BOLOGNAprovincie Bologna telt een groot aantal historische monumenten en archeologische overblijfselen. Er zijn veel routes die langs deze, uit de prehistorie tot aan onze tijd stammende monumenten en overblijfselen leiden.
Naar regio Emilia-Romagna. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

Prehistorie en vroege geschiedenis  
Het gebied in en rondom Bologna was al vroeg bewoond, waarvan de in de grotten van Parco dei Gessi gevonden neolithische resten getuigen.
Tot de opmerkelijkste vondsten behoren die van de zogeheten Villanova-periode in Villanova di Castenaso, van de Etruskische dodenstad Marzabotto en die van de Etruskische en Gallische overblijfselen van Monte Bibele.
De meeste vondsten zijn in een aantal musea in de provincie te zien.
De stad Bologna zelf begon ooit als een Etruskisch dorp, Felsina geheten. In 189 v. Chr. vielen de Romeinen Felsina binnen en doopten de stad om in  Bononia. Langs de rand van de stad, in Forum Cornelli (het huidige Imola) en Claterna (het huidige Ozzano) vestigden de Romeinen kolonies.

In de provincie 
Hier zijn nog altijd verschillende belangrijke overblijfselen uit de Romeinse tijd  te zien en zelfs het verkavelingspatroon in dit gebied getuigt nog van de voormalige aanwezigheid van de Romeinen. De Via Emilia, die de streek doorsnijdt, is ook nu nog een van de hoofdverkeersaders en is een knap staaltje van Romeinse wegenbouw. De weg werd genoemd naar Marcus Aemilliun Lepidus, de Romeinse consul die verantwoordelijk was voor de bouw. Een andere aanwijzing voor de vaardigheden van de Romeinse architecten vormen de resten van het aquaduct dat water naar Bononia voerde. De stad ontwikkelde zich snel dankzij de strategische ligging waardoor ze ook nu nog een centrale positie inneemt binnen het verkeersnetwerk van ItaliŽ.

De vroegchristelijke tijd en de Middeleeuwen
Met de ineenstorting van het Romeinse rijk kwam Bologna in toenemende mate onder invloed van de zich uitbreidende christelijke beschaving. De bisdommen, die ontstonden uit de oude Romeinse landindelingen, hadden al gauw een eigen bestuursstelsel dat gebaseerd was op de vestiging van nederzettingen rond de eerste kerken en parochies. Veel gebouwen in de provincie vertonen nog sporen uit die vroege periode. In de 7e en 8e eeuw, toen het Longobardische koninkrijk en het Byzantijnse keizerrijk elkaar de suprematie over dit deel van ItaliŽ betwisten, was Bologna de belangrijkste noordelijke uitkijkpost van het Byzantijnse exarchaat van Ravenna. De rivieren de Reno en de Samoggia vormden de grens tussen de twee gebieden. De Apennijnen rond Bologna waren toentertijd een heus grensgebied en het toneel van ontelbare veldslagen en invallen.

De Longobarden 
Deze slaagden erin een aantal versterkte boerennederzettingen te stichten in de hogere regionen van de Apennijnen. Deze bevolking van boerensoldaten zwaaide de scepter over het door de Longobarden veroverde terrein. In veel plattelandsgemeenten zijn nog sporen te vinden van deze oude nederzettingen. Op sommige van deze versterkte boerderijen, die in het begin van de 14e eeuw zijn gebouwd, zijn nog steeds de door de steenhouwers uit Como gemaakte sierlijke decoraties vol symboliek te zien.
De betekenis van veel van deze motieven is verloren gegaan omdat de steenhouwers deze angstvallig voor zich hielden,  
maar ook nu nog kan de bezoeker worden geboeid door de mysterieuze en magische motieven. De architectuur van de streek met haar vroegchristelijke en middeleeuwse kerken en heiligdommen weet nog altijd de bezoeker te betoveren. In sommige gehuchten en dorpen kunnen nog de monumenten en overblijfselen bewonderd worden van werken die de beroemde Mathilda van Canossa tijdens haar lange regeerperiode heeft laten bouwen. Deze regeerperiode markeert de overgang van de barbaarse tijd naar die van de zelfbesturende stadstaten van de Middeleeuwen.

De stadstaten en de Renaissance
De universiteit van Bologna, de oudste van Europa, dateert uit de 11e eeuw. De universiteit vormde door de eeuwen heen een belangrijk economisch en cultureel centrum. Aan haar verreikende invloed dankt de stad haar kosmopolitisch karakter.
In deze periode breidde het gezag van Bolognaís stadstaat zich uit tot het er direct achter gelegen achterland. De poging van het zelfbesturende orgaan van de stad om het omringende land politiek te verenigen stuitten echter op een voortdurende tegenwerking van de rijke en machtige families uit de stad. Dit leidde in de 14e en 15e eeuw tot de heerschappij van de signoria van de families Pepoli en Bentivoglio, die door de pauzen en keizers werden gesteund.
De indrukwekkende residenties van de families Pepoli en Bentivoglio kunnen tegenwoordig nog worden bewonderd.  
In de 16e en 17e eeuw werd er druk gebouwd. Een groot deel van de zuilengangen, die zo kenmerkend zijn voor Bologna en omringende steden, en veel kerken en gebouwen van liefdadigheidsinstellingen dateren uit deze tijd. Tegen het einde van de 18e eeuw werden grote ontginningswerken gestart om Bologna te beschermen tegen de zich uitbreidende moerassen. De Navile, een bevaarbaar kanaal dat de streek met het noordoostelijk deel van ItaliŽ verbindt, werd in deze periode nagenoeg voltooid. Schuiten, die door paarden werden voortgetrokken, verbonden de stad via een zone van moerassen met Ferrara in het noorden en verder door naar VenetiŽ, en verzekerde haar van een efficiŽnt communicatie- en transportnetwerk.

Napoleon en de Risorgimento
Met uitzondering van Imola, werd het westelijk deel van het district Bologna bestuurd volgens een speciaal statuut, dat de stad een zekere mate van onafhankelijkheid verleende. De stad zelf werd bestuurd door een senaat die was samengesteld uit leden van de plaatselijke edelen en die door de paus waren goedgekeurd. Een groot deel van de statige landhuizen die op het platteland samen met rustieke boerderijen kunnen worden aangetroffen, dateren uit de 18e eeuw. Kenmerkend voor deze gebouwen zijn de hoge torens voor het fokken van duiven en die zich aftekenen tegen het omringende land.
Het was de vooravond van een grote gebeurtenis die een keerpunt vormde voor de geschiedenis van Bologna.  
Deze gebeurtenis vond plaats in 1796 toen de troepen van Napoleon Bologna veroverden en haar grondgebied toevoegden aan het gebied ten zuiden van de Po.  De nederlaag van Napoleon werd gevolgd door de Restauratie en in 1815 kwamen Bologna en haar provincie weer onder het gezag van de paus. Hieraan kwam in 1859 al weer een eind. De tweede helft van de 19e eeuw stond in het teken van de vele sociale conflicten en van het ontstaan en de groei van de socialistische beweging, waarvan een van de leiders de beroemde Andrea Costa was.

De twintigste eeuw
Bologna en haar provincie speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van het ItaliŽ van de 20ste eeuw.  Sociaal gezien was de provincie erg levendig met verscheidene arbeidersorganisaties die aan het einde van de eeuw daarvoor waren ontstaan. Met name de agrarische centra in het vlakke land waren het toneel van arbeidsconflicten waaruit een belangrijk deel van de Italiaanse socialistische beweging is ontstaan. Het ontstaan en de groei van de vele vakbonden en coŲperaties leidden al gauw tot modern sociaal beleid en een nieuwe manier van leven.
De fascistische periode betekende een terugslag in deze ontwikkelingen, maar tegen het einde van WO II was het verzet in de provincie bijzonder sterk en wijd verbreid.
In sommige gevallen leidde dit tot angstaanjagende en tragische reacties van de kant van de bezetter, met name in Marzabotta, waar 1800 burgers door de naziís werden vermoord. 
Verscheidene musea, gebouwen, kunstverzamelingen en historische collecties herinneren aan  de dramatische gebeurtenissen die de geschiedenis van de provincie in de 19e en 20ste eeuw markeren en zijn gewijd aan de Risorgimento, de twee wereldoorlogen en aan de coŲperaties en de socialistische beweging. Al deze tentoonstellingen zijn voor het publiek toegankelijk.

Het artistieke erfgoed van Bologna en haar provincie
In de loop van haar lange geschiedenis heeft de provincie Bologna een enorm aantal buitengewoon belangwekkende kunstwerken weten te verzamelen. Samen met de beroemdere werken, kan het district trots zijn op een groots en divers patrimonium met imposante gebouwen, prachtige vroegchristelijke kerken, landhuizen met frescoís, dreigende kastelen en oude landelijke gebouwen die over de Apennijnen verspreid liggen. De in de vele musea, kerken en kunstgalerieŽn tentoongestelde schilderijen en beeldhouwwerken zijn van belangrijke Italiaanse kunstenaars van de Toscaanse en Bolognese school zoals Guercino, Guido Reni, Gandolfi, de Carracciís,  Coreggio, Graziani en Angelo PiÚ. Ook moderne en contemporaine kunst is goed vertegenwoordigd en er worden voortdurend bijzondere tentoonstellingen georganiseerd.Dozza
 
Deze stad is bijvoorbeeld aan te bevelen.
Hier wordt elke twee jaar een beroemde internationale schildercompetitie gehouden waarbij kunstenaars de muren van de huizen met frescoís mogen beschilderen. Sommige frescoís kunnen ter plaatse worden bekeken, andere zijn tentoongesteld in de gangen van het indrukwekkende kasteel van die stad.

Grizzana 
Is een bezoek meer dan waard. In deze stad bezat de grote, moderne, en in Bologna geboren schilder Giorgio Morandi een huis en hij bracht er veel tijd door. Het platteland rondom Grizzana doet erg denken aan zijn werk. Vergeet ook niet in Grizzana een bezoek te brengen aan het centrum met de nalatenschap van Morandi.

Riola 
Ook deze stad moet worden genoemd met haar Santa Maria Assunta kerk, ontworpen door de beroemde Finse architect Alvar Aalto.

De keuken
Veel bezoekers komen naar Bologna om wille van haar wereldberoemde keuken. De gastronomische traditie van Bologna gaat terug naar de Oudheid en sommige specialiteiten hebben waarschijnlijk Romeinse wortels. Om een uitje compleet te maken, moet u een van de vele karakteristieke restaurants en herbergen eens aandoen. Het is een waar genoegen voor de smaakpapillen. 
Het belangrijkste ingrediŽnt van de meeste voorgerechten is verse, handgemaakte pasta. 
Pasta
, vaak bedekt met een gul laagje geraspte verse Parmezaanse kaas,  is Ďde koningin van de tafelí of hij nu opgerold is tot een Ďtortellinií en met vlees is gevuld en volgens de traditie opgediend wordt in een bouillon, of wordt geserveerd als macaroni of Ďgarganellií, tagliatelle of lasagne, allemaal opgesierd met vlees of een saus van paddenstoelen of truffels. Als tweede gang worden onder andere allerlei gefrituurde gerechten opgediend waaronder groenten van het seizoen, maar ook custard, hersenen en andere ongewone ingrediŽnten.
Een belangrijk thema in de Bolognese keuken is varkensvlees  
dat in allerlei vormen wordt gebracht, zoals gekruide ham, worsten en karbonades. Heel lekker bij varkensvlees zijn de traditionele Ďcrescentineí, die ook goed smaken bij de plaatselijke kazen. In het vlakke deel van het land behoren vis en kikkers tot de gastronomische specialiteiten. 

Veel festivals
Zijn gewijd aan de promotie van een bepaald gerecht of een gastronomisch product. In de bergen zijn de festivals vooral gewijd aan de kastanje en de zoete gerechten die met kastanjemeel te maken zijn. 
Een andere specialiteit voor de bergstreek die u niet mag missen is wild.
Taarten, broodjes, cake, zoet brood, doughnuts, Ďsfrapppoleí en rijsttaartjes worden allemaal gemaakt volgens aloude recepten.  
Zelfgemaakte jam en confituur worden, met name in de heuvel- en bergachtige streken, bereid van in het wild groeiende vruchten en zijn in de hele streek te vinden. Dit is slechts een summiere samenvatting van wat Bologna en haar provincie in petto heeft voor de bezoeker die van lekker eten houdt en is bedoeld als een uitnodiging om kennis te maken met de ongelooflijk gevarieerde hoeveelheid delicatessen van deze streek.
In de 35 km winkelgalerijen van de binnenstad zijn talrijke kleine zaken waar streekgebonden specialiteiten worden aangeboden.  
Een smulkwartier bevindt zich tussen Via Drapperie, Via Caprarie en Via Pescherie. Het ligt in de schaduw van de San Petronio, deze ligt aan het Piazza Maggiore. Ga eens kijken in de oudste delicatessen zaak van Bologna, die van Tamburini.

Wijnen
Maar Bologna is niet minder bekend om haar volle wijnen die komen van de wijnvelden op de heuvels ten zuiden en westen van Bologna.
Tot deze wijnen behoren witte wijnen als Pinot, Sauvignon, Italiaanse riesling en de karakteristieke Bolognese wijnen, genoemd Witte Wijnen van de Heuvels van Bologna.  
De voornaamste appelation wijnen van de streek zijn Barbera en Merlot. De regionale wijnkelders van de Emilia-Romagna streek hebben ook Cabernet Sauvignon en Pignoletto in voorraad. Andere appellation wijnen zijn Montuni del Reno, Albana, Trebbiano en Sangiovese van Romagna. In de provincie Bologna is het belangrijkste verkooppunt van de regionale wijnkelders van Emilia Romagna te vinden in het kasteel van Dozza, en is een bezoek zeker waard.

De stad Bologna

Piazza Maggiore 
Dit plein vormt met de Piazza del Nettuno, met Neptunusfontein, een geheel. Hier staan de belangrijkste gebouwen: de basiliek San Petronio, waarvan alleen het schip voltooid is,  het Palazzo del Podestŗ; het gotische Palazzo Comunale, stadhuis en het Palazzo Re Enzo.
Fontana del Nettuno   
De bronzen Neptunus, reus genaamd, wordt door sirenes die water uit hun borsten spuiten , omgeven.
Palazzo Re Enzo   
Grenst aan het Palzzo del Podesta. Is in de 13e eeuw gebouwd als zetel van het stadsbestuur. Het dankt zijn naam aan Enzo, een natuurlijke zoon van Frederik II von Hohenstaufen, die er van 1249 tot zijn dood in 1272 gevangen zat. Heeft een schitterende trap die naar een galerij leidt. Te bezichtigen tijdens tentoonstellingen.
Palazzo del Podestŗ  
Heeft een renaissance gevel en heeft arcaden met een balustrade er boven die door Korintische
zuilen gescheiden zijn. Eerste verdieping is versierd met pilasters en ronde venstertjes.
Te bezichtigen tijdens tentoonstellingen.

Basilica di San Petronio 
Men is in de 14e eeuw met de bouw begonnen. De gewelven kwamen pas in de 17e eeuw. Onderste deel is alleen met marmer bekleed. Midden portaal is opvallend versierd. Het interieur bevat veel kunstwerken zoals fresco's en schilderwerken o.a. een Heilige Sebastiaan en een Madonna.
Openingstijden: 7.15-13.00 uur en van 14.00-18.00 uur in de winter. In de zomer: 7.15-13.30 uur en van 14.30-18.30 uur.

Palazzo D'Accurso, het raadhuis. 
Men kan op de eerste verdieping: de rode zaal, daar waar de gemeenteraad vergadert, bezoeken. Zaterdagmiddag en op zondag gesloten
Op de tweede verdieping is het Morandi Museum. Openingstijden: 10.00-18.00 uur, op maandag gesloten. Toegang tot de Farnesische zaal en de Farnesische Kapel is vrij.

Le Due Torri 
Opvallend zijn de twee scheve torens. Die aan de Piazza di Porta Ravegnana is 97 m hoog en staat 1.5 m uit het lood. De andere is 48 m hoog en staat  3,25 m uit het lood. Is uit het einde van de 11de eeuw.
Openingstijden: 9.00-18.00 uur.

San Stefano   
Deze heeft  fraaie kapellen uit de 11de - 13de eeuw
Openingstijden: 9.00-12.00 uur en van 15.30-18.30 uur.

San Domenico 
In deze kerk uit de 13e eeuw bevindt zich de beroemde graftombe van de H. Dominicus Guzman. Op de tombe is in bas-reliŽfs het leven van de heilige uitgebeeld door Pisano.
Openingstijden: 7.00 uur-13.00 uur en van 14.00-19.00 uur.

S. Giacomo Maggiore   
Heeft links een mooi renaissance portaal. In de Bentivogliokapel  is een retabel uit de 15de eeuw te zien. tegenover de kapel is het grafmonument van Bentivoglio, een rechtsgeleerde.
Het paviljoen LíEsprit nouveau, 1925, van Le Corbusier werd in 1977 in Bologna herbouwd. Het is het enige werk van Le Corbusier in ItaliŽ.
Museo Civico Archeologico   
Hier zien we veel archeologische vondsten uit de necropolis van Verucchio bij Rimini.

Bologna Turismo
 
Piazza XX Settembre, 6 - 40121 Bologna  -  Tel.: 0039.051.421.39.94 - Fax0039.051.421.13.67.
E-mail: TouristOffice@comune.bologna.it 
Uffici Informazione  Piazza Maggiore, 6; Piazza Medaglie d'Oro, 4 en Aeroport G. Marconi.

Informatie
 
* Vraag zeker aan: Map Guide of Bologna, cittŗ e provincia Aan de ene kant van de kaart staat een goede plattegrond van de stad en aan de andere kant treft men een provincie kaart aan.
* De brochures: History of places en Guide of University / Museums geven veel informatie.
* De brochure The Province of Bologna,  (Out and about in the Province of Bologna) geeft negen dagtochten door de provincie.
* In Ospitalita a Bologna  vindt u alle accommodatie adressen voor hotel, campings etc..
* Er is een Bologna dei Musei Card te koop. Geldig voor ťťn dag Ä 6,2 en drie dagen:  Ä 8.26. Zestig plussers krijgen korting. O.a te koop in: Morandi Museum, City Art Collection Museum, Archeological Museum, Civic Medieval Museum en City Gallery of Modern Art.
* Lees ook het artikel van Michel Krielaars, 48 uur in Bologna.

** Uw accommodatie in Bologna kunt U goed boeken via Hotels/Bologna.  Er zijn 77 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

Comune.bologna Gemeente Bologna E-mail urp@comune.bologna.it
www.mediasoft.it Klik links op Piazze d'Italia, dan op Rinascimentali, Bplogna, Piazza Maggiore. Renaissance
Regione.emilia-romagna.it Regio Emilia-Romagna
** Uw accommodatie in  geheel ItaliŽ kunt U goed uw accommodatie boeken via Booking.Country.Italy
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets