ASCOLI PICENO, de huidige stad is gelegen op de plaats van het antieke Asculum, dat in de 3de eeuw v.C. een Romeinse kolonie werd. In de 1ste eeuw v.C. plaatste de stad zich aan het hoofd van de Italische Liga tegen Rome.
Naar overzicht regio Le Marche.
 Naar Stedenlijst Italië.   Naar  Regiokaart Italië. Naar uw accommodatie!

    

In de 14de eeuw kwam zij onder het gezag van het geslacht Sforza, dat werd opgevolgd door andere vorsten en ten slotte door de Kerkelijke Staat.

Ascolino Piceno, Oiazza del PopoloDom S. Emidio
De kerk werd in de 12de eeuw gebouwd op de fundamenten van een vroegchristelijk bouwwerk en in de daaropvolgende eeuwen verschillende malen vergroot en veranderd. Het veelluik in de sacramentskapel stamt van Carlo Crivelli, 1473. In het midden is de Madonna afgebeeld, daarboven de Pietà, terzijde de heiligen en in het onderste vlak apostelen. Het koorgestoelte is van de hand van Francesco en Paolino di Giovanni d'Ascoli. Het baptisterium stamt uit de 12de eeuw, het doopvont is 13de-eeuws.

S. Francesco
Eeuwenlang heeft men aan deze kerk gebouwd. De eerste steen werd gelegd in 1258. De kerk was grotendeels voltooid in 1464 maar pas in 1521-1567 werden de gewelven aangebracht. De façade dateert uit de 17de eeuw. In het zijportaal staat een standbeeld van paus Julius  II, 1506.

Ascoli Piceno, SS. Vincenzo e AnastasioSS. Vincenzo e Anastasio

Aan deze kerk is gebouwd vanaf de 11de tot de l4de eeuw. De cassetteachtig ingedeelde façade was vroeger wellicht beschilderd. Het portaal ontstond in de l4de eeuw.

Palazzo Comunale

Dit paleis ontstond in 1683 toen het 12de-eeuwse Palazzo dell'Arringo en het 13de-eeuwse Pallaz­zo Comunale door één façade met een vijfbogige portiek verbonden werden. Thans is er de Pinacoteca Civica gehuisvest met onder meer werken van Titiaan, Stigmatisatie van de H. Franciscus, 1561, en Taddeo Zuccari, Kruisiging. Men bewaart er voorts de koormantel van paus Nicolaas IV, een Engels borduurwerk uit de tweede helft van de 13de eeuw.

Andere bezienswaardigheden
Het Palazzo dei Capitani del Popolo stamt uit de 13de eeuwen werd in de 16de eeuw verbouwd. Boven het monumentale portaal staat een standbeeld van Paulus III, toegeschreven aan Cola d'Amatrice. De stad is rijk aan Romeinse resten zoals de Porta Gemina.

** Uw accommodatie
in Ascoli Piceno kunt U goed boeken via Hotels/Ascoli-Piceno.  Er zijn 5 (17) hotels/appartementen online boekbaar. Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de best beoordeelde hotels per thema gerangschikt. 
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets