TRASIMENOMEER en DE EILANDEN naar overzicht regio Umbrië  -  Zie kaart van regio Trasimeno. Naar Stedenlijst Italië.   Naar  Regiokaart Italië. Naar uw accommodatie!

    

Isola Minore
Over het kleinste eiland is eigenlijk weinig bekend. Tot aan het begin van de vorige eeuw heette het 'isoletta'. Het is privé bezit, onbewoond en valt onder de gemeente Passignano sul Trasimeno.

Isola Polvese
   
Dit eiland behoort tof de gemeente Castiglione del Lago en is met zijn 70 hectare de grootste van de drie eilanden. Het is eigendom van de Provincia di Perugia en het is de bedoeling dat het een publiek toegankelijk natuurpark wordt. Tot de jaren '50 van de vorige eeuw woonden er vele families, maar nu is het onbewoond. Er zijn interessante geschiedkundige monumenten te bezichtigen, zoals het klooster van S. Secondo, de kerk van S. Giuliano en een recentelijk gerestaureerd kasteel uit de veertiende eeuw. Een prachtige villa, de Natuurwacht en andere gebouwen worden gebruikt voor wetenschappelijke, didactische en recreatieve activiteiten. De Waterplantentuin, die in 1995 door de provincie werd aangelegd, is zeer interessant. Bij die gelegenheid is het zwembad weer in gebruik genomen dat aan het einde van de jaren '50 door de Florentijnse architect Pietro Porcinai in de vroegere zandsteengroeve ontworpen werd.
In samenwerking met de Lega del Filo d,Oro di Osimo   
wordt een route voor slechtzienden ontwikkeld. Het eiland wordt bovendien beheerd aan de hand van een Milieu Isola Maggiore Dit eiland hoort bij de gemeente Tuoro en is het enige bewoonde eiland van het meer. Het heeft zijn karakteristieke aanzien van een 14e eeuws vissersdorpje behouden: In 1213 kwam San Francesco d'Assisi er als kluisenaar om de vastentijd hier door te brengen. Men kan de kapel bezoeken en een rotsblok waar Franciscus gebeden heeft nadat hij het Trasimeno meer veilig had overgestoken tijdens een storm. De traditie van het kantwerk (Punto Irlanda) is de grootste trots van de bewoners van het eiland Maggiore. In 1904 werd deze kunst door de markiezin, Elena Guglielmi geïntroduceerd. Langs de Via Guglielmi wordt het kantwerk tot op heden door de vrouwen van het eiland beoefend; een prachtig decor dat vele toeristen trekt.
Op het eiland Oleo kan men sinds enige jaren een museumtocht ondernemen. Voor informatie: Tel. +39 0758254233 Tel./Fax +39 075953654

Isola Maggiore
   
Dit eiland hoort bij de gemeente Tuoro en is het enige bewoonde eiland van het meer. Het heeft zijn karakteristieke aanzien van een 14e eeuws vissersdorpje behouden: In 1213 kwam San Francesco d'Assisi er als kluizenaar om de vastentijd hier door te brengen. Men kan de kapel bezoeken en een rotsblok waar Franciscus gebeden heeft nadat hij het Trasimeno meer veilig had overgestoken tijdens een storm. De traditie van het kantwerk (Punto Irlanda) is de grootste trots van de bewoners van het eiland Maggiore. In 1904 werd deze kunst door de markiezin, Elena Guglielmi geïntroduceerd. Langs de Via Guglielmi wordt het kantwerk tot op heden door de vrouwen van het eiland beoefend; een prachtig decor dat vele toeristen trekt.
Op het eiland kan men sinds enige jaren een museumtocht ondernemen.

Het natuurpark Trasimeno   
Het regionale Natuurpark van het Trasimeno meer is het grootste van de zes regionale Umbrische parken. Het territorium van het park dat begrensd wordt door het bewoonde gebied van de omliggende gemeentes, beslaat het meer zelf en de oevers met de rietkragen; bij elkaar zo'n 132 vierkante kilometer. Het meer is zeer ondiep en daarom een belangrijke overwinteringplek voor vele watervogelsoorten en een perfecte habitat voor de vele vissoorten. Van oudsher is de mens aanwezig geweest in het gebied rondom het Trasimeno meer vanwege overvloed aan vis, wild én water voor de landbouw.

Oase "La Valle" 
 
De 'Oasi Naturalistica La Valle' bevindt zich te San Savino in de gemeente Magione en is in 1996 ontstaan dankzij een overeenkomst tussen de provincie Perugia en Legambiente Umbria.

Dit gebied is vanuit ecologisch oogpunt gezien
het meest interessante gedeelte van het hele Regionale Natuurpark van Trasimeno omdat zich hier de enorme rietvelden bevinden die zo karakteristiek zijn voor deze omgeving. Het Trasimeno meer is inderdaad één van de belangrijkste watergebieden van Europa waar vele diersoorten - waaronder de vanuit wetenschappelijk oogpunt belangrijke watervogels - voedsel en bescherming vinden. Ieder seizoen brengt bovendien interessante
 veranderingen in flora en fauna met zich mee.
Het voorlichtingsprogramma in de Oase    
heeft tot doel Trasimeno bekend te maken bij het grote publiek. De Oasi is het gehele jaar geopend, 's ochtends en 's middags, voor scholen en toeristen, met of zonder gids. Het Centrum beschikt over voorlichtingszalen, laboratoria, een observatiepunt met looppad (gratis verrekijkers beschikbaar), een elektrische boot, een plek waar de watervogels geringd worden en een documentatiecentrum.
Voor informatie: Hoofdkantoor: Via dell'Emissario - San Savino - 06063 Magione (PG) - Tel.Fax + 39 0758476007 e-mail: oasilavalle@libero.it 

Visserijmuseum 
 
Het 'Museo della Pesca' bevindt zich in San Feliciano, te Magione en geeft een overzicht van alles wat met 'Trasimeno's watercultuur' te maken heeft. De vierenveertig verschillende vistechnieken worden belicht vanuit historisch- en milieu perspectief. De vier zalen zijn ingedeeld rond de thema's 'zonsopgang', 'tussen de middag', 'middag' en 'avond', beginnend met de geologische geschiedenis tot aan de modernisatie van de visvangst.Boeten van visnetten met de 'Modano' te San Feliciano 
 
De kunst van het boeten van visnetten, typisch voor de oevergebieden, werd geperfectioneerd door de vrouwen van de vissers. De netten werden oorspronkelijk gemaakt met goedkope ruwe lijnen en met behulp van de 'Modano', een soort naald met twee open ogen tussen de uiteinden waaraan de lijn voor het boeten werd bevestigd.
Voor informatie: Via Lungolago della Pace edel Lavoro, 20 06060 San Fe/iciano (PG) - Tel. +390758479267   e-mail: museodellapesca@tiscali.it

Ambachtelijke producten  
Kantwerk van Isola Maggiore
Kantwerk werd in het begin van de 20e eeuw op de Isola Maggiore geïntroduceerd door markiezin Elena Guglielmi. Zij vroeg Elvira Tosetti De Sanctis - de onderwijzeres van het eiland - een school op te richten waar de dochters van de vissers dit verfijnde ambacht met kant en haaknaald konden leren. Een halve eeuw later - in de jaren '60 - bleken de producten zo exclusief en de vraag zo hoog dat een aantal vrouwen besloot een professioneel atelier op te zetten. Het initiatief werd genomen door signora Maria Vittoria Semolesti die met de heropening van de oude school ook op internationaal niveau succes had. Vandaag de dag kan men in het 'Museo del Merletto' (Kantwerk museum) een prachtige tentoonstelling van deze kostbare werkstukken bewonderen.

Tûle van Panicale 
 
Dit borduurwerk wordt direct met de naald aangebracht op tûle van katoen of zijde dat eerst is aangebracht op patroonpapier en pakpapier. Een methode die lijkt op de Ierse kantbewerking maar die economischer is. Het borduurwerk werd al in de negentiende eeuw beoefend in Panicale, in het Collegio delle Vergini (Maagdenschool). Mevrouw Anita Belleschi Grifoni stichtte in het begin van de twintigste eeuw een school voor deze ambachtsvorm en creëerde het merk 'Ars Panicalensis', waarmee ze binnen en buiten Italië beroemd is geworden.

Het 'Museo del Tulle' ­ondergebracht in de vijftiende eeuwse kerk van Sant' Agostino - te Panicale   
is naar haar vernoemd en biedt een prachtige tentoonstelling van oude en moderne werkstukken. Daar is ook de exclusieve catalogus verkrijgbaar waarin onder meer de verschillende fases van het borduurwerk te zien zijn.

Smeedijzer 
 
Het gebied rondom Magione is bekend om zijn ambachtslieden die met passie werken aan het ontwerp en de realisatie van hun smeedijzeren handwerk. Men vervaardigt er onder meer hekken, lampen, tuinmeubelen, huismeubelen, beeldhouwwerken en decoratiewerk.

Handgemaakte Bakstenen   
De typische baksteen uit het gebied van Città della Pieve is licht- tot donkerroze van kleur. Deze speciale bakstenen worden sinds de zestiende eeuw met de hand gemaakt. Men haalt de klei uit de afgraving van Ponticelli en maalt deze met een molensteen totdat de klei zo fijn is als meel. Eenmaal met water gemengd is het een homogeen geheel dat bij een temperatuur van 1000 graden vriesbestendig wordt afgebakken.

Riet 
 
De Cannina Palustre, het riet dat vrijwel overal rondom het meer gevonden wordt, is hard maar flexibel. Daardoor leent het zich goed voor toepassing in matten en zonneschermen. Het ambacht wordt echter nog maar door weinig ambachtslieden uitgevoerd.

Locale producten uit Trasimeno  
Het trasimeno gebied heeft vergeleken met andere regio's in Midden Italië een zacht klimaat. Samen met andere factoren zoals de samenstelling van de grond, geeft dit een geheel eigen karakter aan de locale producten; met name aan de wijn en aan de olijfolie.

Wijn 
 
Trasimeno brengt van oudsher wijnen voort, zowel wit, rood als rosé. Het gebied valt tegenwoordig onder de 'Denominazione d'Origine Controllata 'Colli del Trasimeno'. De locale coöperatie garandeert de kwaliteit en eigenheid van de wijn die van uitstekende kwaliteit is. Daarnaast is de Associatie 'Strada del Vino dei Colli del Trasimeno' opgericht die zich richt op de promotie van het wijngebied. Dat heeft men gedaan door wijnroutes uit te zetten die de bezoekers kennis laten maken met de cultuur van de locale, traditionele wijnproductie.

Olijfolie 
 
Olijfolie is één van de oudste en meest typerende producten van het Trasimeno gebied. De vele - tegen de heuvels aangelegen -olijfboomgaarden die zo karakteristiek zijn voor het landschap, zorgen voor een uitstekende kwaliteit van de olie en is door de Europese Unie gekwalificeerd tot een DOP product (Denominazione di Origine Protetta). De 'Strada dell'Olio Extra Vergine d'Oliva DOP Umbria' waar ook het Trasimeno gebied deel van uitmaakt, wil een verband leggen tussen de olie, de olijfbomen, de cultuur van dit product en de geschiedenis en de tradities van deze streek. Er zijn vele molens waar olie geperst wordt en men vindt zowel ultra-moderne persinstallaties als oude persen die nog op de traditionele manier werken.

Honing 
 
De weelderige en gevarieerde plantengroei én de specifieke plantensoorten in Trasimeno staan garant voor een aanzienlijke productie van honing van een goede kwaliteit. Met specifieke smaken zoals 'zonnebloem', 'klaver drie' en 'millefiori'. De vele producenten - vooral kleine agrarische bedrijven - hebben zich onlangs verenigd in een coöperatie voor de bevordering van de kwaliteit en de verkoop van hun producten.

Saffraan uit Città della Pieve 
 
Al sinds de dertiende eeuw wordt er in Città della Pieve saffraan geproduceerd. Toentertijd belangrijk voor de locale economie omdat de plant gebruikt werd voor het verven Van stoffen; de stad was een namelijk een belangrijk textielcentrum in die tijd.
Tegenwoordig is de productie weer ter hand genomen, maar nu voor gebruik in de keuken. Het locale consortium van producenten richt zich nu op de herontdekking van recepten uit de Renaissanceperiode. Een tijd waarin saffraan dominant aanwezig was in de locale gerechten.

Vis uit het meer 
 
Tot enkele tientallen jaren terug vormde de visserij één van de peilers van de locale economie. Vandaag wordt dit beroep nog door zo'n zestig professionele vissers uitgeoefend. Ze hebben zich verenigd in drie coöperaties. Er wordt onder meer gevist op karper (Carpa Regina), paling (l'Anguilla) en de diverse andere soorten die in het meer voorkomen. De bekendste is de 'koningin' van het meer: de Carpa Regina die van oudsher het meest gegeten wordt en die vroeger zelfs als betaalmiddel diende!

Fagiolina del Trasimeno 
 
De Fagiolina del Trasimeno is een fijne boonsoort met een delicate smaak die van origine uit Afrika afkomstig is. Eenmaal in Trasimeno terechtgekomen, bleek dit een ideale omgeving voor het kweken van deze bonen. Ze worden geproduceerd in de directe omgeving van het meer tot een maximale hoogte van 400 mtr. Het zijn kleine boontjes en er zijn verschillende variëteiten die vooral te herkennen zijn aan hun kleur: wit en crèmekleurig, zalmkleurig, bruin en zelfs zwart. Enige tijd geleden leek de productie te zijn opgehouden te bestaan. Slechts beperkt tot wat kweek voor eigen gebruik door particulieren. Door tussenkomst van de Comunità Montana en de gemeente Castiglione del Lago is met behulp van de agrarische faculteit van de Universiteit van Perugia de productie weer hervat. Sinds 2000 is de Fagiolina del Trasimeno erkend als één van basisingrediënten van de locale Slow Food beweging.

Trasimeno a Tavola   
Trasimeno a Tavola is bedoeld om bezoekers kennis te laten maken met de traditionele producten en recepten van de regio. Het is een initiatief van de URAT (Vereniging exploitanten in de toeristensector) en de STL (de locale VVV) en bestaat uit een gids met deelnemende restaurants die elk een locale specialiteit aanbieden met een vaste prijs, inclusief 'pane e coperto'-service. De restaurants die aan deze actie meedoen, dragen het keurmerk 'Trasimeno a Tavola'. De speciale gids wordt elk jaar uitgebracht en is kosteloos verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV's.
De restaurants van Trasimeno a Tavola houden hun kookplaten warm voor de crostini met paddestoelen en levertjes, soepen en spaghetti. Maar ook verrukkelijke visschotels zoals la Regina in Porchetta, Tegamaccio en Filetti di Tinca Arrostiti. En niet te vergeten de salades aangemaakt met de beste olie uit de regio waarbij de heerlijke, locale wijn niet mag ontbreken: de DOC Colli del Trasimeno. 

** Uw accommodatie
kunt U goed boeken via Hotels/Lake-Trasimeno  Er zijn 22 hotels online boekbaar.
In geheel Italië kunt U goed uw accommodatie boeken via Booking.Country.Italy
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets