UMBRIň, het groene hart Geschiedenis.
Naar regio overzicht UmbriŽ. Naar Stedenlijst ItaliŽ. Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!
    

UmbriŽ is begin 4de eeuw v.C. door de Romeinen onderworpen.
De UmbriŽrs bewoonden oorspronkelijk ook  EtruriŽ. De UmbriŽrs spraken een aparte taal. Resten van deze taal zijn aangetroffen  in  Gubbio op de zogenaamde bronzen Eugubijnse tafelen. De teksten bevatten vnl. voorschriften met betrekking tot rituele en offerhandelingen.

Steden  

Opkomst van de steden kwam vooral tot stand in de late middeleeuwen. Dit valt samen met het opleven van de handel in Europa. De meeste steden in UmbriŽ liggen tegen of op toppen van heuvels en hebben een opmerkelijk middeleeuws karakter behouden. 

Heiligen  

Benedictus, stichter van de benedictijnen orde is in 480 in Norcia geboren. Bijna 700 jaar later werd Franciscus in Assisi geboren en stichtte in 1223 de orde van de minderbroeders. Ook de heilige Clara is in UmbriŽ geboren. Zij sloot zich met haat clarissen bij de franciscanen aan. 

Natuur 

De enorme hoogvlakte, Piano di Castellucio, bij Norcia. De spectaculaire watervallen, Cascata della Marmore bij Terni en de Fonti del Clitunno, bron, bij Trevi

Monumenten 

van Etruskische en Romeinse oorsprong, kerken en kloosters vinden we in alle Umbrische steden.
De mooiste pleinen ziet u in Norcia, Perugia, Gubbio en Todi.
Burchten: deze treft u aan in Assisi, Rocca Maggiore en in Perugia, Rocca Paolina.

NORCIA 
De geÔsoleerde door bergen omgeven plaats is de geboortestad van de H. Benedictus, 480-543, de hervormer van het Europese monnikenwezen, en van zijn tweelingzuster de H. Scholastica. De stad is christelijk sinds 250. Norcia wordt omgeven door een nog goed bewaarde ommuring.

S. Benedetto 

In de crypte zijn nog sporen van een laat-Romeins huis. Volgens de overlevering werd de kerk in de 6de eeuw gebouwd op een stuk grond van de ouders van de heilige. Het bouwwerk werd verschillende keren gerestaureerd. De fraaie faÁade dateert uit het einde van de 14de eeuw. Aan weerszijden van het gotische portaal staan beelden van de heilige tweeling. Binnen zijn werken te zien van Michelangelo Carducci en van Filippo da Liagno, die doorgaan voor de beste plaatselijke kunstenaars uit de 16de en 17de eeuw.

Dom S. Maria Argentea  

De kerk werd in 1560 gesticht en in de 18de eeuw herbouwd. Binnen bevindt zich een rozenkransmadonna, een voorbeeld van Umbrisch-Abruzzische kunst uit de 16de eeuw.

Castellina  

De imposante burcht werd in 1554-1563 volgens plannen van Vignola gebouwd. Hij staat op het terrein van een Romeinse tempel, die aan de godin Fortuna Argentea gewijd was. Tegenwoordig is er een museum in ondergebracht. Er bevinden zich onder andere werken van NicolÚ da Siena, Antonio da Faenza en Jacopo Sciliano en twee beelden die toegeschreven worden aan Giovanni della Robbia. Ook kan men er het reliekschrijn van de H. Benedictus bewonderen. Dit in goud en zilver vervaardigde schrijn is versierd met emailwerk en uitgevoerd in de Gotisch-Venetiaanse stijl van de 15e eeuw.

S. Agostino  

De kerk heeft een bijzonder mooie faÁade met een gotisch portaal. Binnen zijn fresco's uit de 15de en 16de eeuw te zien, waaronder een door Mantegna beÔnvloede H. Sebastiaan. Het notenhouten koorgestoelte is een typisch voorbeeld van de lokale houtsnijkunst uit de 17de eeuw.S. Francesco  

Overwegend in de typisch plaatselijke gotische stijl gebouwd.

Tempietto Edicola
, Via Umberto  

Dit merkwaardige tempeltje werd in 1354 volgens het ontwerp van de architect Vanni Tutie gebouwd. Het is een primitieve interpretatie van de gotische stijl.

S. Scolastica  

Deze gedeeltelijk proto-Romaanse kerk is de oudste van Norcia.

Keuken
  

Koken, braden en op smaak brengen doet men met een naar kruiden geurende olijfolie, een van de beste van ItaliŽ. Wat de seizoenen bieden komt op tafel. 
Beroemd zijn de zwarte truffels uit Nůrcia,
westelijk in UmbriŽ gelegen is een culinair centrum. Het seizoen hiervan valt in de late herfst. 
Slachten en worst maken kan men er ook als de beste. Norcio betekent niet alleen inwoner van Norcia maar ook varkensslager en worstmaker. Norcineria is een winkel van de norcio.

Omgeving  

Op de volgende plaatsen kan men van een bijzonder mooi landschap genieten: Forche Canapine, Monte Vettore, Valle del Como, Piani del Castelluccio. Een kunsthistorisch interessant uitstapje is dat naar Campi met de S. Salvatore. De eigenaardige faÁade dateert uit de 14de eeuw. De meeste fresco' s in het interieur zijn van Sparapane. In de parochiekerk bevindt zich een kruis van Petrus Pictor uit 1241. Voor degene die de plaatselijke kunst wil bestuderen is ook de benedictijnenabdij S. Eutizio bij Piedivalle van belang. De Romaanse kerk werd in 1190 gebouwd naar het ontwerp van Meester Pietro en in 1236 vergroot.

TREVI  
De plaats vindt haar oorsprong in een Umbrische nederzetting en dankt haar naam aan een aan Diana Trivia gewijde tempel. In de 3de eeuw werd de stad door Rome veroverd. In de middeleeuwen werd er heftig om haar gestreden door Saracenen, condottieri enz.

Raadhuis  

Met de bouw werd in de 14de eeuw begonnen, maar later volgden er veel verbouwingen. De porticus is 15de≠eeuws, de toren 1.3de-eeuws. Tegen≠woordig is de pinacotheek in het raad≠huis ondergebracht. Belangrijke werken zijn: Kroning van Maria van Spagna, Madonna met Kind van Pinturicchio, Kruisafneming uit de School van Sodoma, banier van Niccolo Alunno.

Dom  

In de 11de eeuw begonnen, in de 15de eeuw herbouwd en in 1893 in de huidige vorm gebracht. De drie fraaie absiden zijn bewaard gebleven van de oorspronkelijke kerk, evenals het beeldhouwwerk op de muren daarvan, dat Emiliano voorstelt. Het grote sacramentsaltaar in de kerk is van Rocco da Vicenza, 1522. Op het hoofdaltaar een afbeelding van de Drievuldigheid, 1585. De doopvont is 16de-eeuws.

Madonna delle Lacrime  

Eind 15de eeuw in renaissancestijl gebouwd naar een ontwerp van Antonio Marchisi. Het portaal is van Giovanni Giampietri da Venezia. De Cappella del Presepio werd door Perugino gedecoreerd, 1521. De Cappella di S. Francesco is beschilderd met fresco's van Spagna, 1520, en de Cappella della Risurrezione met fresco's van Orazio Alfani, 1530.

Andere bezienswaardigheden  

In de S. Martino, l6de eeuw, bevindt zich een Madonna met Kind van Mezastris. In een bij de kerk aansluitende kapel een fraai fresco van Spagna met een afbeelding van de Hemelvaart van Maria. De S. Francesco werd in de 14de eeuw op een oudere kerk gebouwd. Fraai portaal en votieffresco's uit de 14de en 15de eeuw in de kerk. Het crucifix op het hoogaltaar is 14de-eeuws. Porticus Mostaccio. Resten van het voormalige slot uit de 11de eeuw.

Omgeving  

Bovara, 3 kilometer ten zuiden van Trevi
De interessante S. Pietro, een Romaanse kerk uit de 12de eeuw werd in de 16de eeuw gerestaureerd. Het presbyterium, het koor en de zijpoorten zijn 16de-eeuws. De klokkentoren werd in 1582 gebouwd. Op de faÁade ziet men heidense versieringsmotieven en een inscriptie met de naam van de architect: Atto. Het kloostergebouw naast de kerk is 16de-eeuws.

S. Maria in Pietra Rossa.  

De drieschepige kerk ligt 3 kilometer ten noorden van Trevi. In het interieur bevinden zich vele votieffresco's uit de 14de en 15de eeuw. In een zuil een elegant tabernakel van Rocco da Vicenza.

Informatie      
Wilt u UmbriŽ bezoeken dan zou u de volgende  kaart - 1 : 200.000 - aan kunnen vragen: 
* UMBRIA, Regional Map and tourist guide with 12 city maps. Is een uitgave van Touring Club Italiano.
* Ook de kaart UMBRIA, l'Italia ha un cuore verde, geeft veel informatie.
Er zijn drie adressenboekjes en ťťn algemeen gidsje.
Camping sites and other accomodation (Campeggi e altra ospitalitŗ), met alle camping adressen,
Farm-holiday (Agriturismo), met verblijf adressen op het platteland en 
Hotels (Alberghi), met alle adressen van hotels.
*
General Guide UMBRIA

Internet  
** Sites: Initaly.Umbria  -  Umbria markets  - 
Initaly.Perrugino

** Uw accommodatie  in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog 40 andere talen.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets