CITTņ DI CASTELLO, ligt in de provincie Perugia, in het dal van de Tiber. De stad, die door de UmbriŽrs gesticht werd, heette destijds Tifernum. In de Romeinse tijd werd ze Tifernum Tiberinum genoemd. De stad en de omgeving zijn zeer geprezen door Plinius de Jongere, 61 tot circa 114 n.C..; naar overzicht regio UmbriŽ. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

Slot Civitelle Ranieri in Citta di CastelloDe Longobarden noemden haar Castrum Felicitatis.
In de 12de eeuw was het een 'vrije stad' die zich als zodanig moest verdedigen tegen Perugia, de paus en Arezzo. De naam werd later vele malen gewijzigd. Zo ontwikkelde zich uit Castellum Felicitatis eerst Civitas Castri, toen Civitas Castellana, vervolgens Civitas Castelli en ten slotte Cittŗ di Castello. De inwoners noemen zich Tifernati. De stad kwam in 1422 in het bezit van de beroemde condottiere Braccio Fortebracci da Montone, wiens familie zes jaarlater door de Tifernati werd verjaagd. Ook in 1440 slaagde de bevolking erin de condottiere Niccolo Piccinino te verjagen. In 1474 vochten de burgers krijgshaftig tegen het leger van paus Sixtus IV. In die tijd kwam de macht op van de familie Vitelli. Zij maakte van Cittŗ di Castello een bloeiend cultureel centrum. Grote Florentijnse kunstenaars, onder wie de jonge Raffaello Sanzio en Luca Signorelli, werden door hen naar deze stad gehaald.

Dom.

De kerk stamt uit de 11de/l2de eeuw maar werd in de 15de en 16de eeuw verbouwd.

De 11de/ 12de-eeuwse klokkentoren is gebouwd in de zogenaamde 'stijl van Ravenna'. Aan de linkerzijde bevindt zich een fraai gotisch portaal met basreliŽf. Het totale bouwwerk toont stijlverwantschap met  de contemporaine Florentijnse architectuur, Sangallo. De barokke faÁade uit 1632 werd ontworpen door Francesco Lazzari, de bovenste zones zijn onvoltooid: Zeer fraai is het 18de-eeuwse cassettenplafond. De koepel werd in 1789 verbouwd. Opmerkelijk zijn verder de Korintische kapitelen, het fresco van Marco Benefial in het koor, het fraaie 16de-eeuwse koorgestoelte in het presbyterium en in het linkerzijschip de Verheerlijking van Christus van Rosso Fiorentino.

Dommuseum
In dit museum is de waardevolle' schat uit Canoscio' tentoongesteld die in 1935 in deze plaats werd gevonden. De schat bestaat uit een verzameling 5de/6de-eeuws liturgisch vaatwerk. die een zeldzaam fraai overzicht geeft van de christelijke cultuur in het Europa van die tijd.   

Palazzo dei Priori/del Comune

Het palazzo, dat in de 13de eeuw gebouwd is naar een ontwerp van Angelo da Orvieto, bevindt zich pal naast de Dom. Op de bovenverdiepingen is het gemeentelijk archief ondergebracht met waardevolle handschriften uit de 12de eeuw, alsmede Romeinse grafinscripties.

S. Francesco
Deze van oorsprong gotische kerk uit de 13de eeuw werd aan het begin van de 18de eeuw gedeeltelijk verbouwd. Het interieur is destijds gebouwd in de stijl van de barok. Een uitzondering hierop vormt de fraaie Cappella Vitelli, de eerste kapel links, die ontworpen is door Giorgio Vasari. In deze kapel een paneel met afbeelding van de Kroning van Maria, dat destijds door Vasari zelf in opdracht van Gentilizia Vitelli geschilderd is. In de Cappella di S. Giuseppe een kopie van het beroemde schilderij van RafaŽl, de Bruiloft van Maria, geschilderd in opdracht van de familie Albizzini.

Palazzo Vitelli a Porta S. Egidio

Dit palazzo werd in de 16de eeuw naar ontwerpen van Vasari gebouwd. De schitterende zalen zijn voorzien van stucdecoraties die zijn ontworpen door Cristoforo Gherardi.

Palazzo Albizzini

Dit eenvoudige maar zeer elegante, in Toscaanse stijl gebouwde paleis, l4de eeuw, vormt een schitterende tegenstelling met het nabijgelegen Palazzo Vitelli.

Palazzo Vitelli alla Cannoniera

Het palazzo, waarin thans de pinacotheek is ondergebracht, werd in de eerste helft van de 16de eeuw gebouwd in opdracht van Alessandro Vitelli. De faÁade is ontworpen door Antonio da Sangallo de Jongere en Pier-Francesco da Viterbo. De achterzijde, die uitkomt op een atrium, is door Vasari gedecoreerd met kostbare sgraffiti: het maken van figuren op een zwarte muur, door die met witte kalk te besmeren en daarin dan lijnen te krassen, zodat de zwarte achtergrond te zien is. Zeer de moeite waard zijn: de Kroning van Maria van Ghirlandaio, de H. Johannes en de Doop van Christus, alsmede het Martelaarschap van de H. Sebastiaan van Luca Signorelli, de Schepping van Eva van Raffaello Sanzio, de Hemelvaart van Maria van Andrea della Robbia en de Schepping van Eva en de Kruisiging van Stendardo.

S. Domenico

Deze imposante gotische kerk uit eind 14de/begin 15de  eeuw, heeft een bijzonder fraai portaal.

Andere bezienswaardigheden

Het Palazzo del Podestŗ of del Caverna
wordt toegeschreven aan Angelo da Orvieto. De faÁade aan de Piazza Matteotti is gebouwd in de stijl van de barok, in tegenstelling tot die aan de Corso Cavour, die de oorspronkelijke gotische structuur nog heeft bewaard.

De S. Maria delle Grazie stamt uit het begin van de 14de eeuw.
De kerk, die in 1587 werd verbouwd, bezit aan de linkerzijde een gotisch portaal. Interieur: o.a. de Dood van Maria van Ottaviano Nelli.

Omgeving 

Civitella Ranieri

Dit fraaie slot, dat te midden van dichte begroeiing in de buurt van Umbertide is gelegen, stamt uit de 15de eeuw. Het is tegenwoordig in particulier bezit en kan alleen van buiten bezichtigd worden.   

** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Booking/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog veel andere talen..
** Voor Citta di Castello kan het goed via Hotels/Cita-di-Castello. Er zijn 14 hotels online boekbaar!