architectuur. Vůůr en achter heeft de tempel een galerij van zeven, opzij van veertien zuilen. Tussen de zuilen waren gigantische Atlanten (dragende mannen figuren) geplaatst. Een aardbeving heeft de tempel verwoest. Bij de Dioscuren, de tweelingzonen Castor en Pollux, tempel staan nog vier Dorische zuilen.Museo Nazionale Archeologico
Is bereikbaar via de kloosterhof van de San Nicolas. Er is een collectie grote vazen met geschilderde mythologische taferelen. Ook is er een maquette van de plattegrond van de tempel van Zeus. Verder zijn er een gereconstrueerde Atlant of telamon en Atlantkoppen.
Schuin er tegenover kan men via een laan naar de Grieks - Romeinse wijk. Er zijn te zien: waterbakken, zuilen, trappen, putten, waterleidingbuizen en mozaÔekvloeren.

De middeleeuwse stad Agrigento
Ligt hoog op twee heuvelruggen. U kunt de wandeling beginnen op Piazza Marconi bij het station. Het postkantoor vindt u aan Piazza Vittorio Emanuele. De Via Athenea is een drukke hoofdstraat. Aan ťťn kant hiervan lopen de straatjes steil omhoog. De Dom dateert uit de 11e eeuw maar is diverse keren verbouwd en vergroot. De aardbeving van 1966 heeft veel schade veroorzaakt. 

Ufficio Informazioni Turistiche.

Via Cesare Battisti, 5 I  - 92100 Agrigento It..  Tel.en fax: 0039 0922 204 54  -  Azienda A. S. e Turismo. Via Empedocle, 73 -  92100 Agrigento It.  Tel.: +39.0922.20391 - Fax: +38.0922.20246.  -  E-mail: aastagrigento@oasi.net   -  ** SiciliŽ  -  Geschiedenis en info over SiciliŽ

**
Uw accommodatie in Agrigento kunt U goed boeken via Hotels/Agrigento
Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets


** Hoe maak ik een printversie van de pagina"?