ANCONA, hoofdstad van de gelijknamige provincie, is gelegen aan de Adriatische Zee en amfitheatersgewijs gebouwd op een rotsachtig voorgebergte;  naar overzicht regio Marche. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

De stad ontleent hieraan haar naam:
het Griekse woord agkoon betekent kaap. Ancona heeft een belangrijke handels- en vissershaven.
Het Museo Nazionale della Marche, in het 16de-eeuwse Palazzo Feretti, omvat o.a. prehistorische en archeologische vondsten en fraaie Romeinse bronzen.
Het stedelijk museum Francesco Podesti, in het 13de-eeuwse Palazzo degli Anziani, herbergt een collectie Italiaanse meesters o.a. van Crivelli, Titiaan, Lorenzo Lotto  en  Andrea del Sarto.
Op de Colle Guasco staat de imposante dom San Ciriaco, gebouwd op de plaats waar een Venustempel stond. De stijl is Romaans-Byzantijns. Het in roze steen opgetrokken voorportaal is gotisch. De kapitelen die de marmeren zuilen in het interieur bekronen, zijn eveneens Romaans-Byzantijns. Ambo is uit de 12de eeuw.
Uit de Romeinse tijd dateert de triomfboog, in 115 n.C. opgericht voor Trajanus ter ere van de voltooiing van de havenwerken die de keizer hier liet aanleggen.

Opmerkelijke gebouwen zijn verder de Loggia dei Mercanti, 15de eeuw;
de beurs met Venetiaans-gotische faÁade van de Dalmatische kunstenaar Giorgio Orsini; het romaanse kerkje Santa Maria della Piazza, 10de eeuw; de San Francesco alle Scale, met een door Giorgio Orsini rijk versierd portaal; het 15de-eeuwse regeringspaleis, voltooid door Francesco di Giorgio, een leerling van Francesco Laurana.
Ancona werd in 390 v.C. gesticht vanuit Syracuse en werd door de keizers Caesar en Trajanus uitgebouwd tot vesting en vlootstation.

Omgeving
In de buurt van Ancona ligt Morro d'Alba, waar de schilder Enzo Cucchi  is geboren. Cucchi, die altijd heeft beweerd dat de ruige en onherbergzame landschappen in zijn schilderingen, waarboven zich steevast een koperen ploert bevindt, rechtstreeks geÔnspireerd zijn op zijn geboortestreek, is een van de hoofdpersonen uit de Transavanguardia. Deze beweging van 'wilde schilders' uit het begin van de jaren tachtig zette ItaliŽ nog een keer op de picturale kaart. De heuvels hier zijn bebouwd met akkerbouwproducten en wijn.
Gemeente: 1www.comune.ancona.it1  -  Toerisme in de regio Marche: www.le-marche.com/       1

** Uw accommodatie in Ancona kunt U goed boeken via Hotels/Ancona.  Er zijn 7 (14) hotels/appartementen online boekbaar. Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de best beoordeelde hotels in Ancona per thema gerangschikt.

** Uw accommodatie in  geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appart.ItaliŽ.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets