ALBEROBELLO. Dit stadje in ApuliŽ (Puglia), prov. Bari, ligt 45 km van Taranto. Het bewoners aantal is ca. 9000. Het ligt in de Zona Trulli. Er staan ca. 2000 van deze witte huisjes die karakteristiek zijn voor deze streek. Ze staan vooral in de wijken Monti en Aia Piecola. De kerk Santo Antonio is ook in de vorm van een trullo gebouwd.  Naar regio ApuliŽ / Puglia. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!
Trulli  -  Primitieve nederzetting  -  Grotten van Castellana  -  Karstverschijnselen  -  VVV van Alberobello  -  Uw accommodatie in Alberobello en Castellana
 
    
De trulloís komen vooral voor in het landschap Le Murge, een kalksteenplateau in de provincie Bari,
zijn ronde gebouwen met kegelvormige daken. Deze zijn gemaakt van kalkplaten die zonder mortel aan elkaar zijn gevoegd. Op de top van de kegel is een sluitsteen geplaatst. De kleur wit of zwart ervan kan een teken van vreugde of rouw zijn in het betreffende huis. Het dak wordt vaak bekroond met een kruis, een granaatappel of een ander versierend element. De eerste trullo die men ziet kan een gereedschappenschuur zijn. Arbeiders van de wijngaarden kunnen daar hun gereedschap in opgeborgen hebben. Al spoedig ziet men hele groepen van deze woningen. De meeste zijn rond maar belangrijkere zijn rechthoekig. Het kegeldak  hebben ze behouden. Een trullo kan als een kamer beginnen, wordt het gezin groter dan kan er een tweede aan toegevoegd worden. Zo kunnen er wel tot vijf of zes aaneengeschakeld zijn. De trullo sovrano heeft twee verdiepingen. De muren zijn soms vijf voet dik en de ramen zogroot als een stuk schrijfpapier. De muren zijn wit of roze geschilderd. Er valt weinig licht door. Binnen is er het ronde hoofdvertrek en in de wanden zijn vier bogen uitgespaard die toegang geven tot de overige vertrekken zoals keuken en slaapkamers en de uitgang naar buiten. Alleen de grote trulloís hebben aparte slaapkamers. Andere  hebben alkoofbedden. 

Primitieve nederzetting  
Verderop in de Valle d'Itria is het hele landschap bezaaid met trulli.
Van eenvoudige, oude exemplaren, die vaak verlaten in het landschap staan, tot de hedendaagse variant, want de traditie blijkt ook in nieuwbouw voort te leven.
Om de trulli-ervaring compleet te maken staat er een bezoek aan het nabijgelegen Alberobello op het programma.
Vanaf de Piazza del Popolo ontvouwt zich een onwerkelijk uitzicht over de wijken Monti en Aia Piccola. Maar liefst 1400 puntdaken verheffen zich langs de flank van de tegenovergelegen heuvel, veel zijn beschilderd met grote symbolische tekens. Deze versieringen versterken nog eens het gevoel dat je hier niet in het moderne ItaliŽ bent, maar in een primitieve nederzetting, ergens aan de overkant van de Middellandse Zee. Maar bij het betreden van de steile autovrije straatjes in de wijk, is deze illusie gauw vervlogen. In bijna ieder huisje worden dingen te koop aangeboden - souvenirs (uiteraard miniatuurtrulli), of lokale producten, zoals wijn of olijfolie, de twee belangrijkste landbouwproducten van Puglia.

Behalve Alberobello, zijn ook de stadjes in de omgeving,
zoals Ostuni, Martina Franca en Locorotondo, de moeite van een bezoek waard. Met in de oude centra, smalle straatjes met spierwitte huisjes, vaak gelegen op een rots.

Overnachten
CASTELLANA     
Het was al lang bekend dat er rond Castellana onderaardse grotten waren. Pas in 1938 vond het eerste officiŽle grotonderzoek plaats. Men daalde met een touwladder 60 m diep af. Enkel dagen later werden de eerste 500 m in kaart gebracht. Nu is een gangenstelsel van ca. 3 km voor de bezoekers begaanbaar gemaakt. Via een aangelegde trap komen we in de eerste hal, 

de  Grave. Hier begint de onderaardse excursie. Het is een natuurlijk "Pantheon", door daglicht verlicht. Direct daarna komen we in,

Grotta Nera (Zwarte Grot). Maakt een donkere indruk. Is gedeeltelijk door kleine paddestoelen bedekt. De sporen ervan zijn door luchtstromingen naar binnen gekomen. Hier op volgt,

Cavernone dei Monumenti (Hal van de monumenten).Is 40 m hoog. Stalagmieten (stalagmos=druppeling), kalkkegels met de punt omhoog, stijgen op. 

Corridoio dell'Angelo (Gang van de Engelen). Aan het begin direct een licht okerkleurige stalactiet (stalactos=wat druppel voor druppel valt). een kalkkegel die aan het gewelf hangt. Lijkt op een doorzichtige dameskous.   
Cattedrale (Kathedraal). Is een grote vierkante ruimte.

Pasaggio del Presepio (Gang van de Kribbe). Met een kleine zij nis waarin zich een kleine witte stalagmiet bevindt, de Madonnina delle grotte. 

Corridoio del Serpente (Gang van de Slangen).Een merkwaardige gesteente vorming komend uit een natuurlijke uitholling in de wand. Links van ons een ruimte, Piccolo paradiso (Kleine Paradijs) en dan komen we in,

Caverna dell'altare (Hal van het Altaar). Sierlijke hoge zuilen als waskaarsen verheffen zich hier. Via enige treden komen we in een lager gelegen natuurlijke gang en dan bereiken we, 

Grotta del Precipizio
(afgrond). Van hieruit kan men naar de uitgang terugkeren als men "Passagio del ritorno" volgt. Men kan ook de weg vervolgen naar, 

Grotte Nuove
(Nieuwe Grot). Een natuurlijke kloof van ongeveer een halve km. de Corridoio del Deserto (verlatenheid, woestijn). 

Aan het eind van deze onderaardse wandelgang verandert het zicht.
De gesteente vormingen nemen   onwerkelijke vormen aan: Duomo di Milano, Caverna della torre di Pisa, Laghetto dei cristalli en Sala rossa. Via een nauwe gang, tussen sierlijke stalactieten komt men in de ruimte met zware albasten gordijnen. Links een baldakijn. Door een witte albasten deur komen we van de Cupola di Caverna in.

Grotta Bianca en dan in Sala del tesoro een schatkamer met een schrijn met fonkelende Juwelen. 
Aanbevolen. Het boek Alberobello e Castellana, een uitgave van  Agrusti.Karst verschijnselen     
Afbrekende werking van grondwater komt vooral tot uiting in goed oplosbare gesteenten zoals kalksteen. dolomiet, gips en kalkrijke zandsteen en mergel. De oplosbaarheid neemt toe naarmate het water koolzuur of andere zuren bevat. In de natuur blijkt het koolzuurgehalte van het water de belangrijkste factor te zijn.

Waar dikke pakketten oplosbare gesteenten, meestal kalken en dolomieten,
aan oplossing door neerslag en grondwater bloot staan, vormt zich een speciaal reliŽf met typische terreinvormen en dikwijls geheel of gedeeltelijke ondergrondse afwatering. Dit soort gebieden noemt men karstgebieden (kars=steen,rots).

Grotten    en   grotsystemen     zijn    bekende    en    opvallende verschijnselen van onderaardse karst.
Ze zijn ontstaan door de oplossende werking van het karstwater. Grotten zijn geologisch gezien jonge en kortdurende verschijnselen. Tussen de vorming door oplossing en instorting van het dak verlopen meestal maar enkele miljoenen jaren. De grootte loopt sterk uiteen. Uitgebreide grotsystemen kunnen vele kilometers lang zijn.

De meeste afzettingen die zich in grotten vormen door uitkristallisatie bestaan uit calciet (CaC03).
Ze zijn afgezet uit kalkrijk, doorsijpelend water dat in de bodem met koolzuurgas is verrijkt. Bij doorsijpelen naar een grot waar de koolzuurgas spanning lager is ontwijkt het koolzuurgas en zet zich calciet of aragoniet (calciumcarbonaat met andere kristalvorm) af. CaC03+H20+CO2 6    Ca+2HC03.

De bekendste grotafzettingen zijn de stalactieten en stalagmieten.
Ze ontstaan alleen in goed geventileerde grotten waar het koolzuurgehalte laag is. Stalactieten bestaan uit buisjes of pegels van calciumcarbonaat die van de wanden en zoldering afhangen. Begonnen als ragfijne buisjes kunnen ze wel uitgroeien tot kegels met een doorsnede van een meter en meer. Ze ontstaan als de druppels sijpelwater vooral aan de buitenzijde koolzuurgas aan de lucht afgeven. Er ontstaat dan een dun neerslagringetje en dat groeit geleidelijk uit. Als een druppel kronkelend langs het plafond loopt, laat het een spoor achter. Volgende druppels volgen dit spoor en zetten opnieuw calciumcarbonaat af. Zo kunnen hele gordijnen of draperieŽn ontstaan. Die zijn eerst maar een druppel dik maar door erlangs vloeien water worden ze dikker.

Onder de van plafond en wanden van de grotten afhangende stalactieten vindt men op de grotbodem hun tegenhangers de stalagmieten.
Dit zijn vaak afgeronde heuvels en kegels van calciet die ontstaan zijn uit het water dat van de stalactieten naar beneden valt. Dit water bevat nog een lichte mate van koolzuurgas. Dit ontwijkt bij het uiteenspatten van de druppels. Ze kunnen enorme afmetingen, tot tientallen meters, in hoogte en breedte aannemen. Bij steeds groter worden van stalactieten en stalagmieten kunnen ze samen zuilen vormen.
(Naar Pannekoek, Algemene Geologie, 1973)  
Alberobello, vvv      Pro Loco, corso Vittorio Emanuele 15. Tel.: +39.080.721916. | Castellana Grotte  -  Pro Loco, vai Apulia 5. Tel.: +39.080496.5191

Regione Puglia 
Via Bozzi 45/C - 70121 Bari - It.| Tel. +39.080.540.1111. - Fax: +39.080.5404784.
APT della Prov. di Bari | Piazza Aldo Moro. 33/A - 70122 Bari - It. | Tel.: +39.080.524.2361 - Fax: +39.080.5242329. - Greatbuildings.Trulli Houses
** Een handige kaart is: Itinerari Bari e provincia

Uw accommodatie in Alberobello kunt U goed boeken via Hotels/Appart/Alberobello. Er zijn 14 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** Uw accommodatie in  Castellana kunt U goed boeken via Castellana-Grotte. 
Er zijn 2 hotels online boekbaar.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets