REGIO UMBRIň, in het groene hart van Centraal-ItaliŽ, is de enige regio van ItaliŽ zonder toegang naar zee. Het gematigd geaccentueerde reliŽf van de Centrale Apennijnen voegt zich harmonieus in een glooiend heuvellandschap waarin bronnen, rivieren en meren het groene gewest vruchtbaar houden. Naar Regiokaart ItaliŽNaar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!
Steden

Assisi Citta di Castello
Foligno Gubbio
Norcia Orvieto
Passignano Perugia
Spoleto Terni
Todi Trevi
Valvabbrica, NO van Perugia  
De gids "UmbriŽ, het groene hart van ItaliŽ", Ag. di Prom. Turistica dell'Umbria, is de bron van:
Waarom UmbriŽ? Natuur en Landschap
Natuurlijk sport Duizend jaar oude cultuur
Oase van spiritualiteit Het hart van de traditie
De brochure "Trasimeno, uw vakantie in landelijke omgeving"  van Turistico Locale del Tra, is de bron van:
De regio Trasimeno Trasimeno dichtbij
Herinneringen aan vroeger Oase "La Valle"
a Tavola Renaissance Kunstroutes
Culturele bezienswaardigheden Tocht met mountain bike
Wat u niet mag missen n Ronje Trasimeno
Natuurpark Trasimenomeer en de eilanden
Ambachtelijke producten Locale producten
 Pietro Perugino, een route langs zijn werk
Diversen  
Rivier de Tiber Internet
Informatie Toeristenbureaus
Zie kaart van UmbriŽ Zie kaart van regio Trasimeno
    

** Uw accommodatie  
kunt U in UmbriŽ goed boeken via Hotels/Appart./Umbria.  Er zijn 236 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden: Perugia  -  Assisi  -  Orvieto  -  Gubbio  -  Spoleto  -  Foligno  -  Bastia  -  Cittŗ di Castello  -  Santa Maria degli Angeli  -  Todi  -  Terni  -  Bevagna
Hotels op / nabij luchthaven: Sant'Egidio (PEG)Umbria, steden met een middeleeuws karakter.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

Kaart van UmbriaUmbria of UmbriŽ, in het hart van Centraal-ItaliŽ,  
is de enige regione van ItaliŽ zonder toegang naar zee. Het gematigd geaccentueerde reliŽf van de Centrale Apennijnen voegt zich harmonieus in een glooiend heuvellandschap waarin bronnen, rivieren en meren het groene gewest vruchtbaar houden. Landbouw is dan ook de belangrijkste economische activiteit in Umbria, waar wijnstokken, olijven, graan en groente nog ambachtelijk worden geteeld. Het rendement van de landbouw is vrij matig, evenals dat van de levensmiddelen-, chemische- en textielindustrie en de waterkrachtcentrales. Ondanks de artistieke rijkdom van de regione blijft het toerisme beperkt.
Na een Etruskische bezetting en de Romeinse periode volgden de invallen van de Barbaren. De rivaliserende gemeenschappen, die weldra werden overheerst door Perugia, bevochten elkaar gedurende de middeleeuwen. In de 16de eeuw voegde het pausdom, dat er al sinds de 8ste eeuw een grote invloed had, Umbria bij de kerkelijke staat.

Perugia,  
gelegen op een heuvel boven de Tiber, was een van de machtigste Etruskische steden maar herkreeg haar uitstraling pas in de middeleeuwen. Uit die periode bewaart de stad het middeleeuwse karakter van de wijken met kronkelende straatjes, zoals de Via Maestŗ delle Volte, evenals van de openbare gebouwen, zoals het Palazzo dei Priori, de Fontana Maggiore en de domkerk aan de Piazza IV Novembre. Het werk van Perugino, in de pinacotheek en in het Collegio del Cambio, is een schitterende weergave van het Umbrische landschap.
Tegenwoordig maakt een universiteit voor buitenlandse studenten van Perugia een jeugdige, gastvrije stad,  
die overigens zeer bedrijvig is dankzij de textiel- en chocoladeindustrie. Bekend zijn de 'baei' (kusjes), verpakt in tedere boodschappen!
De meeste Umbrische steden, gelegen op de flanken of toppen van de heuvels, hebben een opmerkelijk middeleeuws karakter behouden en hun okergele en roze straatjes nodigen uit tot flaneren.

Assisi  
bewaart vroom de herinnering aan de H. Franciscus en de twee opeengestapelde kerken van de basiliek staan barstensvol meesterwerken. Vermelden we bijvoorbeeld de Kruisiging van Cimabue en de frescoreeks waarin Giotto het leven van de heilige verbeeldde. De kunstenaar verruilde de vergulde achter≠grond voor een wereldse, natuurlijke ruimte wat niets afdoet aan de uitdrukking van intense hartstocht van zijn werk.

Orvieto
beroemd om de witte wijn, is midden op de vlakte gebouwd op een sokkel van tufsteen. Iedere zaterdag wordt er een aardewerkmarkt gehouden op de Piazza del Popoio, niet ver van de romaansgotische domkerk, die een reeks fresco's van Luca Signorelli bevat, met name van het Laatste oordeel, dat enkele jaren later werd uitgebeeld door Michelangelo.

Gubbio
stil en streng, heeft eveneens het middeleeuwse gezicht kunnen behouden en haar ambachtslieden leveren nog steeds de keramiek die haar beroemd maakte.

Spoleto,  
de monumenten hier bewaren nog de sporen van het Romeinse, vroegchristelijke en middeleeuwse verleden. De stad is sinds een twintigtal jaren het toneel van gewaagde bouwkundige werken en een kolossaal beeld van Calder verrijst op het stationsplein.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ!