TODI, ligt op een heuvel hoog boven de Tiber. In de Etruskische tijd lag de stad op de grens tussen het gebied van de Etrusken en de UmbriŽrs. In de 4e eeuw was de stad in handen van de Romeinen en was het een bloeiende kolonie. In de 12e eeuw werd het een vrije comune. In de 14e eeuw raakte de stad in verval en kwam het onder bescherming van de paus. Naar regio UmbriŽ. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

Het is een van die plaatsen die zeker een bezoek waard zijn. 
Met zijn steile straten binnen de muren voelt de stad nog middeleeuws aan. Piazza del Populo is het hoog gelegen middelpunt. Hier liggen middeleeuwse paleizen aan en de dom die van oorsprong stamt uit de 12e eeuw.

Todi, de Perugia poort.De middeleeuwse ommuring omvat het historische centrum. 
Daarbinnen is de ommuring die stamt uit de Etruskische en Romeinse tijd. Je kunt de stad binnen komen o.a. door de Porta Romana .

Duomo
Een hoge brede trap voert naar het gotische hoofdportaal van de kathedraal. Het grote roosvenster is opvallend. De drie beuken zijn gescheiden door zuilen met prachtige kapitelen. Rechts is in de 14e eeuw een tweede zijbeuk toegevoegd. Aan de binnenzijde van de gevel is een groot fresco, het laatste oordeel voorstellend, geschilderd. In de toegevoegde zijbeuk ziet u de doopvont met er achter een glas in lood raam met daarop Christus die gedoopt wordt. In het koor hangt een geschilderd kruis uit de 13e eeuw.

Tegen over de dom staat het Palazzo dei Priori uit de 14e eeuw. Het heeft kantelen en een toren.

Links hiervan staan het Palazzo del Capitano en het  Palazzo del Populo, 
beiden uit de 13e eeuw. Let vooral op de porticus met de indrukwekkende bogen. Via een brede buitentrap kom je op de eerste verdieping. De pinacotheek is ondergebract in het Palazzo del Capitano.

De kerk S. Fortunato  
ligt boven aan een reeks brede trappen. Een gazon onderbreekt de trapopgang. Opzij van het middenportaal staan beelden groepen. De campanile loopt spits toe. De zijbeuken zijn even hoog als het schip en dat is opvallend. In de vierde kapel rechts zien we een fresco met een Madonna met het kind.

Rechts van deze kerk ligt Piazzale IV Novembre.  
Om de ruÔne van een burcht uit de 14e eeuw is een park aangelegd. Vanhier heeft men een prachtid uitzicht op het landschap en op de kerk S. Maria della Consolazione.

Omgeving 

Om Todi liggen een reeks dorpen die een bezoekje waard zijn zoals:
Collazone met de kerk St. Ilario, Fratta Todina met het francicaner klooster della Spineta,
Montecastello di Vibio met de mooie poort Porta 1 Maggio,
Marsiano en Massa Martana met de abdij van St. Faustino.

Azienda di Promozione 

Turistica dellŕmbria. Piazza Umberto1, 6 - 06059 Tode (PG) - It.  -  Tel.:+34075.894.33.95 - Fax: +34075.894.24.06  -  Vraag: een Pianta della cittŗ TODI en de brochure TODI and its environs.
www.mediasoft.it   Klik links op Piazze d'Italia, dan op Medioevali en bij Todi op Piazza del Populo.    UmbriŽ.nl  - Voor adressen in UmbriŽ

** Uw accommodatie in Todi 
kunt U goed boeken via Hotels/Todi.  Er zijn 10 (13) hotels online boekbaar. U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels op / nabij luchthaven: Sant'Egidio (PEG) 36.2 km
Hotels in de populairste steden rondom Todi: Chioano 3.5 km  -  Rosceto 8.1 km  -  e.a.
** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appart./Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog 40 andere talen.
Via hotels.Appart.
/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 120 landen.

Naar Stedenlijst ItaliŽ. -  Naar  Regiokaart ItaliŽ.