ASSISI, deze kleine middeleeuwse stad ligt op de helling van de Monte Subasio. Middeleeuwse karakter is goed bewaard gebleven. Er komen veel pelgrims in Assisi ter nagedachtenis van St.-Franciscus, die hier geboren is - hoogtepunt is de gotische San Francesco.
Naar overzicht regio UmbriŽ. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie! 

    

Panorama AssisiReeds jong schonk hij zijn bezittingen aan de armen en trok zich als kluizenaar terug.
Later ging hij prediken en schreef een levensregel, de basis voor de franciscanenorde. Clara die zich bij hem aansloot stichtte de orde van de clarissen.

In de Romeinse tijd was het al een bloeiende plaats.
Op het Piazza del Commune zien we de Minervatempel uit de 1e  eeuw v.Chr.. Via de vroegere Sint Nicolaaskerk komen we bij het museum en het Forum Romanum. We zien er vondsten van Etruskische en Romeinse herkomst. Op het Forum zijn te bezichtigen: Romeinse bestrating, de fundering van de Minervatempel en het podium van het gerechtsgebouw.

Santa Clarakerk
De basiliek van de heilige Clara is een gotische kerk uit de 13e eeuw. De voorgevel is van roze en witte steen en versierd met een roosvenster. Boven het hoofdaltaar bevinden zich fresco,s. In de San Giorgokapel zijn relikwieŽn van de heilige Clara. Hier hangt ook het kruis dat in San Damia tot St.-Franciscus sprak.
Dom Rufino

Voorgevel is in Romaanse stijl gebouwd met drie roosvensters
en een loggia. De portalen zijn versierd met diermotieven. Hier bevindt zich de doopvont waarin de H. Clara en de H. Franciscus zijn gedoopt. In de crypte kunnen we resten zien van de voormalige basiliek uit de 11e  eeuw, ook is er een sarcofaag uit de 3e eeuw.
Basiliek van St. Franciscus

De gotische San Francesco kerk is een deel van een groter geheel;
klooster, benedenkerk en bovenkerk. Op het plein is een zuilengang die doorloopt in het klooster. Hier verbleven de pelgrims. Ten zuiden van de basiliek ligt het klooster. De lange reeks bogen vallen op.
De benedenkerk heeft een laag en donkerinterieur. De ingang heeft twee gebeeldhouwde deuren. Halverwege het hoofdschip zijn twee trappen naar beneden. In de crypte ligt het stoffelijke overschot van St.-Franciscus. Op de muren van het schip zijn resten te zien van oude fresco's. Rechts zien we de lijdensgeschiedenis van Christus en links het leven van de H. Franciscus. Het hoogaltaar en het dwarsschip is voorzien van prachtige schilderingen.

De bovenkerk is hoog en licht en bestaat uit een schip met kort transept.
De muren bevatten frescoís . De belangrijkste bevinden zich op het benedengedeelte van rechter-, achter- en linkermuur. Zeer beroemd zijn de fresco's van Giotto op het beneden gedeelte.   Het Leven van St.-Franciscus is in taferelen weergegeven. Gaan we uit van het dwarsschip dan moeten we de cyclus lezen van links naar rechts. Rechts naast de uitgang zien we Franciscus tot de vogels preken. Op het boven gedeelte rechts zijn geschiedenissen uit het Oude Testament te zien en links uit het Nieuwe Testament. 

Piazza del Commune
Achter de resterende zuilen van de Romeinse Minervatempel is de kerk S. Maria sopra Minerva gebouwd. Naast de kerk zien we de stadstoren uit de 13e eeuw en het Palazzo del Podesta (hoofd van het stadsbestuur) eveneens uit de 13e eeuw. Aan de overzijde staat het Palazzo dei Priori uit de 14e eeuw. Hier zetelt nu het stadsbestuur en is de pinacotheek met veel Umbrische schilderijen gevestigd. Het geboortehuis van St.-Franciscus staat in de Vicolo S. Antonio.

Rocea Maggiore
De burcht werd in de 11e  eeuw gebouwd, werd verwoest en later weer opgebouwd in 1367. Vanaf de toren heeft men een prachtig uitzicht. 
Stadsmuur
Deze is 5 km lang en er zijn 8 poorten in. 

Aanbevolen 
Het boek: Assisi, van Romeo Cianchetta. Uitg. Plurigraf, It.
Kunstnijverheid
Keramiek, koperen en tinnen vazen, smeedwerk,borduurwerk en glas in loodwerk.Ufficio Turismo

Piazza del Comune. 06081 Assisi (PG). ItaliŽ.  Tel.: 0039 0758 125 34. Fax: 0039 0758 137 27.   Vraag: Pianta della Cittŗ Assisi, storia-cultura-arte-natura.   E-mail: aptas@krenet.it ; Internet: ; E-mail: info@iat.assisi.pg.it   

Internet
Assisi.com Gemeente Assisi, eng.
Parks.it Parco Monte Subasio du. eng.
www.mediasoft.it Klik links op Piazze d'Ialiana, daarna op Mefoevalle en dan Assisi-Piazza di San Francesco
Travel Saint Francis Leven van Sint Franciscus, en
Christusrex.francis/ Schilderingen van Giotto
UmbriŽ.nl Regio UmbriŽ Voor VVV adressen in UmbriŽ

Franciscans,
a Roman Catholic order of mendicant friars founded by St. Francis of Assisi, received papal approval in 1223. Committed to charitable and missionary work, they stressed the reverence of the Holy Virgin. Franciscans became some of the most important patrons of art in the early Renaissance. Bron: Olga's Gallery

Schilderijen met het thema "Sint Franciscus"
See: Albrecht Altdorfer The Stigmatization of St. Francis.
Fra Bartolommeo The Annunciation, with Saints Margaret, Mary Magdalene, Paul, John the Baptist, Jerome and Francis.
Giovanni Bellini. St. Francis in the Wilderness.
Alessandro Botticelli Madonna and Child with Six Saints.
Caravaggio Nativity with Saints Francis and Lawrence, St. Francis in Ecstasy.
Cimabue Madonna and Child Enthroned with Two Angels and St. Francis and St. Dominic, Madonna with Angels and St. Francis.
El Greco St. Francis Receiving the Stigmata.
Domenico Ghirlandaio The Confirmation of the Rule of the Order of St. Francis by Pope Honorius III.
Domenico Veneziano. St. John the Baptist and St. Francis. St. Francis Receiving the Stigmata. The Madonna and Child Enthroned with SS. Francis, John the Baptist, Zenobius and Lucy.
Giotto St. Francis Giving His Cloak to a Poor Man, Death of St. Francis, St. Francis Receiving the Stigmata. St. Francis before Sultan. Preaching before Pope Honorius III. The Apparition at Arles. Receiving the Stigmata. The Death of St. Francis. Stigmatization. St. Francis in Glory.
El Greco St. John the Evangelist and St. Francis.
Georges de La Tour. St. Francis in Extasy.
Bartolomť Esteban MurilloThe Vision to St. Francis at Porziuncola, Vision to St. Francis.
Raphael Madonna with the Christ Child Blessing and St. Jerome and St. Francis (Von der Ropp Madonna).
Jusepe de Ribera. St. Francis.
Jan van Scorel. The Stigmata of St. Francis.
Francisco de ZurbarŠn The Ecstasy of St. Francis, St. Francis Kneeling.

Omgeving

San Damiano
(1.5 km). 
Via een landweg kan men bij dit oorspronkelijke franciscaanse complex komen. Het is hier waar Franciscus gewerkt en gebeden heeft. De eerste clarissen hebben zich hier ook gevestigd. Hier hangt het kruis wat tegen St. Franciscus gezegd heet: "Frans, zie je niet dat mijn huis op instorten staat, ga en herstel het weer". 

Santa Maria degli Angeli (5 km).
De basiliek dateert oorspronkelijk uit de 16e eeuw. Is in de 19e eeuw door een aardbeving verwoest en herbouwd. Franciscus had hier  enkele cellen en een kapel. De Capello del Transito herinnert nog aan de plaats waar Franciscus in 1226 is gestorven. 

Rivotorto (4.5 km). 
Hier werd de franciscanenorde gesticht. In de kerk bevindt zich nog het arme huisje waar de eerste monniken woonden. 

Bettona (21 km). 
Ligt Z.W. van Assisi. Van oorsprong is het een Etruskische stad. Er zijn veel kerken. Archeologische voorwerpen en schilderijen ziet men in de pinacotheek, gevestigd in het paleis van de Podesta.

altri siti Regione dellíUmbria:
mappa Assisi:
Parco Monte Subasio

** Uw accommodatie in Assisi kunt U goed boeken via Hotels/Appart./Assisi. 
Er zijn 32 hotels/appartementen online boekbaar. Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels in Assisi per thema (6) gerangschikt.

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets