STEDEN in de regio CALABRIň, zoals: Crotone - Bronzen van Riace - Vis op het menu - Onvertroffen Antipasta - Reggio di Calabria - Scilla - Catanzaro - Taverna - Straat van Messina - Cosenza - kust van Calabria en Zona degli di Locri Antica ; naar regio CalabriŽ

    

Olympische spelen en Crotone   
Crotone ligt in de provincie Cosenza, aan de Golf van Taranto. Museo Civico bezit vondsten uit de prehistorie en archeologie.
Crotone, als Krotoon in 739 of 710 v.C. gesticht door Griekse kolonisten, was vooral befaamd om zijn medische school, om de wijsgerige school van Pythagoras en om de naburige tempel van Hera Lacinia.
De Oost-Calabrese stad Crotone

staat er van oudsher om bekend dat de lucht en het eten er heel gezond zijn. Toen Crotone nog tot de Griekse koloniŽn behoorde, kwamen de Crotonezen bij de Olympische Spelen herhaaldelijk als winnaars uit de bus. Op den duur nam dit zulke vormen aan dat de sporters uit deze stad van deelname aan de Spelen werden uitgesloten. De Grieken, die zich realiseerden dat het succes van de Crotonezen moest samenhangen met hun geboortestreek, trokken vervolgens naar Crotone om er te trainen. Het gevolg: de Grieken die in Crotone getraind hadden eindigden op de eerste plaats.

De bronzen van Riace   
Aan de Ionische kust ter hoogte van Riace vond een snorkelende Romein op een dag in -1972 twee, meer dan twee meter hoge bronzen beelden.- Olympische sporthelden. Hoe ze daar in zee terecht zijn gekomen blijft tot op de dag van vandaag een raadsel, maar de Bronzi di Riace, nu te zien in het museum in Reggio Calabria, stammen uit de vijfde eeuw voor Christus en zijn van Griekse makelij. Onbekend is echter of ze in het Griekse moederland zijn vervaardigd of gemaakt zijn door een beeldhouwer die in de Magna Graecia woonde.

Vis op het menu   
De bewoners zijn vreemd genoeg geen echte viseters. Een verklaring hiervoor is dat eeuwenlang het gevaar vanaf zee kwam:  veroveraars, kolonisators en piraten bedreigden de bevolking, die zich ten slotte terugtrok in de bergen. En hoewel er in de moderne tijd geen gevaar meer dreigt en de kusten inmiddels dichtbevolkt zijn, neemt vis nog steeds geen prominente plaats in op de menukaarten. Maar er zijn natuurlijk toch wel visrestaurants te vinden. Enkele specialiteiten zijn de verrukkelijke pasta met schelpdieren, jonge tonijn, lampuga (goudmakreel) en smakelijke occhiate (zeebrasem) van de grill. Een plaatselijke specialiteit is pesce pettine ('kamvis'), een gerecht dat alleen in de lente en de zomer wordt geserveerd

Onovertroffen antipasti   
CalabriŽ is beroemd om zijn.antipasti. Wat vooral opvalt is het 'winterse' karakter ervan, maar de smaak is onovertroffen en de variŽteit enorm. Een voorbeeld: grote schalen met daarop ricotta, aubergines in olie, in plakjes gesneden pikante worstsoorten, gefrituurde aubergineballetjes, forse plakken geitenkaas, gedroogde tomaten, sardelia - een pikante, bijna sambalachtige saus op basis van vis -, gefrituurde schijven aubergine, pikante paprika, Spaanse pepers gevuld met ansjovispasta, dit alles natuurlijk vergezeld van - veelal zware - wijn en vers gebakken brood.

Reggio di Calabria    
Reggio di Calabria, havenstad, is hoofdstad van de gelijknamige provincie. Ligt aan de Straat van Messina.
De plaats werd in 720 v.C. gesticht door ChalcidiŽrs uit Griekenland. Samen met Zankle, het latere Messina, beheerste zij de zee-engte tussen het vasteland en SiciliŽ. In de 5de eeuw v,C. met Athene verbonden en in 387 v.C. verslagen door Dionysius van Syracuse, in 270 v.C. door de Romeinen. In de 1ste eeuw v.C. kwam Reggio als Romeins municipium tot een nieuwe bloei. Tijdens de Volksverhuizingen door West- en Oostgoten veroverd. Na Byzantijnse en Saraceense overheersingen kwam de stad in 1059 onder de heerschappij van de Noormannen, R Guiscard. De Aragonezen maakten haar tot hoofdstad van CalabriŽ.

Kathedraal, Piazza Duomo

De kerk werd na de aardbeving van 1908 weer in Romaans-Byzantijnse stijl opgebouwd. Op de buitentrap staan beelden van de apostel Paulus en de H, Stefanus van Nicea, de eerste bisschop van Reggio, vervaardigd door Francesco Ierace, 1854≠-1937. De ruime drieschepige kerk is een van de grootste van CalabriŽ.

Chiesa degli Ottimati, Piazza Castello
Eveneens na 1908 weer opgebouwd. Er zijn nog resten van een mozaÔekvloer en enkele fraaie zuilen uit de Noormannentijd te zien.

Reggio di Calabrie, bronzen spiegelMuseo Nazionale, Piazza de Nava 
Het Archeologisch Museum voor CalabriŽ en Basilicata is een van de belangrijkste musea van Zuid-ItaliŽ. Het bezit onder meer een prehistorische afdeling met vondsten uit de steen-, brons- en ijzertijd. Het zwaartepunt ligt op de antieke verzameling met vondsten uit de Grootgriekse steden van Zuid-ItaliŽ. Op de eerste verdieping een zeer rijke muntencollectie met bijna allemaal Griekse en Romeinse munten. Verder een Byzantijnse afdeling, een pinacotheek met onder andere werken van Antonello da Messina en een afdeling voor middeleeuwse en renaissancekunst.

Andere bezienswaardigheden
Kasteel, Piazza Castello
De twee massieve ronde torens van het 15de-eeuwse kasteel hebben alle aardbevingen overleefd. Resten van de Griekse stadsmuur uit de 4de eeuw v.C. en van Romeinse thermen, met vloermozaÔek, aan de boulevard, de Lungomare Matteotti.
Omgeving
25 kilometer noordelijk Scilla. gelegen achter de beruchte rots van Scilla die, bekroond met een kasteel 73 meter boven zee uitrijst. De rots van de Scylla, in de Odyssee gepersonifieerd door een zeemonster, lag volgens de dichters uit de oudheid precies tegen over de draaikolk van de Charybdis.

Catanzaro     
Catanzaro is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Ligt op een heuvel bij de samenvloeiing van de Musofalo en de Fiumarella.
De stad werd rond het jaar 1000 gesticht tijdens de Byzantijnse herovering van CalabriŽ door Nikephoros Phokas. In de II de eeuw kwam Catanzaro in het bezit van de NormandiŽrs onder Robert Guiscard. Nadat de stad enige tijd eigendom van de Hohenstaufen was geweest, viel zij ten slotte toe aan het koninkrijk Napels. In de tijd van de Bourbons en onder Joachim Murat was Catanzaro het bestuurscentrum van CalabriŽ.

Chiesa dell'Immacolata, Corso Mazzini
Deze drieschepige kerk met als grondvorm een Latijns kruis, werd in 1765 vernieuwd en kreeg een barokfaÁade. In de transeptarmen staan enkele fraaie altaren van meerkleurig marmer.

Chiesa del Rosario, ook S. Domenico, Via Menniti
De kerk, die aan het einde van de 16de eeuw werd verbouwd, is eenschepig en heeft als grondvorm een Latijns kruis. De zijkapellen zijn onderling verbonden. In een der kapellen een schildering waarop de 'Zeeslag van Lepanto' is afgebeeld, 1571.

Dom S. Maria Assunta e SS. Pietro e Paolo, Piazza del Duomo
De kerk werd aan het begin van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl gebouwd op de plaats van een 12de-eeuwse Romaanse kerk die bij de aardbeving van 1783 verwoest was. In het rechterzij schip bevindt zich een opmerkelijke Byzantijnse icoon.

Museo Provinciale, in het stadspark, Villa Trieste
In zaal I zijn voorwerpen uit de prehistorische tijd en de vroegste geschiedenis tentoongesteld, alsmede een collectie antieke munten. In zaal 2 bevinden zich Byzantijnse en middeleeuwse munten. Er staat ook een reconstructie van de guillotine waarmee in 1821 onder het bewind der Bourbons de laatste terechtstellingen werden volvoerd. Verder zijn er antieke vazen en voorwerpen van kunstnijverheid.

Andere bezienswaardigheden
De S. Giovanni, aan de Piazza Garibaldi, is een voormalige Maltezer kerk uit de 16de eeuw. De kerk Monte dei Morti, aan de Via del Monte, bezit een laatbarok portaal uit 1728. In de Villa Trieste staan borstbeelden van bekende Calabrezen opgesteld.

Omgeving
Ongeveer 25 kilometer in noordelijke richting ligt het plaatsje Taverna, vermaard door Mattia Preti, CalabriŽs bekendste schilder uit de 17de eeuw, 1613-1699. Enkele kerken bezitten eminente werken van zijn hand: o.a. in de S. Domenico, een 'Christo Fulminante', in de S. Nicola, 'Madonna della Puritŗ' en in de Chiesa Arcipretale di S. Barbara, o.a. een 'Trinitŗ'.

Straat van Messina    
Straat van Messina, Stretto di Messina, is de zeeengte die SiciliŽ van CalabriŽ scheidt en de Tyrrheense Zee met de Ionische Zee verbindt, 42 km lang, 3 tot 14 km breed. De stromingen in de Straat van Messina, waarmee de sage van Scylla en Charybdis wel in verband wordt gebracht, zijn het gevolg van de getijden. De Straat is zeer visrijk. De sterke stroming is een van de obstakels die een vaak besproken vaste oeververbinding in de weg staan.

Cosenza    
Cosenza is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad ligt in een hoog, vruchtbaar dal aan de samenvloeiing van de Crati en de Busento.
Het antieke Consentia was sinds 204 v.C. Romeins. In de 1ste eeuw v.C. werd het bevolkt door Romeinse kolonisten. Volgens een beroemd gedicht van August von Platen is de Visigotenkoning Alarik in de bedding van de Busento begraven, 410 n.C.. Na de verwoesting door de Saracenen werd de stad rond 1000 ingenomen door de Noormannen onder leiding van Robert Guiscard. De stad kwam later als hoofdstad van Noord-CalabriŽ onder het gezag van de Aragonezen en de Bourbons.

Kathedraal Piazza del Duomo
De van oorsprong midden-12de-eeuwse Romaanse kerk werd al snel door een aardbeving verwoest. De nieuwe kerk werd in 1222, in aanwezigheid van keizer Frederik  II van Hohenstaufen, ingewijd. Het bouwwerk is in de l8de eeuw in de stijl van de barok verbouwd, de faÁade in 1831 in de stijl van de neogotiek. FaÁade en interieur zijn thans na ingrijpende restauraties teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De faÁade is geopend door een prachtig roosvenster en drie spitsboogportalen. De drie schepen worden onderverdeeld door zuilen met fraaie Romaanse kapitelen. Het koor is verhoogd.
In de linkertranseptarm bevindt zich het graf van Isabella van Aragon, Ü1271 in Cosenza,
de vrouw van de Franse koning Filips III. Het graf is in 1275 ontworpen door een Franse kunstenaar. Het graf van de eveneens hier begraven, in 1242 gestorven Duitse koning Hendrik VII is verloren gegaan. In de eerste kapel links bevindt zich de Onbevlekte Ontvangenis van Luca Giordano. Zeer de moeite waard is de domschat in het aartsbisschoppelijk paleis, achter de kathedraal, met o.a. een rijkversierd Byzantijns reliquiarium - reliekhouder, reliekschrijn - in kruisvorm uit de 12de eeuw. Het stamt volgens de overlevering van Frederik II.

S. Domenico, Piazza Tommaso Campanella
, bij de samenvloeiing van de Busento en de Crati
De kerk stamt uit de 15de eeuw. De faÁade is laatgotisch, de koepel barok, 17 de eeuw. Het eenschepige, zeer brede interieur is in de 18de eeuw ingrijpend verbouwd, stucdecoraties. Bijzondere aandacht verdient de Cappella del Rosario met het altaar van de 'Madonna delle Febbre', fraaie marmeren kunstwerken.

S. Francesco di Paolo, Corso Plebiscito
Rechts van de ingang, interieur, bevindt zich het marmeren grafmonument van Cesare Gaeta uit 1593. Op het hoofdaltaar een drieluik met de Madonna met Kind in Napolitaanse stijl, eerste helft 16de eeuw.

S. Francesco d'Assisi, Via Grotte S. Francesco d'Assisi
De kerk werd wellicht in 1217 gesticht. Bij een verbouwing in de 15de eeuw werd het langhuis getransformeerd tot transept van de nieuwe kerk. De kerk is drieschepig en heeft als grondvorm een Latijns kruis. Zeer de moeite waard is de Cappella di S. Caterina met verguld houtsnijwerk en een schildering van Willem Borremans, het Leven van de heilige, uit 1705. Naast de kerk bevindt. zich een fraaie kloostergang.

Kasteel, op de Colle Pancrazio
De kern van het kasteel dateert nog uit de tijd van voor de NormandiŽrs. Nadat het bij een aardbeving was verwoest, werd het door keizer Frederik II van Hohenstaufen herbouwd en vergroot, o.a. polygonale vestingtoren. Het is in de daaropvolgende eeuwen enkele malen door de Anjous en de Aragonezen verbouwd.

Museo Civico, Piazza XV Marzo
, in de voormalige kerk S. Chiara
Het museum biedt een compleet overzicht van de Calabrische cultuur en folklore, kunstnijverheid en voorwerpen die bij opgravingen in de stad gevonden zijn. Er is bovendien een basreliŽf van de H. Franciscus uit de 13de eeuw te zien, afkomstig uit de Franciscuskerk in Assisi. In dit gebouw is de Accademia Cosentinagevestigd, in de 16de eeuw gesticht.
Andere bezienswaardigheden

De S. Maria di Gerusalemme, ook Chiesa delle Cappucinelle, Via Vittorio Emanuele
Stamt uit de 16de eeuw. Fraaie faÁade. Het deel van de oude. stad tussen de S. Francesco d'Assisi en de Corso Telesio is buitengewoon schilderachtig.

Kust van Calabria    
Het gebied, dat beroemd is om zijn natuurlijke schoonheid, is een bekend toeristencentrum. Aan de kant van de Ionische Zee liggen het natuurpark van Capo Rizzuto met lange witte zandstranden en Locri, temidden van olijfboomgaarden. Aan de Thyrrheense kant ligt de bekende badplaats Tropea op de fraai gelegen kaap, die de Golf van Sant' Eufemia scheidt van de Golf van Gioia.

Locri
De stad is gebouwd op de puinhopen van het Oudgriekse Lokroi Epizephyrioi, dat in de 7de eeuw v.C. was gesticht en vooral in de 5de eeuw v.C. tot bloei kwam. Rond 660 v. C. introduceerde Zaleukos hier de eerste op schrift gestelde wetgeving van de Griekse wereld. Aan het einde van de 5de eeuw stroomden er IoniŽrs uit Samos toe. Tijdens de Peloponnesische oorlog, 431-404 v.C., stond de stad aan de zijde van Syracuse. Na de verovering door Rome in 275v.C. verloor zij haar betekenis. Locri werd in de 7de eeuw n.C. door de Saracenen verwoest. De bewoners stichtten daarna de nieuwe stad Gerace.

Zona degli Scavi di Locri Antica
Men vindt hier o.a.: resten van de oorspronkelijke circa 7,5 kilometer lange stadsmuren; achter het Antiquarium resten van een Ionische tempel uit de 5de eeuw v.C., van een archaÔsche tempel uit de 7de eeuw v.C.; verder landinwaarts, bij de Casa Marafioti,  een laat-Dorische tempel; in de nabijheid, Localitŗ Pirettina, het Grieks-Romeinse theater. In de kloof tussen Mannella en Abbadena een Persephoneheiligdom, waarin talrijke votiefgeschenken gevonden zijn. Hier vlakbij fundamenten van een Athenatempel. Verder zijn de necropolen, van Siculische oorsprong, l0de/9de eeuw v.C., maar ook Griekse en Romeinse, zeer de moeite waard. In het Antiquarium, aan de ingang, direct aan de SS. 106, bevinden zich grafvondsten uit de necropolen van Locri, votiefgeschenken van.terracotta; munten.

** Uw accommodatie kunt U goed boeken via Hotels/Appart./Calabria.  Er zijn 117 hotels online boekbaar. U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
** Naar Stedenlijst ItaliŽ. -  Naar  Regiokaart ItaliŽ