CATANIA, Katane, werd in 729 v. Chr. gesticht door Griekse kolonisten uit Chalkis. In de vijfde eeuw werd Catania onderworpen door Syracuse en in 263 v. Chr. door Rome. Tot aan de heerschappij van Byzantium kende de stad een tijd van grote bloei. Daarna ging het bergafwaarts; naar overzicht regio SiciliŽ. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

Herhaalde malen werd de stad door vreemde troepen bezet o.a. door de Spanjaarden.
In 1669 werd Catania verwoest door een uitbarsting van de Etna en in 1693 door een aardbeving. De huidige stadsaanleg dateert uit de achttiende eeuw. 

CataniaPiazza del Duomo Dit is het centrum van de stad. In het midden staat de Fontana dell'Elefante (1736) van Vaccarini.
De olifant met obelisk doet sterk denken aan het olifantje van Bernini in Rome. De kathedraal is gebouwd op de resten van Romeinse thermen. De beschermheilige is de H.Agatba. De eerste steen werd gelegd in 1078 en in 1093 werd het bouwwerk voltooid. Van die oude bouw resten ons nog de apsis en het transept. Haar huidige gestalte dankt de kathedraal aan de achttiende eeuw (Vaccarini).
Bezienswaardig zijn het graf van Bellini,
enige sarcofagen, de kapel van de Moeder Gods uit de tijd van de Noormannen en de kapel van de H.Agatha.

Stadswandeling Het domplein is het startpunt van onze wandeling. We gaan in drie richtingen, telkens terugkerend naar het domplein.
Eerst gaan we over de via Etnea, 'de salon van Catania!' naar de barokke Porta Uzeda en het Castello Utsiao. Deze burcht is door Frederik 11 van Zwaben in de eerste helft van de dertiende eeuw gebouwd. Het werd in de loop van de eeuwen herhaaldcijk verbouwd, maar kreeg in deze eeuw weer zijn oorspronkelijke gedaante. Op het ogenblik herbergt het Castelio het gemeentemuseum.
Op het domplein teruggekeerd wandelen we over dezelfde via Etnea naar de resten van het Romeinse amfitheater.
We komen o.a. langs de universiteit en de Collegiata. Het Romeinse amfitheater stamt uit de Romeinse keizertijd en werd vanaf de vijfde eeuw volledig verwaarloosd. Het theater heeft de grootte van het Colosseum van Rome. Slechts een cryptoporticus en de sokkel staan nog overeind. De Piazza Stesieoro waaraan het Bellini-monument en het theater liggen, wordt aan de achterzijde afgesloten door de facade van de Chiesa dei Cappuccini.
Teruggekeerd op het domplein gaan we nu over de via Vittorio Emanuele via
-het gemeentehuis, de typische barokkerk San Benedetto en het geboortehuis van Bellini naar de resten van het Romeinse theater en het Odeon. Het Romeinse theater is in de keizertijd gebouwd op de resten van een bouwwerk uit de vijfde eeuw v.Chr. De cavea is nog gedeeltelijk bewaard evenals de cryptoportieus en de orchestra.
Het Odeon is een klein theater dat 1300 toeschouwers kon bevatten. Het werd gebruikt voor koorrepetities en concoursen.
Zie zeker ook de Etna

APT Catania

Via Cimarosa, 10 - Catania - It. - Tel.: +39095.730.6211. - Fax: +39.095.316407. - E-mail: apt@apt.catania.it - * Een goede kaart is; Cartina turistica di Catania; voor de provincie Province of Catania en ETNA, uitgaven van Touring Club Italiano.

Apt.catania.it APT Catania
Apt-catania.cosacda Places to be visited
www.mediasoft.it Klik links op Piazze d'Italia, dan op Barocche, Catania - Piazza del Duomo. Barok
SiciliŽ.nl Geschiedenis van SiciliŽ en hoe men er kan komen.

** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Booking/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog veel andere talen..
** Voor Catania kan dat goed via Hotels/Appartementen/Catania er zijn 46 hotels online boekbaar!
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ!