FOLIGNO, in het dal van Topino, ligt in tegenstelling tot vrijwel alle andere steden van UmbriŽ in de vlakte, dicht bij een knooppunt van straat- respectievelijk verkeerssnelwegen naar Rome, Florence en Perugia; naar regio UmbriŽ. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

De stad heeft zich ontwikkeld tot een handels- en industriecentrum (papierfabrieken, maalderijen, staalindustrie enz.).
Foligno is gesticht door de oude UmbriŽrs en werd door de Romeinen Fulginiae genoemd. De stad heeft ten tijde van de Volksverhuizingen zwaar geleden. De eerste grote bloei viel in de tijd van de steeds machtiger wordende familie Trinci, 14de-16de eeuw. In deze periode ontwikkelde zich in Foligno een plaatselijke maar belangrijke schilderschool waarvan NiccolÚ Alunno de grote representant is. Op 11 april 1472 verscheen in een plaatselijke drukkerij het eerste gedrukte exemplaar van 'La Divina Commedia' van Dante.

Dom S. Feliciano

De kerk werd in 1133 naar ontwerpen van meester Atto gebouwd. De fraaie Romaanse bij gevel aan de Piazza della Repubblica werd in 1201 opgetrokken door Rudolfo en Binello. De crypte dateert uit de 12de eeuw. De sacramentskapel is in 1527 gebouwd door Antonio da Sangallo de Jongere. Bijzondere aandacht in het interieur verdienen de deurposten en de basreliŽfs met voorstellingen van Frederik Barbarossa en bisschop Anselmo. Voorts het Martyrium van de H. Messazina uit Foligno van Enrico Bartolomei, 1850, en de H. Familie van G. A. Lazzareni. In de sacristie zijn temperaschilderingen van NiccolÚ Alunno te zien alsmede twee borstbeelden die aan Bernini worden toegeschreven. In de rechter transeptarm bevindt zich een schildering van de H. Franciscus die wordt toegeschreven aan Tizzoni uit Foligno. Het baldakijn boven het hoogaltaar is een kopie van Bernini's baldakijn in de St. Pieter te Rome. In het presbyterium bevindt zich een voorstelling van de Apotheose van de H. Feliciano en de triomf van de Kerk.

Paleizen

Het Palazzo Comunale, Piazza della Repubblica
dateert van oorsprong uit de 13de eeuw, werd tussen 1546 en 1620 vernieuwd en later in de stijl van het neoclassicisme verbouwd. In de Sala del Consiglio bevindt zich een schouw uit de 16de eeuw alsmede fresco's van Piervittori. De toren dateert uit de 15de eeuw.

In het Palazzo Orfini bevond zich destijds 
een der eerste drukpersen van ItaliŽ, Dantes 'La Divina Commedia'. Interessant portaal uit 1515.

Het naast de dom gelegen Palazzo delle Canoniche
werd oorspronkelijk in de stijl van de gotiek gebouwd. Later grootscheepse verbouwingen in neoclassicistische stijl.

Van het oorspronkelijke Palazzo Pretorio
is alleen de elegante loggia met laatgotische fresco's bewaard gebleven.

Palazzo Trinci/Schilderijengalerij

Het palazzo is gebouwd tussen 1389 en 1407. De faÁade stamt uit de 19de eeuw. De Zaal van de Vrije Kunsten en de Planeten is in de 15de eeuw door een meester uit Fabriano beschilderd, de Zaal der Reuzen door een kunstenaar uit de school van Nelli. In de Pinacotheek bevinden zich werken van Benozzo Gozzoli, de Engel van de Verkondiging, NiccolÚ Alunno, Stigmata van de H. Franciscus, Lattanzio di Nicolŗ, Pierantonio Mezzastri, Bernardino di Mariotto en Dono Doni. In het archeologisch museum zijn Romeinse en Byzantijnse sculpturen en grafstenen tentoongesteld. Zeer interessant is de stenen plaat waarop in hoogreliŽf de spelen in het Circus Maximus in Rome zijn afgebeeld.

S. Maria Infraportas
, Piazza S. Domenico
Deze Romaanse kerk met een massieve klokkentoren stamt uit de 11de≠12de eeuw. In het interieur bevinden zich drie Kruisigingvoorstellingen waarvan er een aan Mezzastri wordt toegeschreven, de tweede aan een kunstenaar uit de School van Alunno en de derde aan een schilder uit Foligno die door de School van Siena beÔnvloed is.

S. Domenico

De kerk die aan het gelijknamige plein ligt, is in 1251 gebouwd. Bijzondere aandacht verdienen het fraaie portaal en de elegante gotische klokkentoren uit de 14de eeuw.

S. NiccolÚ
De kerk stamt uit de 13de eeuw maar is later verbouwd.

S. Salvatore

Deze kerk bezit een harmonieuze, 14de-eeuwse faÁade (rood en wit) met drie spitsbogige portalen en een elegante klokkentoren. In het in de 18de eeuw verbouwde interieur bevinden zich Vlaamse wandtapijten.

S. Maria in Campis
.
De kerk moest na een aardbeving in 1832 en na de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog ingrijpend worden gerestaureerd. Binnen bevinden zich fresco's van P. A. Mezzastri, van een leerling van Gozzoli en van een schilder die in de Umbrisch-Sienetische stijl gewerkt heeft. Verder fresco's uit de School van Giotto.

Oratorio della Nunziatella

Het meest bezienswaardig zijn de fresco's van Perugino en van Lattanzio di NicolÚ.

Folklore

Ieder jaar wordt op de tweede zondag van september de Giostra della Quintana, een riddertoernooi in 17de≠eeuwse kledij, gehouden.

Omgeving

Abbazia di Sassovivo. Deze benedictijnenabdij werd rond het jaar 1000 gesticht. Bijzondere aandacht verdient de suggestieve Romaanse kloostergang die in 1229 naar een ontwerp van Pietro de Maria gebouwd is.  

** Voor  uw accommodati vindt U bij Booking meer dan alleen hotels, o.a. ook:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets